تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,021 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,491,351 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,218,273 |
فراسنجههای تخمیر و گوارشپذیری مواد مغذی جیرههای حاوی سطوح مختلف باگاس نیشکر در شرایط آزمایشگاه | ||
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی) | ||
دوره 34، شماره 2، شهریور 1403، صفحه 59-75 اصل مقاله (555.98 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/as.2024.51846.1664 | ||
نویسندگان | ||
محسن بهزادی1؛ سید رضا موسوی* 2؛ فرشید فتاحنیا3؛ صفورا یوسفی نژاد4؛ محمد شمسالهی5 | ||
1دانشآموخته مقطع کارشناسی ارشد مهندسی علوم دامی | ||
2گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام ، ایران | ||
3دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایران. | ||
4دانشآموخته دکتری تغدیه دام، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایران. | ||
5استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایران | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: باگاس نیشکر دارای محتوای پروتئین، مواد معدنی و ویتامینهای پایینی است. با وجود این، به دلیل بالا بودن محتوای سلولز، به عنوان جایگذین بخشی از علوفۀ جیره برای تغذیه دام قابل استفاده است. هدف: این مطالعه به منظور بررسی اثر جیرههای حاوی سطوح مختلف باگاس کهنه یا تازه به عنوان جایگزین کاه گندم بر ترکیب شیمیایی، فراسنجههای تخمیر و گوارشپذیری ماده خشک و ماده آلی توسط روش تولید گاز انجام شد. روش کار: جیرههای آزمایشی شامل سطوح مختلف باگاس کهنه یا تازه (0، 5/7، 5/22 یا 30 درصد از ماده خشک جیره) بود و باگاس کهنه به مدت یک سال در انبار نگهداری شده بود. اندازهگیری ترکیبات شیمیایی تیمارها در قالب طرح کاملاً تصادفی و اندازهگیری تولید گاز، فاکتور تفکیک، گوارشپذیری ماده خشک و ماده آلی، تولید و راندمان تولید توده میکروبی و تولید متان با استفاده از روشهای استاندارد در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی انجام شد. نتایج: کاه گندم در مقایسه با باگاس تازه یا کهنه محتوای ماده خشک، پروتئین خام، خاکستر، مجموع تولید گاز 24 ساعت و گوارشپذیری ماده خشک و ماده آلی بالاتر و محتوای ماده آلی، الیاف غیرقابلحل در شوینده خنثی و اسیدی و لیگنین پایینتری داشت (05/0˂P). محتوای الیاف غیرقابلحل در شوینده خنثی و لیگنین در باگاس تازه پایینتر از باگاس کهنه بود (05/0˂P). در بین جیرههای آزمایشی، بیشترین محتوای ماده خشک و خاکستر و کمترین محتوای ماده آلی و الیاف غیرقابلحل در شوینده اسیدی مربوط به جیره حاوی 30 درصد کاه گندم بود (05/0˂P). جیرههای حاوی سطوح مختلف باگاس کهنه و جیرههای حاوی سطوح مختلف باگاس تازه در مقایسه با جیره حاوی کاه گندم، محتوای الیاف غیرقابلحل در شوینده خنثی بهترتیب بیشتر و پایینتری داشتند (05/0˂P). گوارشپذیری ماده خشک و ماده آلی در جیره حاوی 30 درصد باگاس کهنه و تازه در مقایسه با سطوح پایینتر آن تمایل با کاهش داشت (07/0 و 08/0 = P). نتیجهگیری نهایی: در کل در صورت پایین بودن قیمت هر کیلوگرم کاه گندم در مقایسه با باگاس، میتوان پیشنهاد کرد که حداکثر از سطح 5/22 درصد باگاس به جای کاه گندم در جیره میشهای داشتی استفاده کرد؛ البته میتوان سطح30 درصد باگاس را نیز با احتیاط استفاده کرد. توصیه میشود از باگاس تازه به جای باگاس کهنه در جیره میشهای داشتی استفاده شود. | ||
کلیدواژهها | ||
باگاس تازه؛ باگاس کهنه؛ کاه گندم؛ ترکیب شیمیایی؛ گوارشپذیری ماده خشک و ماده آلی؛ تولید گاز | ||
مراجع | ||
Ahmed MH and Babiker SA, 2015. Effect of feeding urea-treated sugar-cane bagasse on properties and quality of fresh meat of Sudan baggara Zebu Bulls. International Journal of Animal Biology 1: 45-49.
Almeida GAP, de Andrade Ferreira M, de Lima Silva J, Chagas JCC, Véras ASC, de Barros LJA and de Almeida GLP, 2018. Sugarcane bagasse as exclusive roughage for dairy cows in smallholder livestock system. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences 3: 379-385.
AOAC, 2019. Official Methods of Analysis, 21st ed. AOAC International, Arlington, VA. Banerjee GC. 1991. A text book of animal husbandry. Oxford and IBH Publishing Co. Pvt. Ltd. 554 pp.
Blummel M, Aiple KP, Steingass H and Becker K, 1999. A note on the stoichiometrical relationship of short chain fatty acid production and gas evolution in vitro in feedstuffs of widely differing quality. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition 81: 157–167.
Brendt A, Henrique W, Lanna PPL, Alleoni GF and Leme PR, 2002. High moisture corn, sugarcane bagasse and corn silage in high concentrate diets. Empty body chemical composition and tissues deposition rates. Revista Brasileira de Zootecnia 31: 2105-2112.
Chaji M and Mohammadabadi T, 2012. Determination of Rumen Fungi Growth on Steamtreated Sugarcane Pith by Quantitative Competitive Polymerase Chain Reaction. Animal Nutrition and Feed Technology 12: 47-53.
Costa DA, Souza CL, Saliba EO and Carneiro JC, 2015. Byproducts of sugar cane industry in ruminant. International Journal of Advance Agricultural Research 3: 1–9.
Dijkstra J, Kebreab E, Bannink A, France J and Lopez S 2005. Application of the gas production technique to feed evaluation systems for ruminants. Animal Feed Science and Technology 123: 561-578.
FAO STATS, 2016. Crop Production. FAO Statistics Division, Food and Agriculture Organization of the United Nations.
Fievez V, Babayemi OJ and Demeyer D, 2005. Estimation of direct and indirect gas production in syringes: A tool to estimate short chain fatty acid production that requires minimal laboratory facilitie. Animal Feed Science and Technology 123: 197–210.
Freitas WR, de Andrade Ferreira M, Silva JL, Véras ASC, Barros LJA, Alves AMSV, Chagas JCC, Siqueira TDQ and de Almeida GAP, 2018. Sugarcane bagasse as only roughage for crossbred lactating cows in semiarid regions. Pesquisa Agropecuaria Brasileira 53: 386–393.
Getachew G, Blummel M, Makkar HPS and Becker K, 1998. In vitro gas measuring techniques for assessment of nutritional quality of feeds: a review. Animal Feed Science and Technology 72: 261-128.
Givens DI, Owen E, Axford RFE and Omed HM, 2000. Forage Evaluation in Ruminant Nutrition. CABI Publishing, Pp: 189-213.
Grabber JH, 2005. How do lignin composition, structure, and crosslinking affect degradability? A review of cell wall model studies. Crop Science 45: 820–831.
Hozhabri F and Singhal KK, 2006. In vitro evaluation of evaluation of sugarcane bagasse. Indian Journal of Animal Nutrition 23: 88-93.
Huque HS and Rahman MM, 2002. Utllization of sugarcane tops and bagasse as roughage sources in growing bulls. Indian Journal of Animal Nutrition l9: 227 -231.
Katoch R, 2022. Nutritional Quality Management of Forages in the Himalayan Region. Springer Press. ISBN 978-981-16-5437-4 (eBook).
Kaur S and Kaushal JR, 2001. Effect of moisture, sodium hydroxide and urea treatments on chemical composition and in vitro and in sacco dry matter digestibility of bagasse in ruminants. Indian Journal of Animal Nutrition 18: 29-35.
Makkar HPS, 2010. In vitro screening of feed resources for efficiency of microbial protein synthesis. In ‘In vitro screening of plant resources for extra-nutritional attributes in ruminants: nuclear and related methodologies’. (Eds PE Vercoe, HPS Makkar) 107-144. (IAEA: Dordrecht, The Netherlands).
Makkar HSP, 2018. Review: Feed demand landscape and implications of food-not feed strategy for food security and climate change. Animal 12: 1744-1754.
Molavian M, Ghorbani GR, Rafiee H and Beauchemin KA, 2020. Substitution of wheat straw with sugarcane bagasse in low-forage diets fed to mid-lactation dairy cows: Milk production, digestibility, and chewing behavior. Journal of Dairy Science 103: 8034-8047.
NRC, 2007. Nutrient requirements of small ruminants: sheep, goats, cervids and new world camelids Natl. Acad. Press, Washington, DC.
Pereira RAN, Ferreira WM and Garcia SK, 2008. Digestibility of sugar cane bagasse after a NaOH treatment in growing rabbit diets. Zootecnia e Medicina Veterinária 32: 573-577.
Ramli MN, Imura Y, Takayama K and Nakanishi Y, 2005. Bioconversion of sugarcane bagasse with Japanese koji by solid-state fermentation and its effects on nutritive value and preference in goats. Asian-Australasian Journal of Animal Science 18: 1279–1284.
Reddy GVN, Reddy KJ and Nagalakshmi D, 2002. Effect of expander-extruder processed complete diet containing sugarcane bagasse on growth and nutrient utilization in Ongole bull calves. Indianan Journal of Animal Science 72: 406-409.
Rotz CA and Muck RE, 1994. Changes in forage quality during harvest and storage. In: G. C. Fahey et al. (eds.) Forage quality, evaluation, and utilization. ASA, CSSA, and SSSA, Madi-son, WI. pp. 828-868.
Rotz CA and Abrams SM, 1988. Losses and quality changes during alfalfa hay harvest and storage. Transactions of the ASAE, American Society of Agricultural Engineers 31: 350-355.
Russell JB, O’Connor JD, Fox DG, Van Soest PJ and Sniffen CJ, 1992. A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets I. Ruminal fermentation. Journal of Animal Science 70: 355-361.
SAS, 2006. Procedures Guide, second ed. SAS Institute Inc., Cary, NC, USA.
Spanghero M, Chiaravalli M, Colombini S, Fabro C, Froldi F, Mason F, Moschini M, Sarnataro C, Schiavon S and Tagliapietra F, 2019. Rumen Inoculum Collected from Cows at Slaughter or from a Continuous Fermenter and Preserved in Warm, Refrigerated, Chilled or Freeze-Dried Environments for In Vitro Tests. Animals 9 (10): 815-828.
Van Soest PJ, 1994. Nutritional ecology of the ruminant, 2nd ed. Cornell University Press, Ithaca, NY, USA.
Van Soest PJ, Robertson JB and Lewis BA, 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science 74: 3593-3597. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 245 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 52 |