تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,302 |
تعداد مقالات | 15,913 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,186,045 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 14,962,746 |
ارزیابی عملکرد و پروتئین دانه جو در واکنش به نیتروژن و تداخل علفهای هرز | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
مقاله 8، دوره 25، شماره 4، بهمن 1394، صفحه 119-134 اصل مقاله (590.93 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
جلیل شفق* 1؛ سعید زهتاب سلماسی1؛ صفر نصراله زاده1؛ نسرین هاشمی عمیدی2؛ سهیلا دست برهان1 | ||
1گروه اکوفیزیولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
2فارغ التحصیل گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
چکیده | ||
چکیده به منظور بررسی تغییرات شاخص کلروفیل، پروتئین و عملکرد دانه جو در واکنش به نیتروژن و تداخل علفهای هرز، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز بهصورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. رقم جو ماکویی پاییزه مقاوم به سرما، برای کشت انتخاب گردید. مقادیر متفاوت تغذیه نیتروژنی شامل سطوح صفر، 40، 80 و 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در کرتهای اصلی و 10 دوره تداخل علفهای هرز (در دو سری) در کرتهای فرعی قرار گرفتند. در سری اول در طی پنج محدوده زمانی مختلف پس از سبز شدن جو، شامل مراحل رشدی Em= سبز شدن، 5El= پنجمین برگ ساقه اصلی بهطور کامل باز شده، Ti= ساقه اصلی و سه پنجه، Se= مرحله ساقه رفتن - پنجمین گره قابل تشخیص و Ea em= مرحله ظهور سنبله - ظهور کامل گل آذین، بهترتیب مطابق با کدهای زیدوکس 10، 15، 23، 35 و 59 در جو، علفهایهرز کنترل نشدند، ولی پس از گذشت این مراحل، علفهایهزر تا انتهای دوره رشد جو، بهطور کامل کنترل شدند. در سری دوم، علفهای هرز کرتها برای مراحل ذکر شده از ابتدای فصل تا مرحله مورد نظر بهطور کامل کنترل شدند، ولی پس از سپری شدن مرحله مربوطه، علفهای هرز تا آخر فصل رشد کنترل نشدند. نتایج نشان داد که اثر سطوح مختلف نیتروژن و دورههای مختلف تداخل علفهای هرز بر درصد پروتئین و عملکرد دانه جو معنیدار بود. اثر نیتروژن بر شاخص کلروفیل برگ نیز معنیدار بهدست آمد. متناسب با افزایش طول دوره تداخل علفهای هرز، مقادیر صفات مورد بررسی کاهش یافتند. به طوریکه، شاخص کلروفیل برگ، درصد پروتئین دانه و عملکرد دانه تحت تیمار شاهد آلوده به علفهرز در کل دوره رشد، بهترتیب 35/7، 3/27 و 5/42 درصد کمتر از تیمار شاهد عاری از علف هرز در کل دوره رشد بود. ارتباط نزدیکی بین افزایش میزان نیتروژن و افزایش شاخص کلروفیل، درصد پروتئین و عملکرد دانه وجود داشت. افزایش سطوح نیتروژن در حد پایدار، تحمل جو را به حضور علفهای هرز افزایش داد. همچنین، با افزایش سطوح نیتروژن، رشد و عملکرد دانه جو بهبود یافت، ولی افزایشی در ماده خشک علفهای هزر مشاهده نشد. از نتایج کاربردی حاصل از این تحقیق میتوان در دوره انتقالی گذر از کشاورزی متداول پرنهاده به کشاورزی کمنهاده و پایدار در جهت مدیریت مطلوب علفهای هرز و کاهش کاربرد کود نیتروژن، استفاده نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
پروتئین؛ تداخل علفهای هرز؛ جو؛ شاخص کلروفیل؛ عملکرد دانه؛ نیتروژن | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,228 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,348 |