تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,489,378 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,216,944 |
ویژگیهای نانوکامپوزیتهای سازگار با محیط زیست تهیه شده از موسیلاژ دانه ریحان و تقویت شده با کربوکسیمتیل سلولز و نانورس | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
دوره 33، شماره 4، اسفند 1402، صفحه 77-94 اصل مقاله (729.79 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/fr.2023.57356.1884 | ||
نویسندگان | ||
یونس زاهدی* 1؛ مرضیه قمی مرزدشتی2 | ||
1گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی دانشگاه محقق اردبیلی | ||
2علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران. | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: یکی از روشهای بهبود ویژگیهای فیلمهای بستهبندی زیست تخریبپذیر ترکیب آنها با سایر بیوپلیمرها و تولید فیلم آمیخته و همچنین افزودن ترکیبات نانو بهعنوان پرکننده و تقویت کننده میباشد. هدف: هدف از این مطالعه بهبود خواص بیوپلیمر موسیلاژ دانه ریحان (BSM) با کمک کربوکسیمتیلسلولز (CMC) و نانورس (MMT) بود. روش کار: فیلم BSM و فیلمهای آمیخته BSM و CMC (100، 5/162 و 225 درصد وزنی موسیلاژ) و نانوکامپوزیتها از طریق افزودن MMT (0 و 8 درصد وزنی موسیلاژ) به فیلمهای آمیخته با روش قالبگیری تهیه شد و آزمونهای نفوذپذیری به بخار آب (WVP)، حلالیت در آب، جذب رطوبت، رنگ، عبور نور، کدورت و پراش اشعه X (XRD) روی فیلمها انجام گرفت. نتایج: مقادیر WVP، حلالیت در آب و جذب رطوبت فیلم BSM در اثر افزودن CMC و MMT بطور معنیداری کاهش یافتند (05/0>p). نسبتهای مختلف از CMC و MMT در فیلم BSM، تاثیر معنیداری بر پارامترهای L* وa* نداشت در حالیکه b* با افزایش غلظت CMC در نانوکامپوزیتها روند کاهشی نشان داد (05/0>p). کدورت نمونه شاهد بالاتر از سایر نانوکامپوزیتها بوده و تحت تاثیر حضور MMT و CMC تقلیل یافت بهطوریکه تیمار T7 پنج برابر شفافتر از فیلم BSM بود. طیفهای XRD حاکی از ساختاری نیمهآمورف برای فیلم BSM بود که در نتیجه افزودن MMT اندکی بر بلورینگی فیلم اضافه شد. نتیجهگیری نهایی: کاربرد CMC و MMT سبب بهبود ویژگیهای مختلف فیلم گردید و T7 را میتوان بهعنوان بهترین نمونه توصیه نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
آبدوستی؛ بستهبندی؛ زیست تخریبپذیر؛ فیلم آمیخته؛ نانورس | ||
مراجع | ||
ترابی ا، محبی م، طباطبائی یزدی ف، شهیدی ف و زاهدی ی. 1396. تهیه و مطالعه ویژگیهای وابسته به آب و نفوذپذیری ورقههای خوراکی بر پایه پوره کدومسمایی با استفاده از روش سطح پاسخ. نشریه پژوهشهای صنایع غذایی، 27(4): 39-25.
فتحیآچاچلوئی ب و زاهدی ی. 1397. تولید و ارزیابی ویژگیهای نانوکامپوزیتهای هیبریدی کربوکسیمتیل سلولز تقویت شده با نانوذرات مونتموریلونیت و TiO2، نشریه علوم و صنایع غذایی ایران، 15(81)، 47-35.
قنبرزاده ب، الماسی ه و زاهدی ی، 1388، بیوپلیمرهای زیست تخریب پذیر و خوراکی در بسته بندی مواد غذایی و دارویی. 1388. انتشارات دانشگاه صنعتی امیرکبیر.
Achachlouei BF and Zahedi Y, 2018. Fabrication and characterization of CMC-based nanocomposites reinforced with sodium montmorillonite and TiO2 nanomaterials. Carbohydrate Polymers 199: 415-425.
Alboofetileh M, Rezaei M, Hosseini H and Abdollahi M, 2013. Effect of montmorillonite clay and biopolymer concentration on the physical and mechanical properties of alginate nanocomposite films. Journal of Food Engineering 117(1): 26-33.
Almasi H, Ghanbarzadeh B and Entezami AA, 2010. Physicochemical properties of starch-CMC-nanoclay biodegradable films. International Journal of Biological Macromolecules 46(1): 1-5.
Asmatulu R, Mahmud GA, Hille C and Misak HE, 2011. Effects of UV degradation on surface hydrophobicity, crack, and thickness of MWCNT-based nanocomposite coatings. Progress in Organic Coatings 72(3): 553-561.
ASTM, Designation E96-00. 2000. Standard method for water Vapor transmission of materials. In Annual Book of ASTM Standards. American Society for Testing and Materials.
DiazVisurraga J, Melendrez M, Garcia A, Paulraj M and Cardenas G, 2010. Semitransparent chitosanTiO2 nanotubes composite film for food package applications. Journal of Applied Polymer Science 116(6): 3503-3515.
Ebrahimi B, Mohammadi R, Rouhi M, Mortazavian AM, Shojaee-Aliabadi S and Koushki MR, 2018. Survival of probiotic bacteria in carboxymethyl cellulose-based edible film and assessment of quality parameters. LWT 87: 54-60.
Farahnaky A, Dadfar SMM and Shahbazi M, 2014. Physical and mechanical properties of gelatin-clay nanocomposite. Journal of Food Engineering 122: 78-83.
Fasihi H, Noshirvani N and Hashemi M, 2023. Novel bioactive films integrated with Pickering emulsion of ginger essential oil for food packaging application. Food Bioscience 51: 102269.
Gahruie HH, Eskandari MH, Van der Meeren P and Hosseini SMH, 2019. Study on hydrophobic modification of basil seed gum-based (BSG) films by octenyl succinate anhydride (OSA). Carbohydrate Polymers 219: 155-161.
Gahruie HH, Ziaee E, Eskandari MH and Hosseini SMH, 2017. Characterization of basil seed gum-based edible films incorporated with Zataria multiflora essential oil nanoemulsion. Carbohydrate Polymers 166: 93-103.
Ghanbarzadeh B, Almasi H and Entezami AA, 2010. Physical properties of edible modified starch/carboxymethyl cellulose films. Innovative Food Science & Emerging Technologies 11(4): 697-702.
Ghanbarzadeh B, Almasi H and Oleyaei SA, 2013. A novel modified starch/carboxymethyl cellulose/montmorillonite bionanocomposite film: structural and physical properties. International Journal of Food Engineering 10(1): 121-130.
Gutirrez MQ, Echeverria I, Ihl M, Bifani V and Mauri AN, 2012. Carboxymethylcellulose-montmorillonite nanocomposite films activated with murta (Ugni molinae Turcz) leaves extract. Carbohydrate Polymers 87(2): 1495-1502.
He Y, Fei X and Li H, 2020. Carboxymethyl cellulose-based nanocomposites reinforced with montmorillonite and ε-poly-L-lysine lysine for antimicrobial active food packaging. Journal of Applied Polymer Science 137(23):48782.
Hoang-Minh T, Le T, Kasbohm J and Gieré R, 2010. UV-protection characteristics of some clays. Applied Clay Science 48(3): 349-357.
Jha P, Dharmalingam K, Nishizu T, Katsuno N and Anandalakshmi R, 2020. Effect of amylose-amylopectin ratios on physical, mechanical, and thermal properties of starch-based bionanocomposite films incorporated with CMC and nanoclay. Starch/Starke 72(1-2): 1900121.
Khazaei N, Esmaiili M, Djomeh ZE, Ghasemlou M and Jouki M, 2014. Characterization of new biodegradable edible film made from basil seed (Ocimum basilicum L.) gum. Carbohydrate Polymers 102: 199-206.
Khazaei N, Esmaiili M and Emam-Djomeh Z, 2017. Application of active edible coatings made from basil seed gum and thymol for quality maintenance of shrimp during cold storage. Journal of the Science of Food and Agriculture 97(6): 1837-1845.
Kong I, Degraeve P and Pui LP, 2022. Polysaccharide-based edible films incorporated with essential oil nanoemulsions: Physico-chemical, mechanical properties and its application in food preservation: A review. Foods 11(4): 555.
Li X, Ren Z, Wang R, Liu L, Zhang J, Ma F, Khan MZH, Zhao D and Liu X, 2021. Characterization and antibacterial activity of edible films based on carboxymethyl cellulose, Dioscorea opposita mucilage, glycerol and ZnO nanoparticles. Food Chemistry 349: 129208.
Ma X, Chang PR and Yu J, 2008. Properties of biodegradable thermoplastic pea starch/carboxymethyl cellulose and pea starch/microcrystalline cellulose composites. Carbohydrate polymers 72(3): 369-375.
Mohammad Amini A, Razavi SMA and Zahedi Y, 2015. The influence of different plasticisers and fatty acids on functional properties of basil seed gum edible film. International Journal of Food Science & Technology 50(5): 1137-1143.
Muller P, Kapin A and Fekete E, 2014. Effects of preparation methods on the structure and mechanical properties of wet conditioned starch/montmorillonite nanocomposite films. Carbohydrate Polymers 113: 569-576.
Naeeji N, Shahbazi Y and Shavisi N, 2020. Effect of gamma irradiation on physico-mechanical and structural properties of basil seed mucilagechitosan films containing Ziziphora clinopodioides essential oil and MgO nanoparticles for rainbow trout packaging. Journal of Food Processing and Preservation 44(10): e14781.
Naji-Tabasi S and Razavi SMA, 2017. Functional properties and applications of basil seed gum: An overview. Food Hydrocolloids 73: 313-325.
Oleyaei SA, Zahedi Y, Ghanbarzadeh B and Moayedi AA, 2016. Modification of physicochemical and thermal properties of starch films by incorporation of TiO2 nanoparticles. International Journal of Biological Macromolecules 89: 256-264.
Peighambardoust SJ, Zahed-Karkaj S, Peighambardoust SH, Ebrahimi Y and Peressini D, 2020. Characterization of carboxymethyl cellulose-based active films incorporating non-modified and Ag or Cu-modified Cloisite 30B and montmorillonite nanoclays. Iranian Polymer Journal 29: 1087-1097.
Razavi SM, Mortazavi SA, Matia-Merino L, Hosseini and Parvar SH, Motamedzadegan A, Khanipour E, 2009. Optimisation study of gum extraction from Basil seeds (Ocimum basilicum L.). International Journal of Food Science & technology 44(9): 1755-1762.
Ren J, Wang S, Gao C, Chen X, Li W and Peng F, 2015. TiO2-containing PVA/xylan composite films with enhanced mechanical properties, high hydrophobicity and UV shielding performance. Cellulose 22: 593-602.
Rhim J-W, 2011. Effect of clay contents on mechanical and water vapor barrier properties of agar-based nanocomposite films. Carbohydrate Polymers 86(2): 691-699.
Rohini B, Ishwarya SP, Rajasekharan R and VijayaKumar AK, 2020. Ocimum basilicum seed mucilage reinforced with montmorillonite for preparation of bionanocomposite film for food packaging applications. Polymer Testing 87: 106465.
Tantiwatcharothai S and Prachayawarakorn J, 2019. Characterization of an antibacterial wound dressing from basil seed (Ocimum basilicum L.) mucilage-ZnO nanocomposite. International Journal of Biological Macromolecules 135: 133-140.
Tongdeesoontorn W, Mauer L, Wongruong S and Rachtanapun P, 2009. Water vapour permeability and sorption isotherms of cassava starch based films blended with gelatin and carboxymethyl cellulose. Asian Journal of Food and Agro-Industry 2(4): 501-514.
Torabi A, Mohebbi M, Tabatabaei-Yazdi F, Shahidi F, Khalilian-Movahhed M and Zahedi Y, 2020. Application of different carbohydrates to produce squash puree based edible sheet. Journal of food science and technology 57:673-682.
Umaraw P and Verma AK. 2017. Comprehensive review on application of edible film on meat and meat products: An eco-friendly approach. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 57(6): 1270-1279.
Yousefi A,Savadkoohi B, Zahedi Y, Hatami M and Ako K. 2019, Fabrication and characterization of hybrid sodium montmorillonite/TiO2 reinforced cross-linked wheat starch-based nanocomposites. International Journal of Biological Macromolecules 131: 253-263.
Zahedi, Y, 2019. Edible/Biodegradable Films and Coatings from Natural Hydrocolloids. Pp. 571-600. In: Razavi S.M.A (eds). Emerging Natural Hydrocolloids: Rheology and Functions. John Wiley and Sons Ltd.
Zahedi Y, Fathi-Achachlouei B and Yousefi AR, 2018. Physical and mechanical properties of hybrid montmorillonite/zinc oxide reinforced carboxymethyl cellulose nanocomposites. International Journal of Biological Macromolecules 108: 863-873. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 183 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 187 |