تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,024 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,508,558 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,223,463 |
بررسی ویژگیهای رشدی و اسانس گیاه مرزه (Satureja hortensis L.) با کاربرد مس و روی | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
مقاله 9، دوره 25، شماره 4، بهمن 1394، صفحه 135-147 اصل مقاله (175.36 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
حمایت عسگری لجایر1؛ بابک متشرع زاده* 2؛ غلامرضا ثواقبی3؛ جواد هادیان4 | ||
1دانشجوی دکتری گروه مهندسی علوم خاک دانشگاه تبریز | ||
2گروه علوم و مهندسی خاک، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران | ||
3استاد فقید گروه علوم و مهندسی خاک، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران | ||
4پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی دانشگاه شهید بهشتی، تهران | ||
چکیده | ||
چکیده مس و روی از عناصر کممصرف ضروری بوده و جزء فلزات سنگین طبقهبندی میشوند، بنابراین کمبود و بیشبود آنها در خاک، موجب بازدارندگی رشد گیاهان میشود. هدف از این تحقیق، بررسی اثر غلظتهای متفاوت مس و روی بر برخی از صفات مورفولوژیک، میزان اسانس و همچنین تعیین سرنوشت این عناصر در فرآیند اسانسگیری است. آزمایش گلدانی به صورت فاکتوریل شامل مصرف خاکی مس (صفر، پنج و 25 میلیگرم بر کیلوگرم به صورت سولفات مس) و روی (صفر، 10 و 50 میلیگرم برکیلوگرم خاک به صورت سولفات روی) و برهمکنش آنها در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه طراحی و اجرا شد. نتایج نشان داد که برهمکنش مس و روی بر وزنتر ریشه و کلروفیل (05/0≥p) وزن خشک ریشه، غلظت مس و روی اندام هوایی، تفاله و آب تقطیر (01/0≥p) تاثیر معنیداری داشت. با مصرف مس و روی در خاک غلظت آنها در اندام هوایی افزایش یافت. برهمکنش منفی بین مس و روی در سطوح بالاتر اتفاق افتاده، لذا کاربرد هم زمان آنها باید با احتیاط صورت گیرد. غلظت مس و روی در تفاله و آب تقطیر تفاوتی با غلظت این عناصر در گیاه نداشت. باقی ماندن مس و روی در تفاله و آب تقطیر، حاکی از عدم انتقال عناصر به داخل اسانس بوده و کشت این گیاه در خاکهای آلوده به مس و روی جهت تولید اسانس امکانپذیر میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس؛ روی؛ عناصر کم مصرف؛ مرزه | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,512 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,967 |