تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,021 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,491,583 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,218,422 |
مقایسه اثر افزودن مستقیم عصاره و استفاده از فیلم فعال آنتی اکسیدانی حاوی عصاره برگهای گزنه در پایداری اکسیداتیو روغن سویا | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
مقاله 5، دوره 26، شماره 3، آذر 1395، صفحه 411-427 اصل مقاله (1.6 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسنده | ||
هادی الماسی* | ||
1 استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه | ||
چکیده | ||
استفاده از ترکیبات آنتی اکسیدانی طبیعی بهجای آنتی اکسیدانهای سنتزی، یکی از رویکردهای نوین در فراوری و نگهداری مواد غذایی محسوب میشود. هدف از این پژوهش، مقایسه فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره اتانولی برگهای گزنه (Urtica dioica L.) در پایدارسازی روغن سویا به دو شکل افزودن مستقیم عصاره به روغن و استفاده از فیلم فعال نشاسته حاوی این عصاره میباشد. ابتدا میزان ترکیبات فنولی و ظرفیت آنتیاکسیدانی عصاره گزنه ارزیابی شد و در ادامه تأثیر عصاره و فیلم فعال نشاسته در افزایش پایداری اکسیداتیو روغن سویا با اندازهگیری مقادیر عدد پراکسید، ظرفیت احیاکنندگی رادیکالهای آزاد DPPH و شاخص پایداری اکسیداتیو (OSI) طی 60 روز نگهداری در دمای C° 25 تعیین شد و با آنتیاکسیدان سنتزی TBHQ مقایسه گردید. قدرت مهارکنندگی DPPH و OSI در نمونه روغن حاوی عصاره گزنه در غلظت ppm800 در روز شصتم نگهداری، اختلاف معناداری با مقادیر این پارامترها در نمونه حاوی ppm100 TBHQ نداشت. نتایج این آزمونها در نمونههای روغن در تماس با فیلمهای فعال، نشان داد که با گذشت زمان و افزایش میزان آنتی اکسیدان مهاجرت کرده، فعالیت آنتی اکسیدانی و شاخص پایداری اکسیداتیو روغن افزایش مییابد. عدد پراکسید روغن سویا در طول زمان افزایش یافت اما افزودن مستقیم عصاره و استفاده از فیلم فعال، هردو قادر به کنترل میزان افزایش در عدد پراکسید روغن بودند و در زمانهای طولانی مدت نگهداری، تأثیر فیلم فعال بیشتر از افزودن مستقیم عصاره بود. با این وجود، افزودن عصاره گزنه اثرات نامطلوبی روی شاخصهای رنگی در روغن سویا داشت و با افزایش غلظت عصاره افزوده شده و همچنین افزایش میزان مهاجرت از فیلم فعال، شدت رنگ سبز در روغن بیشتر شد. نتایج این پژوهش نشان داد که استفاده از فیلم فعال حاوی عصاره گزنه قادر است پایداری اکسیداتیو روغن سویا را در طول نگهداری در حد مطلوبی حفظ کند. | ||
کلیدواژهها | ||
واژگان کلیدی: پایداری اکسیداتیو؛ خواص رنگی؛ روغن سویا؛ عصاره گزنه؛ فیلم فعال آنتی اکسیدانی | ||
مراجع | ||
Alezandro MR, Lui MCY, Lajolo FM and Genovese MI, 2011. Commercial spices and industrial ingredients: evaluation of antioxidant capacity and flavonoids content for functional foods development. Ciência e Tecnologia de Alimentos 31: 527–533.
Almasi H, Ghanbarzadeh B and Entezami AA, 2010. Physicochemical properties of starch – CMC– nanoclay biodegradable films. International Journal of Biological Macromolecules 46: 1-5.
Almasi H, Ghanbarzadeh B, Dehghannya J, Entezami AA and Khosrowshahi Asl A, 2014. Development of a novel controlled-release nanocomposite based on poly(lactic acid) to increase the oxidative stability of soybean oil. Food Additives and Contaminants, Part A31(9): 1586-1597.
Alp E and Aksu MI, 2010. Effects of water extract of Urtica dioica L. and modified atmosphere packaging on the shelf life of ground beef. Meat Science 86: 468–473.
AOAC 1990. Peroxide value of oils and fats. Method 965.33. In: Williams S, editor. Official methods of analysis. Washington (DC): AOAC.
AOCS 1993. Official methods and recommended practices of the American oil chemists society, Oil stability index (Cd 12–92). Champaign (IL): AOCS Press.
Byun Y, Kim YT and Whiteside S, 2010. Characterization of an antioxidant polylactic acid (PLA) film prepared with α-tocopherol, BHT and polyethylene glycol using film cast extruder. Journal of Food Engineering 100: 239-244. Chahardehi AM, Ibrahim D and Sulaiman SF, 2009. Antioxidant activity and total phenolic content of some medicinal plants in Urticaceae family. Journal of Applied Biology Science 2: 1-5.
Chatterjee D and Bhattacharjee P, 2013. Comparative evaluation of the antioxidant efficacy of encapsulated and un-encapsulated eugenol-rich clove extracts in soybean oil: Shelf-life and frying stability of soybean oil. Journal of Food Engineering 117: 545–550.
Choe E and Min DB 2006. Mechanisms and factors for edible oil oxidation. Comprehensive Reviews in Food Science and Nutrition 5: 169–186.
Decastillo CL, Alonso JM, Catala R, Gavara R and Munoz PH, 2010. Improving the antioxidant protection of packaged food by incorporating natural flavonoids into ethylene-vinyl alcohol copolymer (EVOH) films. Journal of Agricultural and Food Chemistry 58: 10958-10964. Erdogrul Ö, 2002. Antibacterial activities of some plant extracts used in folk medicine. Pharmacy Biology 40: 269-73.
Gemili S, Yemenicioglu A and Altınkaya SA, 2010. Development of antioxidant food packaging materials with controlled release properties. Journal of Food Engineering 96: 325-332. Güder A and Korkmaz H, 2012. Evaluation of in-vitro antioxidant properties of hydroalcoholic solution extracts of Urtica dioica L. and Malva neglecta Wallr and their mixture. Iranian Journal of Pharmacology Research 11: 913-923.
Gülchin I, Küfrevioglu Öİ, Oktay M and Büyükokuroglu ME, 2004. Antioxidant, antimicrobial, antiulcer and analgesic activities of nettle (“Urtica dioica” L.). Journal of Ethnopharmacology 90(2): 205-215.
Gunstone DF, 2011. Vegetable oils in food technology: Composition, properties and uses. 2nd edition pp. 125-136. John Wiley & Sons, Chichester.
Iqbal S and Bhanger MI, 2007. Stabilization of sunflower oil by garlic extract during accelerated storage. Food Chemistry 100: 246–254.
Jabri-Karoui I and Marzouk B, 2014. Bioactive Compounds, Antioxidant Activities and Heat Stability of Corn Oil Enriched with Tunisian Citrus aurantium L. Peel Extract. Journal of American Oil Chemists Society 91(8): 1367-1375.
Jongjareonrak A, Benjakula S, Visessanguan W and Tanaka J, 2008. Antioxidative activity and properties of fish skin gelatin films incorporated with BHT and a-tocopherol. Food Hydrocolloids 22: 449–458.
Kukric Z, Topalic-Trivunovic L, Kukavica B, Matos S, Pavicic S and Boroja M, 2012. Characterization of antioxidant and antimicrobial activities of nettle leaves (Urtica dioica L.). Acta periodica technologica 102: 257-72.
Kumaran A and Joel KR, 2007. In vitro antioxidant activities of methanol extracts of five Phyllanthus species from India. LWT-Food Science & Technology 40: 344–352.
Manzanarez-López F, Soto-Valdez S, Auras R and Peralta E, 2011. Release of a Tocopherol from Poly(lactic acid) films, and its effect on the oxidative stability of soybean oil. Journal of Food Engineering 104: 508–517.
Martinez ML, Penci MC, Ixtaina V, Ribotta PD and Maestri D, 2013. Effect of natural and synthetic antioxidants on the oxidative stability of walnut oil under different storage conditions. LWT - Food Science & Technology 51: 44-50.
Mohdaly AA, Smetanska I, Ramadan MF, Sarhan MA and Mahmoud A, 2011. Antioxidant potential of sesame (Sesamum indicum) cake extract in stabilization of sunflower and soybean oils. Industrial CropsandProducts34: 952– 959.
Moure A, Cruz JM, Franco D, Dominguez JM, Sineiro J and Dominguez H, 2001. Natural antioxidants from residual sources. Food Chemistry 72: 145–171.
Ordon JD, Gomez MA and Vattuone MI, 2006. Antioxidant activities of Sechium edule (Jacq.) Swartz extracts. Food Chemistry 97: 452–458.
Ortega-Ramirez L, Rodriguez-Garcia I, Leyva JM, Cruz-Valenzuela MR, Silva-Espinoza BA, Gonzalez-Aguilar GA, 2014. Potential of Medicinal Plants as Antimicrobial and Antioxidant Agents in Food Industry: A Hypothesis. Journal of Food Science 79(2): 129-137.
Ortiz-Vazquez H, Shin J, Soto-Valdez H and Auras R, 2011. Release of butylated hydroxytoluene (BHT) from Poly(lactic acid) films. Polymer Testing 30: 463-471.
Oz F, 2014. Effects of water extract of Urtica Dioica L. on the quality of meatballs. Journal of Food Processing andPreservation 38(3): 1356-1363.
Ozcan MM and Arslan D, 2011. Antioxidant effect of essential oils of rosemary, clove and cinnamon on hazelnut and poppy oils. Food Chemistry 129: 171–174.
Pinelli P, Ieri F, Vignolini P, Bacci L, Baronti S and Romani A, 2008. Extraction and HPLC analysis of phenolic compounds in leaves, stalks, and textile fibers of Urtica dioica L. Journal of Agricultural and Food Chemistry56: 9127-9132.
Sagir I and Turhan S, 2013. The effect of ethanol extracts from nettle, rosemary and myrtle leaves on lipid oxidation and microbial growth of kavurma during refrigerated storage. Food Science and Technology Research 19(2): 173-180.
Salta FN, Mylona A, Chiou A, Boskou G and Andrikopoulos NK, 2007. Oxidative stability of edible vegetable oils enriched in polyphenols with olive leaf extract. Food Science and Technology International 13(6): 413–421.
Souza CO, Silva LT, Silva JR, Lopez JA, Veiga-Santos P and Druzian JI, 2011. Mango and acerola pulps as antioxidant additives in cassava starch bio-based Film. Journal of Agricultural and Food Chemistry 59: 2248-2254. Yanishlieva NV, Marinova E and Pokorny J, 2006. Natural antioxidants from herbs and spices. EuropeanJournal of Lipid Science andTechnology108: 776–793. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 917 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,711 |