تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,298 |
تعداد مقالات | 15,883 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,117,267 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 14,888,232 |
ارزیابی فعالیت ضد میکروبی و ترکیبات فنولی عصاره الکلی لایه داخلی پوست بالنگ (Citrus medica l.)در نوشابه گازدار لیمویی | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
دوره 31، شماره 1، اردیبهشت 1400، صفحه 1-15 اصل مقاله (1.17 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/fr.2021.29807.1607 | ||
نویسندگان | ||
اکرم شریفی* 1؛ مریم فیلبان زاده2 | ||
1هیات علمی | ||
2دانشگاه ازاد قزوین | ||
چکیده | ||
یکی از دغدغههای مصرف کنندگان نوشابههای گازدار، وجود بنزوات سدیم به عنوان نگهدارنده در این محصولات است. عصاره لایه داخلی پوست بالنگ دارای ترکیبات ضدمیکروبی، فنولی و آنتیاکسیدانی میباشد. در این پژوهش از عصاره اتانولی پوست بالنگ با غلظتهای mg/ml 2، 5/1، 1، 8/0 و 0 به عنوان یک ترکیب نگهدارنده در فرمولاسیون نوشابه گازدار لیمویی استفاده و فعالیت ضدمیکروبی آن در برابر میکروارگانیسم های آلوده کننده نوشابه گازدار شامل باکتری لاکتوباسیلوس دلبروکی، باکتری لوکونوستوک مزنتروئیدس، مخمر ساکارومایسس سروزیه و مخمر کاندیدا کروزوئی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد، مقادیر حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) باکتری لاکتوباسیلوس دلبروکی در برابر عصاره اتانولی پوست بالنگ به ترتیب mg/ml 6/0 و mg/ml 8/0، برای باکتری لوکونوستوک مزنتروئیدس به مقدار یکسان mg/ml 1 و برای مخمر ساکارومایسس سروزیه و کاندیدا کروزوئی به مقدار یکسان mg/ml 8/0 تعیین شد. میزان شمارش کلی باکتریهای هوازی مزوفیل، شمارش باکتری مقاوم به اسید، کپک و مخمر، در نوشابه حاویmg/ml 2 عصاره پوست بالنگ، نسبت به نمونه شاهد کمتر بود. نتایج اندازه-گیری ترکیبات فنولی نشان داد، میزان ترکیبات فنولی نوشابههای گازدار لیمویی تولید شده حاوی عصاره پوست بالنگ در تمامی تیمارهای حاوی عصاره نسبت به نمونه شاهد به صورت معنیدار (۰5/۰>P) بالاتر بود و در طی دوره نگهداری کاهش معنیدار نشان نداد. با افزودن عصاره پوست بالنگ به میزان mg/ml 2 میتوان نوشابه گازدار لیمویی با کیفیت مطلوب و از نظر خصوصیات حسی قابل رقابت با نوشابه لیمویی گازدار حاوی بنزوات سدیم تولید نمود. کلمات کلیدی: نوشابه لیمویی، عصاره، پوست بالنگ، ترکیبات فنولی، فعالیت ضدمیکروبی | ||
کلیدواژهها | ||
نوشابه لیمویی؛ عصاره؛ پوست بالنگ؛ ترکیبات فنولی؛ فعالیت ضد میکروبی | ||
مراجع | ||
الهامی راد ا ح و محمدی ع، 1385. بررسی فرمولاسیون نوشابه گازدار با استفاده از عرق بیدمشک و ارزیابی تغییرات فیزیکو شیمیایی و میکروبی آن در طی نگهداری. مجله پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران، دوره 2 شماره 1 . صفحات 39-27. پورامیر م و گلی ز، 1387. بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره پوست نارنج و اثر بازدارنده آن بر اکسیداسیون لیپیدی در مدل بیولوژیک، هجدهمین کنگره ملی علوم و صنایع غذایی. توسلی ص، ابراهیم زاده موسوی م ع، امام جمعه ز و رضوی ه، 1388. بررسی خواص آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی اسانس رزماری در نوشابه لیمویی، پایان نامه، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه تهران. حبشی م، میرزا م، مستوفی ی و جایمند ک، 1387. شناسایی و مقایسه ترکیبهای موجود در اسانس پوست میوه بالنگ (Citrus medica l) با دو روش استخراج ( تقطیر با آب و پرس سرد). فصلنامه تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد 24، شماره4. صفحات 436-428. محمودی ر، پاک بین ب، وحیدی ر، 1395. تاثیر اسانس روغنی پوست بالنگ بر تغییرات کیفیت شیمیایی و میکروبی فیله ماهی قزلآلای رنگینکمان ذخیره شده در سرما. نشریه پژوهش های صنایع غذایی، دوره 26، شماره 3، صفحات 379-369. سلامی م، امام جمعه ز، ابراهیم زاده موسوی، م و رضایی ک، 1385. ﺍﻧﺪﺍﺯﻩ ﮔﻴﺮﻱ ﺟﺬﺏ ﻋﻄﺮ ﻭ ﻃﻌﻢ ﻧﻮﺷﺎﺑﻪ ﮔﺎﺯﺩﺍﺭ ﭘﺮﺗﻘﺎﻟﻲ ﺩﺭ ﻇﺮﻭﻑ ﺗﺮﻓﺘﺎﻻﺕ ﭘﻠﻲ ﺍﺗﻴﻠﻦ ﺑﺎ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﺍﺯ ﻣﻴﻜﺮﻭﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﺑﺎ ﻓﺎﺯ ﺟﺎﻣﺪ ـ ﮔﺎﺯ ﻛﺮﻭﻣﺎﺗﻮﮔﺮﺍﻓﻲ. ﻧﺸﺮﻳﻪ ﺷﻴﻤﻲ ﻭ ﻣﻬﻨﺪﺳﻲ شیمی ایران، دوره 25. شماره 3. صفحات 69-75. شجاعی مهر م و ناظری س، 1392. بررسی اثر ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی عصاره اندام های مختلف و شناسایی فیتو شیمیایی برخی متابولیت های ثانویه بالنگ و دارابی، پایان نامه دانشگاه بوعلی سینا، دانشکده علوم کشاورزی. شهابی ا، احمدی ع و حجازی م، 1387. بررسی خواص آنتی باکتریال ترکیبات فنولی هسته انگور و پوست انار در آب سیب بر باکتری Alicyclobacillus acidoterrestris، پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه تهران. صفحات 1-10. شهابی قهفرخی ا، حجازی م ا، احمدی زنوز ع، قنبرزاده ب، 1390. کنترل باکتری Alicyclobacillus acidoterrestris در آب سیب به وسیله وسیله عصارههای پوست انار. فصلنامه علوم و صنایع غذایی، شماره2 دوره 8. کرمی ز، میرزائی ح، امام جمعه ز، صادقی ماهونک ع و خمیری م، 1391. ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی عصاره اتانولی ریشه شیرین بیان در نوشابه پرتقالی، نشریه پژوهش های علوم و صنایع غذایی ایران، دوره 2 شماره 8، صفحات261-251. موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، 1387. ویژگی ها و روش های آزمون میکروبیولوژی نوشابه های گازدار، چاپ اول، شماره استاندارد ایران 3846. موسوی زرینی س، نجفی زرینی م و علوی م، 1394. ﺑﺮﺭﺳﯽ ﺍﺛﺮﺍﺕ ﺿﺪﻗﺎﺭﭼﯽ ﻋﺼﺎﺭﻩ ﻣﺘﺎﻧﻮﻟﯽ ﻭ ﺍﺗﺎﻧﻮﻟﯽ ﺍﻧﺪﺍﻡ ﻫﺎﯼ ﻫﻮﺍﯾﯽ ﺑﺎﻟﻨﮓ ﻭ ﻧﺎﺭﻧﺞ ﺑﺮﻋﻠﯿﻪ 2 ﻗﺎﺭﭺ ﺑﯿﻤﺎﺭﯾﺰﺍﯼ ﮔﯿﺎﻫﯽ. ﻫﻤﺎﯾﺶ ﻣﻠﯽ ﮔﯿﺎﻫﺎﻥ ﺩﺍﺭﻭﯾﯽ ﻭ ﮐﺸﺎﻭﺭﺯﯼ ﭘﺎﯾﺪﺍﺭ، شماره 3. صفحات 25-32. Abinu I, Adenopekun T, Adelowtan T, Ogunsanya T and Odugbemi T, 2007. Evaluation of the antimicrobial properties of different parts of Citrus Aurantifolia (Lime Fruit) as used locally. African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicines 4(2): 185–190.
Adham AN, 2015. Phytochemical analysis and evaluation antibacterial activity of Citrus medica peel and juice growing in Kurdistan/Iraq. Journal of Applied Pharmaceutical Science 5(10): 136-141.
Arabshahi-Delouee S and Aalami M, 2007. Production of functional pineapple juice by incorporation of phenolic extracts from selected plants. International journal of food properties 10: 479-488.
Bawa S, 2005. The role of the consumption of beverages in the obesity epidemic. Journal of Royal Society for the promotion of Health 125(3), 124-128.
Dalia A A, 2014.preparation and characterize of pectin from peel of kabad (Citrus medica) Fruit in sulaimani city, Iraqi Kurdistan Region. International journal of current Research in chemistry and pharma ceutical Sciences 142-146.
Meena AK, Kandale Ajit, Rao MM, Panda P and Govind R, 2011. A review on citron-pharmacognosy, phytochemistry and medicinal uses. International Research Journal of Pharmacy 2(1):14.
Hunter ML, 2003. Development of low erosive carbonated fruit drinks, 2-Evaluation of an experimental orange drinks in vitro and situ. Journal of Dentistry (31), 253-260.
Kulisic T, Radonic A and Katalinic V, 2004. Use of different methods for testing antioxidative of oregano essential oil. Food chemistry (85), 633-640.
Kawanishi S, Hiraku Y, Murata M, and Oilawa S, 2002. The role of metals in site-specific DNA damage with reference to carcinogenesis. Free Radical Biology Method 32, 822-832.
Laguerre M, Lecomte J and Villeneuve P, 2007. Evaluation of the ability of antioxidants to counteract lipid oxidation: Existing methods, new trends and challenges. Progress in Lipid Research 46(5):244-82.
Lin JY and Tang CY, 2007. Determination of total phenolic and flavonoid contents in selected fruits and vegetables, as well as their stimulatory effects on mouse splenocyte proliferation. Food Chemistry (101), 140-147.
Munwar S, Roy H, Rahaman SA, 2015. Antioxidant and Free Radical Scavenging Activity of Citrus Medica. International Journal of Pharma Research and Health Sciences 3 (4), 810-816.
Prompana K, Kandylis P, Tsakiris A, Kanellaki M and Kourkoutas Y, 2012. Application of alternative technologies for Elimination of artificial coloring in alcoholic beverages produced by citrus medica and potential impact in human health. Journal of Food and Nutrition Sciences 03(07):959-969.
Sah A, Vijay J and melkani A B, 2011. Antimicrobial Activity of six different parts of the plant citrus medical inn. Food Chemistry (123), 250-267.
Thronsberry C and McDougal, LK, 1983. Successful use of broth microdilution in susceptibility tests for methicillin-resistant (heteroresistant) staphylocococci.Journal of Clinical Microbiology (18), 1084-91.
Vahidi R, Pourahmad R, Mahmoudi R, Hosseini SS, 2019. Chemical compounds and antibacterial and antioxidant properties of citron (Citrus medica L.) peel essential oil. Journal of Food and Bioprocess Engineering 3(1): 83-88. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,034 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 414 |