تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,035 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,541,490 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,245,827 |
بررسی خواص فیزیکی شیمیایی و آنتی اکسیدانی ماست فراسودمند حاوی عصاره گیاه پنیرک (Malva Sylvestris) | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
دوره 34، شماره 3، مهر 1403، صفحه 1-14 اصل مقاله (619.89 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/fr.2024.57871.1891 | ||
نویسندگان | ||
الناز رزاقی1؛ مرجانه صداقتی* 2؛ زهرا بیگ محمدی2 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم زیستی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران | ||
2گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم زیستی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
چکیده زمینه مطالعاتی: این تحقیق با هدف بررسی امکان تولید ماست فراسودمند قالبی حاوی گیاه پنیرک (Malva Sylvestris) با خصوصیات فیزیکوشیمیایی، رئولوژیکی و حسی قابل قبول انجام شد. روش کار: برای تولید ماست از عصاره پنیرک در چهار پنج سطح 0، 5/0%، 1%، 5/1% و 2% استفاده گردید و ویژگیهای فیزیکوشیمیایی ( pH، اسیدیته، آب اندازی، گرانروی و محتوی فنول کل (TPC))، فعالیت آنتی اکسیدانی و خصوصیات حسی مورد نظر در طول 21 روز نگهداری در یخچال مورد بررسی قرار گرفت. ارزیابی گرانروی با استفاده از ویسکومتر، محتوی فنل کل با روش فولین سیوکالتو و فعالیت آنتی اکسیدانی بر اساس احیاس رادیکال آزاد 2،2-دی فنیل-1-پیکریل هیدرازیل (DPPH) روش صورت پذیرفت. نتایج: نتایج حاصل مشخص کرد افزودن عصاره پنیرک سبب کاهش pH نمونه های ماست از 72/4 به 4 در روز اول نگهداری شدو افزایش اسیدیته نمونههای ماست شد (0.0505/0p<). همچنین در کلیه نمونهها ویسکوزیته نمونه ها با افزایش غلظت عصاره پنیرک به طور معنیداری از 68/0 به 91/0 پاسکال.ثانیه افزایش یافت (05/0p<0.05p<). حداکثر پایداری نمونههای ماست در نمونه های حاوی 2% عصاره پنیرک در روز هفتم و کمترین پایداری در نمونه شاهد در روز بیست و یکم مشاهده شد. افزودن عصاره پنیرک به نمونههای ماست سبب افزایش معنیدار محتوی فنولی کل ((mg GAE/g)59/32) نسبت به نمونه شاهد ((mg GAE/g)41/8) شد. همچنین در بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی مشخص شد که افزایش غلظت اسانس عصاره باعث افزایش معنیدار خواص آنتی اکسیدانی می شود (05/0p<0.05p<). از طرفی در برازش رفتار رئولوژیکی نمونههای ماست با مدل توان و هرشل بالکی مشخص شد رفتار نمونههای ماست با مدل توان ضریب همبستگی بالایی دارد. نتیجه گیری کلی: به نظر میرسد کاهش رسوب در نمونههای ماست حاوی 5/1% عصاره پنیرک و ویسکوزیته بالاتر آن در مقایسه با سایر تیمارها در افزایش مقبولیت آن تاثیرگذار بوده است. | ||
کلیدواژهها | ||
ماست؛ پنیرک؛ آنتی اکسیدانی؛ فنلی؛ فیزیکی شیمیایی | ||
مراجع | ||
بهنیا آ، کاراژیان ح، نیازمند ر و محمدی نافچی ع، 1393. تاثیر صمغدانه شاهی بر خواص رئولوژیکی و بافتی ماست کم چرب، نشریه پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی، 3(3)، 255-266.
حسنپور امینه آ، جوینده ح، حجتی م و ناصحی ب، 1397. بررسی ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و رئولوژیکی صمغ حاصل از برگ پنیرک (Malva Neglecta)، مجله علوم غذایی و تغذیه، 15(2)، 19-30.
جوینده ح و سماواتی و، ،1396، اﺳﺘﺨﺮاجﻋﺼﺎره ﺧﺎم از ﺑﺮگ گﯿﺎه پﻨﯿﺮک (Malva neglecta) و ﺑﺮرﺳی ﺗﻮاﻧﺎﯾی ﺟﺬب رادﯾکﺎل آزاد آن، نشریه تحقیقات علوم و صنایع غذایی،13 (1)، 167-179.
صفی اقدم م، علیزاده آ و صوفی م، 1399. بررسی اثر اسانس نعناع فلفلی و عصاره پنیرک به عنوان نگهدارنده طبیعی بر خصوصیات کیفی و آنتیاکسیدانی سس مایونز، نشریه علوم و صنایع غذایی ایران، 18(114)، 147-158.
طاهانژاد م، برزگر م و سحری م.آ و نقدی بادی ه.آ، 1390. ارزیابی فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره پنیرک (Malva Sylvestris L.) و کاربرد آن در سامانه روغن، فصلنامه گیاهان دارویی، 11(2)، 1-10.
مومنزاده س، جوینده ح، علیزاده بهبهانی ب و برزگر ح، 1400. بررسی ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و حسی ماست همزده سینبیوتیک نیمچرب حاوی گیاه پنیرک (Malva neglecta) و لاکتولوز، مجله علوم و صنایع غذایی ایران، 120 (18)، 353-363.
Aloğlu HŞ and Öner Z, 2011. Determination of the antioxidant activity of bioactive peptides fractions obtained from yogurt. Journal of Dairy Science 94: 5305–5314.
Atwaa E, Hassan M and Ramadan MF, 2020. Production of probiotic stirred yoghurt from camel milk and oat milk. Journal of Food and Dairy Sciences 11: 259–264.
Barukčić I, Filipan K, Lisak Jakopović K, Božanić R, Blažić M and Repajić M, 2022. The Potential of Olive Leaf Extract as a Functional Ingredient in Yoghurt Production: The Effects on Fermentation, Rheology, Sensory, and Antioxidant Properties of Cow Milk Yoghurt. Foods 11: 701.
Cho WY, Kim DH, Lee HJ, Yeon SJ and Lee CH, 2020. Quality characteristic and antioxidant activity of yogurt containing olive leaf hot water extract. CyTA Journal of Food 18: 43–50.
DellaGreca M, Cutillo F, Abrosca BD, Fiorentino A, Pacifico S and Zarrelli A, 2009. Antioxidant and radical scavenging properties of Malva sylvestris. Natural Product Communications 4: 893–896.
Jooyandeh H, Momenzadeh S, Alizadeh Behbahani B and Barzgar, H, 2023. Effect of Malva neglecta and lactulose on survival of Lactobacillus fermentum and textural properties of synbiotic stirred yogurt. Journal of Food Science and Technology 60: 1136-1143.
Karajian H and Salari R, 2011. Comparison of our physicochemical, rheological and sensory properties Prepared from fresh cow's milk and dry milk. Journal of Food Science and Technology 90: 11-19.
Khanniri E, Yousefi M, Khorshidian N, Sohrabvandi S and Mortazavian AM, 2019. Development of an efficient stabiliser mixture for physical stability of nonfat unfizzy Doogh. International Journal of Dairy Technology 72: 8-14.
Keshvarzad M, Mojani-Qomi MS and Soltani M, 2023. The effect of using pomegranate juice (Punica granatum L.) on physicochemical, textural and sensory properties of low-fat yoghurt manufactured with inulin. Journal Food Research 33(2): 1-13.
Mendoza-Taco MM, Cruz-Hernández A, Ochoa-Flores AA, Hernández-Becerra JA, Gómez-Vázquez A, Moo-Huchin VM, Piñeiro-Vázquez Á, Chay-Canul AJ and Vargas-Bello-Pérez E, 2022. Physicochemical Characteristics of Yogurt from Sheep Fed with Moringa oleifera Leaf Extracts. Animals 12: 110.
Nateghi L, 2021. Evaluation the effect of pistacia atlantica gum essential oil on physicochemical, microbial and sensory properties of Jug cheese. Journal of Food Research 31: 67- 87.
Rojas-Torres SA, Quintana SE and García-Zapateiro LA, 2021. Natural Yogurt Stabilized with Hydrocolloids from Butternut Squash (Cucurbita moschata) Seeds: Effect on Physicochemical, Rheological Properties and Sensory Perception. Fluids 6: 251.
Soltani Arabshahi S and Sedaghati M, 2022. Production of synbiotic Doogh enriched with Plantago psyllium mucilage. Journal of Food Science and Technology 59: 3819-3826.
Soliman TN and Nasser SA, 2022.Characterization of Carotenoids Double-encapsulated and Incorporate in Functional Stirred Yoghurt. Frontiers in Sustainable Food Systems 6: 1-13.
Talib MA, Rayis OA, Konozy EH and Salih MA, 2018. Effect of gum arabic (prebiotic) on physicochemical and organoleptic properties of yogurt (probiotic). In: Mariod A. A. (Ed.), Gum Arabic, Academic Press, Cambridge, USA, pp. 167-171.
Tizghadam P, Roufegari-nejad L, Asefi N and Asl PJ, 2021. Physicochemical characteristics and antioxidant capacity of set yogurt fortified with dill (Anethume graveolens) extract. Journal of Food Measurement and Characterization 15(56): 3088-3095.
Yourghanloo A and Gheybi N, 2019. Investigation the effect of Dill extract (Anethume graveolens) using on the Antioxidant and Physicochemial properties of Set Yogurt. Journal of Food Science and Technology 15: 203-215.
Zahedi H, Fadaei Noghani V and Khalafi L, 2015. Investigating physicochemical and sensory properties of yogurt enriched with oil and flavonoid extracted from orange peel. 4: 19-34. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 138 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 115 |