تعداد نشریات | 43 |
تعداد شمارهها | 1,276 |
تعداد مقالات | 15,776 |
تعداد مشاهده مقاله | 51,888,239 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 14,704,637 |
تأثیر بسترهای مختلف کشت و محلولپاشی عصاره جلبک دریایی بر رشد، عملکرد و محتوای عناصر غذایی درگیاه داروئی کارلا (Momordica charantia L | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
دوره 33، شماره 4، دی 1402، صفحه 231-243 اصل مقاله (1.14 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/saps.2023.50116.2820 | ||
نویسندگان | ||
بهروز اسماعیل پور* 1؛ محمد حیدری دلیقز2؛ موسی ترابی گیگلو3؛ پیمان شیخ علیپور1؛ اکرم رهبری4 | ||
1دانشگاه محقق اردبیلی | ||
2گروه علوم باغبانی دانشگاه محقق اردبیلی | ||
3گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم کشاورزی ومنابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل | ||
4دانشگاه محقق لردبیلی، اردبیل، ایران | ||
چکیده | ||
اهداف: گیاه کارلا یکی از گیاهان دارویی مهم هست، که اخیرا کشت آن در کشور ایران از جذبه خاصی برخوردار گشته است. این پژوهش بهمنظور بررسی تأثیر بسترهای مختلف کشت و محلولپاشی عصاره جلبک دریایی بر رشد، عملکرد و محتوای عناصر غذایی کارلا انجام گردید. مواد و روشها: این پژوهش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در گلخانه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی اجرا شد. فاکتور اول شامل بسترهای کشت به صورت ترکیبیدر نسبتهای 50 :50 (خاکاره+کوکوپیت، خاکاره+پرلیت، خاکاره+ورمیکولایت، پرلیت+کوکوپیت، کوکوپیت+ورمیکولایت، ورمیکولایت+پرلیت) و فاکتور دوم اسپری برگی با جلبک دریایی Ascophyllum nodosum در چهار غلظت (شاهد، نیم، 1 و 2 گرم در لیتر) و در تیمار شاهد اسپری با آب مقطر بود. یافتهها: نتایج نشان داد بیشترین مقدار برای ارتفاع بوته (79/3 متر) در تیمار ورمی کولایت-کوکوپیت در غلظت جلبک1گرم در لیتر و صفات وزنتر بوته (49/575 گرم)، وزن خشکریشه(29/27 گرم)، وزن تر ریشه(81/149 گرم) و عملکرد میوه(50/1492) در تیمار ورمیکولایت-پرلیت با غلظت جلبک1گرم در لیتر، همچنین در صفات وزن خشک بوته(36/138)، وزن تر میوه(36/33) و وزن خشک میوه(05/8) در تیمار ورمیکولایت-پرلیت با غلظت جلبک2گرم در لیتر و شاخص وزن خشک بوته (36/138گرم ) در تیمارپرلیت-خاکاره در غلظت جلبک2گرم در لیتر و بیشترین میزان کلروفیلa(35/22)، کلروفیلb(9/19) و کل(22/42)در تیمار ورمیکولایت-کوکوپیت با غلظت جلبک2 میلیگرم در لیتر بدست آمد. نتیجه گیری: بهطور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که استفاده از محلولپاشی عصاره جلبک دریایی و بستر کشت ترکیبی پرلیت- ورمی کولایت بیشترین تاثیر را بر رشد و عملکرد کارلا نسبت به سایر بسترهایی کشت داشت. | ||
کلیدواژهها | ||
پرلیت؛ خاکاره؛ کوکوپیت؛ ورمیکولایت؛ کلروفیل | ||
مراجع | ||
Abad M, Noguera P, Puchades R, Maquieira A and Noguera V. 2002. Physico-chemical and chemical properties of some coconut dusts for use as a peat substitute for containerized ornamental plants .Bioresource Technology, 82: 241-245.
Adams-Phillips L, Barry C and Giovannoni J. 2013. Signal transduction systems regulating fruit ripening. Trends in Plant Science, 9(7), 331-338.
Arnon AN. 1949. Method of extraction of chlorophyll in the plants. Agronomy Journal, 23:112-121.
Baxter C J, Carrari A, Bauke S, Overy SA and Hill P. 2005. Fruit carbohydrate metabolism in an introgression line of Tomato with increased fruit soluble solids. Plant Cell Physiology, 45: 425-437.
Benton Jones, J. 2005. Hydroponics a practical guide for the soilless grower (No. 631.585/B478).
Celik H A, Katkat V and Basar H. 2006. Effect of bicarbonate induced iron chlorosis on selected nutrient contets and nutrient ratios of shoots and roots of different maize varieties. Journal of Agronomy, 5(2):369-374.
Craigie JS. 2011. Seaweed extract stimuli in plant science and agriculture. Journal of Applied Phycology, 23: 371–393.
Crisan S, Campeanu G and Halmagean L. 2008. Study of Momordica charantia L. species grown on the specific conditions of Romania’s western part. Journal of Vegetable Growing, 425-428.
Davidson H, Mecklenburg R and Peterson C. 1998. Nursery Management: Administration and Culture. Second Ed., Prentice-Hall, Inc., New Jersey, 173 p.
Delshad M, Kashi AK and Babalar M. 2006. Possibility of using organic substrates as substitutes for common hydroponic media and finding suitable nutrient solution for soilless culture in greenhouse grown tomato. Iranian Journal of Agricultural Sciences (Journal of Agriculture), 37 (1); 176 – 186. (In Persian).
Dilmaghani MR and Hemmaty S. 2011. Effect of different substrates on nutrients content, yield and quality of strawberry cv. Selva in soilless culture. Journal of Science and Technology of Greenhouse Culture2 (3):1-8. (In Persian).
Dorais M and Papadopoulos AP.2001 Greenhouse tomato fruit quality. Hort Rev. Vol. 26, 239-319.
Dysko J, Kaniszewski S and Kowalczyk W. 2008. The effect of nutrient solution pH on phosphorus availability in soilless culture of tomato. Journal of Elemental Science, 13(2):189-198.
El-Naggar AH and El-Nasharty AB. 2009. Effect of Growing Media and Mineral Fertilization on Growth,
Esmaielpour B, Fatemi H and Moradi M. 2020. Effects of seaweed extract on physiological and biochemical characteristics of basil (Ocimum basilicum L.) under water-deficit stress Conditions. Journal of Science and Technology of Greenhouse Culture, 11 (1):59-69 (In Persian).
Fatma M, Al-shakankery A Ragaa A, Hamouda and Ammar M M. 2014.The promotive effect of different concentrations of marine algae biofertilizers on growth and yield of maize (Zea mays L.) plants. Journal of Chemical, Biological and Physical Sciences, 4: 320-328.
Gireesh R, Haridevi CK and Salikutty J 2011. Effect of Ulva lactuca extract on growth and proximate composition of Vigna unguiculata l. Journal of Research and Biology, 8:624–630
Goñi O, Fort A, Quille P, McKeown PC, Spillane C and O’Connell S. 2016. 20 Comparative Transcriptome Analysis of Two Ascophyllum nodosum Extract Biostimulants: 21 Same Seaweed but Different. Journal of agricultural and food chemistry. 64, 2980-2989.
Javanmardi J, and Sattar H. 2016. Evaluation of quantitative and qualitative characteristics of five greenhouse tomato cultivars in response to fertilizers containing seaweed extract and amino acids. Journals of Science and Technology of Greenhouse, Culture Soilless Culture Research Center 7(1): 121-130. (In Persian)
Khan W, Rayirath U P, Subramanian S, Jithesh M N, Rayorath P, Hodges D M and Prithiviraj, B. 2009. Seaweed extracts as biostimulants of plant growth and development. Journal of Plant Growth Regulation, 28(4), 386-399.
Kumar G and Sahoo D. 2011. Effect of seaweed liquid extract on growth and yield of Triticum aestivum var. Pusa Gold. Journal of Applied Phycology, 23:251-255
Lako J, Trenerry V C, Wahlqvist M, Wattanapenpaiboon N, Sotheeswaran S and Premier R. 2007. Phytochemical flavonols, carotenoids and the antioxidant properties of a wide selection of Fijian fruit, vegetables and other readily available foods. Food Chemistry, 101(4), 1727-1741.
Mazari H, Delshad M and Kashi A. 2016. Study of the effect of substrates with different effective air-filled pore space on greenhouse tomato transplant growth. Iranian Journal of Horticultural Science, 47(3): 407-419. (In Persian).
Olsen SR and Sommers L E. 1982. Phosphorus. In: A. Klute (ed.) Methods of Soil Analysis. Part1 chemical and biological properties. SSSA, Madison, Wisconsin, USA. 4013-430.
Paul J and Shridevi SDK. 2014. Effect of seaweed liquid fertilizer of Gracilria dura (Red seaweed) on Pennisetum glaucum in Thoothukudi, Tamil nadu, India. Indo. American Journal of Pharmaceutical Research, 4 (4): 2231-6876.
Prasad K, Das A K, Oza MD, Brahmbhatt AK, Siddhanta R, Meena K, Eswaran MR, Rajyaguru M and Ghosh PK. 2010. Detection and quantification of some plant growth regulators in a seaweed-based foliar spray employing a mass spectrometric technique sans chromatographic separation. Journal of Agriculture and Food Chemistry. 58: 4594-4601.
Saeri Z, Khoshgoftarmanesh A H, Kalbasi M, Mobli M and Haghighi M. 2013. The effect of different soilless media on macro- and micronutrients uptake by cherry tomato. Journal of Science and Technology of Greenhouse Culture, 4 (3):77-87 (In Persian).
Selvam G G and Sivakumar K. 2014. Influence of seaweed extract as an organic fertilizer on the growth and yield of Arachis hypogea L. and their elemental composition using SEM–Energy Dispersive Spectroscopic analysis. Asian Pacific Journal of Reproduction. 3(1): 18-22.
Shahbazi F, Seyyed nejad F, Salimi M and Gilani A, 2015. Effect of seaweed extracts on the growth and biochemical constituents of wheat. International Journal of Agriculture and Crop Sciences, 8(3): 283-287.
Sivasangari Ramya S, Vijayanand N and Rathinavel S. 2015. Foliar application of liquid biofertilizer of brown alga Stoechospermum marginatum on growth, biochemical and yield of Solanum melongena. International Journal of Recycling of Organic Waste in Agriculture, 4: 1-7.
Sridhar S and Rengasamy R. 2010. Effect of seaweed liquid fertilizer on the growth, biochemical constituents and yield of Tagetes erecta, under field trial. Journal of Phytology, 2(6): 61–68
Tabatabaei S J and Mohammad Rezaei R. 2006. Effects of Growing Media on The Yield And Quality of Cucumber Grown In Hydroponics, Journal of Agricultural Science, 16(2): 35-44. (In Persian).
Thambiraj J, Lingakumar K and Paulsamy S. 2012. Effect of seaweed liquid fertilizer (SLF) prepared from Sargassum wightii and Hypnea musciformis on the growth and biochemical constituents of the pulse, Cyamopsis tetragonoloba (L.). Journal of Agricultural Research, 1 (1):65-70.
Turan M, and Köse C. 2004. Seaweed extracts improve copper uptake of grapevine. Acta Agriculturae Scandinavica, Section B-Soil and Plant Science, 54(4), 213-220. Janssens, M., and Pohlan, J. 2002. Agricultural Science and Resource Management in the Tropics and Subtropics ARTS. Publications University Bonn,1(1): 23-30.
Tüzel I H, Tüzel Y, Gül A, Meriç MK, Yavuz O and Eltez R Z. 2001. Comparison of open and closed systemson yield, water and nutrient consumption and their environmental impact. Acta Horticulture, 554: 221-228.
Vijayanand N, Ramya S S and Rathinavel S. 2014. Potential of liquid extracts of Sargassum wightii on growth, biochemical and yield parameters of cluster bean plant. Asian Pacific Journal of Reproduction. 3(2): 150-155.
Yalçın S, Şükran Okudan E, Karakaş Ö, Önem A N and Sözgen Başkan, K. 2019. Identification and quantification of some phytohormones in seaweeds using UPLC-MS/MS. Journal of Liquid Chromatography Related Technology, 42: 475–484. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 224 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 184 |