تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,298 |
تعداد مقالات | 15,886 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,118,910 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 14,889,153 |
تاثیر اسانس روغنی پوست بالنگ بر تغییرات کیفیت شیمیایی و میکروبی فیله ماهی قزلآلای رنگینکمان ذخیره شده در سرما | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
مقاله 2، دوره 26، شماره 3، آذر 1395، صفحه 369-379 اصل مقاله (753.72 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
رزاق محمودی* 1؛ بابک پاکبین2؛ رقیه وحیدی3 | ||
11 دانشیار، مرکز تحقیقات میکروبشناسی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین | ||
22 دانشجوی دکتری تخصصی بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران | ||
33 کارشناسی ارشد مهندسی صنایع غذایی، آزمایشگاه کنترل کیفی مواد غذایی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین | ||
چکیده | ||
تحقیق حاضر بهمنظور بررسی ترکیبات شیمیایی، اثرات آنتیاکسیدانی و ضد باکتریایی اسانس پوست بالنگ بر تغییر کیفیت شیمیایی و میکروبی ماهی قزلآلای رنگینکمان در دمای یخچال انجام شد. آزمایشات میکروبی (شمارش کلی باکتری های هوازی، باکتری های سرماگرا( و شاخص های شیمیایی (پراکسید، اسید چرب آزاد و تیوباربیتوریک اسید) به صورت دوره ای بر روی نمونه های فیله ماهی ( گروه شاهد و تیمار حاوی درصدهای مختلف اسانس بالنگ (5/0، 5/1 و 3 درصد) طی دوره نگهداری 15 روزه در دمای 4 درجه سانتی گراد انجام شد. عمده ترین ترکیبات شیمیایی اسانس به ترتیب لیمونن (60/33 درصد)، بنزودی اکسل (70/29 درصد)، فنل (10/8 درصد)، بتابیسابولن (40/4درصد)، سیترال (03/4 درصد) و ژرانیول (15/2 درصد) بودند. مقادیر شاخص های اکسیداسیون و باکتریایی تیمارهای حاوی اسانس در مقایسه با تیمار نمونه شاهد، تغییرات کمتری طی مدت نگهداری نشان دادند. کمترین مقدار اسیدهای چرب آزاد (5/1 درصد) در انتهای دوره نگهداری مربوط به تیمار دارای 3 درصد اسانس بود (P<0.05). با گذشت زمان مقادیر شاخص پراکسید در تمامی تیمارها افزایش نشان داد، با این وجود کمترین میزان در تیمار سه درصد اسانس بود(P<0.05). شمارش کلی باکتری های هوازی، باکتری های سرماگرا در تیمار حاوی یک و یک و نیم درصد اسانس در مقایسه با سایر تیمارها متفاوت بود (P<0.05). مقادیر تیوباربیتوریک اسید در تمامی تیمارها با گذشت زمان افزایش یافت، با این وجود در تیمار اسانس 3 درصد نسبت به تیمارهای دیگر به طور معنی داری کندتر بوده (P<0.05) و در انتهای دوره 11/0 میلی گرم مالون دی آلدئید درکیلوگرم بافت بود. | ||
کلیدواژهها | ||
قزلآلای رنگینکمان؛ اسانس بالنگ؛ کیفیت ماندگاری | ||
مراجع | ||
Antoniewski MN, Barringer SA and Knipe CL, 2007. Effect of a gelatin coating on the shelf life of fresh meat. Journal of Food Science 72: 382-387.
Anwar F, Qayyum HMA and Ijaz Hussain A, 2010. Antioxidant activity of 100% and 80% methanol extracts from barley seeds (Hordeum vulgare L.): stabilization of sunflower oil. Journal Aquatics Food Product Technology 61: 53-61.
AOAC, 2002. Association of the Official Analysis Chemists. Official methods of analysis, 14th ed, Washington, DC.
Barthet VJ, Gordon V and Daun JK, 2008. Evaluation of a colorimetric method for measuring the content of FFA in marine and vegetable oils. Food Chemistry 111: 1064–1048.
Connell JJ, 2002. Quality Control in Fish Industry. Torry Advisory Note No: 58.
Eskandari S, Hosseini H, Hosseini E and Shiraei Kasmaei A, 2013. Antioxidant and antibacterial effects of parsley extract (Petroselinum crispum) on silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) fillets during refrigeration. . Iranian Journal of Nutrition Sciences & Food Technology 8: 165-172.
Garau MC, Simal S and Rossello C, 2007. Effect of air-drying temperature on physico-chemical properties of dietary fibre and antioxidant capacity of orange (Citrus aurantium v. Canoneta) by-products. Food Chemistry 104: 1014-1024.
Guo C, Yang J and Wei J, 2003. Antioxidant activities of peel, pulp and seed fractions of common fruits as determined by FRAP assay. Nutrition research 23: 1719–1726.
Gomes HDA, Silva END, Nascimento MRL and Fukuma HT, 2003. Evaluation of the 2-thiobarbituric acid method for the measurement of lipid oxidation in mechanically deboned gamma irradiated chicken meat. Food Chemistry 80: 433-437.
Gomez-Estaca J, Lopez de Lacey A and Gomez-Guillen MC, 2009. Antimicrobial Activity of Composite Edible Films Based on Fish Gelatin and Chitosan Incorporated with Clove Essential Oil. Journal of Aquatic Food Product Technology 18: 46-52.
Hernandez MD, Lopez MB and Alvarez A, 2009. Sensory, physical, chemical and microbiological changes in aquacultured meagre (Argyrosomus regius) fillets during ice storage. Food Chemistry 114: 237-245.
Jayapraksha GK and patil B, 2007. In vitro evaiuation of the antioxidant activities in fruit extracts from citron and blood orange. Food Chemistry 101: 410-418.
Kang HJ, Chawla SP and Jo C, 2006. Studies on the development of functional powder from citrus peel. Bioresource Technology 97: 614-620.
Keen OS, Love NG and Linden KG, 2012. The role of effluent nitrate in trace organic chemical oxidation during UV disinfection. Water research 46(16): 5224-5234.
Koakowska A, Zienkowicz L and Domiszewski Z, 2006. Lipid changes and sensory quality of whole- and gutted rainbow trout during storage in ice. Acta Ichthyologica Piscatoria 36: 39-47.
Kose S, Karacam H and Ktlu S, 2001. Investigating the shelf life of the anchovy dish caled'Hamsikusu' in frozen storage at -18±1ºC. Turkish Journal Veterinary Animal Science 25: 651-656.
Kykkidou S, Giatrakou V, Papavergou A, Kontominas M.G and Savvaidis IN, 2009. Effect of thyme essential oil and packaging treatments on fresh Mediterranean swordfish fillets during storage at 4°C. Journal Food Chemistry 115: 169–75.
Losada V, Barros-Velazquez J and Aubourg SP, 2007. Rancidity development in frozen pelagic fish: influence of slurry ice as preliminary chilling treatment. LWT - Food Science and Technology 40: 991-999.
Losada V, Barros-Velazquez J and Gallardo J.M, 2004. Effect of advanced chilling methods on lipid damage during sardine (Sardina pilchardus) storage. European Journal of Lipid Science Technology 106: 844–850.
Lugasi A, Losada V and Hovari J, 2007. Effect of pre-soaking whole pelagic fish in a plant extract on sensory and biochemical changes during subsequent frozen storage. LWT - Food Science and Technology 40: 930–936.
Mahmoudi R, Tajik H, Ehsani A, Farshid AA and Zare P 2012. Effects of Mentha longifolia L. essential oil on viability and cellular ultrastructure of Lactobacillus casei during ripening of probiotic Feta cheese. International Journal Dairy Technology 66: 70-77.
Mielnik MB, Herstad O and Lea P, 2002. Sensory quality of marinated frozen stored chicken thighs as affected by dietary fish fat and vitamin E. International Journal Food Science Technology 37: 29-39.
Namulema A, Muyonga JH and Kaaya AN, 1999. Quality deterioration in frozen Nile perch (Lates niloticus) stored at –13 and –27˚C. Food Research International 32: 151-156.
Navarro-Garcia G, Pacheco-Aguilar R and Bringas-Alvaradol L, 2004. Characterization of the lipid composition and natural antioxidants in the liver oil of Dasyatis brevis and Gymnura marmorata rays. Food Chemistry 87: 89-96.
Nogata Y, Sakamoto K and Shiratsuchi H, 2006. Flavonoid composition of fruit tissues of citrus species. Bioscience Biotechnology Biochemistry 70: 178-192.
Ojagh SM, Rezaei M and Razavi SH, 2010. Effect of chitosan coatings enriched with cinnamon oil on the quality of refrigerated rainbow trout. Food Chemistry 120: 193-198.
Ozogul Y, Ozyurt G and Ozogul F, 2005. Freshness assessment of European eel (Anguilla anguilla) by sensory, chemical and microbiological methods. Food Chemistry 92: 745–751.
Ozyurt G, Kuley E and Ozkutuk S, 2009. Sensory, microbiological and chemical assessment of the freshness of red mullet (Mullus barbatus) and goldband goatfish (Upeneus moluccensis) during storage in ice. Food Chemistry 114: 505–510.
Perez-Alonso F, Aubourg S and Rodriguez O, 2004. Shelf life extension of Atlantic pomfret (Brama brama) fillets by packaging under a vacuum-skin system. European Food Reseach Technology 218: 313-317.
Peterson JJ, Beecher GR and Bhagwat SA, 2006. Flavanones in grapefruit, lemons, and limes: a compilation and review of the data from the analytical literature. Journal Food Composition Analytical 19: 74–80.
Rezaei M and Hosseini SF. 2008. Quality assessment of farmed rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) during chilled storage. Journal of Food Science 73: 93-96.
Riebroy S, Benjakul S and Visessanguan W, 2007. Effect of iced storage of bigeye snapper (Priacanthus tayenus) on the chemical composition, properties and acceptability of Som-fug, a fermented Thai fish mince. Food Chemistry 102: 270-280.
Sahoo J, Kawasra RK and Hooda S, 2004. Studies on α-tocopherol acetate as an antioxidant in chicken mince on its quality during refrigerated storage. Journal of Food Science Technology 41: 140-243.
Shahidi F and Miraliakbari H, 2004. Omega-3 (n-3) fatty acids in health and disease: Part 1-cardiovascular disease and cancer. Journal of Medicinal Food 7: 387-401.
Shahidi F and Miraliakbari H, 2005. Omega-3 fatty acids in health and disease: part 2-health effects of omega-3 fatty acids in autoimmune diseases, mental health, and gene expression. Journal of Medicinal Food 8: 133-148.
Siddaiah D, Sagar Reddy GV and Raju C, 2001. Changes in lipids, proteins and kamaboko forming ability of silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) mince during frozen storage. Food Research International 34: 47-53.
Stamatis N and Arkoudelos JS, 2007. Effect of modified atmosphere and vacuum packaging on microbial, chemical and sensory quality indicators of fresh, filleted Sardina pilchardus at 3 °C. Journal of Food Science and Agriculture 87: 1164–1171. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 907 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 640 |