تعداد نشریات | 43 |
تعداد شمارهها | 1,275 |
تعداد مقالات | 15,751 |
تعداد مشاهده مقاله | 51,865,834 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 14,689,966 |
تاثیر آنتیاکسیدانی عصاره کاروتنوئیدی کینوای قرمز حاصل از استخراج با سیال فوقبحرانی بر پایدارسازی روغن سویا | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
دوره 33، شماره 1، فروردین 1402، صفحه 83-96 اصل مقاله (615.75 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/fr.2022.50727.1827 | ||
نویسندگان | ||
پروا عبدالهی1؛ رضا اسماعیل زاده کناری* 2؛ رضا فرهمندفر3؛ مریم عزیزخانی4 | ||
1گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منایع طبیعی ساری. | ||
2دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری | ||
3گروه صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری | ||
4هیات علمی-دانشگاه تخصصی فن آوری های نوین آمل | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: کینوا(Chenopodium quinoa Willd) به عنوان شبه غلات غنی از آنتیاکسیدان شناخته میشود، بنابراین استفاده از عصاره کاروتنوئیدی کینوا جهت پایدارسازی روغنهای حساس به حرارت بهویژه روغن سویا، بهعنوان رویکردی جدید محسوب میشود. هدف: هدف از این مطالعه بررسی اثر عصاره کاروتنوئیدی استخراج شده با غلظت 200 پیپیام از کینوای قرمز با روش سیال فوقبحرانی با کمک حلال اتانول10%، 15% در مقایسه با بتاکاروتن تجاری جهت پایدارسازی اکسایشی روغن سویا بود. روشکار: بدین منظور عصاره کاروتنوئیدی از کینوای قرمز با روش سیال فوقبحرانی با کمک حلالهای 10%، 15% اتانول استخراج شد و سپس همراه با بتاکاروتن تجاری با غلظت 200 پیپیام به روغن سویا اضافه شد. نمونهها به مدت 8 روز در دمای °C60 نگهداری شدند. آزمونهای عدد پراکسید، عدد دیان مزدوج و عدد تیوباربیتوریک اسید جهت بررسی تاثیر عصاره کاروتنوئیدی و بتاکاروتن تجاری بر پایدارسازی روغن سویا اندازهگیری شدند. نتایج: نتایج نشان داد که نمونههای حاوی عصاره کاروتنوئیدی استخراج شده با سیال فوقبحرانی با کمک حلالهای 10%، 15% اتانول در اکثر روزهای نگهداری میزان پراکسید کمتری نسبت به نمونههای حاوی بتاکاروتن تجاری داشتند. کمترین میزان پراکسید در آخرین روز نگهداری با مقدار 21/7 میلیاکیوالان بر کیلوگرم روغن مربوط به نمونه حاوی عصاره کاروتنوئیدی استخراج شده با سیال فوقبحرانی با حلال 15% اتانول بود. نمونههای روغن سویا حاوی عصاره کاروتنوئیدی در اکثر روزهای نگهداری بهویژه در آخرین روزهای نگهداری در مقایسه با نمونههای حاوی بتاکاروتن تجاری میزان دیان مزدوج کمتری را نشان دادند و همچنین درکل روزهای نگهداری میزان تیوبار بیتوریک اسید کمتری داشتند. نتیجهگیری نهایی: عصاره کاروتنوئید استخراج شده با روش سیال فوقبحرانی در پایدارسازی اکسیداتیو روغن سویا نسبت به بتاکاروتن تجاری موثرتر بود. | ||
کلیدواژهها | ||
Antioxidant activity؛ Carotenoid extract quinoa؛ Oxidative stability؛ Soybean oil؛ Supercritical fl | ||
مراجع | ||
جمشیدی م، اسماعیل زاده کناری ر، معتمدزادگان ع و بی پروا پ، 1398. اثر ترکیبات غیرقابل صابونی شونده نانوریزپوشانی شده روغن سبوس برنج طارم در پایداری اکسایشی روغن سویا. مجله علوم و صنایع غذایی ایران، 16(91)، 93-105
فرهمندفر ر و رنجی م، 1397. پتانسیل آنتی اکسیدانی عصاره گلپر (Heracleum persicum) در پایدارسازی روغن سویا طی شرایط انبارداری تسریع شده. مجله علوم و صنایع غذایی ایران، 15(85)، 87-102
قزل سفلو م و سیدالنگی س ز، 1395. اثر اسانس برگ کرفس کوهی بر پایداری اکسایشی روغن سویا. نشریه پژوهش های صنایع غذایی، 26(4)، 681-694
Atta EM, Mohamed NH and Silaev A A A, 2017. Antioxidants: An overview on the natural and synthetic types. European Chemical Bulletin 6(8): 365-375.
Bera D, Lahiri D and Nag A, 2006. Studies on a natural antioxidant for stabilization of edible oil and comparison with synthetic antioxidants. Journal of Food engineering 74(4): 542-545.
Black HS, Boehm F, Edge R and Truscott TG, 2020. The benefits and risks of certain dietary carotenoids that exhibit both anti-and pro-oxidative mechanisms—a comprehensive review. Antioxidants 9(3): 264.
Condori MAV, Chagman GJP, Barriga-Sanchez M, Vilchez LFV, Ursetta S, Pérez AG and Hidalgo A, 2020. Effect of tomato (Solanum lycopersicum L.) lycopene-rich extract on the kinetics of rancidity and shelf-life of linseed (Linum usitatissimum L.) oil. Food chemistry 302: 125327.
De Andrade Lima M, Kestekoglou I, Charalampopoulos D and Chatzifragkou A, 2019. Supercritical fluid extraction of carotenoids from vegetable waste matrices. Molecules 24(3): 466.
Delfanian M, Kenari R E and Sahari M A, 2015. Antioxidant activity of loquat (Eriobotrya japonica Lindl.) fruit peel and pulp extracts in stabilization of soybean oil during storage conditions. International Journal of Food Properties 18(12): 2813-2824.
Del Pilar Sanchez-Camargo A, Gutierrez LF, Vargas SM, Martinez-Correa HA, Parada-Alfonso F and Narvaez-Cuenca CE, 2019. Valorisation of mango peel: Proximate composition, supercritical fluid extraction of carotenoids, and application as an antioxidant additive for an edible oil. The Journal of Supercritical Fluids 152: 104574.
Estakhr P, Tavakoli J, Beigmohammadi F, Alaei S and Mousavi Khaneghah A, 2020. Incorporation of the nanoencapsulated polyphenolic extract of Ferula persica into soybean oil: Assessment of oil oxidative stability. Food science & nutrition 8(6): 2817-2826.
Kaur D, Sogi DS and Wani A A, 2015. Oxidative stability of soybean triacylglycerol using carotenoids and y-tocopherol. International Journal of Food Properties 18(12): 2605-2613.
Keshavarz Moghadam S and Moslehishad M, 2020. Advantages of thermal stability of virgin olive oil over canola and frying oil. Journal of Food and Bioprocess Engineering 3(1): 41–46.
Kiokias S and Gordon MH, 2004. Antioxidant properties of carotenoids in vitro and in vivo. Food Reviews International 20(2):99-121.
Laqui-Vilca C, Aguilar-Tuesta S, Mamani-Navarro W, Montano-Bustamante J and Condezo-Hoyos L, 2018. Ultrasound-assisted optimal extraction and thermal stability of betalains from colored quinoa (Chenopodium quinoa Willd) hulls. Industrial Crops and Products111: 606-614.
Maoka T, 2020. Carotenoids as natural functional pigments. Journal of natural medicines74(1):1-16.
Mateos R and García-Mesa JA, 2006. Rapid and quantitative extraction method for the determination of chlorophylls and carotenoids in olive oil by high-performance liquid chromatography. Analytical and Bioanalytical chemistry 385(7): 1247-1254.
Melini V and Melini F, 2021. Modelling and optimization of ultrasound-assisted extraction of phenolic compounds from black quinoa by response surface methodology. Molecules 26(12): 3616.
Mendez-Encinas MA, Carvajal-Millan E, Ortega-García J, Santiago-Gómez L B, Anda-Flores D, Martínez-Robinson KG and Valencia-Rivera D E, 2020. Effect of ultrasound-treated arabinoxylans on the oxidative stability of soybean oil. Antioxidants 9(2): 147.
Multari S, Marsol-Vall A, Keskitalo M, Yang B and Suomela J-P, 2018. Effects of different drying temperatures on the content of phenolic compounds and carotenoids in quinoa seeds (Chenopodium quinoa)
from Finland. Journal of Food Composition and Analysis 72: 75–82.
Nour V, Corbu AR, Rotaru P, Karageorgou I and Lalas S, 2018. Effect of carotenoids, extracted from dry tomato waste, on the stability and characteristics of various vegetable oils. Grasas y Aceites 69(1): 238.
Ojagh SM, Rezaei M, Razavi SH and Hosseini SMH, 2010. Effect of chitosan coatings enriched with cinnamon oil on the quality of refrigerated rainbow trout. Food chemistry 120(1): 193-198.
Pinto D, de la Luz Cádiz-Gurrea M, Sut S, Ferreira AS, Leyva-Jimenez FJ, Dall'Acqua S, ... and Rodrigues F, 2020. Valorisation of underexploited Castanea sativa shells bioactive compounds recovered by supercritical fluid extraction with CO2: A response surface methodology approach. Journal of CO2 Utilization 40: 101194.
Razavi R, Maghsoudlou Y, Aalami M and Ghorbani M, 2021. Impact of carboxymethyl cellulose coating enriched with Thymus vulgaris L. extract on physicochemical, microbial, and sensorial properties of fresh hazelnut (Corylus avellana L.) during storage. Journal of Food Processing and Preservation 45(4): e15313.
Robles-Ramírez M D C, Monterrubio-López R, Mora-Escobedo R and Beltrán-Orozco M D C, 2016. Evaluation of extracts from potato and tomato wastes as natural antioxidant additives. Archivos Latinoamericanos de Nutrición 66(1): 066-073.
Saguy IS, Shani A, Weinberg P and Garti N, 1996. Utilization of jojoba oil for deep-fat frying of foods. LWT-Food Science and Technology 29(5-6): 573-577.
Salami A, Asefi N, Kenari RE and Gharekhani M, 2020. Addition of pumpkin peel extract obtained by supercritical fluid and subcritical water as an effective strategy to retard canola oil oxidation. Journal of Food Measurement and Characterization 14(5): 2433-2442.
Sayyad R, 2017. Effects of deep-fat frying process on the oil quality during French fries preparation. Journal of food science and technology 54(8): 2224-2229.
Shahidi F and Wanasundara UN, 1997. Measurement of lipid oxidation and evaluation of antioxidant activity. Natural antioxidants: Chemistry, health effects, and applications 24: 379- 396.
Sharma S, Cheng SF, Bhattacharya B and Chakkaravarthi S, 2019. Efficacy of free and encapsulated natural antioxidants in oxidative stability of edible oil: Special emphasis on nanoemulsion-based encapsulation. Trends in Food Science & Technology 91: 305-318.
Steenson DF and Min DB, 2000. Effects of β-carotene and lycopene thermal degradation products on the oxidative stability of soybean oil. Journal of the American Oil Chemists' Society 77(11): 1153-1160.
Taghvaei M, Jafari SM, Mahoonak AS, Nikoo AM, Rahmanian N, Hajitabar J and Meshginfar N, 2014. The effect of natural antioxidants extracted from plant and animal resources on the oxidative stability of soybean oil. LWT-Food Science and Technology56(1): 124-130.
Takeungwongtrakul S, Benjakul S, Santoso J, Trilaksani W and Nurilmala M, 2015. Extraction and Stability of Carotenoid‐Containing Lipids from Hepatopancreas of P acific White Shrimp (Litopenaeus vannamei). Journal of Food Processing and Preservation 39(1): 10-18.
Zeb A and Murkovic M, 2010. Characterization of the effects of β‐carotene on the thermal oxidation of triacylglycerols using HPLC‐ESI‐MS. European journal of lipid science and technology 112(11): 1218-1228.
Zeb A and Murkovic M, 2011. Carotenoids and triacylglycerols interactions during thermal oxidation of refined olive oil. Food chemistry 127(4): 1584-1593. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 419 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 232 |