تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,323 |
تعداد مقالات | 16,270 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,954,438 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,625,021 |
تأثیر پوشش خوراکی صمغ دانه ریحان و اسانس زیره سیاه بر ویژگیهای میکروبی و شیمیایی فیله ماهی فیتوفاگ | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
دوره 34، شماره 3، مهر 1403، صفحه 69-85 اصل مقاله (653.48 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/fr.2024.58297.1900 | ||
نویسندگان | ||
عطااله اژدری* 1؛ رقیه بزی2 | ||
1گروه علوم و صنایع غذایی، واحد بیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران | ||
2دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، واحد بیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی:استفاده از نگهدارنده های شیمیایی درمواد غذایی برای سلامت مصرف کنندگان مخاطره آمیز بوده و منجر به بروز انواع بیماریهای خطرناک خواهدشد لذا امروزه تمایل به استفاده ازمواد نگهدارنده طبیعی در حال افزایش است.آلودگی میکروبی و واکنشهای فیزیکوشیمیایی نقش مؤثری در کاهش کیفیت خوراکی انواع ماهی دارند در این رابطه استفاده از پوششهای خوراکی بر پایه ترکیبات طبیعی می تواند در افزایش ماندگاری فراورده مؤثر باشد.هدف:این پژوهش با هدف بررسی اثر پوشش خوراکی صمغ دانه ریحان و اسانس زیره سیاه بر ویژگیهای میکروبی و شیمیایی فیله ماهی فیتوفاگ طی مدت زمان نگهداری در یخچال صورت پذیرفت.روش کار:در این مطالعه نمونه شاهد(فیله ماهی بدون پوشش) و تیمارهای پوشش دهی شده با 5درصد صمغ دانه ریحان و0/25، 0/5 و1درصد اسانس زیره سیاه مورد ارزیابی قرار گرفتند.آزمونهای میکروبی شامل شمارش کلی میکروارگانیسمها و باکتریهای سرمادوست و آزمونهای شیمیایی شامل اندازه گیری پارامترهای تیوباربیتوریک اسید(TBA)، pH و بازهای نیتروژنی فرار(TVB-N)طی15 روز نگهداری در یخچال و در فواصل زمانی سه روز انجام شد.نتایج: افزایش غلظت زیره سیاه در پوشش خوراکی پیرامون فیله ماهی طی15روز نگهداری در یخچال تأثیر مثبت در کاهش شمارش کلی میکروبی و همچنین باکتریهای سرمادوست داشت(P<0/05) ضمن آنکه میزانTBA ، pH و بازهای نیتروژنی فرار نیز در نمونه های پوشش دهی شده بطور معنی داری نسبت به نمونه شاهدمطلوب تر بود(P<0/05) در این رابطه سرعت کاهش کیفیت در تیمارهای حاوی پوشش بطورمعنی داری نسبت به تیمار شاهد کمتر بود(P<0/05).نتیجه گیری نهایی:استفاده از پوشش خوراکی صمغ دانه ریحان و1درصد اسانس زیره سیاه باعث بهبود ویژگیهای میکروبی، شیمیایی و افزایش ماندگاری فیله ماهی فیتوفاگ بمدت 12 روز نگهداری در یخچال شد. | ||
کلیدواژهها | ||
زیره سیاه؛ صمغ دانه ریحان؛ ماهی فیتوفاگ؛ ویژگی های شیمیایی؛ ویژگی های میکروبی | ||
مراجع | ||
اجاق م، رضایی م، رضوی ه و حسینی م ه،1391. اثر پوششهای آنتی میکروبی در افزایش ماندگاری ماهی قزلآلای رنگینکمان. مجله علوم و صنایع غذایی ایران، ۹ (۳۴)، 23-13 URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-6776-fa.html
استاندارد ملی ایران، 1386. روغنها و چربیهای گیـاهی و حیوانی- اندازهگیری عدد2- تیوباربیتوریک اسید به روش مستقیم. سازمان ملی استاندارد، شماره 10494
استاندارد ملی ایران،1397. میکروبیولوژی زنجیره مواد غذایی- آمادهسازی آزمایهها. سوسپانسیون اولیه و رقتهای اعشاری برای آزمون میکروبی- قسمت3: مقررات ویژه برای آمادهسازی ماهی و فرآوردههای آن-تجدید نظر اول، سازمان ملی استاندارد، شماره 3-8923.
استاندارد ملی ایران،1393. میکروبیولوژی زنجیره مواد غذایی- روش جامع برای شمارش میکروارگانیسمها-قسمت1- شمارش کلنی در30 درجه سلسیوس با استفاده از روش کشت آمیخته، سازمان ملی استاندارد، شماره 1-5272
استاندارد ملی ایران، 1382، میکروبیولوژی مواد غذایی و خوراک دام- شمارش میکروارگانیسمهای سرماگرا- روش آزمون، سازمان ملی استاندارد ، شماره 2629
پورکارگر ه و رفعتی ع،1399. اثر پوشش خوراکی کیتوزان حاوی اسانس نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) بر ماندگاری فیله ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) طی نگهداری در دمای یخچال. مجله بومشناسی آبزیان،۱۰ (۱) ،۶۶-53 URL: http://jae.hormozgan.ac.ir/article-1-871-fa.html
تقیزاده اندواری ق و رضایی م، 1391. اثر پوشش ژلاتینی بر ویژگیهای شیمیایی، میکروبی و حسی فیله ماهی قزلآلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)دردمای یخچال. مجله علوم و صنایع غذایی ایران، ۹ (۳۷)، ۶۷-۷۶
خرمی م، حسینیپرور س ه و معتمدزادگان ع، 1392. بررسی اثر صمغ دانه ریحان بر روی پایداری، رفتار رئولوژیکی و اندازه ذرات امولسیونهای ایزوله پروتئین آب پنیری. نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی، 5(1)، 114-91 .
ربیعی ث، حسینی ه و رضائی م، 1393. اثر بازدارندگی اسانس زیره سیاه بر رشد باکتری لیستریا مونوسیتوژنز در محیطهای مدل شبیهسازیشده و گوشت ماهی سفید دریای خزر(Rutilus frisii kutum) . نشریه پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران، 2(10)، 128-122 doi: 10.22067/ifstrj.v10i2.37816
رفیعیپور ا، نژادسجادی ح، شهدادی ف، مهدوینیا ع، دزیانی م وعزتی ر، 1398. تاثیر اسانس زیره سیاه و آویشن بر ویژگیهای کیفی و ماندگاری ماهی منجمد و تازه. مجله علوم و صنایع غذایی ایران،۱۶ (95)، 63-74
زمانی ع و غفاری آ، 1398. بررسی کیفیت شیمیایی وباکتریایی سوریمی تهیهشده از ماهی کیلکای معمولی (Clupeonella cultriventris) حاوی عصاره پونه (Mentha pulegium) طی نگهداری در یخچال (1-4درجه سانتیگراد)، مجله علمی شیلات ایران، 28(4)، 35-23
سحری م ع و صالحی ح،1400. بررسی اثر استفاده از پوشش پروتئینی ژلاتین بههمراه عصاره گل میخک برای افزایش کیفیت نگهداری فیله ماهی قزلآلای سرد شده در دمای۴ درجه سلسیوس. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. ۱۸ (۱۱۰) ،۱۱-۲۵
/article-7-16993-fa.htm URL: http://fsct.modares.ac.ir
سیاری ز، ربانی م، فرهمندفر ر، اسماعیل زاده کناری ر و موسوی ندوشن ر،1400. اثر اسانس دانه زیر سیاه (Bunium persicum) انکپسوله شده با صمغ بذر ریحان (Ocimum basilicum L.) بر تغییرات شیمیایی، میکروبی و حسی فیله ماهی قزل آلا رنگین کمان نگهداری شده در دمای یخچال. مجله علوم و صنایع غذایی ایران، ۱۸ (۱۱۸) ،۱۲۹-۱۴۰ . doi: 10.52547/fsct.18.118.129
شباهنگ ز، بهرامی س و محمدی ب، 1398. تهیه فیلم نانوکامپوزیت کیتوزان- نانوذرّات اکسید روی-اسانس آویشن و بررسی ویژگیهای مکانیکی، ساختاری و ضدمیکروبی آن. فصلنامه علمی علوم و فنون بستهبندی، 10(40)، 58-73.
شعبانپور ب، اصغری م، , حیدری س، بایی ه، قربانی, آ و جافر ع،1394. مقایسه تغییرات کیفی فیله کپورماهیان پرورشی در محیط استخر و آزمایشگاه و ماهی کپور دریایی طی نگهداری در یخچال پژوهشهای جانوری. مجله زیست شناسی ایران، 28(4)، 480-466
علیمحمدزاده م ر، علیدوست م ع و خندقی ج،1399. مطالعه اثر ضدمیکروبی عصاره الکلی و اسانس زیره سیاه ( Bunium persicum boiss ) بر برخی از باکتریها و کپکها در پنیر لاکتیکی. مجله میکروبشناسی مواد غذایی، 7(4)، 33-46
قصیری ش، هدایتیفرد م و معتمدزادگان ع، 1393. تولید کتلت ماهی از کپور سرگنده (Aristichthys nobilis) و بررسی ویژگیهای شیمیایی و میکروبی محصول منتخب طی دوره نگهداری در شرایط انجماد، مجله علمی بهداشت مواد غذایی، 4(13)، 33-45
گرجیان ه و رفتنی امیری ز، 1398. تأثیر موسیلاژ دانه شاهی بر پایداری و خواص رئولوژیکی دوغ بدون چربی. پژوهش های صنایع غذایی، 29(3) ، 145-156
محمدزاده ب و رضایی م،1392. اثر پلیفنلهای چای سبز بر تغییرات میکروبی و شیمیایی ماهی قزلآلای رنگین کمان(Oncorhynchus mykiss) به هنگام نگهداری در یخ. مجله علوم و صنایع غذایی ایران، ۱۰ (۳۸) ،۹-1
محمدی ب،1399. سنتز نانو کامپوزیت کیتوزان- پلیآنیلین و بررسی ویژگیهای ساختاری و زیستی و ضد باکتریایی آن. فصلنامه علمی علوم و فنون بسته بندی، 11(42)،80-92
میرعربرضی س، معتمدزادگان ع، شهیدی س ا و رشیدینژاد ع، 1398. بهبود ویژگیهای ژلی آلبومین سفیده تخم مرغ با افزودن صمغ دانه ریحان. نشریه پژوهشهای صنایع غذایی، 29(4)، 12-1.
ندائی م، نوری قنبلانی ق، رفیعی دستجردی ه و عباداللهی ع، 1399. اثرهای کشندگی و زیرکشندگی اسانسهای درمنه خراسانی(Artemisia khorassanica) ، زیره سیاه (Carum carvi) و فلفل سیاه (Piper nigrum) روی بید سیبزمینی(Phthorimaea operculella) ، مجله علمی تحقیقات آفات گیاهی،10(4)،41-57 doi: 10.22124/iprj.2021.4631
AL-Jabri NN and Hossain MA, 2014. Comparative chemical composition and antimicrobial activity study of essential oils from two imported lemon fruits samples against pathogenic bacteria. Beni-Suef University Journal of Basic and Applied Sciences 3(4): 247-253. doi: 10.1016/j.bjbas.2014.10.011
Appendini P and Hotchkiss JH, 2002. Review of antimicrobial food packaging. Innovative Food Science and Emerging Technologies. 3(2): 113-126. https://doi.org/10.1016/S1466-8564(02)00012-7
Arshad MS and Batool SA, 2017. Natural antimicrobials, their sources and food safety. Food Additives 87(1). doi: 10.5772/intechopen.70197
Bagheri R, Izadi Amoli R, Tabari Shahndash N and Shahosseini S R, 2016. Comparing the effect of encapsulated and unencapsulated fennel extraction the shelf life of minced common kilka (Clupeonella cultriventris caspia) and Pseudomonas aeruginosa inoculated in the mince. Food Science and Nutrition 4(2): 216–222. doi: 10.1002/fsn3.275
Berizi E, Hosseinzadeh S, Shekarforoush SSH and Barbieri G, 2018. Microbial, chemical, textural and sensory properties of coated rainbow trout by chitosan combined with pomegranate peel extract during frozen storage. International Journal of Biological Macromolecules 106: 1004-1013. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2017.08.099
Bourgou S, Pichette A, Marzouk B and Legault J, 2010. Bioactivities of black cumin essential oil and its main terpenes from Tunisia. South African Journal of Botany 76(2): 210-216. https://doi.org/10.1016/j.sajb.2009.10.009
Brody AL, Bugusu B, Han JH, Sand CK and McHugh T H, 2008. Innovative food packaging solutions. Scientific Status Summary. Journal of Food Science 73(8): 107-116 https:// doi: 10.1111/j.1750-3841.2008. 00933.x
Chamanara V, Shabanpour B and Khomeiri M, 2012. An investigation on characteristics of rainbow trout coated using chitosan assisted with thyme essential oil. International Journal of Biological Macromolecules 50(3): 540-544. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2012.01.016
Chytiri S, Chouliara I, Savvaidis IN and Kontominas MG, 2004. Microbiological, chemical and sensory assessment of iced whole and filleted aquaculture rainbow trout. Food Microbiology 21:157-165. doi:10.1016/S0740-0020(03)00059-5
Erikson U, Misimi E and Gallart-Jornet L, 2011. Superchilling of rested Atlantic salmon: different chilling strategies and effects on fish and fillet quality. Food Chemistry 127(4): 1427–1437. doi:10.1016/j.foodchem.2011.01.036
Goʹmez-Estaca J, Lopeʹz de lacey A, Goʹmez-Guilleʹn MC, Lopeʹz-Caballero ME and Montero P, 2009. Antimicrobial activity of composite edible films based on fish gelatin and chitosan incorporated with clove essential oil. Journal of Aquatic Food Product Technology 18(1-2):46-52. doi: 10.1080/10498850802581252
Ibrahim SM and El-Sherif SA, 2008. Effect of some extracts on quality aspects of frozen tilapia (Oreochromis niloticus L.) fillets. Global Vetrinaria 2(2): 62-66.
Joerger RD, 2007. Antimicrobial films for food applications: a quantitative analysis of their effectiveness. Packaging Technology and Science: An International Journal 20(4): 231-273. https://doi.org/10.1002/pts.774
Jouki M, Yazdi FT, Mortazavi SA, Koocheki A and Khazaei N, 2014. Effect of quince seed mucilage edible films incorporated with oregano or thyme essential oil on shelf life extension of refrigerated rainbow trout fillets. International Journal of Food Microbiology 174: 88-97. doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2014.01.001
Khazaeia N, Esmaiili M, Emam Djomeh Z, Ghasemlou M and Jouki, M, 2013. Characterization of new biodegradable edible film made from basil seed (Ocimum basilicum L.) gum. Carbohydrate Polymers 102: 199– 206. doi: 10.1016/j.carbpol.2013.10.062
Khorrami M, Hosseini Parvar SH and Motamed Zadegan A, 2013. Effect of basil gum on the stability, rheological behavior and particle size of whey protein isolate emulsions. Journal of Food Processing and Maintenance 5 (2): 91-114
Kyrana VR, Lougovois VP and Valsamis DS,1997. Assessment of shelf life of mari cultured gilthead sea bream (Sparus aurata) stored in ice. International Journal Food Science and Technology 32(4):339 – 347 doi: 10.1046/j.1365-2621.1997.00408.x
Lee C H and Chin K B, 2020. Physical properties and structural changes of myofibrillar protein gels prepared with basil seed gum at different salt levels and application to sausages. Foods 9(6): 702 https://doi.org/10.3390/foods9060702
Lin C, and Lin C,2005. Enhancement of the storage quality of frozen bonito fillets by glazing with tea extracts. Food Control 16: 169–175. doi:10.1016/j.foodcont.2004.01.007
Matak K E, Tahergorabi R, and Jaczynski J,2015. A review: Protein isolates recovered by isoelectric solubilization /precipitation processing from muscle food by‐products as a component of nutraceutical foods. Food Research International 77(4): 697–703. doi.org/10.1016/j.foodres.2015.05.048
Mexis SF, Chouliara E and Kontominas MG, 2009. Combined effect of an oxygen absorber and oregano essential oil on shelf-life extension of rainbow trout fillets stored at 4°C. Food Microbiology 26: 598-605. doi: 10.1016/j.fm.2009.04.002
Pavli F, Tassou C, Nychas G E and Chorianopoulos N, 2018. Probiotic Incorporation in Edible Films and Coatings: Bioactive Solution for Functional Foods, International Journal of Molecular Sciences 19(1): 150. doi: 10.3390/ijms19010150
Phuong MN, Eileen M K and Emily DN, 2010. Potassium rate alters the antioxidant capacity and phenolic concentration of basil (Ocimum basilicum L.) Leaves. Journal of Food Chemistry 123(4):1235-1241. doi: 10.1016/j.foodchem.2010.05.092
Ramos M, Jiménez A, Peltzer M and Garrigós M C, 2012. Characterization and antimicrobial activity studies of polypropylene films with carvacrol and thymol for active packaging. Journal of Food Engineering 109(3): 513-519. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2011.10.031
Rashidaie Abandansarie SS, Ariaii, P and Charmchian Langerodi M, 2019. Effects of encapsulated rosemary extract on oxidative and microbiological stability of beef meat during refrigerated storage. Food Science and Nutrition. 7 (12): 3969-3978. doi: 10.1002/fsn3.1258
Song Y, Liu L, Shen H, You J and Luo Y, 2011. Effect of sodium alginate-based edible coating containing different anti-oxidants on quality and shelf life of refrigerated bream (Megalobrama amblycephala). Food Control 22(3): 608-615. doi: 10.1016/j.foodcont.2010.10.012
Sonmezdag AS, Amanpour A, Kelebek H and Selli S, 2018. The most aroma-active compounds in shade-dried aerial parts of basil obtained from Iran and Turkey. Industrial Crops and Products 124: 692-698. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2018.08.053
Vasconez MB, Flores SK, Campson CA, Alvarado J and Gerschenson LN, 2009. Antimicrobial activity and physical properties of chitosan-tapioca starch based edible films and coatings. Food Research International 42(7):762-769 doi: 10.1016/j.foodres.2009.02.026 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 197 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 153 |