تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,323 |
تعداد مقالات | 16,270 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,954,371 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,624,981 |
همدماهای دفع رطوبتی پوست انگور (واریته سیاه سردشت) | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
دوره 32، شماره 4، آذر 1401، صفحه 1-12 اصل مقاله (750.79 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/fr.2022.16985.1401 | ||
نویسندگان | ||
نلما آقازاده؛ محسن اسمعیلی* ؛ فروغ محترمی | ||
گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: منحنیهای همدما در مدلسازی، طراحی، بهینهسازی فرایند و تجهیزات خشککردن، پیشبینی زمان ماندگاری، محاسبه تغییرات احتمالی رطوبت طی انبارمانی و نیز در انتخاب مواد بستهبندی مناسب حائز اهمیتاند. با توجه به ترکیبات متنوع و پیچیده موادغذایی، برآورد تئوری این منحنیها امکان پذیر نبوده و مستلزم اندازهگیری تجربی میباشد. هدف: هدف از انجام این پژوهش ارائه اطلاعاتی در خصوص ویژگیهای پوست انگور (واریته سیاه سردشت) و همچنین خواص ترمودینامیکی آن میباشد. روش کار: محتوای رطوبت تعادلی همدماهای دفع پوست انگور تازه واریته سیاه سردشت در پنج دمای 20 ،50،40،30 و C˚60 و در محدوده رطوبت نسبی 10 تا 90 درصد، بهروش وزنسنجی ایستا تعیین گردید. نتایج: منحنیها متأثر از دما بوده و در یک فعالیت آبی ثابت با افزایش دما، محتوای رطوبت تعادلی آنها کاهش یافت. پنج مدل ریاضی گب، بت، دآرسی−وات، هندرسون و هالسی اصلاحشده جهت برازش دادههای آزمایشی با استفاده از آنالیز رگرسیون غیرخطی مورد استفاده قرار گرفت. بر اساس شاخصهای آماری ضریب تبیین (R2)، ضریب تبیین تعدیل شده (adj-R2)، مربع کای (χ2)، ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) و مدول میانگین انحراف نسبی (P) ارزیابی مدلها انجام گرفت. نتیجهگیری نهایی: مدل دآرسی-وات بهترین برازش را با دادههای تجربی در پنج دمای مورد آزمون نشان داد. مدل گب نیز در دمای C˚30 دارای برازش قابل قبولی بود. انرژی پیوندی با استفاده از معادله کلازیوس-کلاپیرون محاسبه گردید. مقادیر انرژی پیوندی پوست انگور در محتوای رطوبتی پایین بهخصوص کمتر از 2/0 (بر مبنای ماده خشک) بالا بود و با افزایش محتوای رطوبتی بهطور قابل توجهی کاهش یافت و از 1093 به 195 kJ/kg رسید. | ||
کلیدواژهها | ||
انرژی پیوندی؛ پوست انگور سیاه سردشت؛ رطوبت تعادلی؛ همدماهای دفع | ||
مراجع | ||
محترمی ف و اسمعیلی م، 1393. تاثیر نوع پیشعمل آوری انگور بر روی همدماهای رطوبت. نشریه پژوهشهای صنایع غذایی، ۲۴(۱)، ۱-۱۰.
Ajila C, Bhat Sand Rao U. P, 2007. Valuable components of raw and ripe peels from two Indian mango varieties. Food Chemistry, 102(4), Pp.1006-1011.
Ayranci E, Ayranci G and Dogantan Z, 1990. Moisture sorption isotherms of dried apricot, fig and raisin at 20 C and 36 C. Journal of Food Science, 55,Pp.1591-1593.
Brunauer S, Deming LS, Deming WEand Teller E, 1940. On a theory of the van der Waals adsorption of gases. Journal of the American Chemical society, 62(7), Pp.1723-1732.
Dandamrongrak R, Young G and Mason R, 2002. Evaluation of various pre-treatments for the dehydration of banana and selection of suitable drying models. Journal of Food Engineering, 55(2), Pp.139-146.
Gabas A, Telis-Romero J and Menegalli F, 1999. Thermodynamic models for water sorption by grape skin and pulp. Drying technology, 17(4-5), Pp.962-974.
Gabas, A.L., Menegalli, F.C. and Telis‐Romero, J., 2000. Water sorption enthalpy‐entropy compensation based on isotherms of plum skin and pulp. Journal of Food Science, 65(4), pp.680-680.
García-Pérez, J.V., Cárcel, J.A., Clemente, G. and Mulet, A., 2008. Water sorption isotherms for lemon peel at different temperatures and isosteric heats. LWT-Food Science and Technology, 41(1), pp.18-25.
Gil MI, Tomás-Barberán FA, Hess-Pierce B and Kader AA, 2002. Antioxidant capacities, phenolic compounds, carotenoids, and vitamin C contents of nectarine, peach, and plum cultivars from California. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50(17), Pp4976-4982.
Hogan S, Canning C, Sun S, Sun X, Kadouh H and Zhou K, 2011. Dietary supplementation of grape skin extract improves glycemia and inflammation in diet-induced obese mice fed a Western high fat diet. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 59(7), Pp.3035-3041.
Hossain M, Bala B, Hossain M and Mondol M, 2001. Sorption isotherms and heat of sorption of pineapple. Journal of Food Engineering, 48,Pp.103-107, (2).
Kaymak-Ertekin F and Gedik A, 2004. Sorption isotherms and isosteric heat of sorption for grapes, apricots, apples and potatoes. LWT-Food Science and Technology, 37, Pp.429-438.
Kliewer WM and Torres RE, 1972. Effect of controlled day and night temperatures on grape coloration. American Journal of enology and viticulture, 23(2), Pp.71-77.
Kudra T and Strumillo C, 1998. Thermal processing of bio-materials (Vol. 10): CRC Press.
Labuza T, Kaanane A and Chen J, 1985. Effect of temperature on the moisture sorption isotherms and water activity shift of two dehydrated foods. Journal of Food Science, 50, Pp.385-392.
Larrauri J A, Rupérez P, Borroto B and Saura-Calixto F, 1996. Mango peels as a new tropical fibre: preparation and characterization. LWT-Food Science and Technology, 29(8), Pp.729-733.
Majd, K.M., Karparvarfard, S.H., Farahnaky, A. and Jafarpour, K., 2013. Thermodynamic of water sorption of grape seed: temperature effect of sorption isotherms and thermodynamic characteristics. Food Biophysics, 8(1), pp.1-11.
Ojokoh A, 2007. Effect of fermentationon the chemical composition of mango (Mangifera indica R) peels. African Journal of Biotechnology, 6(16), Pp.1979-1981.
Riva M and Masi P, 1986. The influence of drying conditions and pretreatments on permeability to water of grape skin. In Drying 86-Proceedings of the Fifth International Symposium on Drying Vol. 1, Pp. 454-460.
San Martin MB, Mate JI, Fernandez T and Virseda P, 2001. Modelling adsorption equilibrium moisture characteristics of rough rice. Drying technology, 19(3-4), Pp.681-690
Souza SJFd, Alves AI, Vieira ÉNR, Vieira JAG, Ramos AM and Telis-Romero J, 2015. Study of thermodynamic water properties and moisture sorption hysteresis ofmango skin. Food Science and Technology (Campinas), 35(1), Pp.157-166.
Telis V, Gabas A, Menegalli F and Telis-Romero J, 2000. Water sorption thermodynamic properties applied to persimmon skin and pulp. Thermochimica Acta, 343(1), Pp.49-56.
Telis VN, do Amaral Sobral P and Telis-Romero J, 2006. Sorption isotherm, glass transitions and state diagram for freeze-dried plum skin and pulp. Food science and technology international, 12(3), Pp.181-187.
Vitseva O, Varghese S, Chakrabarti S, FoltsJD and Freedman JE, 2005. Grape seed and skin extracts inhibit platelet function and release of reactive oxygen intermediates. Journal of cardiovascular pharmacology, 46(4), Pp.445-451.
Wolf W, Spiess W and Jung G, 1985. Sorption isotherms andwater activity of food materials: Science and Technology; Sole distributors in North America: Elsevier Science. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 428 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 322 |