تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,489,425 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,216,977 |
سنجش ترکیبات تقریبی و ارزیابی کیفی ماهیان تون هوور (Thunnus tonggol) و گیدر (Thunnus albacores) تخلیه شده در ساحل چابهار طی نگهداری در دو حالت یخ و انجماد | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
دوره 33، شماره 4، اسفند 1402، صفحه 1-10 اصل مقاله (516.51 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/fr.2023.52378.1841 | ||
نویسندگان | ||
سراج بیتا* 1؛ سلیم شریفیان2 | ||
1گروه شیلات، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، ایران | ||
2گروه شیلات، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: هوور و گیدر به عنوان ماده خام برای تهیه کنسرو استفاده میشوند، بنابراین شناسایی مناسبترین روش صید و نگهداری جهت حفظ کیفیتشان ضروری میباشد. هدف: در مطالعه حاضر ترکیبات تقریبی و کیفیت ماهیان تون هوور و گیدر تخلیه شده در ساحل چابهار بر مبنای نوع روش صید و شیوه نگهداری در شناورهای صیادی بررسی شدند. روش کار: پس از تخلیه ماهیان در ساحل بریس، بلافاصله آنها را به آزمایشگاه انتقال داده و مقادیر ترکیبات تقریبی (رطوبت، پروتئین، چربی و خاکستر) و شاخصهای شیمیایی کیفیت (pH، عدد پراکسید، تیوباربیتوریک اسید، شاخص آنیزیدین، تری متیل آمین و ازت فرار تام) در این ماهیان سنجش شدند. نتایج: در ماهی هوور صید شده با تور گوشگیر و نگهداری شده دریخ به جز خاکستر، میزان رطوبت، پروتئین و چربی در مقایسه با سایر گروهها بهطور معناداری کمتر بود (05/0p<). در ماهی گیدر به جز رطوبت سایر ترکیبات تقریبی بین گروههای مختلف تفاوت معناداری نداشتند (05/0p>). از بین شاخصهای شیمیایی میزان pH به جز در ماهیان هوور صید شده با تور گوشگیر و نگهداری شده در یخ و ماهیان گیدر صید شده با قلاب و نگهداری شده در حالت انجماد در سایر گروهها با یکدیگر تفاوت معناداری نداشت (05/0p>). مقدار عدد پراکسید، تیوباربیتوریک اسید و تری متیل آمین در گروههای صید شده با روش قلاب و نگهداری شده در حالت انجماد نسبت به سایر گروهها به طور معناداری پایینتر بود، اما شاخص آنیزیدین در تمام نمونههای ماهیان با یکدیگر تفاوت معناداری نداشت (05/0p>). میزان TVB-N در ماهیان هوور فاقد تفاوت معنادار و در ماهی گیدر به میزان 53/1 ± 21/13 میلیگرم در صدگرم در روش صید با گوشگیر و نگهداری در یخ بهطور معناداری بیشتر از سایر گروهها بود (05/0p<). نتیجه-گیری نهایی: در مجموع نتایج تحقیق نشان داد که ماهیان هوور و گیدر صید شده با قلاب و نگهداری شده در حالت انجماد دارای ارزش تغذیهای و کیفیت مناسبتری نسبت به بقیه گروهها هستند. | ||
کلیدواژهها | ||
ارزش غذایی؛ کیفیت؛ هوور؛ گیدر؛ روش صید؛ شیوه نگهداری | ||
مراجع | ||
مهرایی ع، خانزادی، س، هاشمی م و عزیززاده م، 1402، تاثیر پوشش نانوامولسیون کیتوزان حاوی اسانس زوفا بر پدیدهی ملانوزیس در میگوی نگهداری شده در شرایط سرد. نشریه پژوهشهای صنایع غذایی، 33 (1)، 67-49.
Abdullah A, Naibaho I, Kartikayani D, Nurilmala M, Yusfiandayani R and Sondita MFA, 2020. Fish quality and nutritional assessment of yellowfin tuna (Thunnus albacares) during low temperature storage. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science 404: p. 012074.
Al‐Bandak G, Tsironi T, Taoukis P and Oreopoulou V, 2009. Antimicrobial and antioxidant activity of Majorana syriaca in Yellowfin tuna. International journal of food science & technology 44(2): 373-379.
Association of Official Analytical Chemists International, 2005. Official Methods of Analysis Manual,18th ed. Washington DC, USA.
AOCS O, 1998. methods and recommended practices of the American Oil Chemists’ Society. American Oil Chemists' Society, Champaign, IL, USA.
Bu Y, Han M, Tan G, Zhu W, Li X and Li J, 2022. Changes in quality characteristics of southern bluefin tuna (Thunnus maccoyii) during refrigerated storage and their correlation with color stability. Lebensmittel-Wissenschaft & Technologie 154, 112715.Chen H, Wang M, Yang C, Wan X, Ding HH, Shi Y and Zhao C, 2019. Bacterial spoilage profiles in the gills of Pacific oysters (Crassostrea gigas) and Eastern oysters (C. virginica) during refrigerated storage. Food microbiology 82: 209-217.
Don S, Xavier KM, Devi ST, Nayak BB and Kannuchamy N, 2018. Identification of potential spoilage bacteria in farmed shrimp (Litopenaeus vannamei): Application of Relative Rate of Spoilage models in shelf life-prediction. Lebensmittel-Wissenschaft & Technologie 97: 295-301.
Duarte AM, Silva F, Pinto FR, Barroso S and Gil M M, 2020. Quality Assessment of Chilled and Frozen Fish—Mini Review. Foods 9(12): 17-39.
Echeverría I, Lopez-Caballero ME, Gomez-Guillen MC, Mauri AN and Montero MP, 2018. Active nanocomposite films based on soy protein smontmorillonite- clove essential oil for the preservation of refrigerated bluefn tuna (thunnus thynnus) fllets. International Journal of Food Microbiology 266: 142–149.
Egan H, Sawyer R, 1997. Pearson's chemical Analysis of food. 9th. Edition, Edinburgh, Scotland, Churchill. Livingstone, UK. 609-634.
Etienne M, 2005. Volatile amines as criteria for chemical quality assessment. Seafood plus. Nantes,2009 France, 1-22.
Fazial FF, Ling TL, Ahmad AAA and Zubairi SI, 2019. Physicochemical changes of tuna fish (Euthynnus affinis) throughout refrigerated storage condition. A preliminary study. In AIP Conference Proceedings 2111(1): p. 050002. AIP Publishing.
Fidalgo LG, Simões MM, Casal S, Lopes-da-Silva JA, Carta AMS, Delgadillo I and Saraiva JA, 2020. Physicochemical parameters, lipids stability, and volatiles profile of vacuum-packaged fresh Atlantic salmon (Salmo salar) loins preserved by hyperbaric storage at 10°C. Food Research International 127, 108740.
Gokoglu N and Yerlikaya P, 2015. Seafood chilling, refrigeration and freezing: science and technology. John Wiley & Sons.
Jääskeläinen E, Jakobsen LM, Hultman J, Eggers N, Bertram HC and Björkroth J, 2019. Metabolomics and bacterial diversity of packaged yellowfin tuna (Thunnus albacares) and salmon (Salmo salar) show fish species-specific spoilage development during chilled storage. International journal of food microbiology 293: 44-52.
Jinadasa BKKK, Galhena CK and Liyanage NPP, 2015. Histamine formation and the freshness of yellowfin tuna (Thunnus albacares) stored at different temperatures. Cogent Food & Agriculture 1(1): 1028735.
Lakmini KPC, Gonapinuwala, ST, Senarath, HPS, Fernando, CAN, Wijesekara, I and de Croos, MDST, 2022. Effect of autoclaving as a pre-treatment in the wet reduction process for extracting fish oil from yellowfin tuna heads. Sri Lanka Journal of Aquatic Sciences 27(1): 43-61. Kusuma AA, Dewi EN and Wijayanti I, 2017. Lost Nutrition Differences Frozen Milkfish Non-Whip Out Spines and Whip Out Spines During Low Storage). Journal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia 20(1): 153-163.
Laguerre M, Lecomte J and Villeneuve P, 2007. Evaluation of the ability of antioxidants to counteract lipid oxidation: Existing methods, new trends and challenges. Progress in lipid research 46(5): 244-282.
Li Y, Huang J, Yuan C, Ding T, Chen S and Hu Y, 2019. Developing a new spoilage potential algorithm and identifying spoilage volatiles in small yellow croaker (Larimichthys polyactis) under vacuum packaging condition. Lebensmittel-Wissenschaft & Technologie 106: 209-217.
Prabhakar PK, Srivastav PP and Pathak SS, 2019. Kinetics of Total Volatile Basic Nitrogen and Trimethylamine Formation in Stored Rohu (Labeo rohita) Fish. Journal of Aquatic Food Product Technology 28(5): 452-464.
Rezaei M and Hosseini SF, 2008). Quality assessment of fwarmed rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) during chilled storage. Journal of Food science 73(6): 93-96.
Selmi S and Sadok S, 2008. The effect of natural antioxidant (Thymus vulgaris Linnaeus) on flesh quality of tuna (Thunnus thynnus (Linnaeus)) during chilled storage. Pan-American Journal of Aquatic Sciences 3(1): 36-45.
Selmi S, Monser L and Sadok S, 2008. The influence of local canning process and storage on pelagic fish from Tunisia: Fatty acid profiles and quality indicators. Journal of food processing and preservation 32(3): 443-457.
Silbande A, Adenet S, Smith-Ravin J, Joffraud JJ, Rochefort K and Leroi F, 2016. Quality assessment of ice-stored tropical yellowfin tuna (Thunnus albacares) and influence of vacuum and modified atmosphere packaging. Food Microbiology 60: 62-72.
Tzikas Z, Ambrosiadis I, Soultos N, & Georgakis SP. (2007). Quality assessment of Mediterranean horse mackerel (Trachurus mediterraneus) and blue jack mackerel (Trachurus picturatus) during storage in ice. Food Control, 18(10), 1172-1179.
Wang D, Deng J, Li X, Yang X, Chen S, Zhao Y and Wu Y, 2021. Changes in microbial composition and quality characteristics of yellowfin tuna under different storage temperature. Quality Assurance and Safety of Crops & Foods 13(4): 54-61.
Wang XY and Xie J, 2021. Comparison of Physicochemical Changes and Water Migration of Acinetobacter johnsonii, Shewanella putrefaciens, and Cocultures from Spoiled Bigeye Tuna (Thunnus obesus) During Cold Storage. Frontiers in Microbiology 33-50.
Widiastuti I, Putro S, Fardiaz D, Trilaksani W and Inaoka T, 2013. Changes in freshness of steak and loin tuna (Thunnus albacares) during 15 day-chilled storage. Journal of fisheries and aquatic science 8(2): 367-377. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 125 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 271 |