تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,035 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,539,254 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,242,861 |
بررسی تاثیر پوشش خوراکی کیتوزان و بسته بندی با اتمسفر اصلاح شده بر بهبود ویژگی های کیفی و افزایش زمان ماندگاری فلفل دلمه ای | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
دوره 32، شماره 4، آذر 1401، صفحه 121-147 اصل مقاله (945.68 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/fr.2022.39333.1731 | ||
نویسندگان | ||
اکرم قهرمانی چرمهینی* ؛ ناصر صداقت | ||
گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد | ||
چکیده | ||
زمینه مقدماتی: فلفل دلمهای حاوی مواد مغذی موثر بر پیشگیری و درمان بسیاری از بیماریها میباشد. چروکیدگی، از دست دادن آب و کاهش ویتامینها پس از برداشت موجب کاهش کیفیت ظاهری و ارزش غذایی آن میگردد. هدف: هدف از این پژوهش افزایش ویژگیهای کیفی و عمر ماندگاری فلفل دلمهای با استفاده از پوششدهی و تکنیکهای بسته بندی میباشد. روش کار: در این تحقیق از متدولوژی سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی به منظور بررسی اثر کیتوزان (0-1 درصد)، غلظت گاز اکسیژن در بستهبندی (3-21 درصد)، درجه حرارت نگهداری (5-20 درجه سانتیگراد) و زمان انبارداری (5-45 روز) بر پارامترهای درصد کاهش وزن، سفتی بافت، ویتامین C و خواص رنگی (*L ، *a و *b) استفاده شد. فلفلها پس از ضدعفونی با محلول هیدروکلرید سدیم به مدت 30 ثانیه در محلولهای کیتوزان 5/0 درصد و 1 درصد غوطهور و سپس تحت سه غلظت گاز اکسیژن (3% ، 12% و 21%) بسته بندی و در دماهای مختلف به مدت 45 روز نگهداری شدند. نتایج : نتایج نشان داد که غلظت کیتوزان اثر قابلتوجهی بر کاهش وزن و سفتی بافت فلفل نداشت. ولی حفظ ویتامینC در نمونهها با افزایش غلظت کیتوزان افزایش یافت. افزایش این ماده تا 5/0درصد موجب افزایش مولفه L* شد. با افزایش غلظت گاز اکسیژن در بستهبندی، یک روند کاهشی در استحکام بافت و محتوای ویتامین C مشاهده شد. نتایج نشان داد تغییر در غلظت گاز اکسیژن اثر قابل توجهی بر وزن نمونه ها و روشنایی رنگ نداشت. با افزایش غلظت گاز اکسیژن مولفه a* کاهش و مولفه b* افزایش یافت، ولی افزایش غلظت کیتوزان موجب کاهش مولفه b* شد. پذیرش نمونهها از نظر بافت، آروما، تازگی، طعم و مزه و پذیرشکلی محصول تحت شرایط نگهداری با اکسیژن بالاتر کمتر بود. نتیجهگیری نهایی: بر اساس نتایج بهینهیابی بهترین غلظت پوشش کیتوزان، غلظت گاز اکسیژن، دما، زمان به ترتیب، 6/0%، 012%، oC8/11 و 21 روز به دست آمد. | ||
کلیدواژهها | ||
اتمسفر اصلاح شده؛ فلفلدلمهای؛ کیتوزان؛ روش سطح پاسخ | ||
مراجع | ||
احمدی م، داوری نژاد غ، عزیزی م ف، صداقت ن و تهرانی فر، ع. 1387. تاثیر بستهبندی با اتمسفر تغییر یافته بر خصوصیات کیفی و افزایش عمر انباری دو رقم آلبالو، مجله علوم باغبانی (علوم و صنایع کشاورزی)، 22 (2)، 156-166.
بی نام. 1371. میوهها، سبزیها و فرآوردههای آنها، اندازهگیری اسید اسکوربیک (ویتامین ث)، استاندارد ملی ایران،شماره 5609، چاپ اول.
صداقت ن و حسینی ف. 1389. تاثیر نوع بسته بندی و دمای نگهداری بر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و حسی آب لیمو. نشریه پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران، 6 (1)، 8-1.
ضیابخش دیلمی م، صداقت ن، و شهیدی، ف. 1388. تأثیر روش بسته بندی و دمای نگهداری بر خصوصیات شیمیایی و حسی بیسکویت فشرده. نشریه پژوهشهای صنایع غذایی ایران، 5 (1)،20-11.
فخاریان ن، حسنپوراصیل، م و عسگری م. 1387. تاثیر بسته بندی در اتمسفر تعدیل یافته (MAP) و انبار سرد بر صفات کمی و کیفی دو رقم کاهو (Lactuca sativa L.). فصلنامه علوم و صنایع غذایی، 5 (1)، 50-37.
مرتضوی م ح، ارزانی ک و برزگر م. 1385. تاثیر بسته بندی تحت خلا و شرایط اتمسفر تغییر یافته بر ماندگاری و کیفیت میوه خرما (Phoenix dactylifera L.) رقم برحی. مجله علمی کشاورزی، 29 (3)، 137-125.
موحدنژاد م، محمد هادی خوشتقاضا م، ظهوریان مهر م ج و مینایی س. 1393. تأثیر پوششهای خوراکی و نانو زیست سازگار بر خواص کیفی سیب گلدن دلیشز در طی شرایط مختلف انبارداری. فصلنامه علوم و صنایع غذایی، 45(11)، 24-13.
Abbasi NA, Iqbal Z, Maqbool M and Hafiz IA. 2009. Postharvest Quality of mango (Mangifera indica L.) fruits as affected by coating. Pakistan Journal of Botany 41, 343–357.
Alique R and Alonso, J. 2003. Influence of the modified atmosphere packaging on shelf life and quality of Naviland sweet cherry. Eur Food Technol 217, 416-420.
Berlinet C, Ducruet V, Brat P, Brillouet J-M, Reynes M, and Guichard E. 2003. Effects of PET packaging on the quality of an orange juice made from concentrate. International Conference Engineering and Food, ICEF9. France.
Burdurlu HS, Koca N and Karadeniz F. 2005. Degradation of vitamin C in citrus juice concentrates during storage, Journal of Food Engineering, 74, 2: 211-216.
Caleb OJ, Opara UL, Mahajan PV, Manley M, Mokwena L and Tredoux AGJ. 2013. Effect of modified atmosphere packaging and storage temperature on volatile composition and postharvest life of pomegranate arils (cv. „Acco and „Herskawitz). Postharvest Biology and Technology 79, 54-61.
Chien PJ, Sheu F and Lin HR. 2007. Coating citrus (Murcott tangor) fruit with low molecular weight chitosan increases postharvest quality and shelf life. Food Chemistry 100, 1160–1164.
Chumillas MR, Belissario Y, Iguaz A and Lopez, A Quality and shelf life of orange juice aseptically packaged in PET bottles, Technical University of Cartagena, Agricultural Equipment and Food Engineering Department, Paseo Alfonso Xlll. 48, 30203 Cartagena, Spain.
Conesa A, Verlinden BE, Artés-Hernández F, Nicolaï B, Artés F. 2007. Respiration rates of fresh-cut bell peppers under supertamospheric and low oxygen with or without high carbon dioxide. Postharvest Biology and Technology 45, 81-88.
Devlieghere F, Vermeulen A and Debevere J. 2004. Chitosan: antimicrobial activity, interactions with food components and applicability as a coating on fruit and vegetables. Food Microbiology 21, 703-714.
Duan J, Park SI, Daeschel MA and Zhao, Y. 2007. Antimicrobial Chitosan Lysozyme (CL) Films and Coatings for Enhancing Microbial Safety of Mozzarella Cheese. Journal of food science 72(9), M355-M362.
Fan W, Sun J, Chen Y, Qiu J, Zhang Y and Chi Y. 2009. Effects of chitosan coating on quality and shelf life of silver carp during frozen storage. Food Chemistry 115, 66-70.
Georgantelis D, Ambrosiadis I, Katikou P, Blekas G and Georgakis SA. 2007. Effect of rosemary extract, chitosan and a-tocopherolon microbiological parameters and lipid oxidation of fresh pork sausages stored at 4 _C. Meat Science 76, 172–181.
Ghaouth AE, Arul J, Ponnampalam R and Boulet M. (1991). Use of chitosan coating to reduce weight loss and maintain quality of cucumber and bell pepper fruits. Journal of Food Processing and Preservation 15, 359–368.
González-Aguilar GA, Ayala-Zavala JF, Ruiz-Cruz S, Acedo-Félix E and Dı́az-Cinco ME. 2004. Effect of temperature and modified atmosphere packaging on overall quality of fresh-cut bell peppers. LWT - Food Science and Technology 37, 817-826.
Gorny JR, Gil MI and Kader AA. 1998. Postharvest physiology and quality maintenance of fresh-cut pears. Acta Horticultorae 464, 231–236.
Gorny JR, Hess-Pierce B and Kader AA. 1999. Effects of fruits ripeness and storage temperature on the deterioration rate of freshcut peaches and nectarine slices. Postharvest Biology and Technology 33, 110–113.
Gorny RJ. 2001. A summary of C.A and M.A requirements and recommendations for fresh-cut (minimally processed) fruits and vegetables. In: Optimal controlled atmospheres for Horticultural perishables, (University of Davis, ed.) Postharvest Horticultural series, No 22ª, pp. 95-103.
Guerra M, Magdaleno R, Casquero PA. 2011. Effect of site and storage conditions on quality of industrial fresh pepper. ScientiaHorticulturae 130, 141-145.
Jayaprakasha G K, Negi PS, Jena BS and Rao LJM. 2007. Antioxidant and antimutagenic activities of Cinnamomum zeylanicum fruit extracts. Journal of Food Composition and Analysis 20, 330–336.
Kabasakalis V, Siopidou D and Moshatou E. 2000. Ascorbic acid content of commercial fruit juices and its rate of loss upon storage. Food Chemistry 70, 325–328.
Kanatt SR, Chander R and Sharma A.2008. Chitosan and mint mixture: A new preservative for meat and meat products. Food Chemistry 107, 845–852.
Lerdthanangkul S and Kroctha JM. 1996. Edible coating effects on post harvest quality of green bell peppers. Journal of Food Science 61, 176–179.
Manolopoulou H, Xanthopoulos G, Douros N, Lambrinos G. 2010. Modified atmosphere packaging storage of green bell peppers: Quality criteria. Biosystems Engineering 106, 535-543.
Manning K, 1993. Soft fruits. In: Seymour, GB, Taylor, JE, Tucker, G.A. (Eds.), Biochemistry of Fruit Ripening. Chapman & Hall, London, UK, pp. 347–373.
Martinez D, Guillen S, Castillo S, Valero D and Serrano M. 2003. Modified atmosphere packaging maintains quality of table grapes. J Food Sci 68, 1838-1843.
Nyanjage MO, Nyalala SPO, Illa AO, Mugo BW, Limbe AE and Vulimu EM. 2005. Extending postharvest life of sweet pepper (CapsicumannumL. ‘CaliforniaWonder’) with modified atmosphere packaging and storage temperature. Agriculture Tropica ET Subtropica 38(2), 28–34.
Ojagh SM, Rezaei M, Razavi SH and Hosseini SM. H. 2010. Effect of chitosan coatings enriched with cinnamon oil on the quality of refrigerated rainbow trout. Food Chemistry120, 193–198.
Park HJ, Na SK, Lee SI, Kang JK, Park IS. 1998. The effect of red pepper and capsaicin on gastric emptying in human volunteers. Gastroenterology 114, Supplement, 1: A818.
Patrıcia S, Tanada-Palmu and Carlos RF. 2005. Effect of edible wheat gluten-based films and coatings on refrigerated strawberry (Fragaria ananassa) quality. Postharvest Biology and Technology 36, 199–208.
Qi H, Hu W, Jiang A and Tian M.2010. Extending shelf-life of Fresh-cut ‘Fuji’ apples with chitosan-coatings, Innovative Food Science and Emerging Technologies. In press: 10.1016/j.ifset.2010.11.001.
Rungsinee S and Patratip R. 2008. Effect of a mango film on quality of whole and minimally processed mangoes. Postharvest Biology and Technology47, 407-415.
Skog S and Smith P. 2003. On-farm Modified atmosphere packaging of sweet cherries. Acta improve fruit quality of cherries during subsequent storage. Postharvest Biology and Technology 25,117-121.
Xing Y Li X, Xu Q, Yun J, Lu Y, Tang Y. 2011. Effects of chitosan coating enriched with cinnamon oil on qualitative properties of sweet pepper (Capsicum annuum L.). Food Chemistry 124, 1443–1450. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 529 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 470 |