تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,298 |
تعداد مقالات | 15,883 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,116,572 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 14,887,921 |
تأثیر افزودن مکمل های آلی و نانو مس بر عملکرد، کیفیت تخم مرغ، کلسترول زرده و فراسنجه های خونی مرغ های تخمگذار | ||
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی) | ||
دوره 33، شماره 1، خرداد 1402، صفحه 11-21 اصل مقاله (472.77 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/as.2022.27947.1441 | ||
نویسندگان | ||
پیام باغبان کنعانی* 1؛ حسین جانمحمدی2؛ اکبر تقی زاده3؛ سلطانعلی محبوب4؛ سید علی میر قلنج5 | ||
1گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز | ||
2استادگروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز | ||
3دانشگاه تبریزگروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز | ||
4تبریز | ||
5استادیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: از جمله وظایف فیزیولوژیکی مس توانایی کاهش کلسترول تخممرغ میباشد. هدف: این آزمایش به منظور مطالعه اثر افزودن سطوح مختلف مکملهای آلی و نانو مس بر عملکرد، کیفیت تخممرغ، کلسترول زرده و فراسنجه-های خونی مرغهای تخمگذارانجام شد. روش کار: آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با استفاده از دو سطح بیوپلکس مس (75 و 150 میلیگرم در کیلوگرم) و دو سطح نانو مس (75 و 150 میلیگرم در کیلوگرم) و جیره پایه (سطح صفر) با تعداد 224 قطعه مرغ تخمگذار لگهورن سویه تجاری های-لاینW-36 در سن 55 هفتگی با 5 جیره غذایی آزمایشی، 4 تکرار و در هر تکرار از 8 قطعه مرغ (دو قفس چهارتایی مجاور هم) استفاده شد. نتایج: مصرف خوراک تحت تأثیر جیرههای آزمایشی قرار نگرفت (05/0<P). سطوح مختلف تیمارهای آزمایشی باعث افزایش تولید تخممرغ نسبت به گروه شاهد گردید (01/0>P). پرندگانی که با جیره حاوی 150 میلیگرم بر کیلوگرم بیوپلکس و نانو مس تغذیه شدند به طور معنی-داری ضریب تبدیل خوراک پایینتری نسبت به جیره شاهد داشتند (05/0>P). استفاده از منابع و سطوح مختلف مس اثرات معنیداری بر صفات کیفی تخممرغ نداشتند (05/0<P). تمام تیمارهای آزمایشی منجر به کاهش معنیدار کلسترول زرده (01/0<P) و پلاسما (05/0<P) گردیدند. همچنین، پارامترهای بیوشیمیایی خون بهطور معنیداری تحت تأثیر افزودن سطوح و منابع مختلف مس به جیره قرار نگرفت (05/0<P). نتیجهگیری نهایی: نتایج این آزمایش نشان داد که مکملسازی جیره مرغهای تخمگذار با اشکال نانو و بیوپلکس مس در سطح 150 میلیگرم بر کیلوگرم علاوه بر افزایش درصد تولید تخممرغ، منجر به کاهش کلسترول زرده به مقدار 34/17 درصد و کلسترول پلاسما به مقدار 05/19 درصد در مقایسه با گروه شاهد میگردد. | ||
کلیدواژهها | ||
بیوپلکس مس؛ عملکرد؛ کلسترول زرده تخممرغ؛ مرغان تخمگذار؛ نانو مس | ||
مراجع | ||
Chowdhury SD, Smith TK, 2002. Effects of dietary garlic on cholesterol metabolism in laying hens. Poultry Science 81:1856-1862.
Elkin RG, Rogler JC, 1990. Reduction of the cholesterol content of eggs by the oral administration of lovastatin to laying hens. Journal of Agricultural and Food Chemistry 38:1635-1641.
Güçlü BK, Kara K, Beyaz L, Uyanik F, Eren M, Atasever A, 2008. Influence of dietary copper proteinate on performance, selected biochemical parameters, lipid peroxidation, liver, and egg copper content in laying hens. Biological Trace Element Research 125:160-169.
Hargis PS, 1988. Modifying egg yolk cholesterol in the domestic fowl-a review. World's Poultry Science Journal 44:17-29.
Horton JD, Cuthbert JA, Spady DK, 1994. Regulation of hepatic 7 alpha-hydroxylase expression by dietary psyllium in the hamster. The Journal of Clinical Investigation 93:2084-2092.
Idowu OM, Laniyan TF, Kuye OA, Oladele-Ojo VO, Eruvbetine D, 2006. Effect of copper salts on performance, cholesterol, residues in liver, eggs and excreta of laying hens. Archivos de Zootecnia 55:212-220.
Jegede AV, Oso AO, Fafiolu AO, Sobayo RA, Idowu OMO, Oduguwa OO, 2015. Effect of dietary copper on performance, serum and egg yolk cholesterol and copper residues in yolk of laying chickens. Slovak Journal of Animal Science 48: 29–36.
Karimi A, Sadeghi G, Vaziry A, 2011. The effect of copper in excess of the requirement during the starter period on subsequent performance of broiler chicks. Journal of Applied Poultry Research. 20:203-209.
Katz JM, Skinner SJ, Wilson T, Gray DH, 1984. Inhibition of prostaglandin action and bone resorption by copper. Annals of the Rheumatic Diseases 43:841-?
Kimiaiitalab MV, Ghazi S, Mirzaii S, 2013. Effect of different levels of copper and chicory on yolk cholesterol and performance of laying hens. Journal of Animal Production 15:11-20 (In Persian).
Konjufca VH, Pesti GM, Bakalli RI, 1997. Modulation of cholesterol levels in broiler meat by dietary garlic and copper. Poultry Science 76:1264-1271.
Kritchevsky SB, 2004. A review of scientific research and recommendations regarding eggs. The Journal of the American College of Nutrition 23:596–600.
Leeson S, 2009. Copper metabolism and dietary needs. World’s Poultry Science Journal 65: 65353–366.
Lim HS, Paik IK, 2006. Effects of dietary supplementation of copper chelates in the form of methionine, chitosan and yeast in laying hens. Asian Australasian Journal of Animal Sciences 19:1174-?.
Liu Z, Bryant MM, Roland Sr DA, 2005. Layer performance and phytase retention as influenced by copper sulfate pentahydrate and tribasic copper chloride. Journal of Applied Poultry Research 14:499-505.
Mondal MK, Das TK, Biswas P, Samanta CC, Bairagi B, 2007. Influence of dietary inorganic and organic copper salt and level of soybean oil on plasma lipids, metabolites and mineral balance of broiler chickens. Animal Feed Science and Technology 139:212-233.
Pekel AY, Alp M, 2011. Effects of different dietary copper sources on laying hen performance and egg yolk cholesterol. Journal of Applied Poultry Research 20:506-513.
Pesti GM, Bakalli RI, 1998. Studies on the effect of feeding cupric sulfate pentahydrate to laying hens on egg cholesterol content. Poultry Science 77:1540-1545.
Roitelman J, Shechter I, 1984. Regulation of rat liver 3-hydroxy-3-methylglutaryl coenzyme A reductase. Evidence for thiol-dependent allosteric modulation of enzyme activity. Journal of Biological Chemistry 259:870-877.
Sahin K, Sahin N, Kucuk O, Hayirli A, Prasad AS, 2009. Role of dietary zinc in heat-stressed poultry: A review. Poultry science 88:2176-2183.
Stanacev VS, Milosevic N, Stanacev VZ, Puvaca N, Milic D, Pavlovski Z, 2014. Chelating forms of microelements in poultry nutrition. World's Poultry Science Journal 70:105-112.
Swiatkiewicz S, Arczewska-Włosek A, Jozefiak D, 2014. The efficacy of organic minerals in poultry nutrition: review and implications of recent studies. World's poultry science journal 70:475-486.
Tanika OD, 2004. Mineral utilization in poultry as affected by virginiamycin or mineral source. MSc, Louisiana State University, Baton Rouge, Louisiana, United States.
Wang LC, Hooge DM, Wen C, Liang C, Wang T, Zhou YM, 2010. Effects of Dietary Copper Source and Level on Growth, Organ Weights and Carcass Characteristics of Cherry Valley Meat Ducks. International Journal of Poultry Science 9:726-730. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 189 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 154 |