تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,298 |
تعداد مقالات | 15,883 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,116,571 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 14,887,919 |
بررسی خصوصیات عملکردی پلی ساکاریدهای محلول در آب و عصاره اتانولی گیاه بارهنگ | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
دوره 33، شماره 2، تیر 1402، صفحه 57-73 اصل مقاله (599.3 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/fr.2022.31604.1634 | ||
نویسندگان | ||
مهرنوش تدینی* 1؛ فریدخت قلیچی2؛ لاله رومیانی3 | ||
1گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز، اهواز، ایران | ||
2گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران. | ||
3گروه شیلات، دانشکده کشاورزی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: در سالهای اخیر توجه به گیاهان دارویی و ترکیبات استخراج شده از آنها بهخاطر خصوصیات عملکردی مطلوب بهعنوان افزودنیهای طبیعی در صنایع غذایی و تولید محصولات فراسودمند معطوف گشته است. هدف از این مطالعه استخراج عصاره پلیساکاریدی و اتانولی از گیاه بارهنگ و بررسی خصوصیات عملکردی آنها بود. روش کار: استخراج پلیساکاریدهای بارهنگ طی چند مرحله چربی زدایی، استخراج آبی و رسوبگذاری بهوسیله اتانول انجام گرفت. عصاره اتانولی با استفاده از اتانول 80% در دمای اتاق استخراج شد. برای بررسی ساختار عصارهها از دستگاه تبدیل فوریه مادونقرمز (FTIR) استفاده شد. خصوصیات عملکردی، شامل ظرفیت نگهداری آب (WHC)، قابلیت جذب روغن ((LAC، و فعالیت آنتیاکسیدانی با روشDPPH بررسی شد. خاصیت ضدمیکروبی عصارههای استخراج شده علیه باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیاکلی با استفاده از روش رقیقسازی در لوله بررسی شد. نتایج: نتایج نشان داد باندهای جذبی شاخص در طیف تبدیل فوریه مادونقرمز برای هر دو نوع عصاره مشابه هم بود. پلیساکاریدهای استخراج شده در مقایسه با عصاره اتانولی از ظرفیت نگهداری آب کمتر و جذب روغن بالاتری برخوردار بودند (01/0p<). فعالیت آنتیاکسیدانی پلیساکاریدهای استخراج شده بارهنگ در مقایسه با عصاره اتانولی از مقدار بالاتری برخوردار بود. تأثیر عصاره اتانولی برای مهار رشد باکتریهای موردمطالعه بیشتر از عصاره پلیساکاریدی بود. نتیجه گیری نهایی: نتایج حاصل از این مطالعه پتانسیل کاربرد عصارههای گیاه بارهنگ را در صنعت غذا برای اصلاح فرمولاسیونهای غذایی و ایجاد اثرات سلامتی بخش برای تولید محصولات فراسودمند و بدون افزودنیهای شیمیایی نشان میدهد. | ||
کلیدواژهها | ||
بارهنگ؛ پلیساکاریدهای محلول در آب؛ عصاره اتانولی؛ خصویات عملکردی | ||
مراجع | ||
آزادمرد دمیرچی ص، 1389. شیمی و تجزیه روغنها و چربیهای خوراکی. انتشارات عمیدی، تبریز.
تدینی م، شیخ زین الدین م، سلیمانیان زاد ص،1393. جداسازی پلی ساکاریدها از هسته خرما و بررسی برخی خصوصیات فراسودمند آن. فصلنامه علوم و فناوریهای نوین غذایی،1، 4، 49-60.
جلالی جیوان م، صادقی س، مددلو الف، و یارمند م،1392. تاثیر حرارت دهی و اسیدی کردن بر مقدار فنل کل و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره هسته خرما، نشریه پژوهشهای صنایع غذایی 3،32 247-237.
جلالیام، عابدی د، قاسمی دهکردی و چهارمحالی الف،1385. بررسی اثرات ضدمیکروبی عصاره هیدروالکلی تعدادی از گیاهان دارویی علیه باکتری لیستریا مونوسیتوژنز. دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد،8،25-33.
حاجی مهدی پوره، خانوی م، شکرچی م، عابدی ز، وپیرعلی همدانی، م،.1388. بررسی بهترین روش استخراج ترکیبات فنلی موجود در گیاه سرخارگل. فصلنامه گیاهان،8، 4، 145-152.
رضویام، زاهدی ی، و مهدویان مهر ه، 1388. بررسی برخی خصوصیات مهندسی دانه بارهنگ. پژوهشهای علوم و صنایع عذایی ایران،5، 2،88-96.
زرگری ع، 1369. گیاهان دارویی، انتشارات دانشگاه تهران،6، 4، 28-39.
صفوی ف، ابراهیمی پ، میقانی ح،1392. خواص ضد میکروبی ریشه و اندام هوایی گیاه گل میمونی سازویی علیه باکتریهای اشرشیا کلی، باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس ذر شرایط آزمایشگاهی. ارمغان دانش، مجله پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج،18 ،1 ،603-614.
قادری قهفرخی م، و اعلمیام، 1391. بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره متانولی دو واریتهی بلوط Q.branti var persica و Q.castaneifolia var castaneifolia در روغن آفتاب گردان. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1، 127-117
قادری قهفرخی م، صادقی ماهونک ع، اعلمیام، عزیزیام، و قربانیام، 1391. تعیین فعالیت آنتی اکسیدانی عصارههای فنولی میوه یک واریته بلوط ایرانی، مجله علوم و صنایع غذایی ایران،9 ،56-45.
قاسمی پیربلوطی ع،1386. گزارش نهایی طرح پژوهشی، بررسی وضعیت خواب، جوانه زنی و برخی خصوصیات کیفی بذر گونه مرتعی و دارویی کلوس یا کرفس معطر بختیاری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد.
قرهنقده س، فرقانی س، قرهنقده س، وصوتی خیابانیام،1396. بررسی خاصیت ضدمیکروبی عصاره متانولی، اسانس و نانولیپوزوم حاوی اسانس نعناع فلفلی. مجله علوم و صنایع غذایی.68، 1 ،93-102.
علیزاده بهبهانی ب، شهیدی ف، طباطبایی یزدی ف، مرتضوی ع ومحبی م.1395. اثر ضدمیکروبی و برهمکنش عصارههای آبی و اتانولی بارهنگ کبیر((Plantago major براستافیلوکوکوس اورئوس، لیستریا اینوکوا، اشرشیاکلی و سودوموناس ائروژینوزا در شرایط برون تنی. فصلنامه بیماریهای عفونی و گرمسیری وابسته به انجمن متخصصین بیماریهای عفونی و گرمسیری،21، 75، 1-8..
نیکنام ر، ایاسه ع وقنبرزاده ب.1397. مطالعه خواص فیزیکوشیمیایی و وزن مولکولی صمغ دانه بارهنگ استخراج شده با پیش تیمار فراصوت. مجله علوم و صنایع غذایی ایران،84، 15، 163-173.
مرادی الف، ابراهیمی پور غ، کارخانهام، ومرزبان ع،1393. مطالعه اثرات آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی عصاره آبی و اتانولی گیاه ترشک Rumexal veollatus L بر میکروارگانیسمهای شاخص در شرایط آزمایشگاهی. مجله دانشگاه علوم پزشکی فسا.4، 4 ،418 -426.
مرتضوی س، صوتیام، صفائیان ف، دمیرچی ص، و مرادی س، 1393. بررسی اثرات ضد میکروبی عصاره اتانولی پوسته و هسته میوه پسته وحشی، فصلنامه علوم و فناوریهای نوین غذایی،1، 4، 88-81.
مرتضوی ح، آزادمرددمیرچی ص، صوتیام، محمودی ر، صفائیان ف، ومرادی، س، 1393. بررسی اثرات ضد میکروبی عصاره اتانولی پوسته و هسته میوه پسته وحشی، فصلنامه علوم و فناوریهای نوین غذایی،1، 4 ،88-81.
میرزائی ع، محمدی ج، میرزائی ن.میرزائیام،1390. ارزیابی خواص آنتی کسیدانی و فنل تام عصاره هیدروالکلی خاکشی، بارهنگ، زنیان، گشنیز و شنبلیله، مجله دانشگاه علوم پزشکی فسا،1، 3.
میرکلانتری ش، فاتح ک وفتاحی الف.1397. تأثیر عصارۀ الکلی گیاهان بارهنگ و برگِبو بر خواص ضد باکتری برخی از باکتریهای گرم مثبت و منفی. فصلنامه علمی –پژوهشی طب مکمل،3، 2433-2443.
Braga FG, Bouzada ML, Fabri RL, de O Matos M, Moreira FO, Scio E, 2007. Antileishmanial and antifungal activity of plants used in traditional medicine in Brazil, Journal of Ethnopharmacol 4; 111(2): 396-402.
Carvalho AFU, Portela MCC, Sousa MB, Martins FS, Rocha FC, Farias DF, Feitosa JPA, 2009. Physiological and physico-chemical characterization of dietary fibre from the green seaweed Ulva fasciata Delile. Brazilian. Journal of Biology 69(3): 969-977.
Chen J, Lai P, Shen H, Zhen H, Fang R,2013. Effect of Extraction Methods on Polysaccharide of Clitocbe maxima Stip. Adv. Journal of Food Science and Technology 370-373.
Chiang LC, Chiang W, Chang MY, Ng LT, Lin CC.2002. Antiviral activity of Plantago majoextracts and related compounds in vitro. Antiviral research;55(1):53-62
Chirinos R, Rogez H, Campos D, Pedreschi R and Larondelle Y, 2007. Optimization of extraction conditions of antioxidant phenolic compounds from mashua (Tropaeolum tuberosum Ruiz and Pavon). Separation and Purification Technology 55: 217-225.
Ding X, Feng S, Cao M, Li M, Tang J, Guo C, Zhang J, Sun Q, Yang Z, Zhao J,2010. Structure characterization of polysaccharide isolated from the fruiting bodies of Tricholoma matsutake, Carbohydrate Polymer 81, 942–947.
Dulger B, Gonuz A.2004. Antimicrobial activity of certain plants used in Turkish traditional medicine. Asian Journal of Plant Sciences;3(1):104-7.
Elleuch M, Bedigian D, Roiseux O, Besbes S, Blecker C. and H. Attia,2011. Dietary fibre and fibre-rich by-products of food processing: Characterisation, technological functionality and commercial applications: A review. Journal of Food Chemistry 124: 411–421.
Fan L, Li Deng k, and Ai L, 2012. Effects of drying methods on the antioxidant activities of polysaccharides extracted from Ganoderma lucidum Carbohydrate Polymers 87:1849-1854.
Figuerola F, Hurtado M.L, Estevez A.M, Chiffelle I, Asenjo F, 2012. Fibre concentrates from apple pomace and citrus peel as potential fibre sources for food enrichment. Journal of Food Chemistry. 91-39.
Firdaus A , Nurul Azmi M, Mustafa S, Hashim D, and Abdul Manap Y,2012. Prebiotic Activity of Polysaccharides Extracted from Gigantochloa Levis (Buluhbeting) Shoots. Molecule. 17: 1635-1651.
Jahanbin K, Moini S, Goharie A, Emam jomeh Z, and Masid P,2012. Isolation, purification and characterization of a new gum from Acanthophyllum bracteatum roots. Journal of Food Hydrocoloeid 27: 14-21.
Jiao G, Yu G, Zhang J and Stephen Ewart H, 2011. Chemical structures and bioactivities of sulfated polysaccharides from marine algae. Drugs 9: 196-223.
Jin M, Zhao K, Huang Q, Xu C. and Shang P, 2012. Isolation, structure and bioactivities of the polysaccharides from Angelica sinensis (Oliv) Diels: A review. Carbohydrates Polymer 89: 713– 722.
Jin, M., Zhao, K., Huang, Q., Xu, C., Shang, P, 2012. Isolation, structure and bioactivities of the polysaccharides from Angelica sinensis (Oliv.) Diels: A review. Carbohydrates Polymer 89, 713– 722.
Ivana T. Stanisavljevic ´, Sa sa S. Stojic ˇevic ´, Dragan T. Velic ˇkovic ´, Miodrag L. Lazic ´, and Vlada B. Veljkovic ´.2008. Screening the Antioxidant and Antimicrobial Properties of the Extracts from Plantain (Plantago Major L.) Leaves. Separation Science and Technology, 43: 3652–3662. Karima S, Farida S, and Mihoub ZM, 2015. Antioxidant and antimicrobial activities of Plantago major. International Journal of Pharm Science 7(5):58-64. Kobeasy MI, Abdel-Fatah OM, Abd El-Salam SM, Mohamed Z, 2011. Biochemical studies on Plantago major L. and Cyamopsis tetragonoloba L. International Journal of Biodiversity and Conservation 3(3):83-91.
Lagouri V, Boskou D, 1996. Nutrient antioxidants in oregano, International Journal of Food Science and Nutrition.1996 47:493-497.
Leroux J, Langendorff V, Schick G, Vaishnav V, and Mazoyer J, 2003. Emulsion stabilizing properties of pectin. Journal of Food Hydrocolloid 17:455- 462.
Morris J, Khettry A. and Seitz, E, 1997. Antimicrobial activity of aroma chemicals and essential oils. Journal Oil Chemistry 56: 595-603.
Nascimento GGF, Locatelli J, Freitas PC, Silva GL, 2000. Antibacterial activity of plant extracts and phytochemicals on antibiotic resistant bacteria. Brazilian Journal Microbiology 31(4):247-256.
Norajit K, Kim K, and Ryu G.H, 2010.Comparative studies on the characterization andantioxidant properties of biodegradable alginate films containing ginseng extract. Journal of Food Engineering 98: 377–384.
Oyaizu M, 1986. Studies on products of browning reactions: anti oxidative activities of products of browning reaction prepared from glucosamine. Japan Journal Nutrition 44:307-315.
Pretorius CJ, Watt E, 2001. Purification and identification of active components of Carpobrotus edulis L. Journal Ethno pharmacology 76:87–91.
Rakic S, Petrovic S, Kukic J, Jadranin M, Tesevic V, Povrenovic D, and Siler Marinkovic S,2007.Influence of thermal treatment on phenolic compounds and antioxidant properties of oak acorns from Serbia. Journal of Food Chemistry 104: 830-834.
Rakic S, Povrenovic D, Tesevic V, Simic M, and Maletic R, 2006. Oak acorn, polyphenols and antioxidant activity in functiona food. Journal of Food Engineering 74: 416–423.
Romero-Baranzini AL, Rodriguez OG, Yanez-Farias GA, Barron-Hoyos JM, Rayas-Duarte P, 2006. Chemical, Physicochemical, and Nutritional Evaluation of Plantago (Plantago ovata Forsk). Journal of Cereal Chemistry 83(4): 358-362.
Saeedi M, Morteza - Semnani K, and Sagheb -Doust M. Evaluation of Plantago major L. seed mucilage as a rate controlling matrix for sustained release of propranolol hydrochloride. Acta pharmaceutica.2013 63(1): 99-114.
Santos U P, Campos JF, Torquato H F, Paredes-Gamero EJ, Carollo CA, Estevinho LM de Picoli Souza K, and Dos Santos EL,2016. Antioxidant, antimicrobial and cytotoxic properties as well as the phenolic content of the extract from Hancornia speciosa gomes, PLoS One 11,12: e0167531.
Sila A, Bayar N, Ghazala I, Bougatef A, Ellouz- Ghorbel R. and Ellouz –Chaabouni S, 2014.Water-soluble polysaccharides from agro-industrial by- products: Functional and biological properties. International Journal Biology and Microbiology 69: 236-243.
Sindambiwe JB, Calomme M, Cos P, Totte J, Pieters L, Vlietinck A, 1999. Screening of seven selected Rwandan medicinal plants for antimicrobial and antiviral activites. Journal Ethnopharmacol 65(1), 71-77.
Singh N, Singh RK, 2002. Effect of inoculation and washing methods on the efficacy of different sanitizers against E. coli O157: H7 on lettce. Journal of Food microbiology 19: 183-193.
Srivastava AW, Shym S.2002. Citrus: Climate and soil. Edition 1, Delhy, India: International Book Distributing Company p151.
Suzuki M, Watanabe T, Miura A, Harashima E, Nakagawa Y and Tsuji K,2002. An extraction solvent optimum for analyzing polyphenol contents by Folin-Denis assay. Nippon Shokuhin Kagaku Kaishi 49: 507-511.
Tsai MC, Song TY, Shih PH, and Yen G C, 2007. Antioxidant properties of water-soluble polysaccharides from Antrodia cinnamomea in submerged culture. Journal of Food Chemistry 104: 1115-1122.
Vanden DA, Vlietinck A J, In Dey PM, Harborne J.B, 1991. Methods in plant biochemistry: screening methods for antibacterial and antiviral agents from higher plants. London: Academic Press 47-69.
Yang B, Prasad K Haihui X Lin S, and Jian Y, 2011. Structural characteristics of oligosaccharides from soy sauce lees and their potential prebiotic effect on lactic acid bacteria. Journal of Food Chemistry 126: 590–594.
Yang X, Zhao Y, Zhou Y, Lv Y, Mao J and Zhao P, 2007.Component and antioxidant properties of polysaccharide fractions isolated from Angelica sinensis (Oliv.) Diels, Biol Pharmaceutical Bulletin 30: 1884–1890.
Yu Z, Ming G, Kaiping W, Zhixiang C, Liquan D, Jingyu Land Fang Z,2010. Structure, chain conformation and antitumor activity of a novel polysaccharide from Lentinus edodes. Fitoterapia 81: 1163–1170.
Zong A, Cao H, and Wang F, 2012. Anticancer polysaccharides from natural resources: A review of recent research. Carbohedrates. Polymer 90:1395-1410. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 534 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 294 |