تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,024 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,508,652 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,223,543 |
پایداری عملکرد و اجزای عملکرد دانه و روغن کلزا (.Brassica napus L) تحت تاثیر خشکی ابتدا و انتهای فصل | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
مقاله 12، دوره 25، شماره 4، بهمن 1394، صفحه 177-187 اصل مقاله (151.81 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسنده | ||
بهمن پاسبان اسلام* | ||
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجانشرقی، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران | ||
چکیده | ||
چکیده آزمایش با هدف بررسی اثرات خشکی بر عملکرد دانه و اجزای عملکرد ژنوتیپهای کلزا در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی بهصورت فاکتوریل بر پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار طی دو سال زراعی 90-89 و 92-91 اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل آبیاری در سه سطح بدون تنش، تنش کمبود آب در مراحل روزت و پرشدن دانه (آبیاری بههنگام تخلیه30 تا 35 درصد و 70 تا 75 درصد آب قابل استفاده خاک بهترتیب برای تیمارهای بدون تنش و تنش خشکی) و ژنوتیپ شامل کرج1، کرج 3، اپرا، اکاپی، لیکورد و مودنا بودند. نتایج نشان دادند اثر خشکی روی قطر طوقه و وزن خشک بوته هنگام کاهش میانگین دمای روزانه به کمتر از صفر گیاهی کلزا( 5 درجهسانتیگراد)، ارتفاع بوته، تعداد خورجین در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و روغن معنیدار بود. خشکی در مرحله روزت باعث کاهش معنیدار قطر طوقه و وزن خشک بوته گردید. وجود همبستگی مثبت و معنیدار بین ارتفاع بوته با تعداد خورجین در بوته، وزن هزار دانه و عملکرد دانه و روغن نشان دهنده اهمیت نقش ارتفاع بوته در پشتیبانی عملکرد دانه و روغن بود. خشکی در مرحله پرشدن دانهها با کاهش تعداد خورجین در بوته و وزن هزار دانه، باعث کاهش معنیدار عملکرد دانه و روغن گردید. بین ژنوتیپهای مورد مطالعه هم در شرایط وقوع خشکی در مراحل روزت و پرشدن دانه و هم بدون تنش، اکاپی و لیکورد بیشترین عملکرد دانه و روغن را تولید کردند. | ||
کلیدواژهها | ||
ارتفاع بوته؛ عملکرد دانه و روغن؛ کلزا؛ کمبود آب؛ وزن خشک بوته | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,051 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,551 |