تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,489,476 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,217,043 |
تأثیر پیشتیمار فراصوت بر سرعت خشک شدن جوانههای عدس در خشککنهای هوای داغ و فروسرخ | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
دوره 34، شماره 2، تیر 1403، صفحه 31-43 اصل مقاله (548.13 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/fr.2023.57053.1881 | ||
نویسندگان | ||
فخرالدین صالحی* 1؛ هلیا رضوی کامران2؛ کیمیا گوهرپور2 | ||
1دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران | ||
2دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: عدس حاوی مقدار مناسبی از پروتئین، کربوهیدرات، لیزین، آرژنین، مواد معدنی و فیبر است. در بسیاری از کشورهای در حال توسعه، عدس به دلیل داشتن پروتئین زیاد و محتوای کربوهیدرات پیچیده بهعنوان منبع پایدار پروتئین در نظر گرفته میشود. فرآیند جوانه زدن شامل تغییراتی در ویژگیهای تغذیهای، بیوشیمیایی و حسی است که باعث بهبود کیفیت حبوبات میشود. هدف: در این پژوهش اثر زمان فراصوت و نوع خشککن (هوای داغ و فروسرخ) بر زمان خشکشدن، ضریب نفوذ مؤثر رطوبت و آبگیری مجدد جوانههای عدس بررسی و سینتیک خشک شدن مدلسازی شد. روش کار: برای اعمال پیشتیمار فراصوت، جوانهها به مدت 0، 3، 6 و 9 دقیقه داخل دستگاه حمام فراصوت قرار گرفتند و بعد از خروج از دستگاه و حذف رطوبت اضافی، نمونهها بهصورت لایهنازک داخل خشککنهای هوای داغ (با دمای 70 درجه سلسیوس) و فروسرخ (توان 250 وات) قرار گرفتند. نتایج: نتایج این پژوهش نشان داد که تیمار فراصوت، سبب افزایش سرعت خروج رطوبت از جوانهها، افزایش ضریب نفوذ مؤثر رطوبت و در نتیجه باعث کاهش زمان خشککردن میگردد. با افزایش زمان تیمار فراصوت از صفر به 9 دقیقه، میانگین زمان خشک شدن جوانهها در خشککنهای هوای داغ و فروسرخ به ترتیب از 7/156 دقیقه به 3/103 دقیقه و 7/32 دقیقه به 3/24 دقیقه کاهش یافت (05/0>p). متوسط زمان خشک شدن نمونهها در خشککن هوای داغ 2/134 دقیقه و در خشککن فروسرخ 8/28 دقیقه بود. همچنین متوسط ضریب نفوذ مؤثر رطوبت محاسبهشده برای نمونههای قرار گرفته در خشککن هوای داغ برابر m2/s 10-10×76/3 و برای خشککن فروسرخ برابر m2/s 9-10×6/1 بود. زمان اعمال امواج فراصوت و روش خشککردن تأثیر معنیداری بر آبگیری مجدد نمونهها داشتند و مقدار این پارامتر برای نمونههای خشکشده در خشککن هوای داغ بیشتر بود. نتیجهگیری نهایی: بهطورکلی، بهترین شرایط برای خشککردن جوانههای عدس، 9 دقیقه پیشتیمار با فراصوت و سپس استفاده از خشککن فروسرخ بود. | ||
کلیدواژهها | ||
جوانه عدس؛ ضریب نفوذ مؤثر رطوبت؛ فروسرخ؛ هوای داغ | ||
مراجع | ||
امیناخلاص س، پژوهیالموتی م و صالحی ف، 1402، اثر امواج فراصوت و روش خشککردن بر سینتیک افت رطوبت و آبگیری مجدد گندم جوانهزده. مجله علوم و صنایع غذایی ایران، 20(135)، 168-159.
صالحی ف و چراغی ر، 1402، بهینهسازی ساختار شبکه عصبی مصنوعی با استفاده از الگوریتم ژنتیک برای پیشبینی پارامترهای فرآیند آبگیری به روش اسمزی- فراصوت از کیوی. پژوهشهای صنایع غذایی، 33، 2، 108-95.
صالحی ف و ساترابی م، 1401، مدلسازی فرآیند خشک کردن برشهای هلو پوشش دادهشده با صمغهای دانه ریحان و گزانتان با سامانه فروسرخ. پژوهشهای صنایع غذایی، 32(3)، 28-17.
Awad TS, Moharram HA, Shaltout OE, Asker D, Youssef MM, 2012. Applications of ultrasound in analysis, processing and quality control of food: A review. Food Research International 48(2): 410-427.
Chelladurai V, Erkinbaev C, 2020. Lentils, in: Manickavasagan, A., Thirunathan, P. (Eds.), Pulses: Processing and Product Development. Springer International Publishing, Cham, pp. 129-143.
Delgado JMPQ, da Silva MV, 2014. Food Dehydration: Fundamentals, Modelling and Applications, in: Delgado, J.M.P.Q., Barbosa de Lima, A.G. (Eds.), Transport phenomena and drying of solids and particulate materials. Springer International Publishing, Cham, pp. 69-94.
El-Adawy TA, Rahma EH, El-Bedawey AA, El-Beltagy AE, 2003. Nutritional potential and functional properties of germinated mung bean, pea and lentil seeds. Plant Foods for Human Nutrition 58(3): 1-13.
Ghorbani R, Dehghannya J, Seiiedlou Heris SS, Ghanbarzadeh B, 2013. Modeling color parameters during plums drying pretreated with ultrasound and osmotic dehydration. Journal of Food Processing and Preservation 5(1): 27-59.
Karimi AS, Saremnezhad S, 2020. The effect of germination process on some functional properties of Iranian lentil cultivars. Journal of Food Science and Technology (Iran) 17(101): 167-176.
Lee HC, Htoon AK, Uthayakumaran S, Paterson JL, 2007. Chemical and functional quality of protein isolated from alkaline extraction of Australian lentil cultivars: Matilda and Digger. Food Chemistry 102(4): 1199-1207.
Mujumdar AS, 2014. Handbook of industrial drying. CRC press, Taylor & Francis Group, Boca Raton, London.
Najib T, Heydari MM, Meda V, 2022. Combination of germination and innovative microwave-assisted infrared drying of lentils: effect of physicochemical properties of different varieties on water uptake, germination, and drying kinetics. Applied Food Research 2(1): 100040.
Oghbaei M, Prakash J, 2016. Effect of primary processing of cereals and legumes on its nutritional quality: A comprehensive review. Cogent Food & Agriculture 2(1): 1136015.
Perri G, Coda R, Rizzello CG, Celano G, Ampollini M, Gobbetti M, De Angelis M, Calasso M, 2021. Sourdough fermentation of whole and sprouted lentil flours: In situ formation of dextran and effects on the nutritional, texture and sensory characteristics of white bread. Food Chemistry 355: 129638.
S.Santos C, Silva B, M.P.Valente L, Gruber S, W.Vasconcelos M, 2020. The effect of sprouting in Lentil (Lens culinaris) nutritional and microbiological profile, Foods.
Salehi F, 2020. Recent applications and potential of infrared dryer systems for drying various agricultural products: A review. International Journal of Fruit Science 20(3): 586-602.
Salehi F, Razavi Kamran H, Goharpour K, 2023. Effects of ultrasound time, xanthan gum, and sucrose levels on the osmosis dehydration and appearance characteristics of grapefruit slices: process optimization using response surface methodology. Ultrasonics Sonochemistry 98: 106505.
Salehi F, Satorabi M, 2021. Influence of infrared drying on drying kinetics of apple slices coated with basil seed and xanthan gums. International Journal of Fruit Science 21(1): 519-527.
Shahidi F, Maleki Aysak M, 2017. Studying the influence of ultrasound treatment on osmosis dehydration of turnip and optimization of hot-air drying conditions. Journal of Food Science and Technology (Iran) 14(68): 203-2014.
Sulieman MA, ElTyeb MM, Abbass MA, Ibrahim EE, Babiker EE, ElTinay AH, 2007. Changes in chemical composition, phytate, phytase activity and minerals extractability of sprouted lentil cultivars. Journal of Biological Sciences 7(5): 776-780. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 198 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 144 |