تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,035 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,541,449 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,245,803 |
تاثیر کاربرد قبل از برداشت اسپرمیدین روی حفظ کیفیت و بهبود عمر انبارمانی در دو رقم هلو | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
دوره 34، شماره 3، مهر 1403، صفحه 101-115 اصل مقاله (702.54 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/fr.2024.60120.1918 | ||
نویسندگان | ||
جعفر حاجی لو* ؛ سهیلا محمدرضاخانی؛ محمدحسن علیپور خرم دل | ||
گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز | ||
چکیده | ||
هلو (Prunus persica L.) از خانواده گلسرخیان (Rosaceae) و از مهمترین میوههای مناطق معتدله محسوب میشود. کیفیت میوه از عوامل مهم در گسترش و بازاریابی این محصول به شمار میرود. کاربرد برخی مواد شیمیایی و هورمونی نقش بسزایی در افزایش ماندگاری و کیفیت میوهها دارند. آزمایشی به منظور ارزیابی امکان افزایش کیفیت میوه در دو رقم هلو «انجیریخونی» و «گجیرگانات» با استفاده از تیمارهای مختلف اسپرمیدین (0، 1 ، 3 و 5 میلیمولار) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. محلولپاشی اسپرمیدین 10 روز پیش از رسیدن تجاری (براساس شاخص مواد جامد محلول کل) بر روی درختان ده ساله هلو انجام و پس از برداشت، میوهها به آزمایشگاه بیولوژی گلدهی و فیزیولوژی رشد و نمو میوه دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز منتقل و پارامترهای کیفی نظیر سفتی بافت میوه، مواد جامد محلول کل (TSS)، اسید قابل تیتراسیون (TA)، pH آب میوه، ویتامین ث، فنل کل، فلاونوئید کل و ظرفیت آنتیاکسیدان کل ارزیابی شدند. نتایج نشان داد اسپرمیدین اثرات معنیدار در سطخ 5% و 1% بر صفات کیفی میوه هلو دارد. در هر دو رقم سفتی میوه، اسید قابل تیتراسیون، فنل و فلاونوئید کل، ویتامین ث و آنتیاکسیدان کل میوه افزایش و pH میوه تا حدودی کاهش یافت. بیشترین سفتی بافت میوه، فلاونوئید، TSS و اسید قابل تیتر در رقم «گجیرگانات» و بیشترین مقدار فنل کل، آنتیاکسیدان و ویتامین C در میوههای رقم «انجیریخونی» مشاهده شدند. بیشترین مقدار در اسپرمیدین پنج میلی-مولار و کمترین مقدار آنها در میوههای شاهد ثبت گردید. در هر دو رقم بیشترین مقدار سفتی بافت میوه، اسیدیته قابل تیتراسیون و فلاونوئیدکل مربوط به تیمار 3 و 5 میلیمولار اسپرمیدین بود. | ||
کلیدواژهها | ||
اسپرمیدین؛ صفات کیفی میوه اسپرمیدین؛ صفات کیفی میوه | ||
مراجع | ||
اثنی عشری م و خسروشاهی م ر.1387، پلیآمینها و علوم باغبانی، انتشارات دانشگاه بوعلی سینا. چاپ اول. صفحه188.
حسینی م، زاهدی س م، کریمی م و ابراهیم زاده ا، 1396. کاربرد پس از برداشت پلیآمین اسپرمیدین در شرایط غوطهوری بر کیفیت انبارمانی و عمر قفسهای میوه انبه (Mangifera indica L.). نشریه علوم باغبانی (علوم و صنایع کشاورزی).31(4، 765-777.
رستمی اوزومچلوئی ص، قاسمنژاد م و رمضانی ملکرودی م، 1395. تأثیر زمان برداشت میوه روی میزان ترکیبات آنتیاکسیدانی و روغن برخی از ارقام زیتون (Olea europaea L.)در رودبار. مجله علوم و صنایع غذایی، 13(52)، 45-35.
زکائی خسروشاهی م و اثنی عشری م، 1387. تأثیر پوترسین بر عمر قفسه ای و فیزیولوژی پی از برداشت زردآلو، گیلاس و هلو. فناوری و دانش کشاورزی. 45(12)، 230-219.
سیرویی نژاد ب، مرتضوی س م ح، معلمی ن و عشقی س، 1391. تأثیر تیمار با پوترسین و اسپرمیدین بر کیفیت پس از برداشت میوه توت فرنگی رقم «سلوا». علوم و فنون باغبانی ایران. 13(3)، 304-291.
شکرالهفام ص، حاجیلوج و زارع نهندی ف، 1394. تأثیر نوع پلیآمین بر انبارمانی میوۀ آلو، رقم «شابلون». علوم باغبانی ایران، 46 (4)، 658- 649.
طه ج، حاجی لو ج و دهقان غ، 1397. تأثیر غلظتهای مختلف اسپرمیدین بر کیفیت میوه زردآلو رقم شاهرودی در طی مراحل مختلف برداشت. پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز.
Aronova EE, Shevyakova NI, Stetsenko LA and Kuznetsov VV. 2005. Cadaverine-induced ibduction of superoxide dismutase gene expression in Mesembryanthemum crystallinum L. Biological Sciences 403: 257-259.
Brand-Williams W, Cuvelier ME and Berset C, 1995. Use of free radical method to evaluate antioxidant activity, Lebens Wissen and Technology 28: 25-30
Bregoli AM, Scaramagli S, Costa G, Sabatini E, Ziosi V, Biondi Sand Torrigiani P, 2002. Peach (Prunus persica L.) fruit ripening: aminoethoxyvinylglycine (AVG) and exogenous polyamines affect ethylene emission and flesh firmness. Journal of Plant Physiology 114: 472-481.
Dat JF, Foyer CH and Scott IM, 1998. Changes in Salicylic acid and anti-oxidants during induced thermo tolerance in mustard seedlings. Plant Physiolology 118: 1455-1461.
Deng Y, Wu Y and Li Y, 2005. Changes in firmness, cell wall composition and cell wall hydrolases of grape stored in high oxygen atmospheres. Food Research International 38: 769-776.
Ebrahimzadeh MA, Hosseini Mehr SC, Mahmoudi M, Qaykhlv MR and Hosseini CM, 2006. Vitamin C measured by oxidation- reduction two-stage titration oxidation in a variety of citrus, Mazandaran University of Medical Sciences journals15 (48): 31-26.
Ferreyra MR, Vina SZ, Mugridge A and Chaves AR, 2007. Growth and ripening season effects on anti-oxidant capacity of strawberry cultivar Selva. Science Horticulturae 112: 27-32.
Galston AWand Sawhney RK, 1990. Polyamines in plant physiology, Plant physiology 94: 606-610.
Gasemi Y, Nematzadeh GA, Ebrahimzadeh MA and Dehpour AA, 2012. Influence of harvesting date on some physiochemical properties of nectarine leaf and fruit.Journal of medicinal plants research, 6(43):5552-5556.
Hertog M, Nicholson SE and Jeffery PB, 2004. The effect of modified atmospheres on the rate of firmness change of ‘Hayward’kiwifruit, Journal of the Postharvest Biology and Technology 31: 251-261.
Jimenez A, Creissen G, Kular B, Firmin J, Robinson S, Verhoeyen M and Mullineaux P, 2002. Changes in oxidative processes and components of the antioxidant system during tomato fruit ripening, Planta 214: 751-758.
Khan AS, Singh Z and Abbasi N. A. 2007. Pre-storage putrescine application suppresses ethylene biosynthesis and retards fruit softening during low temperature storage in Angelino plum. Postharvest Biology and Technology 46: 36-46.
Malik AU and Singh Z. 2005. Pre-storage application of polyamines improve shelf life and fruit quality of mango, Journal of Horticulture Science and Biotechnology 80: 363-369.
Malik AU and Singh Z. 2006. Improved fruit retention, yield and fruit quality in mango with exogenous application of polyamines. Scientia Horticulturae 110:167-174.
Malik A, Singh Z, Tan S. 2006. Exogenous application of polyamines improves shelf life and fruit quality of mango. Acta Horticulturae 699: 321–328.
Martinez RD, Valero D, Serrano M, Burlo M, Carbonell A and Burgos L. 2000. Exogenous polyamine and gibberellic acid effects on peach (Prunus Persica Bath.) storability improvement, Journal of Food Science 65: 288-294.
Mishra S, Barman K, Singh AK and kole B.2022.Exogenous polyamine treatment preserves postharvest quality, antioxidant compound and reduce peroxidation in black plum. South African journal of Botany 146:662-668.
Mousavi SK and Javanmardi S, 2012. The effect of spermidine, warm water and vast life on quality of Washington navel orange, Journal of physiology and postharvest technology of horticultural products 1 (1): 63-77.
Mirdehghan SH, Rahemi M, Serrano M, Guillen F, Martínez RD and Valero D, 2007. The application of polyamines by pressure or immersion as a tool to maintain functional properties in stored pomegranate arils, Journal of Agriculture Food Chemistry55: 755-760.
Razzaq K, Khan AS, Malik AU, Shahid M and Ullaha S, 2014. Role of putrescine in regulating fruit softening and antioxidative enzyme systems in samar Bahisht chaunsa mango. Journal of Postharvest Biology and Technology 96: 23-32.
Roy T, Pal N, and Das N.2024.Regulation of the polyamine pool in plants:Metabolic implications and stress mitigation, with emphasis on microbial influence.Physiological and molecular pathology 123:102317.
Serrano M, Martinez-Romero D, Guillen F and Valero D, 2003. Effects of exogenous putrescine on improving shelf life of four plum cultivar. Journal of Postharvest Biology and Technology 30:259-271.
Sharma S, Krishna H, Barma K, kole B and Singh SK. 2022. Synergistic effect of polyaminetreatment and chitosan coating on postharvest senescence and enzyme activity of bell peper(capsicum annum L). South African journal of Botany 146:662-668.
Smimoff N. 1995. Anti-oxidant system and plant response to the environment. In: Smimoff, N. (ed.), Environment and Plant Metabolism. Bios Scientific Publisher, Oxford, United Kingdom, 217-243.
Sood Sand Nagar PK. 2008. Post-harvest alteration in polyamins and ethylene in two diverse rose species. Journal of Acta Physiology Plant 30: 243-248.
Singleton VL and Rossi JA. 1965. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents, American Journal of Enology Viticulture 16:144-158.
Torrigiani P, Bregoli AM, Ziosi V, Scaramagli S, Ciriaci T, Rasori A, Biondi S and Costa G. 2004. Pre-harvest polyamine and aminoethoxyvinylglycine (AVG) applications modulate fruit ripening in stark red gold nectarines (Prunus persica L. Batsch). Postharvest Biology and Technology 33: 293-308.
Valero D, Martinez-Romero D and Serrano M. 2002. The role of polyamines in the improvement of the shelf life of fruit. Trends in Food Science and Technology 13:228-234. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 75 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 111 |