تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,489,425 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,216,977 |
تهیه فیلم خوراکی فعال ضدمیکروبی بر پایه ژلاتین حاوی اسانس مریمگلی(Salvia officinalis): خواص فیزیکی، مکانیکی، آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
دوره 33، شماره 4، اسفند 1402، صفحه 29-43 اصل مقاله (634.78 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/fr.2023.56857.1877 | ||
نویسندگان | ||
روناک مومنی1؛ محمدیار حسینی* 2؛ حامد حسن زاده اوچتپه3؛ طیب سیفی4 | ||
1گروه بهداشت و صنایع غذایی- دانشکده پیرادامپزشکی | ||
2علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی،دانشگاه ایلام | ||
3گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه ایلام | ||
4گروه آموزشی باکتری شناسی دانشگاه ایلام | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: در این پژوهش، به بررسی ویژگیهای فیلم خوراکی بر پایه ژلاتین آمیخته شده با غلظتهای اسانس مریم گلی(0، 25/1%، 5/2% و 75/3%) پرداخته شد . هدف: هدف از این مطالعه تولید فیلمهای مناسب جهت استفاده در بسته بندی مواد غذایی است. روش کار: آزمون های انجام یافته در این پژوهش، آزمایشات فیزیکی شیمیایی، آزمایشات مکانیکی (ازدیاد طول تا نقطه شکست، مقاومت به کشش و مدول یانگ)، اندازهگیری خاصیت آنتی اکسیدانی و فعالیت ضدمیکروبی فیلم های خوراکی بود. تمامی آزمایشات در سه تکرار (3n=) با نمونهگیری کاملاً تصادفی انجام شد. آنالیز واریانس یکطرفه (ANOVA) و مقایسه میانگین دادهها براساس آزمون چند دامنه دانکن با استفاده از نرم افزار Minitab18 در سطح اطمینان 95% انجام گرفت. نتایج: در این تحقیق نتایج نمونههای فیلم ژلاتینی در آزمونهای مکانیکی معنی دار بود (05/0>p) و بالاترین میزان استحکام کششی، ازدیاد طول تا نقطه شکست و مدول یانگ در تیمار 5/2% بود. کمترین میزان حلالیت و نفوذپذیری به بخارآب به ترتیب در فیلمهای حاوی 75/3% و 5/2% اسانس مشاهده شد. تفاوت کدورت بین تیمارهای 5/2% و 75/3% معنی دار نبود(05/0<p) و در غلظت 25/1% اسانس مریمگلی، کدورت و ضخامت بیشترین مقدار را به خود اختصاص داد. در تمامی نمونههای فیلم های خوراکی خاصیت آنتی اکسیدانی نسبت به نمونه شاهد معنیدار بود(05/0>p). ارزیابی فعالیت ضد میکروبی فیلم با کمک روش دیسک انتشاری انجام گرفت. در این آزمون بیشترین قطر هاله بازدارندگی در غلظت اسانس 75/3% مربوط به استافیلوکوکوس آورئوس با متوسط قطر هاله mm 11/11 بود. در همین غلظت متوسط قطر هاله برای سودوموناس ائروژنز و اشریشیاکلی به ترتیب mm 27/8 و mm45/4 گزارش شد. نتیجه گیری: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد افزودن اسانس مریم گلی در غلظت 75/3 درصد در فیلم ژلاتینی علاوه بر مهار رشد و تکثیر باکتریها، دارای استحکام کافی بوده و موجب بهبود خصوصیات آنتیاکسیدانی فیلم ژلاتینی شد و همچنین قابلیت استفاده در مواد غذایی فسادپذیر را دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس مریم گلی؛ ژلاتین؛ فیلم خوراکی؛ بسته بندی؛ خواص آنتی اکسیدانی | ||
مراجع | ||
Ahmed SA, Saleem MF & Hassanzadeh H. (2023). Optimization of solvent evaporation method in liposomal nanocarriers loaded‐garlic essential oil (Allium sativum): Based on the encapsulation efficiency, antioxidant capacity, and instability. IET nanobiotechnology.
Ahmed J, Mulla M, Arfat YA, Bher A, Jacob H, Auras R. 2018. Compression molded LLDPE films loaded with bimetallic (Ag-Cu) nanoparticles and cinnamon essential oil for chicken meat packaging applications. LWT 93:329-38.
Ahmad M, Benjakul S, Prodpran T, Agustini TW. 2012. Physico-mechanical and antimicrobial properties of gelatin film from the skin of unicorn leatherjacket incorporated with essential oils. Food Hydrocolloids 28(1):189-199.
Akhter R, Masoodi F, Wani TA, Rather SA. 2019. Functional characterization of biopolymer based composite film: Incorporation of natural essential oils and antimicrobial agents. International journal of biological macromolecules 137:1245-55.
Alexandre EMC, Lourenço RV, Bittante AMQB, Moraes ICF, 2016. Gelatin-based films reinforced with montmorillonite and activated with nanoemulsion of ginger essential oil for food packaging applications. Food Packaging and Shelf Life 10:87-96.
Al-Hassan A, Norziah M, 2012. Starch–gelatin edible films: water vapor permeability and mechanical properties as affected by plasticizers. Food Hydrocolloids 26(1):108-17.
Alves PM, Carvalho RA, Moraes IC, Luciano CG, Bittante AMQ, Sobral PJ. 2011. Development of films based on blends of gelatin and poly (vinyl alcohol) cross linked with glutaraldehyde. Food hydrocolloids 25(7):1751-7.
BabeiGhaghelestani A, Alebrahim MT & Asadi M. (2020). Chemical Analysis and Identifying Dominant Essential Oils Compositions from Sage (Salvia officinalis L.). JFST 101(17 )155-165.
Bonilla J, Poloni T, Lourenço RV, Sobral PJ, 2018. Antioxidant potential of eugenol and ginger essential oils with gelatin/chitosan films. Food bioscience 23:107-14.
Cheng S, Wang W, Li Y, Gao G, Zhang K, Zhou J, 2019. Cross-linking and film-forming properties of transglutaminase-modified collagen fibers tailored by denaturation temperature. Food chemistry 271:527-35.
Chiou B-S, Avena-Bustillos RJ, Bechtel PJ, Jafri H, Narayan R, Imam SH, 2008. Cold water fish gelatin films: Effects of cross-linking on thermal, mechanical, barrier, and biodegradation properties. European Polymer Journal 44(11):3748-53.
Couladis M, Tzakou O, Mimica Dukić N, Jančić R & Stojanović D. (2002). Essential oil of Salvia officinalis L. from Serbia and Montenegro. Flavour and fragrance journal, 17(2), 119-126.
Echeverría I, López-Caballero ME, Gómez-Guillén MC, Mauri AN, Montero MP, 2018. Active nanocomposite films based on soy proteins-montmorillonite-clove essential oil for the preservation of refrigerated bluefin tuna (Thunnus thynnus) fillets. International journal of food microbiology 266:142-9.
Ejaz M, Arfat YA, Mulla M, Ahmed J, 2018. Zinc oxide nanorods/clove essential oil incorporated Type B gelatin composite films and its applicability for shrimp packaging. Food Packaging and Shelf Life 15:113-21.
Fadaei M, Fallah A, Taheri A, 2020. Effect of Edible Starch Coating Enrichmed with Pennyroyal (Mentha pulegium) Essential Oil on Shelf life of Rainbow Trout Fillet Esmail Pirali khirabadi1, Journal of Veterinary Research 75:3, 300-309.
Fallah M, Rouhi M, Sadeghi E, Sarlak Z, Moghadam A & Mohammadi R, 2021. Effects of Olibanum essantial oil on physicochemical, structural, antioxidant and microbial characteristics of Gelatin edible films. Iranian journal of nutrition science and food technology 15(4): 93-102.
Ghadermarzi R, Keramat J and Goli SA, 2013. The effect of oregano essential oil on the properties of hydroxypropyl methyl cellulose edible film. Quarterly journal of new food technologies 2(7) 61-74.
Gennadios A.2002. Protein-based films and coatings: CRC Press.
Habibvand M, Yousefi M, Ahmed S A & Hassanzadeh H. (2023). Formulation of nanoemulsion carriers containing Pennyroyal (Mentha pulegium) and Gijavash (Froriepia subpinnata) essential oils for enriching Doogh (Iranian dairy drink). IET nanobiotechnology, 17(2), 80-90.
Han JH 2003. Antimicrobial food packaging. Novel food packaging techniques 8:50-70.
Hanani ZN, Roos YH, Kerry J, 2014. Use and application of gelatin as potential biodegradable packaging materials for food products. International journal of biological macromolecules 71:94-102.
Hassanzadeh H, Alizadeh M & RezazadBari M. (2016). Kinetic modeling and optimization of milk coagulation affected by several prevalent cheesemaking factors and essence addition. International Journal of Food Engineering, 12(5), 421-428.
Hosseini SF, Rezaei M. 2016. Development of flexible bactericidal films based on poly (lactic acid) and essential oil and its effectiveness to reduce microbial growth of refrigerated rainbow trout. LWT-Food Science and Technology 72:251-60.
Hosseini S F, Rezaei M, Zandi M and Farahmandghavi F, 2015. Bio-based composite edible films containing Origanumvulgare L. essential oil. Industrial Crops and products 67: 403-413.
Kalori R, Rezazadbari M, Alizadeh M & Hassanzadeh H. (2023). Evaluation of the viability of starter bacteria and physicochemical properties in functional yogurt enriched with wheat germ powder and a mixture of processed plant essential oils. Journal of food science and technology (Iran), 20(134), 135-147.
Kamatou G P, Makunga NP, Ramogola WPN & Viljoen AM, 2008. South African Salvia species: a review of biological activities and phytochemistry. Journal of ethnopharmacology, 119(3), 664-672.
Jamróz E, Juszczak L, Kucharek M.2018. Investigation of the physical properties, antioxidant and antimicrobial activity of ternary potato starch-furcellaran-gelatin films incorporated with lavender essential oil. International journal of biological macromolecules 114:1094-101.
Jridi M, Hajji S, Ayed HB, Lassoued I, Mbarek A, Kammoun M, 2014. Physical, structural, antioxidant and antimicrobial properties of gelatin–chitosan composite edible films. International journal of biological macromolecule 67:373-9.
Langroodi AM, Hossein Tajik, 2017. Antimicrobial effects of hydroalchol sumac extract with chitosan containing zataria multiflora boiss essential oil on beef meat in normal and modified atmosphere packaging. The Journal of Urmia University of Medical Sciences 28(3):192-205
Martucci JF, Gende LB, Neira L, Ruseckaite R.A.2015. Oregano and lavender essential oils as antioxidant and antimicrobial additives of biogenic gelatin films. Industrial Crops and Products 71:205-13.
Mothana RA, Hasson SS, Schultze W, Mowitz A, Lindequist, U, 2011. Phytochemical composition and in vitro antimicrobial and antioxidant activities of essential oils of three endemic Soqotraen Boswellia species. Food chemistry 126(3):1149-54.
Nouraddini M, Esmaiili M and Mohtarami F, 2018. Development and characterization of edible films based on corn starch and eggplant powder with Mentha longifolia L. essential oil. Journal of Food Researches 29:4, 171-184.
Ostadali T, Ghanbarzadeh B, Darikvand F, Mortazavi SA and Abolghasemi Fakhri L, 2015. Thermoplastic starch-nanosilver-nanoclay nanocomposites: investigation of anti-bacterial effect against Escherichia coli, mechanical and permeability properties. Journal of Food Researches 26(1), 161-175.
Piñeros-Hernandez D, Medina-Jaramillo C, López-Córdoba A and Goyanes S, 2017. Edible cassava starch films carrying rosemary antioxidant extracts for potential use as active food packaging. Food Hydrocolloids, 63: 488-495.
Prakash B, Mishra PK, Kedia A, Dubey N, 2014. Antifungal, antiaflatoxin and antioxidant potential of chemically characterized Boswellia carterii Birdw essential oil and its in vivo practical applicability in preservation of Piper nigrum L. fruits. LWT-Food Science and Technology 56(2):240-7.
Sahraee S, Milani JM, Ghanbarzadeh B, Hamishehkar H, 2017. Effect of corn oil on physical, thermal, and antifungal properties of gelatin-based nanocomposite films containing nano chitin. LWT-Food Science and Technology 76:33-9.
Shahbazi Y, Rezaei F, 2017. Evaluation of the antibacterial effect of the gelatin film containing the essential oil of the mountain cockatoo plant and grape seed extract against Staphylococcus aureus in ground beef. The first national conference and the first international conference of food industry and organic products in Iran 1-7.
Shojaee-Aliabadi S, Hosseini H, Mohammadifar M A, Mohammadi A, Ghasemlou M, Ojagh S M, Hosseini S M and Khaksar R, 2013. Characterization of antioxidant-antimicrobial κ-carrageenan films containing Satureja hortensis essential oil. International journal of biological macromolecules, 52: 116-124.
Sorrentino A, Gorrasi G, Vittoria V, 2007. Potential perspectives of bio-nanocomposites for food packaging applications. Trends in Food Science & Technology 18(2):84-95.
Taghizadeh M, Mohammadifar MA, Sadeghi E, Rouhi M, Mohammadi R, Askari F, 2018. Photosensitizer-induced cross-linking: A novel approach for improvement of physicochemical and structural properties of gelatin edible films. Food research international 112:90-7.
Tomadoni B, Ponce A, Pereda M, Ansorena M, 2019. Vanillin as a natural cross-linking agent in chitosan-based films: Optimizing formulation by response surface methodology. Polymer Testing 10(5):93-95.
Tongnuanchan P, Benjakul S, Prodpran T, Pisuchpen S, Osako K, 2016. Mechanical, thermal and heat sealing properties of fish skin gelatin film containing palm oil and basil essential oil with different surfactants. Food Hydrocolloids 56:93-107.
Wu J, Sun X, Guo X Ge S, Zhang Q, 2017. Physicochemical properties, antimicrobial activity and oil release of fish gelatin films incorporated with cinnamon essential oil, Aquaculture and Fisheries, 2(4):185-92. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 443 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 292 |