تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,301 |
تعداد مقالات | 15,908 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,160,062 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 14,930,069 |
اصلاح ویژگی آبدوستی فیلم نشاسته با استفاده همزمان از اسید اولئیک و پرتو فرابنفش | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
مقاله 9، دوره 29، شماره 4، بهمن 1398، صفحه 125-138 اصل مقاله (1.06 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
حمید جهانگیر اصفهانی؛ ایمان شهابی قهفرخی؛ رحمت اله پورعطا | ||
گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه زنجان | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: بررسی اثر اسید اولئیک و استفاده از پرتو فرابنفش بهمنظور اصلاح خصوصیات کاربردی فیلم نشاسته در بستهبندی مواد غذایی است. هدف: نشاسته یکی از ارزانترین زیست پلیمرهای پلیساکاریدی است که به علت دسترسی آسان و زیست تخریب پذیری موردتوجه پژوهشگران قرار گرفته است، امّا مشکل اصلی نشاسته مانند سایر پلی ساکاریدها، آبدوستی نسبتاً بالای آن میباشد. مهمترین هدف این پژوهش کاهش حساسیت فیلم نشاسته به آب با استفاده از اسید اولئیک و پرتو فرابنفش (UV-C) بود. روش کار: در این پژوهش محلول فیلم نشاسته - اسید اولئیک در سه غلظت 6/0، 1 و 4/1 درصد (وزنی-وزنی نشاسته) و با استفاده از پرتو فرابنفش C در مدتزمان 60 دقیقه بهمنظور بهبود خصوصیات کاربردی آن در بستهبندی مواد غذایی اصلاح شد و فیلم آن به روش قالبگیری محلول تهیه شد. جهت بررسی خصوصیات کاربردی فیلم در بستهبندی مواد غذایی ضخامت، زاویه تماس، نفوذپذیری نسبت به بخارآب، جذب رطوبت، محتوای رطوبت و حلالیت فیلمها مورد بررسی قرار گرفت. آزمونها در قالب طرح کاملاً تصادفی اجرا و نتایج آن به روش دانکن مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج: نتایج نشان داد که با افزایش غلظت اسید اولئیک تا حد معینی (1 درصد بر اساس وزن خشک نشاسته)، نفوذپذیری نسبت به بخارآب در کمترین حد و زاویه تماس در بیشترین مقدار قرار دارد. اگرچه افزایش غلظت اسید اولئیک تا مقدار مشخصی موجب افزایش آبگریزی شده است، اما درصورتیکه امولسیون حاصل در بازه زمانی (60 دقیقه) تحت پرتو فرابنفش قرار گیرد، آبگریزی فیلم نشاسته به بیشترین حد میرسد. پارامترهای جذب رطوبت، محتوای رطوبت و حلالیت در آب فیلمهای نشاسته با افزودن اسید اولئیک نیز کاهش یافت. تأثیر توأم اسید اولئیک و پرتو فرابنفش نیز در کاهش خاصیت آبدوستی مؤثر بود ولی در کاهش محتوای رطوبت تأثیر چشمگیری نداشت. نتیجهگیری نهایی: استفاده توأم از اسید اولئیک (تا غلظت مشخص) و پرتو فرابنفش بهصورت همزمان موجب افزایش آبگریزی فیلم نشاسته میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
نشاسته؛ اسید اولئیک؛ پرتو فرابنفش؛ آبگریزی | ||
مراجع | ||
اکرامی م، امام جمعه ز، کرمی مقدم آ، 1395. اثر اسیدهای چرب بر ویژگیهای فیزیکی، مکانیکی و ممانعت کنندگی به بخارآب فیلم خوراکی ثعلب، فصلنامه علوم و صنایع غذایی، 51، 167-157. جمال آبادی م، صارم نژاد س، 1395. بررسی ویژگیهای فیزیکوشیمیایی نشاسته گندم تیمارشده با امواج فراصوت، فصلنامه علوم و صنایع غذایی، 53، 136-127. جهانگیر اصفهانی ح، شهابی قهفرخی ا، 1397. مروری بر روشهای اصلاح خصوصیات آبدوستی بیوپلیمر نشاسته بهعنوان ماده زیست تخریب پذیر در بستهبندی مواد غذایی. مجله علمی ترویجی علوم و فنون بستهبندی ایران. 34، 32-46. قنبرزاده ب، الماسی ه، 1388. بررسی ویژگیهای فیزیکی فیلمهای مرکب زیست تخریب پذیر خوراکی کربوکسی متیل سلولز-اسید اولئیک، فصلنامه علوم و صنایع غذایی، 6، 42-35. قنبرزاده ب، الماسی ه، 1388. تأثیر اسید اولئیک و گلیسرول بر ویژگیهای نفوذپذیری زاویه تماس و ظاهری فیلمهای خوراکی حاصل از کربوکسی متیل سلولز، پژوهشهای صنایع غذایی، 19، 34-25. عرب خ، قنبرزاده ب، قیاسی فر ش، کریمی ش، 1394. نانو کامپوزیتهای امولسیونی بر پایه کربوکسی متیل سلولز-اسید اولئیک حاوی نانو ذرات دیاکسید تیتانیوم: بررسی ریزساختار و ویژگیهای فیزیکی، پژوهشهای صنایع غذایی، 25، 561-551. گودرزی و شهابی قهفرخی ا، 1395. تولید فیلم نشاسته با استفاده از واکنشهای نوری: بررسی ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی، پژوهشهای صنایع غذایی، 26، 530-519. ASTM, Annual Book of ASTM, American Society for Testing and Materials,Philadelphia, 1995, E96–95. Almasi, H. GHANBARZADEH, B. PEZESHKI, N.A. 2009. Improving the physical properties of starch and starch–carboxymethyl cellulose composite biodegradable films. Campos Ad Marconcini J, Martins-Franchetti S, Mattoso L, 2012. The influence of UV-C irradiation on the properties of thermoplastic starch and polycaprolactone biocomposite with sisal bleached fibers. Polymer degradation and stability 97, 1948-1955. De Gennes PG, Brochard-Wyart F, Quéré D, 2004. Capillarity and gravity, Capillarity and Wetting Phenomena, Springer, pp. 33-67. Gennadios A, Rhim J, Handa A, Weller C, Hanna M, 1998. Ultraviolet radiation affects physical and molecular properties of soy protein films. Journal of food science 63, 225-228. Ghanbarzadeh B, Almasi H, Effect of Oleic Acid and Glycerol on the Permeability and Optical Properties of Carboxymethyl Cellulose Based Edible Films. Ghanbarzadeh B, Almasi H, 2011. Physical properties of edible emulsified films based on carboxymethyl cellulose and oleic acid. International journal of biological Macromolecules 48, 44-49. Ghasemlou M, Khodaiyan F, Oromiehie A and Yarmand MS, 2011. Characterization of edible emulsified films with low affinity to water based on kefiran and oleic acid. International Journal of Biological Macromolecules 49, 378-384. Gontard N, Duchez C, CUQ JL and Guilbert S, 1994. Edible composite films of wheat gluten and lipids: Water vapor permeability and other physical properties. International journal of food science & technology 29, 39-50. Goudarzi V, 2016. Production of starch film by photochemical reactions: physicochemical characterization. Goudarzi V and Shahabi-Ghahfarrokhi I, 2017. Photo-producible and photo-degradable starch/TiO2 bionanocomposite as a food packaging material: Development and characterization. International Journal of Biological Macromolecules. Goudarzi V and Shahabi-Ghahfarrokhi I, 2018a. Development of photo-modified starch/kefiran/TiO2 bio-nanocomposite as an environmentally-friendly food packaging material. International journal of biological macromolecules 116, 1082-1088. Goudarzi V and Shahabi-Ghahfarrokhi, I, 2018b. Photo-producible and photo-degradable starch/TiO2 bionanocomposite as a food packaging material: Development and characterization. International journal of biological macromolecules 106, 661-669. Goudarzi V, Shahabi-Ghahfarrokhi I and Babaei-Ghazvini A, 2017. Preparation of ecofriendly UV-protective food packaging material by starch/TiO 2 bio-nanocomposite: Characterization. International journal of biological macromolecules 95, 306-313. Khan MA, Bhattacharia S, Kader M and Bahari K, 2006. Preparation and characterization of ultra violet (UV) radiation cured bio-degradable films of sago starch/PVA blend. Carbohydrate polymers 63, 500-506. Kim JK, Jo C, Park HJ and Byun MW, 2008. Effect of gamma irradiation on the physicochemical properties of a starch-based film. Food Hydrocolloids 22, 248-254. Kovács V, Gondor OK, Szalai G, Majláth I, Janda T and Pál M, 2014. UV-B radiation modifies the acclimation processes to drought or cadmium in wheat. Environmental and experimental botany 100, 122-131. Li XM, Reinhoudt D and Crego-Calama M, 2007. What do we need for a superhydrophobic surface? A review on the recent progress in the preparation of superhydrophobic surfaces. Chemical Society Reviews 36, 1350-1368. Li Y, Jiang Y, Liu F, Ren F, Zhao G and Leng X, 2011. Fabrication and characterization of TiO 2/whey protein isolate nanocomposite film. Food Hydrocolloids 25, 1098-1104. Linthorst J, 2010. An overview: origins and development of green chemistry. Foundations of chemistry 12, 55-68. Mohanty A, Misra M and Hinrichsen G, 2000. Biofibers, biodegradable polymers and biocomposites: an overview. Macromolecular materials and Engineering 276, 1-24. Shahabi-Ghahfarrokhi I and Babaei-Ghazvini A, 2018. Using photo-modification to compatibilize nano-ZnO in development of starch-kefiran-ZnO green nanocomposite as food packaging material. International Journal of Biological Macromolecules. Shahabi-Ghahfarrokhi I, Goudarzi V and Babaei-Ghazvini A, 2019. Production of starch based biopolymer by green photochemical reaction at different UV region as a food packaging material: Physicochemical characterization. International journal of biological macromolecules 122, 201-209. Shahabi-Ghahfarrokhi I, Khodaiyan F, Mousavi M and Yousefi H, 2015. Effect of γ-irradiation on the physical and mechanical properties of kefiran biopolymer film. International journal of biological macromolecules 74, 343-350. Singh J, Kaur L and McCarthy O, 2007. Factors influencing the physico-chemical, morphological, thermal and rheological properties of some chemically modified starches for food applications—A review. Food hydrocolloids 21, 1-22. Sionkowska A, Skopinska-Wisniewska J, Planecka A and Kozlowska J, 2010. The influence of UV irradiation on the properties of chitosan films containing keratin. Polymer Degradation and Stability 95, 2486-2491. Slavutsky AM and Bertuzzi MA, 2015. Formulation and characterization of nanolaminated starch based film. LWT-Food Science and Technology 61, 407-413. Tang S, Zou P, Xiong H and Tang H, 2008. Effect of nano-SiO2 on the performance of starch/polyvinyl alcohol blend films. Carbohydrate polymers 72, 521-526. Vargas M, Albors A, Chiralt A and González-Martínez C, 2009. Characterization of chitosan–oleic acid composite films. Food Hydrocolloids 23, 536-547. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 926 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 531 |