تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,304 |
تعداد مقالات | 15,929 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,199,552 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 14,976,149 |
مطالعه اثرات آنتیاکسیدانی و ضدباکتریایی عصاره اتانولی چای ترش و علف چای بر علیه سالمونلا انتریکا، باسیلوس سرئوس، اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
مقاله 4، دوره 28، شماره 3، مهر 1397، صفحه 37-45 اصل مقاله (922.75 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
مهسا رشیدی1؛ مریم مصلحی شاد2؛ پریسا زیارتی3؛ فاطمه قمری* 4 | ||
1مرکز تحقیقات علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران | ||
2گروه علوم و صنایع غذایی، واحد صفادشت، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران | ||
3گروه شیمی دارویی، دانشکده داروسازی و علوم دارویی، دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران، تهران | ||
4گروه زیست شناسی، دانشگاه پیام نور تهران | ||
چکیده | ||
اسانسها و عصارههای گیاهان با داشتن ترکیبات ضدمیکروبی، ضدسرطانی و آنتیاکسیدانی به عنوان ترکیبات دارویی جدید چه در زمینه بهداشت و درمان و چه محافظت از مواد غذایی خام و فرآوری شده یا تولید محصولات غذایی سالمتر، از اهمیت خاصی برخوردارند. این مطالعه با هدف بررسی اثرات آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره اتانولی چای ترش و علف چای صورت گرفت .خصوصیات ضدباکتریایی آنها علیه باکتریهای بیماریزا (سالمونلا انتریکا، باسیلوس سرئوس، اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس) با استفاده از روش انتشار در چاهک و فعالیت آنتیاکسیدانی عصارهها نیز به روش ABTS بر اساس ظرفیت آنتیاکسیدانی معادل ترولوکس تعیین گردید. بر اساس نتایج به دست آمده استافیلوکوکوس اورئوس در هر دو مورد حساسترین باکتری مورد ارزیابی نسبت به عصاره علف چای و چای ترش بود و دو گیاه از نظر خواص ضدباکتریایی در برابر این میکروارگانیسم با هم اختلاف معنیداری نداشتند (05/0 (P≥. بر اساس این نتایج اختلاف معنیداری بین فعالیت آنتیاکسیدانی گیاه چای ترش و علف چای مشاهده شد (05/0P<). ارزیابی خاصیت آنتیاکسیدانی نشان داد که میزان IC50گیاه علفچای mg/mL 31/0±56/1 و گیاه چای ترش mg/mL 20/0±78/0 است که گویای خاصیت آنتیاکسیدانی بالاتر عصاره چای ترش میباشد. نتایج حاصل نشان میدهد که عصاره اتانولی گیاهان علف چای و چای ترش از خاصیت آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی مناسبی برخوردارند و بنابراین میتوان از آنها در تولید فرآوردههای مختلف غذایی و دارویی و حتی به عنوان جایگزین نگهدارندههای شیمیایی بهره جست. | ||
کلیدواژهها | ||
چای ترش؛ علف چای؛ عصاره اتانولی؛ آنتیاکسیدان؛ ضدمیکروب | ||
مراجع | ||
ایوبی م، 1392. تعیین قدرت آنتیاکسیدانی عصارهی تام Phlomis Ianceolata Boiss & Hohen به سه روش لیپید پراکسیداسیون و فعالیت شلات کنندگی یونهای فلزی آهن و ظرفیت احیای تام، پایاننامهی دکتری داروسازی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم دارویی، 30 -28. برومند ع، حامدی م، امام جمعه ز، رضوی ه و، گلمکانی م، 1391. بررسی خاصیت ضدمیکروبی اسانس بذرهای شوید (Anethum graveolens) و گشنیز (Coriangrum sativum)روی استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیاکلیO157:H7، سالمونلا تیفی موریوم با استفاده از آزمایش حساسیت رقت در محیط مایع، مجله پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران بومی یزد، مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، ، دوره ۱، ش۳، ۲۰۶-۱۹۷ . رفتنی امیری ز، مداح، پ، 1394. بررسی میزان پلیفنلهای کل و کافئین موجود در چای سبز و سیاه و پودر فوری آنها، نشریه پژوهشهای صنایع غذایی دوره 25، ش 3، 426-419. شهنیا م و، خاکسار ر، 1391. بررسی اثرات ضدمیکروبی و روشهای تعیین حداقل غلظت بازدارندگی اسانسها گیاهی بر باکتریهای پاتوژن، مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، دوره ۷، ش۵، ۹۵۵-۹۴۹. عموزاد ع، محمدزاده میلانی ج، معتمدزادگان ع، 1395. بررسی تاثیر افزودنیهای دم کردنی بر فعالیت آنتیاکسیدانی چای سیاه، نشریه پژوهشهای صنایع غذایی دوره 26 ش3، 490-481. کامکار ا، شریعتی فر ن، جمشیدی ا، جبلی جوان ا، صادقی ط و ضغیم منفرد م، 1390. مطالعه فعالیت آنتیاکسیدانی اسانس و عصاره پونه (Mentha longifolia) ایرانی در شرایط آزمایشگاهی، فصلنامه گیاهان دارویی، 41، 194-۱۸۵. مصحفی م، فروتن ح و مهربانی م، 1385. بررسی اثرات ضدباکتریایی چای مکی (Hibiscus sabdariffaL.) به دو روش نفوذی و بیواتوگرافی تعلیقی، مجله دانشگاه علوم پزشکی کرمان، ۱۳، 110–۱۰۳. Anthony JP, Fyfe L, Smith H. Plant active components. A resource for antiparasitic agents Trends in Parasitol. 2011; 3(21): 462-468. Baser KHC. Biological and pharmacological activities of carvacrol and carvacrol bearing essential oils. Current Pharmaceutical Design. 2008; 14: 3106–3119. Bauer AW, Kirby WMM, Sherris JC, Turck M. Antibiotic susceptibility testing by a standardized single Disk Method. Am. J. Clin. Pathol.1996; 45: 493–496. Bongiorno P. Hypericum for Depression. Natural Medicine Journal. 2010; 2(12): 1-9. Bruni R, Sacchetti G. Factors affecting polyphenol biosynthesis in wild and field grown St. John’s Wort (Hypericum perforatum L. Hypericaceae/Guttiferae). Molecules. 2009; 14: 682-725. D'Heureux Calix F, Badrie N. Consumer acceptance and physicochemical quality of processed red sorrel/roselle (Hibiscus sabdariffa L.) sauces from enzymaticextracted calyces. Food Serv. Technol. 2004; 4(4): 141-8. Djabou N, Allali H, Battesti MJ, Tabti Costa J, Muselli A, Varesi L. Chemical and genetic differentiation of two Mediterranean subspecies of Teucrium scorodonia L., Phytochemistry.2012; 74: 123-132. Flores H, Curtis W. Approaches to understanding and manipulating the biosynthetic potential of plant roots. Annals of the New York Academy of Sciences.1992; 2 (665): 188- 209. Flores H, VIvanco J, Loyola Vargas V. Radical Biochemistry: the biology of root specific metabolism. Trends in Plant Science.1999; 4(6): 220- 226. Garcia-garcia, R, Lopez-Malo A, Palou E. Bactericidal action of binary and ternary mixtures of carvacrol, thymol, and eugenol against listeria Innocua. J. Food Sci. 2011; 76, 15: 112-116. Hui H, Tang G, Go VLW. Hyperglycemic herbs and their actions mechanisms. Chines Medicine. 2009; 5(4): 11-22. Katalinic V, Milos M, Kulisic T, Jukic M. Screening of 70 medicinal plant extracts for antioxidant capacity and total phenols. Food Chem. 2006; 94: 550–557. Maruzzella GC, Sicurella NA. Antibacterial activity of essential oil vapors, Journal of Pharmaceutical Science. 1960; 4(49): 692–694. Mulabagal V, Tsay H. Plant cell cultures and alternative and efficient source for the production of biologically important secondary metabolites. International Journal of Applied Science and Engineering. 2004; 3 (2): 29- 48. Nostro A, Marino A, Blanco AR, Cellini L, DiGiulio M, Pizzimenti F, Sudano-Roccaro A, Bisignano G. In-Vitro activity of carvacrol against Staphylococcal preformed biofilm by liquid and vapour contact. J. Med. Microbiol.2009; 58: 791–797. Oksman-Caldenty K, Kivela O, Hiltunen R. Spont NEOUS shoot organogenesis and plNT regeneration from hairy root cultures of Hyoscyamus muticus. Plant Science.1991; 4(78): 129- 136. Reichling J, Schnitzler P, Suschke U, Saller R. Essential oils of aromatic plants with antibacterial antifungal antiviral and cytotoxic properties. Forschende Komplementar Medizin. 2010; 2(16): 79-90. Reni R, Pellegrini N, Protegenete A, Pannala A, Yang M, Rice-Evans C. Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay. Free Radic. Biol. 1999; 26: 1231–1237. Sokovic M, Glamoclija J, Marin PD, Brkic D, Van Griensven LJ. Antibacterial effects of the essential oils of commonly consumed medicinal herbs using an in-vitro model. Molecules. 2010; 15: 7532–7546. Tajkarimi MM, Ibrahima SA, Cliver DO. Antimicrobial herb and spice compounds in food. Food Control. 2010; 4(21): 1199–1218.
Zargari A. Herbal drugs. 6th ed. University of Tehran Press. Tehran: 2012, 22–25; Tehran, Iran. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,084 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 976 |