تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,486,977 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,213,960 |
استفاده از پوشش خوراکی زیست فعال صمغ بامیه-اسانس نعناع فلفلی جهت افزایش عمر نگهداری گوشت گاومیش | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
دوره 32، شماره 4، آذر 1401، صفحه 13-36 اصل مقاله (1006.92 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/fr.2021.45878.1793 | ||
نویسندگان | ||
محمد نوشاد* 1؛ بهروز علیزاده بهبهانی2؛ حسین جوینده3؛ مصطفی رحتمی جنید آباد4؛ میترا قدسی شیخ جانی5؛ رضا قرآنی5؛ محسن ابراهیمی همتی کیخا5 | ||
1گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، | ||
2گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران | ||
3عضو هیات علمی دانشگاه کشاورزی رامین | ||
4گروه باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان | ||
5گروه صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان | ||
چکیده | ||
رشد میکروبی و اکسیداسیون لیپیدی از مهمترین عوامل مؤثر در کاهش عمر نگهداری گوشت و محصولات گوشتی میباشند. پوشش خوراکی زیست فعال بر پایه ترکیبات طبیعی قادر به افزایش عمر نگهداری محصولات گوشتی میباشد. هدف: این مطالعه با هدف استخراج صمغ بامیه و اسانس نعناع فلفلی و تهیه پوشش خوراکی زیست فعال از آنها جهت افزایش عمر ماندگاری گوشت گاومیش انجام گردید. روش کار: در این مطالعه، ابتدا ترکیبات شیمیایی اسانس نعناع فلفلی شناسایی گردید و بعد از بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی آن، در غلظتهای مختلف (0-2 درصد) به صمغ بامیه اضافه گردید. پوشش خوراکی صمغ بامیه-اسانس نعناع فلفلی جهت پوششدهی گوشت گاومیش استفاده شد و ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، میکروبی، رنگی و حسی گوشت گاومیش طی دوره نگهداری تحت شرایط سرد بررسی گردید. نتایج: در مقایسه با نمونه کنترل، پوشش خوراکی بطور مؤثری از افزایش pH و عدد پراکسید و کاهش رطوبت و سفتی نمونهها طی دوره نگهداری جلوگیری کرد (05/0p<). بررسی بار میکروبی نمونههای گوشت نشان داد که اگرچه تعداد کل میکروارگانیسمهای زنده، باکتریهای سرمادوست، اشرشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس و قارچ طی دوره نگهداری افزایش یافت، اما سرعت رشد میکروبی در نمونههای پوشش یافته با صمغ بامیه حاوی غلظتهای بالای اسانس بمراتب کمتر از نمونه کنترل بود. ویژگیهای رنگی و حسی نمونههای گوشت نیز بطور مؤثری توسط پوشش خوراکی زیست فعال حفظ گردید. نتیجهگیری نهایی: پوشش خوراکی زیست فعال صمغ بامیه-اسانس نعناع فلفلی قابلیت استفاده بعنوان نگهنداره طبیعی جهت افزایش عمرماندگاری گوشت گاومیش را دارا میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس نعناع فلفلی؛ آنتیاکسیدان؛ پوشش خوراکی؛ ترکیب شیمیایی؛ صمغ بامیه؛ ضدمیکروب | ||
مراجع | ||
ابراهیمی همتی کیخا م، جوینده ح، علیزاده بهبهانی ب و نوشاد م، 1399. فعالیت ضدمیکروبی موسیلاژ میوه سپستان بر باکتریهای بیماریزا: مطالعه در شرایط آزمایشگاهی “in vitro”. علوم و صنایع غذایی ایران ۱۷ (۱۰۱)، ۷۱-۸۰.
اشرفی یورقانلو ر و غیبی ن، 1398. تأثیر پوشش موسیلاژ بامیه و صمغ کربوکسی متیل سلولز بر میزان جذب روغن و خواص فیزیکوشیمیایی سیبزمینی سرخ شده. مهندسی بیوسیستم ایران (علوم کشاورزی ایران) 5 (1)، 203-211.
ایزدی ز، اثنیعشری م، احمدوند گ، داودی پ و پیری خ، 1388. شناسایی ترکیبهای شیمیایی و بررسی اثر ضد باکتریایی اسانس گیاه نعناع فلفلی بر تعدادی از سویههای میکروبی. ارمغان دانش ۱۴ (3)، ۴۵-۵۴.
برزگر ح، مهرنیا م. ا و علیزاده بهبهانی ب، 1397. تعیین ترکیبات شیمیایی، فعالیت آنتیاکسیدانی و اثر ضد میکروبی اسانس گلپر برفی بر میکروارگانیسمهای عامل عفونت و مسمومیت. فصلنامه میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی 4 (4)، 15-28.
برزگر ح، علیزاده بهبهانی ب و مهرنیا م. ا، 1398. شناسایی ترکیبات شیمیایی و فعالیت ضدباکتریایی اسانس ریحان سبز و برهمکنش آن با آنتیبیوتیکهای تتراسایکلین و کلرامفنیکل بر تعدادی از ریزاندامگان عامل عفونت و مسمومیت غذایی. علوم و صنایع غذایی ایران ۱۶ (۹۰)، ۱۱۳-۱۲۵.
پورشایگان م، اسماعیل زاده کناری ر، فرهمندفر ر، 1398. اثرات جدا و ترکیبی نانو پوشش های صمغ دانه ریحان و قدومه شهری حاوی عصاره پوست کیوی در جهت افزایش عمر نگهداری گوشت تازه گوسفند. مجله علوم و صنایع غذایی ایران ۱۶ (۸۸)،83-۹۵.
حجتی م و علیزاده بهبهانی ب، 1400. بررسی اثر روش استخراج با حلالهای آب و متانول بر ویژگیهای ضداکسایشی و ضدمیکروبی عصاره گیاه بنسرخ: مطالعه در شرایط آزمایشگاهی “in vitro”. نشریه پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران 17(1)، 83-91.
حیدری س، جوینده ح، علیزاده بهبهانی ب و نوشاد م. 1398. تعیین ترکیبات شیمیایی و اثر ضدباکتریایی اسانس اسطوخودوس فلس دار بر تعدادی از میکروارگانیسمهای بیماریزا در شرایط برونتنی . مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی ایلام ۲۷ (۴)، ۷۷-۸۹.
رحمتی جنیدآباد م و علیزاده بهبهانی ب، 1400. شناسایی ترکیبات شیمیایی، پتانسیل آنتیاکسیدانی و فعالیت ضد قارچی اسانس آویشن دنایی (Thymus daenensis) بر قارچهای مولد فساد میوه سیب. نشریه پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران. 10.22067/ifstrj.v18i1.87595. http://dx.doi.org/
سکونی رواسان م و آصفی ن، 1397. استخراج صمغ از گیاه بامیه (Okra) و بررسی ویژگیهای فیزیکی- شیمیایی آن. پژوهشهای صنایع غذایی 28(4)، 31-43.
سوسنی غریبوند ز، علیزاده بهبهانی ب، نوشاد م و جوینده ح، 1399. بررسی گروههای عاملی ترکیبات زیستفعال، توانایی رادیکال گیرندگی، فعالیت ضدمیکروبی و اثر سمیت سلولی عصاره آبی گیاه شیشهشور (Callistemon citrinus) بر رده سلولی HT۲۹: یک مطالعه آزمایشگاهی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان ۱۹ (۵)، ۴۶۳-۴۸۴.
شهیدی ف، طباطبایی یزدی ف، روشنک س، علیزاده بهبهانی ب، نوروزی ن و وسیعی ع، 1398. فعالیت ضد میکروبی عصاره مچه بر تعدادی از میکروارگانیسمهای عامل عفونت در شرایط آزمایشگاهی. فصلنامه بیماریهای عفونی و گرمسیری 24(85)، 1-9.
شهیدی ف، طباطبایی یزدی ف، روشنک س، علیزاده بهبهانی ب، وسیعی ع و نوروزی ن، 1397. مقایسه فعالیت ضد میکروبی عصاره برگ گیاه قاصدک (Taraxacum pseudocalocephalum) با آنتیبیوتیکهای رایج درمانی در شرایط برونتنی. فصلنامه بیماریهای عفونی و گرمسیری 23 (83)، 37-46.
طباطبایی یزدی ف، علیزاده بهبهانی ب، وسیعی ع، مرتضوی س. ع و شهیدی ف، ۱۳۹۷. ارزیابی فعالیت آنتیاکسیدانی، فیتوشیمیایی و ضد میکروبی اسانس نعناع فلفلی (Mentha piperita) بر جمعیت ریزاندامگان عامل مسمومیت و عفونت غذایی. علوم و صنایع غذایی ایران ۱۵(۷۶)، 67-76.
علیزاده بهبهانی ب و شهیدی ف، 1399. ارزیابی ویژگیهای میکروبی، شیمیایی و حسی گوشت گوسفندی پوشش دهی شده با موسیلاژ فرنجمشک در ترکیب با اسانس زنیان جهت افزایش عمرانبارمانی در دمای یخچال. نشریه پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران 16 (4)، 383-394.
فدائی س، آبرومندآذر پ، شریفان ا و لاریجانی ک، 1388. بررسی اثر ضدمیکروبی اسانس نعناع فلفلی و مقایسه آن با بنزوات سدیم. علوم غذایی و تغذیه 8 (1)، 34-42.
قره نقده س، فرقانی س، قره نقده س و صوتی خیابانی م، 1396. بررسی خاصیت ضدمیکروبی عصاره متانولی، اسانس و نانولیپوزوم حاوی اسانس نعناع فلفلی. علوم و صنایع غذایی ایران ۱۴ (۶۸)، 93- 102.
کاظم الوندی ر، شریفان ا و آقازاد همشگی م، 1389. بررسی ترکیب شیمیایی و اثر ضد میکروبی اسانس گیاه نعناع فلفلی (Mentha piperita). پاتوبیولوژی مقایسهای 7(4)، 355-364.
ناصحی ب و رضوی ر. 1398. بررسی اثر صمغهای بامیه و کربوکسی متیل سلولز بر ویژگیهای کیفی و ماندگاری نان بربری. علوم و صنایع غذایی 90 (16)، 259-269.
نوشاد م، حجتی م و علیزاده بهبهانی ب، 1399. افزایش عمر نگهداری گوشت گاو با استفاده از پوشش خوراکی زیست فعال بر پایه موسیلاژ دانه بالنگوی سیاه بارگذاری شده با اسانس زیر سیاه. مهندسی بیوسیستم ایران 51 (2)، 408-418.
نوشاد م، علیزاده بهبهانی ب و دهقانی س، 1399a. بررسی تأثیر روش استخراج با آب و اتانول بر بازده استخراج، ترکیبات فنولی، فعالیت آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره گیاه پولک. مجله علوم و صنایع غذایی ایران ۱۷ (۱۰۰)، ۱۱۷-۱۲۵.
نوشاد م، علیزاده بهبهانی ب و دهقانی س، 1399b. افزایش پایداری اکسایشی و میکروبی گوشت گاو با استفاده از پوشش خوراکی زیستفعال حاصل از موسیلاژ بارهنگ صغیر بارگذاری شده با اسانس آویشن باغی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران۱۷ (4)، ۱-۱3.
نوشاد م، علیزاده بهبهانی ب، جوینده ح، رحتمی جنیدآباد م، قدسی شیخجان م و ابراهیمی همتیکیخا م، 1400. افزایش پایداری میکروبی و اکسایشی گوشت گاومیش با استفاده از پوشش خوراکی زیستفعال بر پایۀ موسیلاژ میوۀ سپستان و اسانس پوست پرتقال دزفولی. پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی 10(2)، 217-234.
AOAC. Official Methods of Analysis of AOAC International. 16th ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, USA (1995).
Barzegar H, Behbahani B. A and Mehrnia M. A, 2020. Quality retention and shelf life extension of fresh beef using Lepidium sativum seed mucilage-based edible coating containing Heracleum lasiopetalum essential oil: an experimental and modeling study. Food Science and Biotechnology 29(5), 717-728.
Bazargani-Gilani B, Aliakbarlu J, and Tajik H, 2015. Effect of pomegranate juice dipping and chitosan coating enriched with Zataria multiflora Boiss essential oil on the shelf-life of chicken meat during refrigerated storage. Innovative food science & emerging technologies, 29, 280-287.
Benzaid C, Tichati L, Djeribi R and Rouabhia M, 2019. Evaluation of the chemical composition, the antioxidant and antimicrobial activities of mentha× piperita essential oil against microbial growth and biofilm formation. Journal of Essential Oil Bearing Plants, 22(2), 335-346.
da Silva Ramos R, Rodrigues A. B. L, Farias A. L. F, Simões R. C, Pinheiro M. T, Ferreira R. M. D. A ... and de Almeida S. S. M. D. S, 2017. Chemical composition and in vitro antioxidant, cytotoxic, antimicrobial, and larvicidal activities of the essential oil of Mentha piperita L. (Lamiaceae). The Scientific World Journal, 2017.
Derwich E, Chabir R, Taouil R and Senhaji O, 2011. In-vitro antioxidant activity and GC/MS studies on the leaves of Mentha piperita (Lamiaceae) from Morocco. International Journal of Pharmaceutical Sciences and Drug Research, 3(2), 130-136.
Farahmandfar, R., & Tirgarian, B, 2020. Essential oils: In vitro antioxidant activities and their utilizations in storage life increment of foods. Journal of Food and Bioprocess Engineering, 3(2), 128-137.
Farnad N, Heidari R and Aslanipour B, 2014. Phenolic composition and comparison of antioxidant activity of alcoholic extracts of Peppermint (Mentha piperita). Journal of Food Measurement and Characterization, 8(2), 113-121.
Ghani S, Barzegar H, Noshad M, and Hojjati M, 2018. The preparation, characterization and in vitro application evaluation of soluble soybean polysaccharide films incorporated with cinnamon essential oil nanoemulsions. International journal of biological macromolecules, 112, 197-202.
Gharib F. A and da Silva J. T, 2013. Composition, total phenolic content and antioxidant activity of the essential oil of four Lamiaceae herbs. Medicinal and aromatic plant science and biotechnology, 7(1), 19-27.
Hamedi H, Kargozari M, Shotorbani P. M, Mogadam N. B and Fahimdanesh M, 2017. A novel bioactive edible coating based on sodium alginate and galbanum gum incorporated with essential oil of Ziziphora persica: The antioxidant and antimicrobial activity, and application in food model. Food hydrocolloids, 72, 35-46.
Ju J, Xie Y, Guo Y, Cheng Y, Qian H and Yao W, 2019. Application of edible coating with essential oil in food preservation. Critical reviews in food science and nutrition 59(15), 2467-2480.
Kaban G, 2009. Changes in the composition of volatile compounds and in microbiological and physicochemical parameters during pastırma processing. Meat Science 82(1), 17-23.
Keykhosravy K, Khanzadi S, Hashemi M and Azizzadeh, M, 2020. Chitosan-loaded nanoemulsion containing Zataria Multiflora Boiss and Bunium persicum Boiss essential oils as edible coatings: Its impact on microbial quality of turkey meat and fate of inoculated pathogens. International journal of biological macromolecules, 150, 904-913.
Kiarsi Z, Hojjati M, Behbahani B. A and Noshad M, 2020. In vitro antimicrobial effects of Myristica fragrans essential oil on foodborne pathogens and its influence on beef quality during refrigerated storage. Journal of Food Safety 40(3), 12782.
Mimica-Dukić N, Božin B, Soković M, Mihajlović B and Matavulj M, 2003. Antimicrobial and antioxidant activities of three Mentha species essential oils. Planta medica 69(05), 413-419.
Nisar T, Yang X I, Alim A, Iqbal M, Wang Z.-C and Guo Y, 2019. Physicochemical responses and microbiological changes of bream (Megalobrama ambycephala) to pectin based coatings enriched with clove essential oil during refrigeration. International Journal of Biological Macromolecules 124, 1156–1166.
Noshad M, Alizadeh Behbahani B, Jooyandeh H, Rahmati‐Joneidabad M, Hemmati Kaykha M. E and Ghodsi Sheikhjan M, 2021. Utilization of Plantago major seed mucilage containing Citrus limon essential oil as an edible coating to improve shelf‐life of buffalo meat under refrigeration conditions. Food Science & Nutrition, 10.1002/fsn3.2137.
Oriani V. B, Molina G, Chiumarelli M, Pastore G. M and Hubinger M. D, 2014. Properties of cassava starch‐based edible coating containing essential oils. Journal of food science 79(2), 189-194.
Ozdemir N, Ozgen Y, Kiralan M, Bayrak A, Arslan N and Ramadan M. F, 2018. Effect of different drying methods on the essential oil yield, composition and antioxidant activity of Origanum vulgare L. and Origanum onites L. Journal of Food Measurement and Characterization 12(2), 820-825.
Raeisi M, Tabaraei A, Hashemi M and Behnampour N, 2016. Effect of sodium alginate coating incorporated with nisin, Cinnamomum zeylanicum, and rosemary essential oils on microbial quality of chicken meat and fate of Listeria monocytogenes during refrigeration. International Journal of Food Microbiology, 238, 139-145.
Sani M. A, Ehsani A and Hashemi M, 2017. Whey protein isolate/cellulose nanofibre/TiO2 nanoparticle/rosemary essential oil nanocomposite film: Its effect on microbial and sensory quality of lamb meat and growth of common foodborne pathogenic bacteria during refrigeration. International journal of food microbiology, 251, 8-14.
Sayyari, Z., Rabani, M., Farahmandfar, R., Esmaeilzadeh Kenari, R., & Mousavi Nadoshan, R, 2021. The Effect of Nanocomposite Edible Coating Enriched with Foeniculum vulgare Essential Oil on the Shelf Life of Oncorhynchus mykiss Fish Fillets during the Storage. Journal of Aquatic Food Product Technology, 30(5), 579-595.
Shin S. H, Chang Y, Lacroix M, and Han J, 2017. Control of microbial growth and lipid oxidation on beef product using an apple peel-based edible coating treatment. LWT, 84, 183-188.
Soncu E. D, Arslan B, Ertürk D, Küçükkaya S, Özdemir N and Soyer A, 2018. Microbiological, physicochemical and sensory characteristics of Turkish fermented sausages (sucuk) coated with chitosan-essential oils. LWT, 97, 198-204.
Taylan O, Cebi N, and Sagdic O, 2021. Rapid Screening of Mentha spicata Essential Oil and L-Menthol in Mentha piperita Essential Oil by ATR-FTIR Spectroscopy Coupled with Multivariate Analyses. Foods, 10(2), 202.
Vital A. C. P, Guerrero A, Monteschio J. D. O, Valero M. V Carvalho C. B, de Abreu Filho B. A ... and do Prado I. N, 2016. Effect of edible and active coating (with rosemary and oregano essential oils) on beef characteristics and consumer acceptability. PloS one, 11(8), e0160535.
Yang S. A, Jeon S. K, Lee E. J, Shim C. H and Lee I. S, 2010. Comparative study of the chemical composition and antioxidant activity of six essential oils and their components. Natural Product Research, 24(2), 140-151.
Zaidi S and Dahiya P, 2015. In vitro antimicrobial activity, phytochemical analysis and total phenolic content of essential oil from Mentha spicata and Mentha piperita. International Food Research Journal, 22(6), 2440. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 745 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 553 |