تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,298 |
تعداد مقالات | 15,884 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,118,208 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 14,888,764 |
ارزیابی تنوع زیستی محصولات کشاورزی در استان مازندران | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
دوره 32، شماره 3، آبان 1401، صفحه 333-352 اصل مقاله (1.61 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/saps.2021.48635.2757 | ||
نویسندگان | ||
پویا اعلایی بازکیایی1؛ حسین کاظمی* 2؛ حمید رضا شاه حسینی3 | ||
1دانشجوی دکتری گروه زراعت، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران. | ||
2عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
3آگرواکولوژی، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل | ||
چکیده | ||
اهداف: این تحقیق با هدف بررسی وضعیت تنوع زیستی محصولات زراعی و باغی در استان مازندران انجام گرفت. مواد و روشها: دادههای مورد نیاز شامل سطح زیر کشت مهمترین گیاهان زراعی و باغی در 19 شهرستان استان مازندران طی سالهای 93-1377 توسط سالنامه آماری وزارت جهاد کشاورزی و مصاحبه حضوری با کارشناسان جهاد کشاورزی شهرستانها جمعآوری شد. شاخصهای شانون- واینر، مارگالف، منهینیک، غالبیت سیمپسون و یکنواختی گونهها با استفاده از رابطههای مربوطه محاسبه شد. یافتهها: بیشترین شاخص مارگالف بین محصولات زراعی در شهرستانهای بهشهر، رامسر و ساری، به ترتیب 30/1، 27/1 و 13/1 و کمترین آن در محمودآباد، تنکابن و نوشهر به ترتیب 35/0، 48/0 و 64/0 بدست آمد. بین محصولات باغی، بیشترین مقدار این شاخص در محمودآباد، چالوس و بهشهر به ترتیب 60/3، 35/3 و 25/3 و کمترین آن در تنکابن، جویبار و میاندورود به ترتیب 15/2، 23/2 و 61/2 مشاهده شد. همچنین بیشترین شاخص سیمپسون بین محصولات زراعی در میاندورود، نکا و ساری به ترتیب 76/0، 73/0 و 72/0 محاسبه شد. نتیجهگیری: تنوع محصولات کشاورزی استان مازندران در دوره آماری مورد بررسی، کاهش یافته است. در اغلب شهرستانها بیشترین سطح زیر کشت گیاهان زراعی به برنج، گندم و جو اختصاص داشت. به نظر میرسد با ایجاد زیرساختهای مناسب و آموزش و تشویق کشاورزان به تولید محصولات متنوع کشاورزی، میتوان زمینه استفاده از خدمات تنوع زیستی را در بوم نظامهای کشاورزی فراهم کرد. | ||
کلیدواژهها | ||
سیمپسون؛ شانون؛ مارگالف؛ منهینیک؛ یکنواختی | ||
مراجع | ||
Altieri MA. 1999. The ecological role of biodiversity in agroecosystems. Agriculture, Ecosystems and Environment, 74: 19-31.
Asgari A, Koocheki AR and Nassiri Mahallati M. 2018. Evaluation of biodiversity indicators for crops in Kermanshah province. Journal of Agroecology, 10 (2): 340-352. (In Persian).
Asgharipour RM, Kamari F, Ramroudi M, and Alizadeh Y. 2020. Evaluation of agrobiodiversity in Ilam Province (during 2016-2004). Environmental Sciences, 17(4):121-132.
Aynehband A. 2014. Ecology of Agricultural Systems. Shahid Chamran University Press, Ahvaz, Iran. (In Persian).
Banderia B, Jamet JL, Jamet D and Ginoux JM. 2013. Mathematical convergences of biodiversity indices. Ecological Indicatiors, 29: 522-528.
Bhatt D and Anjit L. 2005. How relevant are the concepts of species diversity and species richness. Bioscience, 30 (5): 101-104.
Ejtehadi H, Sepehri A and Kafi, HR. 2011. Methods of measuring biodiversity. Ferdowsi University of Mashhad Press. 226 pages. (In Persian).
Hilton-Taylor C. 2000. IUCN Red List of Threatened Species, IUCN, Gland, Switzerland.
Iran Meteorological Organization. 2018. https://www.irimo.ir/index.php?newlang=eng
Jackson LE, Pascual U and Hodgkin T. 2007. Utilizing and conserving agrobiodiversity in agricultural landscapes. Journal of Agriculture, Ecosystems and Environment, 121: 196-210.
Jahani Kondori M, Koocheki A, Nassiri Mahallati M and Rezvani Moghaddam P. 2012. Evaluation of weed species diversity in wheat fields of the east of Mashhad. Iranian Journal of Field Crops Research, 10(3): 468-475. (In Persian).
Kawa NC, Rodrigues D and Clement CR. 2011. Useful species richness, proportion of exotic species, and market orientation on Amazonian dark earths and oxisols. Economic Botany, 65(2): 169-177.
Kazemi H, Tahmasebi Sarvestani Z, Kamkar B, Shataei Sh and Sadeghi S. 2013. Agroecological zoning of Golestan province lands for soybean cultivation uing geographical information system (GIS). Agricultural Science and Sustainable Production, 23 (4), 21-40. (In Persian).
Kazemi H, Niazmoradi M, Poorshirazi S and Sharifi N. 2018. Assessment of the biodiversity of crops and horticultural products in Golestan province, 1998 - 2014. Journal of Agroecology. 8 (2), 47-67. (In Persian).
Khorramdel S, Asadi GH and Azizi K. 2012. Effect of nitrogen fertilizer values on density, biomass and weed diversity index in garlic field. The Second National Conference of Biodiversity and Its Impact on Agriculture and Environment. 11 July, Uromia. (In Persian).
Koocheki A, Nassiri Mahallati M, Zare Faizabadi A and Jahanbin, M. 2004. Investigation of diversity in Iranian agricultural systems. Journal of Research and Construction, (63): 70-83. (In Persian).
Long J, Cromwell E and Gold K. 2000. On-farm management of crop diversity: an introductory bibliography. The Schumacher Center for Technology and Development. http://www.oneworld.org/odi/.
Magurran AE. 1988. Why Diversity? In: Ecological Diversity and Its Measurement. Springer Netherlands.
Mahmoudi Q, Khorramdel S and Jafari L. 2014. Evaluation of ecological indicators of weed diversity under the influence of planting date and weed control stage. The First International Congress and the 13th Iranian Congress of Agricultural Sciences and Plant Breeding, the Third Conference on Seed Science and Technology, 26 - 28 August, Karaj. (In Persian).
Menhinick EP. 1964. A comparison of some species-individuals diversity indices applied to samples of field insects. Ecology, 45: 859– 861.
Minbashi M, Baghestanii M and Rahimian H. 2008. Introducing abundance index for assessing weed flora in survey studies. Weed Biology Management, 8: 172-180.
Mohammadi A, Asghari HR, Gholami A and Khorramdel S. 2017. Investigation of different tillage systems and nutritional management on the diversity and density of corn weeds. 7th Iranian Weed Science Conference, 27-29 Aguest, Gorgan. (In Persian).
Naeem S and Li S. 1997. Biodiversity enhances ecosystem reliability. Nature, 390: 505-509.
Nassiri Mahallati M, Koocheki A, Ghalehgolabbehbahani A, Davari A and Moinoddini SS. 2019. Evaluation of long term changes of crop species diversity in agro-ecosystems of North, Central (Razavi) and South Khorasan provinces (Iran). Journal of Agroecology, 11(1):155-170.(In Persian).
Pimentel D, Acquay H, Biltonen M, Rice P, Silva M, Nelson J, Lipner V, Giordano S, Horowitz A and D'amore M. 1992. Environmental and economic costs of pesticide use. BioScience, 42(10): 750-760.
Rajabi M. 2014. Evaluation of plant biodiversity in agricultural ecosystems of Birjand and Tabas counties. Master's Thesis, Birjand University. 97 pages. (In Persian).
Rasekh M, Sadeghi H and Hosseini M. 2011. Biodiversity of Apoidea (Insecta: Hymenoptera) associated with onion and alfalfa fields in Mashhad and Chenaran regions. Iranian Journal of Crop Protection Science, 43(1): 191-199. (In Persian).
Rezaei P, Naderi Mahdei K, Karimi S and Shanazi K. 2019. Environmental sustainability assessment of farming system using ecological footprint analysis (Case study: potato and cucumber cultivation in Sofalgaran district of Bahar county). Journal of Agricultural Science and Sustainable Production, 29(2): 53-66. (In Persian).
Rosta A. 2011. Measurement of crop diversity of agricultural products in Fars province and the factors affecting it using diversity indicators. Master's Thesis. Islamic Azad University, Marvdasht Branch. 107 pages. (In Persian).
Sheibani S, Ghanbari A, Asghari Pourchaman MR and Abolpour B. 2017. Determining the optimal water use efficiency in wheat production sustainability. Journal of Agricultural Science and Sustainable Production, 27(2): 1-18. (In Persian).
Vafabakhsh K, Koocheki AR and Najafy M. 2007. Agroecosystem health assessment in Mashhad. Iranian Journal of Field Crops Research, 5(1): 177-185. (In Persian). | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 423 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 315 |