
تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,341 |
تعداد مقالات | 16,468 |
تعداد مشاهده مقاله | 53,455,533 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 16,013,896 |
بررسی تاثیر کاربرد همزمان جعبه هایی با طراحی مختص پیش سرمایش و پرتوتابی با اشعه گاما روی عمر انبارمانی توتفرنگی | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
دوره 34، شماره 4، دی 1403، صفحه 109-128 اصل مقاله (815.31 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/fr.2025.58043.1898 | ||
نویسندگان | ||
سید صادق سیدلو هریس* 1؛ حبیبه نعلبندی2؛ فخرالدین اسعدی3؛ مهدی ارزنلو4 | ||
1دانشگاه تبریز دانشکده کشاورزی گروه مهندسی بیوسیستم | ||
2دانشگاه تبریز دانشکده کشاورزی گروه بیو سیستم | ||
3دانشگاه تبریز گروه مهندسی بیو سیستم | ||
4دانشگاه تبریز دانشکده کشاوذرزی گروه گیاهپزشکی | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: پرتودهی با اشعه گاما یک روش نوین برای کنترل عوامل بیماریزا میباشد و عملیات پیشسرمایش نیز در افزایش انبارمانی محصول موثر است. کاربرد توام این دو فرآیند به منظور دستیابی به پارامترهای عملکردی کاربرد این فرآیندها در توتفرنگی میتواند مفید باشد. هدف: این تحقیق به منظور مطالعه تاثیر همزمان نوع بستهبندی و تاثیر پرتودهی با اشعه گاما در دوزهای مختلف روی خصوصیات کیفی، کنترل پوسیدگی توتفرنگی در دوره نگهداری و تعیین بهترین شرایط عملکردی، انجام شد. روش کار: در این تحقیق سه نوع بستهبندی شامل جعبههای پلیاتیلنی تجاری بدون منفذ با پوشش فیلم پلیمری و بدون پوشش فیلم پلیمری و جعبههای منفذدار مختص عملیات پیشسرمایش توتفرنگی و نیز سه دوز اشعه گاما شامل دوزهای 1، 2 و 3 کیلوگری مورد استفاده قرار گرفت و اثر این تیمارها روی خواص کیفی توتفرنگی در طول 16 روز نگهداری بررسی شد. نتایج: استفاده همزمان از پرتودهی با دوز 2 کیلوگری و جعبه مختص پیشسرمایش، توانست شاخصهای کیفی را تا 12 روز، در حد بالایی حفظ کند. در روز 12ام نگهداری، شاخص پوسیدگی میوههای شاهد 33/4 و میوههای پرتودهی شده 6/1 بود. در این دوز پرتودهی در جعبههای مختص پیشسرمایش و جعبه-های با پوشش فیلم پلیمری مقدار سفتی، شاخص پوسیدگی، محتوی اسید اسکوربیک، محتوی کل ماده جامد محلول و اسیدیته قابل تیتراسیون به ترتیب 97/0 نیوتن، 43/1، 45 میلیگرم در صد گرم، 2/6 درصد و 26/1 گرم در 100 میلیلیتر اندازهگیری شد. نتیجهگیری کلی: استفاده از جعبههای مختص پیشسرمایش و استفاده از اشعه گاما با دوز 2 کیلوگری می-تواند در افزایش عمر انبارمانی توتفرنگی (تا 12 روز) موثر باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
اشعه گاما؛ پرتودهی؛ پس از برداشت؛ بستهبندی؛ توتفرنگی؛ عمر انبارمانی | ||
مراجع | ||
مستوفی ی و اصغری مرجانلو ا، 1389. تأثیر پرتو تابی با UVCبر کنترل پوسیدگی خاکستری و کیفیت پس از برداشت توت فرنگی (سلوا). مجله علوم باغبانی ایران، دوره 41، شماره 1. صفحههای 39 تا 46.
همایونیرادع و طبیبیان م، 1393. افزایش ماندگاری قطعات تازه میوهها وسبزیجات بوسیلهی پرتودهی. اولین همایش کاربرد فناوری هستهای در علوم صنایع غذایی و کشاورزی، دانشگاه تبریز.
Abdullah R, Rashid S, Naz Sh, Iqtedar M and Kaleem A. 2018. Postharvest preservation of citrus fruits (Kinnow) by gamma irradiation and its impact on physicochemical characteristics. Progress in Nutrition 20 (1): 133-145.
Ayala-Zavala, JF, Wang ShY, Wang ChY and Gonzalez-Aguilar GA. 2007. Oxygen treatment increases antioxidant capacity and postharvest life of strawberry fruit. Food Technology and Biotechnology. 42(2): 166-173.
Antonio AL, Fernandes A, Bento A, Ferreira A, Trigo MJ, Botelho ML, Quintana B and Ramalhosa E. 2013. Gamma irradiation preservation of chestnut fruits: effects of color and texture. European Scientific Journal 3: 1857 – 7881.
Aziz NH, Souzan RM and Shahin Azza A. 2006. Effect of g-irradiation on the occurrence of pathogenic microorganisms and nutritive value of four principal cereal grains. Applied Radiation and Isotope 64: 1555–1562.Bourne MC. 2002. Food Texture and Viscosity: Concept and Measurement. Elsevier Science and Technology Books.
Boynton BB, Welt BA, Sims CA, Balaban MO, Brecht JK and Marshall MR. 2006. Effects of Low-dose Electron Beam Irradiation on Respiration, Microbiology, Texture, Color, and Sensory Characteristics of Fresh-cut Cantaloupe Stored in Modified-atmosphere Packages. Journal of Food Science 71: 149-155.
Chakraverty A and Paul SR. 2001. Postharvest Technology: Cereals, Pulses and Vegetables. Sci. Publ., India.
Fan X and Sokorai KJB. 2011. Changes in quality, liking, and purchase intent of irradiated fresh-cut spinach during storage. Journal of Food Science 76: 363-368.
Ferrua MJ and Singh RP. 2011. Improved airflow method and packaging system for forced-air cooling of strawberries. International Journal of Refrigeration 34: 1162–1173.
George DS, Razali Z, Santhirasegaram V and Somasundram C. 2015. Effects of ultraviolet light (UV‐C) and heat treatment on the quality of fresh‐cut Chokanan mango and Josephine pineapple. Journal of Food Science 80(2): 426-434.
Gonzalez A, Zavaleta R and Tiznado ME. 2007. Improving postharvest quality of mango Haden by UV-C treatment. Postharvest Biology and Technology 45: 108-116.
Haider ST, Azam M, Naz S, Hussain S, Ali S, Liaquat M, Umer MA, Asif M, Nasir M, Mustafa Z, Hussain R, Iqbal MA, Masih Sh, Akram MT and Naveed Kh. 2023. Postharvest application of gamma irradiation affects fruit quality and antioxidant enzymes activities of ‘kinnow’ mandarin fruits during cold storage. Food Science and Technology 43: 1-10.
Jabin T, Kamal S, Islam Sh, Razu MH, Paul G K, Karmaker P, Huda M, Rahman M, Moniruz zaman M, Uddin M S, Saleh M A, Khan M and Zaman Sh. 2023. Effect of gamma irradiation on chemical composition, antioxidant activity, antibacterial activity, shelf life, and cytotoxicity in the peels of two mango varieties grown in Bangladesh. Arabian Journal of Chemistry 16: Article 104708.
Kader AA. 2002. Postharvest Technology of Horticultural Crops, third ed. University of California, Division of Agriculture and Natural Resources Publication, Oakland, CA. p. 3311.
Kirkin C and Gunes G. 2022. Quality of thyme (Thymus vulgaris L.) and black pepper (Piper nigrum L.) during storage as affected by the combination of gamma-irradiation and modified atmosphere packaging. South African Journal of Botany 150: Article 978985.
Kirkin C, Mitrevski B, Gunes G and Marriott PJ. 2014. Combined effects of gamma irradiation and modified atmosphere packaging on quality of some spices. Food Chemistry 154: 255-261.
Lu Q, Yang D and Xue Sh. 2023. Effects of postharvest gamma irradiation on quality maintenance of Cara Cara navel orange (Citrus sinensis L. Osbeck) during storage. LWT - Food Science and Technology 184: Article 115017.
Mendes KF, Mendes KF, Guedes SF, Santos Silva LCA and Arthur V. 2020. Evaluation of physicochemical characteristics in cherry tomatoes irradiated with 60Co gamma-rays on post-harvest conservation. Radiation Physics and Chemistry 177: 1-9.
Moreno MA, Castell-Perez ME, Gomes C, Da Silva PF and Moreira RG, 2007. Quality of electron beam irradiation of blueberries (Vaccinium corymbosum L.) at medium dose levels (1.0–3.2 kGy). LWT - Food Science and Technology 40: 1123–1132.Nalbandi H and Seiiedlou S. 2020. Sensitivity analysis of the precooling process of strawberry: Effect of package designing parameters and the moisture loss. Food Science and Nutrition 8: 2458-2471.
Nalbandi H, Seiiedlou S, Ghassemzadeh HR and Ranjbar F. 2016. Innovative parallel airflow system for forced-air cooling of strawberries. Journal of Food and Bioproducts Processing 100: 440–449.
Panou AA, Karabagias IK and Riganakos KA. 2020. Effect of Gamma-Irradiation on Sensory Characteristics, Physicochemical Parameters, and Shelf Life of Strawberries Stored under Refrigeration 20(2): 191–206.
Patil BS, Vanamala J and Hallman G. 2004. Irradiation and storage influence on bioactive components and quality of early and late season ‘‘Rio Red’’ grapefruit (Citrus) paradisi Macf. Postharvest Biology and Technology 34: 53–64.Premi Devi M, Sahoo MR, Kuna A, Deb P, Dasgupta M and Prakash N. 2018. Effect of gamma irradiation on nutritional properties and antinutrient contents of Citrus jambhiri Lush. Fruits. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry 7(4): 2833-2836
Smirnoff N. 1995. Antioxidant systems and plant response to the environment, In: Smirnoff N, ed. Environment and plant metabolism. Flexibility and acclimation. Oxford: Bios Scientific Publishers. Pp: 217-243.
Stevens C, Khan VA, Lu JY, Wilson CL, Pusey PL, Kabwe MK, Igwegbe ECK, Chalutz E and Droby, S. 1998. The germicidal and hormetic effects of UV-C light on reducing brown rot disease and yeast micro flora of peaches. Crop Protection 17(14): 75-84.
Ullah Khan Q, Mohammadzai I, Shah Z, Ullah I, Khattak TN, Noreen H and Hassan W. 2018. Effect of Gamma Irradiation on Nutrients and Shelf Life of Peach (Prunus persical) Stored at Ambient Temperature. The Open Conference Proceedings Journal 9(1): 8-15
Vanamala J, Cobb G, Loaiza J, Yoo K, Pike LM and Patil BS. 2007. Ionizing radiation and marketing simulation on bioactive compounds and quality of grapefruit (Citrus paradisi c.v. Rio Red). Food Chemistry 105: 1404–1411.
Wang Z, Ma Y, Zhao G, Liao X, Chen F, Wu J, Chenand J and Hu X. 2006. Influence of gamma irradiation on enzyme, microorganism, and flavor of cantaloupe (Cucumis melo L.) juice. Journal of Food Science 71(6): 215–220.
Zhang Q, Yang W, Liu J, Liu H, Lv Z, Zhang Chen D, Zhonggao J. 2021. Postharvest UV-C irradiation increased the flavonoids and anthocyanins accumulation, phenylpropanoid pathway gene expression, and antioxidant activity in sweet cherries (Prunus avium L.). Postharvest Biology and Technology 175, Article 111490. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 7 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 5 |