تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,301 |
تعداد مقالات | 15,995 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,429,453 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,175,185 |
بررسی تغییرات کیفی گوشت جوجههای گوشتی تغذیه شده با جیره غذایی حاوی اوژنول و گلیسیریدهای اسید بوتیریک | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
دوره 33، شماره 3، مرداد 1402، صفحه 67-82 اصل مقاله (503.26 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/fr.2023.54071.1857 | ||
نویسندگان | ||
یونس زاهدی* 1؛ سورنا واحدیپور دهرائی2؛ فاطمه قنادی اصل3؛ میر داریوش شکوری4 | ||
1گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی دانشگاه محقق اردبیلی | ||
2گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی-دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی-دانشگاه محقق اردبیلی | ||
3گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران | ||
4دانشیار گروه علوم دامی-دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی-دانشگاه محقق اردبیلی-اردبیل | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: افزودن اسانسهای روغنی و گلیسیریدهای اسیدهای چرب به جیره غذایی جوجههای گوشتی میتواند ویژگیهای کمی و کیفی لاشه و گوشت را بهبود دهد. هدف: هدف از این پژوهش بررسی اثر افزودن اسانس اوژنول و گلیسیریدهای اسید بوتیریک به جیره غذایی جوجههای گوشتی بر خواص شیمیایی گوشت بود. اوژنول تاثیر مثبتی بر قابلیت هضم مواد مغذی، فلور میکروبی و مکانیسمهای عملکردی طیور دارد. روش کار: 300 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه تجاری راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی انتخاب شد. جیرههای آزمایشی حاوی دو سطح گلیسیریدهای اسید بوتیریک (BAG) (صفر و 2/0 درصد وزنی-وزنی) و سه سطح اوژنول (صفر، 500 و 1000 میلیگرم در هر کیلوگرم از جیره) و جیره شاهد در قالب پنج تکرار و 10 قطعه پرنده در هر تکرار بود. پس از گذشت 42 روز، جوجههای گوشتی کشتار و پس از پاکسازی به یخچال منتقل شد و در زمانهای مقرر آزمایشهای بررسی ترکیبات شیمیایی، پارامترهای رنگی L*a*b*، مواد ازته فرار (TVN) و تیوباربیتوریک اسید (TBA) روی نمونهها صورت گرفت. نتایج: افزودن اوژنول و BAG در جیره غذایی جوجههای گوشتی سبب کاهش چربی از 1/3 % در T1 به 3/1 % در T6 و همچنین کاهش پروتئین از مقدار اولیه 23% به حدود 20% در تیمارهای T3، T4 و T5 گردید (05/0>p). L* گوشت از 26 در T1 به 23 و 25 در گوشت-های حاوی هر دوی اوژنول و BAG کاهش و b* بطور معنیداری از 54 در T1 به 58 در T2 افزایش یافت. جیره غذایی بر ویژگیهای رطوبت و خاکستر و a* تاثیر نداشت (p>0.05). مقادیر TVN و TBA هر چند در اغلب نمونهها کمتر از گوشت شاهد بود ولی اختلاف معنیداری مشاهده نشد. نتیجهگیری نهایی: افزودن اوژنول و گلیسیریدهای اسید بوتیریک به جیره غذایی جوجههای گوشتی سبب بهبود نسبی خواص شیمیایی فیله گردید ولی نمیتوان تیمار خاصی را به عنوان بهترین انتخاب نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
اوژنول؛ جوجه گوشتی؛ جیره؛ خواص شیمیایی؛ گلیسیرید اسید بوتیریک | ||
مراجع | ||
امیریاندی م و منصوری ه، 2018. تأثیر سطوح متفاوت اسید بوتیریک محافظتشده در جیره بر عملکرد رشد، متابولیتهای خون و املاح استخوان درشتنی جوجههای گوشتی. پژوهشهای تولیدات دامی، 8(18)، 19-10.
خسروینیا ح، کریمی ترشیزی م، علیرضایی م، شهسواری ر و قاسمی ص، 1392. اثر اسانس مرزه خوزستانی (Satureja khuzistanica) در آب آشامیدنی، بر نسبت اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3، محتوی کلسترول و پایداری لیپیدها در عضله سینه نیمچه های گوشتی. مجله علوم دامی ایران، 44(1)، 81-71.
بینام، دفتر نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی گوشتی به آدرس www.ivo.ir
رجبی م، افشارمنش م و رستمی گوهری ا،1395. تأثیر پودر و اسانس رزماری بر عملکرد، جمعیت میکروبی، ریختشناسی روده و کیفیت گوشت در بلدرچینهای گوشتی. پژوهشهای علوم دامی ایران، 8 (3)، 478-468.
شیرزادی ح، نظری ز و طاهرپور ک، 1399. اثر پودر آویشن زوفایی (Thymbra spicata) و سرخارگل (Echinasea purpurea) بر فراسنجههای عملکرد و کیفیت عضله کعب ران جوجههای گوشتی چالش یافته با کمپیلوباکتر ژژونی. فصلنامه تحقیقات تولیدات دامی، 9(1)، 88-77.
صادقی س و روزه نصیرایی ل، 1394. اهمیت و ارزش تغذیهای پروتئین حاصل از فیله گوشت مرغ و افزایش عمر ماندگاری این محصولات. اولین کنفرانس علمی پژوهشی علوم و صنایع غذایی ایران.
صادقی ا، درگاهی ع، محمدی ا، اسدی ف و صحرایی س،1394. مروری بر تأثیر ضدمیکروبی اسانسها. مجله بهداشت مواد غذایی، 5، (18) 26-1.
صمدیان ف، توحیدی آ، زینالدینی س، کریمی ترشیزی م و تقی زاده م، 1392. تأثیر افزودن اسانس آویشن، لیمو، نعناع و زنیان در جیره جوجههای گوشتی نر بر روی فراسنجه های کیفی گوشت. پژوهشهای تولیدات دامی، 4(7)، 91-78.
عزیزی ا، یگانه س، فیروزبخش ف و جانیخلیلی خ، 1396. بررسی اثر اسانس مرزنجوش (Origanum vulgare L) بر شاخصهای رشد و کیفیت فیلهی ماهی قزلآلای رنگین-کمان (Oncorhynchus mykiss) در زمان نگهداری در دمای یخچال. مجله علمی شیلات ایران، 26(1)، 109-93.
محمدی ز، غضنفری ش و ادیب مرادی م، 2014. اثرات اسانس میخک بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه و سیستم ایمنی در جوجههای گوشتی. تحقیقات دامپزشکی و فرآوردههای بیولوژیک، 27(1)، 76-67.
محمودی ج، فرحآور ع، میرزایی گودرزی س و احمدی ا، 1398. مقایسه اثر ترکیب روغنهای اسانسی با پروبیوتیک و فلاوومایسین بر پاسخ ایمنی همورال، برخی فراسنجههای خونی و کیفیت گوشت در جوجههای گوشتی. پژوهشهای تولیدات دامی، 10(25)، 51-42.
نوروزی فخرآباد ه، حسنآبادی ا، نصیری مقدم ح و کرمانشاهی ح، 2014. بررسی استفاده از گلیسیرید اسید بوتیریک بر مورفولوژی روده باریک و شاخصهای لاشه در جوجههای گوشتی. ششمین کنفرانس علوم دامی کشور، دانشگاه تبریز، تبریز.
Aali E, Mahmoudi R, Kazeminia M, Hazrati R and Azarpey F, 2017. Essential oils as natural medicinal substances. Tehran University Medical Journal TUMS Publications 75(7): 480-489.
Alina H and Ovidiu T, 2007. Determination of total protein in some meat products. Analele Stiintifice ale Universitatii, Alexandru Ioan Cuza, Sectiunea Genetica si Biologie Moleculara 8: 71-74.
Al-Kelabi TJK, Mohamed MF and Al-Karagoly H, 2020. The impact of sweet basil plant additive on biochemical parameters and organoleptic quality of meat of chicken. Annals of Tropical Medicine & Public Health 23(7): 45-52.
Ariyawansa S, 2000. The evaluation of functional properties of fish meal. United Nations University, Fisheries Training Programme, Project Final, Sri Lanka.
Botsoglou NA, Florou-Paneri P, Christaki E, Fletouris DJ and Spais AB, 2002. Effect of dietary oregano essential oil on performance of chickens and on iron-induced lipid oxidation of breast, thigh and abdominal fat tissues. British Poultry Science 43(2): 223-230.
Buckley J and Connolly F, 1980. Influence of alpha-tocopherol (vitamin E) on storage stability of raw pork and bacon. Journal of Food Protection 43(4): 265-267.
Catalán V, Frühbeck G and Gómez-Ambrosi J, 2018. Inflammatory and oxidative stress markers in skeletal muscle of obese subjects. Pp: 163-189. In: Gianola D and Hammond K (eds). Obesity: Oxidative Stress and Dietary Antioxidants. Academic Press.
Di Pasqua R, Betts G, Hoskins N, Edwards M, Ercolini D, and Mauriello G, 2007. Membrane toxicity of antimicrobial compounds from essential oils. Journal of Agricultural and Food Chemistry 55(12): 4863-4870.
Fallah F, Ebrahimnezhad Y, Maheri-Sis N and Ghasemi-Sadabadi M, 2016. The effect of different levels of diet total volatile nitrogen on performance, carcass characteristics and meat total volatile nitrogen in broiler chickens. Archives Animal Breeding 59(2): 191-199.
Falowo A. B, Fayemi PO and Muchenje V, 2014. Natural antioxidants against lipid–protein oxidative deterioration in meat and meat products: A review. Food Research International 64: 171-181.
Forte C, Ranucci D, Beghelli D, Branciari R, Acuti G, Todini L, and Trabalza‐Marinucci M, 2017. Dietary integration with oregano (Origanum vulgare L.) essential oil improves growth rate and oxidative status in outdoor‐reared, but not indoor‐reared, pigs. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition 101(5): 352-361.
Gomathi G, Senthilkumar S, Natarajan A, Amutha R and Purushothaman MR, 2018. Effect of dietary supplementation of cinnamon oil and sodium butyrate on carcass characteristics and meat quality of broiler chicken. Veterinary World 11(7): 959-966.
Huang B, He J, Ban X, Zeng H, Yao X and Wang Y, 2011. Antioxidant activity of bovine and porcine meat treated with extracts from edible lotus (Nelumbo nucifera) rhizome knot and leaf. Meat Science 87(1): 46-53.
Kadim IT, Mahgoub O, Al‐Marzooqi W, Khalaf SK, Mansour MH, Al‐Sinani SS. H and Al‐Amri IS, 2009. Effects of electrical stimulation on histochemical muscle fiber staining, quality, and composition of camel and cattle Longissimus thoracis muscles. Journal of Food Science 74(1): S44-S52.
Kahraman T, Issa G, Bingol EB, Kahraman BB and Dumen E, 2015. Effect of rosemary essential oil and modified-atmosphere packaging (MAP) on meat quality and survival of pathogens in poultry fillets. Brazilian Journal of Microbiology 46: 591-599.
Khalil AA, Ur Rahman U, Khan MR, Sahar A, Mehmood, T and Khan M. 2017, Essential oil eugenol: sources, extraction techniques and nutraceutical perspectives. RSC advances 7(52), 32669-32681.
Kralik G, Kralik Z, Grčević M and Hanžek D, 2018. Quality of chicken meat 63-87. In: Banu Y, and Turgay T (eds). Animal husbandry and nutrition. IntechOpen, London.
Kumar S, Chaitanya RK and Preedy VR, 2018. Assessment of antioxidant potential of dietary components. Pp. 239-253. In: HIV/AIDS: Oxidative Stress and Dietary Antioxidants. Academic Press.
Luciano G, Monahan FJ, Vasta V, Pennisi P, Bella M and Priolo A, 2009. Lipid and colour stability of meat from lambs fed fresh herbage or concentrate. Meat Science 82(2): 193-199.
Marcinčáková D, Čertík M, Marcinčák S, Popelka P, Šimková J, Klempová T and Bača M, 2011. Effect of dietary supplementation of Melissa officinalis and combination of Achillea millefolium and Crataegus oxyacantha on broiler growth performance, fatty acid composition and lipid oxidation of chicken meat. Italian Journal of Animal Science 10(4): 43-51.
Majid RH, Albashr TK. M, Hamma AA and Khidhir ZK, 2020. Effect of dietary supplementing cumin (Cuminum cyminum L.) on meat traits of the broiler chicks. Basrah Journal of Agricultural Sciences 33(1): 159-171.
Moroney NC, O'grady MN, O'doherty JV and Kerry JP, 2013. Effect of a brown seaweed (Laminaria digitata) extract containing laminarin and fucoidan on the quality and shelf-life of fresh and cooked minced pork patties. Meat Science 94(3): 304-311.
Papastergiadis A, Mubiru E, Van Langenhove H and De Meulenaer B, 2012. Malondialdehyde measurement in oxidized foods: evaluation of the spectrophotometric thiobarbituric acid reactive substances (TBA) test in various foods. Journal of Agricultural and Food Chemistry 60(38), 9589-9594.
Pisoschi AM, Pop A, Georgescu C, Turcuş V, Olah N. K and Mathe E, 2018. An overview of natural antimicrobials role in food. European Journal of Medicinal Chemistry 143: 922-935.
Popović S, Puvača N, Peulić T, Ikonić P, Spasevski N, Kostadinović L and Đuragić O, 2019. The usefulness of dietary essential oils mixture supplementation on quality aspect of poultry meat. Journal of Agronomy 2(6): 335-343.
Thakare MN, 1999. Pharmacological screening of some medicinal plants as antimicrobial and feed additives. M Sc Thesis, Department of Animal and Poultry Science, Virginia Polytechnic Institute and State University.
Toldrá F and Nollet LM, 2002. Handbook of dairy foods analysis. CRC Press.
Welch I, 2000. Herding among security analysts. Journal of Financial Economics 58(3): 369-396. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 393 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 248 |