تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,301 |
تعداد مقالات | 15,908 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,159,956 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 14,929,988 |
بهینه سازی شرایط استخراج آلژینات سدیم از جلبک قهوه ای ایرانی به روش سطح پاسخ | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
مقاله 2، دوره 29، شماره 4، بهمن 1398، صفحه 13-28 اصل مقاله (1.68 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
رویا ابکا خواجوئی* ؛ جواد کرامت؛ ناصر همدمی | ||
گروه علوم و صنایع غذایی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان | ||
چکیده | ||
زمینهمطالعاتی:آلژینیک اسید و آلژینات ها مصارف مهمی در صنایع غذایی، پزشکی، داروسازی، دندانپزشکی و نساجی دارند. هدف: هدف از این پژوهش بهینه سازی شرایط استخراج آلژینات سدیم از دیواره سلولی جلبک قهوه ای ایرانی (Nizimuddinia zanardini)می باشد.روشکار:از آنجائیکه جلبک های قهوه ای دریای جنوب ایران (منطقه چابهار) دارای این پلیمر طبیعی اند، استخراج آلژینات سدیم در سه مرحله و با استفاده از محلول های اسیدی و قلیایی و به دنبال آن رسوب آلژینات سدیم توسط اتانول با استفاده از روش سطح پاسخRSM) ) بهینه سازی شد. برای بهینه سازی شرایط، در مرحله اسیدی تأثیر فاکتور های درجه حرارت استخراج با اسید کلریدریک 2/0 مولار در دامنة °C 25-60 و زمان استخراج در محدوده 5/0 تا 5/3 ساعت بر متغیر های وابسته شامل درصد بازده استخراج، میزان پلی فنل ها و مقدار پروتئین های آلژینات استخراج شده مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت و پس از بهینه سازی این فاکتور ها در مرحله قلیایی، درجه حرارت استخراج با کربنات سدیم در بازه ی °C60 - 90، زمان استخراج در محدوده 2-4 ساعت و غلظت محلول در محدوده % 2 – 4 (وزنی/حجمی) به عنوان فاکتور های مؤثر بر درصد بازده استخراج، مقدار پلی فنل ها و ویسکوزیته ظاهری آلژینات استخراج شده، مورد مطالعه قرار گرفت و فاکتور ها بهینه سازی شدند. نتایج: در مرحله اسیدی هر دو فاکتور درجه حرارت و زمان بر درصد بازده استخراج و کیفیت صمغ استخراجی (خلوص) تأثیر معنی دار دارند ودر مرحله قلیایی تمامی فاکتور ها بر بازده، کیفیت و ویسکوزیته ظاهری پلیمر استخراجی تأثیر معنی دار دارند. شرایط بهینه استخراج آلژینات سدیم از جلبک قهوه ای (Nizimuddinia zanardini)به صورت زیر معرفی گردید. در مرحله اسیدی درجه حرارت: °C60، زمان: 3 ساعت و در مرحله قلیایی غلظت: % 3 (وزنی/حجمی)، درجه حرارت: °C60 و زمان: 3 ساعت. | ||
کلیدواژهها | ||
آلژینات سدیم؛ بهینه سازی استخراج؛ پلی ساکارید؛ جلبک قهوه ای ایرانی؛ روش سطح پاسخ | ||
مراجع | ||
آریان فر ا، شهیدی ف، کدخدائی ر، وریدی م، 1394. بررسی عوامل موثر بر استخراج پلی فنل ها و فعالیت آنتی اکسیدانی چای سبز، نشریه پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران، جلد یازدهم، شماره 4، صفحه های 285 تا 295. شمسی ش، رفوگری نژاد ل، 1397. بهینه سازی فرموالسیون شیر عسل حاوی دارچین با روش سطح پاسخ، نشریه پژوهشهای صنایع غذایی، جلد بیست و هشتم، شماره 1، صفحه های 121 تا 133 عباسی س، رحیمی س، 1384. بررسی تاثیر غلظت، دما، پ هاش و سرعت چرخشی روی رفتار جریان محلول صمغ کتیرای ایرانی، فصلنامه علوم و صنایع غذایی ایران، دوره دوم، شماره4، صفحه های 29 تا 42. ماهرانی ب، برزگر م، سحری م ع و دهقانی ح، 1383. بهینه سازی شرایط استخراج صمغ دانه بزرک ایرانی به روش سطح پاسخ، علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، جلد هشتم، شماره 4. صفحه های 145 تا 155. Calumpong PH, Maypa PA and Magbanua M. 1999. Population and alginate yield and quality assessment of four Sargassum species in Negros Island, central Philippines. Hydrobiologia 398: 211– 215.
Chandini SK, Ganesan P and Bhaskar N, 2008. In vitro antioxidant activities of three selected brown seaweeds of India. Food Chemistry 107: 707-713.
Cui W, Mazza G, Oomah BD and Biliaderis CG, 1994. Optimization of aqueous extraction process for flaxseed gum by response surface methodology. Journal of Food Science and Technology 27: 363-369.
Davis TA, Llanes F, Volesky B and Mucci A, 2003a. Metal selectivity of Sargassum spp. and their alginates in relation to theirα-L-guluronic acid content and conformation. Environmental Science and Technology 37: 261–267.
De Sousa APA, Torres MR, Pessoa C, de Moraes MO, Filho FDR, Alves APNN and Costa-Lotufo LV, 2007. In vivo growth-inhibition of Sarcoma 180 tumor by alginates from brown seaweed Sargassum vulgare. Carbohydrate Polymer 69: 7–13.
Draget KI and Taylor C, 2011. Chemical, physical and biological properties of alginates and their biomedical implications. Food Hydrocolloids 25: 251–256.
Gómez–Díaz D and Navaza MJ, 2003. Rheology of aqueous solutions of food additives: Effect of concentration, temperature and blending. Journal of Food Engineering 56: 387-392.
Haug A, Larsen B, 1962. Qunantitative Determination of the Uronic Acid Composition of Alginates. Acta Chemica Scandinavica 16: 1908-1918.
Jhoo JW, Lo CY, Li S, Sang S, Heinze T and Ho TC, 2005. Stability of Black Tea Polyphenol, Theaflavin, and Identification of Theanaphthoquinone as Its Major Radical Reaction Product. Journal of Agricultural and Food Chemistry 53:6146-6150.
Jouki M, Mortazavi SA, Yazdi FT and Koocheki A, 2014. Optimization of extraction, antioxidant activity and functional properties of quince seed mucilage by RSM. International Journal of Biological Macromolecules 66:113-124.
Karaki N, Sebaaly C, Chahine N, Faour T, Zinchenko A, Rachid S and Kanaan H, 2013. The antioxidant and anticoagulant activities of polysaccharides isolated from the brown algae Dictyopteris polypodioidesgrowing on the Lebanese coast. Journal of Applied Pharmaceutical Science 3: 43–51
Komatsu Y, Suematsu S, Hisanobu Y, Saigo H and Matsuda R, 1992. Effect of PH and Temperature on Reaction Kenetics in Green Tea Infusion. Journal of Bioscience, Biotechnology and Biochemistry. 57(6): 907- 910
Kumar M, Gupta V, Kumari P, Reddy CRK and Jha B, 2011. Assessment of nutrient composition and antioxidant potential of Caulerpaceae seaweeds. Journal of Food Composition and Analysis 24: 270–278.
Lin DS, Lio EH and Mau JL, 2008. Effect of different brewing methods on antioxidant properties of steaming green tea. Journal of Food Science and Technology. 41: 1616-1623.
Lourenço SO, Barbarino E, De-Paula JC, Pereira LOS, Marquez UML, 2002. Amino acid composition, protein content and calculation of nitrogen-to-protein conversion factors for 19 tropical seaweeds. Phycological Research 50: 233–241.
Mazumder A, Løvstad Holdt S, De Francisci D, Alvarado-Morales M, Mishra H N and Angelidaki I, 2016. Extraction of alginate from Sargassum muticum: process optimization and study of its functional activities. Journal of Applied Phycology 28: 3625–3634.
Mæhre HK, Malde MK, Eilertsen KE and Elvevoll EO, 2014. Characterization of protein, lipid and mineral contents in common Norwegian seaweeds and evaluation of their potential as food and feed. Journal of the Science of Food and Agriculture 94: 3281–3290.
Miyashita K, Mikami N and Hosokawa M, 2013. Chemical and nutritional characteristics of brown seaweed lipids: A review. Journal of Functional Foods. 5: 1507-1517.
Paiva L, Lima E, Patarra RF, Neto AI and Baptista J, 2014. Edible Azorean macroalgae as source of rich nutrients with impact on human health. Food Chemistry 164: 128–135.
Pawar SN and Edgar KJ, 2012. Alginate derivatization: a review of chemistry, properties and applications. Biomaterials 33: 3279–3305.
Penman A and Sanderson GR, 1972. A method for the determination of uronic acid sequence in alginates. Carbohydrate Research 25: 273–282.
Percival E and McDowell RH, 1990. Methods in Plant Biochemistry. in: P.M. Dey (ed.). Academic Press, New York.
Sime Wilma J, 1990. Alginates, Food Gels, in: P. Harris (ed.). Elsevier Science Publishers Ltd., England.
Singleton VL and Rossi JA, 1965. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. American Journal of Enology and Viticulture 16: 144–158.
Torres MR, Sousa APA, Silva Filho EAT, Melo DF, Feitosa JPA, de Paula RCM and Lima MGS, 2007. Extraction and physicochemical characterization of Sargassum vulgarealginate from Brazil. Carbohydrate Research 342: 2067–2074.
Venugopal V, 2011. Marine Polysaccharides: Food Applications, CRC Press Taylor and Francis Group, Boca Raton, FL, USA, 396.
Villarreal-Gómez LJ, Soria-Mercado IE, Guerra-Rivas G and Ayala-Sánchez NE, 2010. Antibacterial and anticancer activity of seaweeds and bacteria associated with their surface. Revista de biología marina y oceanografía 45: 267–275.
Yang, JS, Xie YJ and He W, 2011. Research progress on chemical modification of alginate: A review. Carbohydrate Polymers 84: 33–39.
Zykwinska A, Rondeau-Mouro C, Garnier C, Thibault JF and Ralet MC, 2006. Alkaline extractability of pectic arabinan and galactan and their mobility in sugar beet and potato cell walls. Carbohydrate Polymer 65: 510–520. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,205 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,021 |