تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,487,457 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,214,290 |
واکاوی موانع و محدودیتهای توسعه کشاورزی ارگانیک از دیدگاه کارشناسان وزارت جهاد کشاورزی | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
مقاله 16، دوره 27، شماره 4، دی 1396، صفحه 233-245 اصل مقاله (734.05 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
مائده هاتفی1؛ مهناز محمدزاده* 2؛ حسین حسین شعبانعلی فمی3 | ||
11- دانشجوی دکتری توسعه کشاورزی، دانشگاه تهران | ||
2عضو هیات علمی گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، صندوق پستی 193953697 تهران . ایران | ||
3دانشیار دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، دانشگاه تهران | ||
چکیده | ||
در دهههای اخیر، با توجه به فراگیر شدن کشاورزی ارگانیک در سراسر دنیا، اهمیت سلامت کره زمین، تولید غذای ارگانیک و سالم برای جمعیت رو به رشد و افزایش اقبال به بازارهای جهانی محصولات ارگانیک، توسعه کشاورزی ارگانیک در ایران مورد توجه قرار گرفته است. تحقیق حاضر باهدف واکاوی موانع و محدودیت های توسعه کشاورزی ارگانیک ایران و به روش توصیفی- همبستگی انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش کارشناسان وزارتخانه جهاد کشاورزی بود (114=N) که بر اساس جدول نمونه گیری کرجسی و مورگان، حجم نمونه 85 نفر تعیین شد. روش نمونهگیری و انتخاب افراد در جامعه، روش طبقهای با انتساب متناسب بوده است و در داخل طبقهها تعداد نمونه مورد نیاز بهطور کاملاً تصادفی انتخاب شدند. ابزار اصلی جمعآوری دادهها، پرسشنامه بود که روایی محتوایی آن توسط کارشناسان و صاحبنظران تولیدات ارگانیک تأیید شد. پایایی ابزار سنجش با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تأیید گردید که مقدار آن 95/0 به دست آمد. نتایج تحلیل دادهها با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی، حکایت از شناسایی چهار مانع و محدودیت اصلی شامل موانع و محدودیت های نهادی- ساختاری، ارتباطی- آموزشی، دانش فنی و حمایتی داشت. این عوامل درمجموع 8/85 درصد از کل واریانس مربوط به متغیرهای موانع و محدودیت های توسعه کشاورزی ارگانیک را تبیین کردند. با توجه به نتایج، توسعه کشاورزی ارگانیک بیش از هر چیز مستلزم توسعه زیر ساخت های نهادی و ساختاری می باشد تا با اتکا به آن و برنامه ریزی در جهت ارائه آموزشهای بنیادین و اساسی به منظور ارتقا سطح دانش فنی تولیدکنندگان و همچنین ارائه حمایت های لازم از ایشان موانع و محدودیت های توسعه کشاورزی ارگانیک را هموار نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
توسعه؛ غذا؛ کشاورزی ارگانیک؛ محدودویت؛ موانع | ||
مراجع | ||
Abdolahi S. 2008. Prospects for the development of organic farming in Iran. Tehran: Planning and Research Institute of Agricultural Economics. (In Persian). Aertsens J, Mondelaers K, Verbeke W, Buysse J and Huylenbroeck GV, 2011. "The influence of subjective and objective knowledge on attitude, motivations and consumption of organic food", British Food Journal, 113(11):1353 – 1378. Akbari M, Baba Akbari M, Fakharzadeh S, Iravani H, Alam Beigi A and Namdar. 2008. Attitudes about issues affecting agricultural experts in the consumption of organic products. Agricultural Journal, 10(2): 26-13. (In Persian). Autio M, 2004. Finnish young people’s narrative construction of consumer identity. International journal of Consumer Studies, 28:399-398. By Bordi A. 2012. Society needs healthy organic products. [On Line]. Available at: http://www.areo.ir (In Persian). Casimir GJ and Dutilh CE, 2003. Sustainability: A gender studies perspective. International Journal of Consumer Studies, 27: 316-325. Cukur T, 2015. Conventional dairy farmers converting to organic dairy Production in Turkey. Polish Journal of Environmental Studies. 24(4):1543-1551. Demiyurek K, 2010. Analysis of information systems and communication networks for organic and conventional hazelnut producers in the Samsun province of Turkey. Agricultural Systems, 103 (7): 444-452. Duda J and Tlacbabova M, 2012. Barriers to organic milk production. Journal of Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, LX (7): 56-60. Flaten O, Lien G, Koesling M and Løes A K, 2010. "Norwegian farmers ceasing certified organic production:Characteristics and reasons."Journal of Environmental Management, 91(12):2717-2726. Fairweather J, 1999. Understanding how farmers choose between organic and conventional production: Results from New Zealand and policy implications. Journal of Agriculture and Human Values, 16(1):51 –63. Gorbani M, leiagati H and Neamati F.2011. Factors affecting potential demand of farmer's credit for tendency to produce organic greenhouse cucumber in Khorasan Razavi province, Journal of Environmental Science, 8(3): 45-35. (In Persian). Hashemi Nejad A and Rezvanfar A. 2010. The obstacles and problems in terms of organic farming Organic producers Rawansar city of Kermanshah. Proceedings of the First Congress of Iranian Fertilizer Challenges: half a century of fertilizer, 10 Persian date Esfand, 12. (In Persian). Karimi A, Sadigi H and Babaee A. 2011. Examine the obstacles to the development of organic farming point of view of experts of the Ministry of Agriculture. Iranian Journal of Agricultural Economics and Development, 42 (2): 242-231. (In Persian). Khaledi M, Gray RS, Weseen S and Sawyer E, 2007. Assessing the barriers to conversion to organic farming: An institutional analysis, Dept. of Agricultural Economics University of Saskatchewan. Khaledi M and Vesen S.2007. Attitudes about the barriers and incentives conventional farmers to convert to organic farming. Proceedings of the National Conference of Ecological Agriculture, 1499-1477. (In Persian). Khalegi B. 2012. Increase of public health depends on the protection in organic products. [On Line]. Available at: http://icana.ir. (In Persian). Khoshbakht H, Rangbar A and Ezati R.2012. The challenges of transition from conventional agriculture to organic farming from the Viewpoint of Agricultural expertise. Proceedings of the National Congress of Organic Agriculture, University of Mohageg Ardabili, 28-26 October 2012. (In Persian). Kourouxou, M, Siardos G, Lakovidou O and Kalbourtji K, 2008. Organic farmers in Island: Agricultural management and attiude towards the environment, International Journal of Sustainable Development & World Ecology, 15(6): 553-564. Michelsen J, 2004. Organic farming development in Europe – impacts of regulation and institutional diversity. Economics of Pesticides, Sustainable Food Production, and Organic Food Markets,4: 101–138. Midmore P, Padel S, McCalman H, Isherwood J, Fowler S and Lampkin L, 2001. “Attitudes towards conversion to organic production systems: A Study of Farmers in England.” Aberystwyth, Wales: Institute of Rural Studies. [online]. Available: www.orgprints.org Moradi J, Heidari M, Azizi M and Yagoobi A. 2011. Analyzes the status of organic farming as a sustainable agricultural development platform to empower the farmers (case study cities Qorveh and Divandarreh). Proceedings of the National Conference on sustainable rural development, Bu Ali Sina University, Hamedan, 15 and 16 July. (In Persian). Mousavi Talab S and Tagi Beigi M. 2012. Attitudes towards organic farming potato farmers Bahar city, the barriers and factors for its development. Proceedings of the National Congress of Organic Agriculture, University of Mohageg Ardabili, Ardabil. 28-26 October 2012. (In Persian). Ozguven N, 2012. Organic foods motivations factors for consumers. Procedia Social and Behavioral Sciences 62: 661 – 665. Papzan A and Shiri N. 2012. Study of the problems of development of organic farming. Space Quarterly Journal of Economics and Rural Development, Number 1. Pages 126-113. (In Persian). Parra Lopez C and Requena C, 2005. Factors related to the adoption of organic farming in Spanish olive orchards, Spanish Journal of Agricultural Research 3 (1): 5- 16. Rajabi A, Shabanali Fami H and Pooratashi M. 2013. Study Components adoption of organic agricultural products from the point of view of consumers (Case Study: Karaj). Journal of Food Science, 10(38): 43-33. (In Persian). Razavi S and Sajadi A.2013. Organic farming is a step towards empowerment of rural economy. Journal of Agricultural and Sustainable Development,49: 33. (In Persian). Rointer SB, Darnhofer I, Somsook S and Vogl CR, 2009. Consumer perceptions of organic foods in Bangkok, Thailand. Food Policy, 33(2): 112-121. Taheri Mogadam M.2013. Food safety, require more attention to the production of organic products. Available at: http://lorestan.irib.ir/-news/376/24081. (In Persian). Sanjabi M. 2010. Prospects for organic farming in the country. Sower Magazine, 1053: 27-25. (In Persian). Sanjabi M.2012. Iran could surround the world organic market. Available at: http://vista.ir. (In Persian). Sharifi M. 2011. Standards, regulations and certification process agricultural products. Tehran: Deputy municipal utilities. (In Persian). Sierra L, Klonsky K, Strochlic R, Brodt S and Molinar R, 2008. Factors associated with deregistration among organic farmers in California. Submitted to University of California SAREP. [Online]. Available at: www.cirsinc.org Viro D, Haring AM, Dabbert S and Zonali R, 2009. Policies supporting organic food and farming in the EU: Assessment and development by stakeholders in 11 European countries, Journal of International Food & Agribusiness Marketing, 21(2-3): 214-227. Wynen E, 2004. Conversion to organic grain farming in Australia, Eco Land use Systems, Canberra, ACT,P 2615. Yagoobi J and Taheri S. 2012. Olive production analysis from the perspective of farmers in the city Tarom. Proceedings of the National Congress of Organic Agriculture, University Mohageg Ardabili, Ardabil 28-26 October 2012. (In Persian). Yagoobi J and Naseri A. 2010. Discuss strategies to support the work of organic farmers. Proceedings of the First National Conference on sustainable agriculture and healthy crop production, Agriculture and Natural Resources Research Center. (In Persian). | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 965 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,054 |