تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,489,232 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,216,892 |
بهینهسازی راندمان استخراج و خواص فیزیکی شیمیایی و عملکردی موسیلاژ دانه گزنه رومی | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
دوره 33، شماره 1، فروردین 1402، صفحه 97-110 اصل مقاله (782.44 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/fr.2022.50916.1829 | ||
نویسندگان | ||
مریم جعفری* 1؛ زهرا اسیوند2؛ سارا امیری سامانی2 | ||
1استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران | ||
2دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران | ||
چکیده | ||
در طی سالهای اخیر تحقیقات بسیاری جهت یافتن منابع جدید هیدروکلوئیدی به خصوص از منابع گیاهی بومی و بررسی خواص عملکردی آنها انجام شده است و استخراج هیدروکلوئیدها از منابع گیاهی جدید و مورد توجه زیادی قرار گرفته است. هدف: گزنه رومی (Urtica pilulifera) از دیرباز در طب سنتی استفادههای فراوان داروئی داشته و دانههای این گیاه نیز میتواند منبع بالقوهای برای استخراج موسیلاژ باشد. در تحقیق حاضر، بهینهسازی شرایط استخراج موسیلاژ دانه های این گیاه مورد بررسی قرار گرفته است. روش کار: در این تحقیق با روش سطح پاسخ، تأثیر چهار متغیر مستقل در سه سطح شامل نسبت دانه به آب (1:5، 5/17: 1، 1:30)، دما (30، 5/57، 85 درجه سانتیگراد)، زمان (30، 135، 240 دقیقه) و pH (3، 5/6، 10) بر راندمان استخراج، محتوای پروتئین، پایداری امولسیون و شاخصهای رنگ (L*، a* و b*) موسیلاژ دانه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج: افزایش دما (تا حد مشخص) و نسبت آب به دانه و pH بر افزایش راندمان استخراج موسیلاژ تاثیر معناداری (05/0>p) داشتند. در pHهای بالاتر، زمان کوتاهتر و مقادیر کمتر آب، محتوای پروتئینی موسیلاژ کمتر بود. موسیلاژ استخراج شده در pHهای پایینتر و مقادیر کمتر آب، تاثیر بیشتری در پایداری امولسیون نشان داد. بر اساس نتایج، فقط متغیر pH بر شاخصهای رنگ تاثیرگذار بوده و با افزایش pH به ترتیب کاهش و افزایش معنیدار در شاخص روشنایی و قرمزی مشاهده شد. نتیجه گیری نهائی: پس از بهینهسازی عددی، شرایط بهینه استخراج به صورتpH برابر با 23/4، زمان استخراج 9/239 دقیقه، دمای استخراج 79/45 درجه سانتیگراد و نسبت آب 5 برابر دانه تعیین شد. در شرایط بهینه بازده استخراج 08/11 درصد، محتوای پروتئینی 55/14 درصد، بیشترین پایداری امولسیون 50 درصد، شاخص L* 59/47 و شاخصa* 05/15 محاسبه شد که مطابقت خوبی با مقادیر پیشبینی شده داشت. | ||
کلیدواژهها | ||
استخراج موسیلاژ؛ بهینهسازی؛ پایداری امولسیون؛ گزنه رومی | ||
مراجع | ||
امیری عقدایی س، اعلمی م، خمیری م و رضایی ر، 1389. تاثیر استفاده از موسیلاژ دانه ریحان بر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، حسی و رئولوژیک ماستی کم چرب. مجله الکترونیک فرآوری و نگهداری مواد غذایی، 2(4)، 17-1.
دلیلی ر، پیرسا س و آقازاده ا، 1394. فرآیند استخراج موسیلاژ گیاه بامیه و تاثیر آن بر خصوصیات حسی ماست، اولین کنگره ملی توسعه و ترویج مهندسی کشاورزی و علوم خاک ایران، تهران.
رضوی م، بستان آ، نیک نیا س و رزمخواه س، 1390. بررسی خواص عملکردی عصاره خام هیدروکلوئیدی برخی دانه های بومی ایران. نشریه پژوهش های صنایع غذایی، 21(3)، 389-379.
.شاه حسینی ر، بابایی ع ، میرمعصومی م و امیدبیگی ر، 1392. ارزیابی روش بهینه استخراج، تنوع موسیلاژ در بین اکوتیپ های گیاه دارویی عناب. فصلنامه علمی- پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 29(1)، 115-105.
عباس تبار ب، عزیزی م و عباسی س، 1393. بهینه سازی راندمان استخراج صمغ دانه به و اندازهگیری خصوصیات رئولوژی در شرایط بهینه استخراج. مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، 9(2)، 38-29.
صلاحی م، رضوی س م ع و امیری م ص. 1400. بهینهیابی شرایط استخراج صمغ ریشه سریش به روش سطح پاسخ و بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی نمونه بهینه. مجله علوم و صنایع غذایی ایران، 18(112)، 168-153.
فرهمند ع، وریدی م و کوچکی آ، 1395. ارزیابی خواص عملکردی موسیلاژ دانه به استخراج شده به کمک فراصوت. نشریه پژوهشهای علوم و صنایع غذایی، 12(1)، 181-163.
قبادی ا، وریدی م، وریدی م و کوچکی آ، 1397. صمغ دانه شنبلیله: بهینهسازی استخراج و ارزیابی ویژگیهای ضد اکسایشی. فصلنامه فناوریهای نوین غذایی، 5(3)، 468-447.
نیکنام ر، ایاسه ع و قنبرزاده ب، 1397. مطالعه خواص فیزیکوشیمیایی و وزن مولکولی صمغ دانه بارهنگ استخراج شده با فراصوت. مجله علوم و صنایع غذایی، 15(84)، 173-163.
Ade-Omowaye BIO, Tucker GA and Smetanska I, 2015. Nutritional potential of nine underexploited legumes in Southwest Nigeria. International Food Research Journal 22(2): 798–806.
Bodros E. and Baley C, 2008. Study of the tensile properties of stinging nettle fibres (Urtica dioica). Materials Letters 62(14): 2143-2145.
Campos BE, Ruivo TD, da Silva Scapim MR, Madrona GS and Bergamasco RDC, 2016. Optimization of the mucilage extraction process from chia seeds and application in ice cream as a stabilizer and emulsifier. LWT-Food Science and Technology 65: 874-883.
Dickinson E, 2003. Hydrocolloids at interfaces and the influence on the properties of dispersed systems. Food Hydrocolloids 17(1): 25-39.
Elinge CM, Muhammad A, Atiku FA, Itodo AU, Peni IJ, Sanni OM and Mbongo AN, 2012. Proximate, mineral and anti-nutrient composition of pumpkin (Cucurbitapepo L.) seeds extract. International Journal of Plant Research 2(5): 146–150.
Estévez AM, Saenz C, Hurtado ML, Escobar B, Espinoza S and Suárez C, 2004. Extraction methods and some physical properties of mesquite (Prosopis chilensis (Mol) Stuntz) seed gum. Journal of the Science of Food and Agriculture 84(12): 1487-1492.
Garcia‐Ochoa F and Casas JA, 1992. Viscosity of locust bean (Ceratonia siliqua) gum solutions. Journal of the Science of Food and Agriculture 59(1): 97-100.
Goli SAH, Sahafi SM, Rashidi B and Rahimmalek M, 2013. Novel oilseed of Dracocephalum kotschyi with high n-3 to n-6 polyunsaturated fatty acid ratio. Industrial Crops and Products 43: 188–193.
Hosseini SS, Khodaiyan F and Yarmand MS, 2016. Aqueous extraction of pectin from sour orange peel and its preliminary physicochemical properties. International Journal of Biological Macromolecules 82: 920-926.
Jafari Z, Amiri Samani S, Jafari M, 2020. Insights into the bioactive compounds and physico‑chemical characteristics of the extracted oils from Urtica dioica and Urtica pilulifera. 2: 416-423.
Karazhiyan H, Razavi SM and Phillips GO, 2011. Extraction optimization of a hydrocolloid extract from cress seed (Lepidium sativum) using response surface methodology. Food Hydrocolloids 25(5): 915-920.
Kazemi M, Khodaiyan F, Labbafi M and Hosseini SS, 2020. Ultrasonic and heating extraction of pistachio by-product pectin: physicochemical, structural characterization and functional measurement. Journal of Food Measurement and Characterization 14(2): 679-693.
Kazemi M, Samani SA, Ezzati S, Khodaiyan F, Hosseini SS and Jafari M. 2021. High‐quality pectin from cantaloupe waste: Eco‐friendly extraction process, optimization, characterization and bioactivity measurements. Journal of the Science of Food and Agriculture 101(15): 6552-6562.
Koocheki A, Mortazavi SA, Shahidi F, Razavi SMA and Taherian AR, 2009a. Rheological properties of mucilage extracted from Alyssum homolocarpum seed as a new source of thickening agent. Journal of Food Engineering 91(3): 490-496.
Koocheki A, Taherian AR, Razavi SM and Bostan A, 2009b. Response surface methodology for optimization of extraction yield, viscosity, hue and emulsion stability of mucilage extracted from Lepidium perfoliatum seeds. Food Hydrocolloids 23(8): 2369-2379.
Shahraki MR, Mirshekari H, Shahraki AR, Shahraki E and Divband KH, 2008. Effect of urtica dioica boiling on serum glucose, insulin and lipids in fructose-fed male rats. Ofogh-e- Danesh 14(3):10-15.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 502 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 345 |