تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,304 |
تعداد مقالات | 15,973 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,332,430 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,093,495 |
مدلسازی فرآیند خشک کردن برشهای هلو پوشش دادهشده با صمغهای دانه ریحان و گزانتان با سامانه فروسرخ | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
دوره 32، شماره 3، مهر 1401، صفحه 17-28 اصل مقاله (852.64 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/fr.2022.41996.1763 | ||
نویسندگان | ||
فخرالدین صالحی* 1؛ مریم ساترابی2 | ||
1عضو هیأت علمی دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران. | ||
2دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: یکی از مهمترین روشهای فرآوری سبزیها و میوهها در سرتاسر جهان خشککردن آنها است که باعث تسهیل حملونقل، افزایش قابلیت نگهداری و کاهش فعالیتهای میکروبی میگردد. در همین راستا استفاده از تابش فروسرخ باعث افزایش سرعت خشککردن، حفظ کیفیت محصول نهایی و کاهش هزینههای فرآیند به دلیل کاهش مصرف انرژی میشود. پوششدهی محصولات کشاورزی قبل از فرآیند خشککردن نیز باعث بهبود کیفیت ظاهری محصول، و درنتیجه افزایش مشتریپسندی آن میشود. هدف: هدف از این پژوهش استفاده از پرتوهای فروسرخ جهت تسهیل فرآیند خشککردن و صمغهای دانه ریحان و گزانتان جهت پوششدهی و افزایش کیفیت برشهای هلو هنگام خشککردن، و بررسی سینتیک خشک شدن نمونهها است. روش کار: در این مطالعه اثر متغیرهای پوششدهی (شاهد، ریحان و گزانتان) و توان لامپ فروسرخ (150، 250 و 375 وات) بر زمان خشک شدن و محتوای رطوبت نمونهها در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. غلظت صمغهای استفاده شده 6/0 درصد (وزنی/وزنی)، ضخامت برشهای هلو 5/0 سانتیمتر و فاصله نمونهها از لامپ برابر 10 سانتیمتر در نظر گرفته شد. نتایج: نتایج نشان داد که با افزایش توان لامپ زمان خشککردن کاهش مییابد. پیش تیمار پوششدهی باعث افزایش زمان خشککردن نمونهها شد که زمان خشک شدن نمونههای پوشش دادهشده با صمغ دانه ریحان طولانیتر بود. میانگین زمان خشک شدن نمونههای شاهد، پوشش دادهشده با صمغهای ریحان و گزانتان به ترتیب برابر 78/52 دقیقه، 22/76 دقیقه و 00/62 دقیقه بود. این فرآیند توسط یک شبکه عصبی مصنوعی با 3 ورودی (زمان پرتودهی، نوع پوشش و توان لامپ پرتودهی) و 1 خروجی (محتوای رطوبت) مدلسازی شد. نتیجهگیری نهایی: بر اساس تحلیلهای صورت گرفته روی دادههای مدلسازی با استفاده از نرمافزار شبکه عصبی نروسولوشن، شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون انتشار برگشتی با ساختار 1-7-3، با ضریب همبستگی 999/0 و مقدار میانگین مربعات خطای 3123/0 مناسبترین شبکه برای تخمین محتوای رطوبت هلو پوشش دادهشده هنگام خشک شدن درون خشککن فروسرخ بود. | ||
کلیدواژهها | ||
پرتودهی فروسرخ؛ خشک کردن؛ شبکه عصبی مصنوعی؛ محتوای رطوبت | ||
مراجع | ||
خاکبازحشمتی م و سیفیمقدم ا، 1396، بررسی تکنیک متناوب مایکروویو- هوای گرم بر خواص کیفی و تغذیهای برگههای کیوی خشکشده. پژوهشهای صنایع غذایی، 27(1)، 126-111.
دهقانیخیاوی ه، خاکبازحشمتی م، دهقاننیا ج و باغبان ح، 1399، کاربرد روشهای هیبریدی (هوای داغ- مایکروویو- مادونقرمز) جهت خشککردن سیبزمینی و مطالعه ویژگیهای کیفی محصول خشکشده. پژوهشهای صنایع غذایی، 30(2)، 161-143.
عسگریورجانی س، صالحیفر م و شهریاری ش، 1400، ارزیابی اثر ضداکسایشی و ضدمیکروبی صمغ دانه ریحان و اسانس پونه کوهی در ماندگاری کیک شکلاتی کمچرب. پژوهشهای صنایع غذایی، 31(1)، 31-17.
Amini G, Salehi F and Rasouli M, 2020. Drying process modeling of basil seed mucilage by infrared dryer using artificial neural network. Journal of Food Science and Technology (Iran) 17(106): 23-31.
Amini G, Salehi F and Rasouli M, 2021. Drying kinetics of basil seed mucilage in an infrared dryer: Application of GA-ANN and ANFIS for the prediction of drying time and moisture ratio. Journal of Food Processing and Preservation 45(3): e15258.
Doymaz İ, 2004. Effect of pre-treatments using potassium metabisulphide and alkaline ethyl oleate on the drying kinetics of apricots. Biosystems Engineering 89(3): 281-287.
Fakhouri FM, Fontes LCB, Gonçalves PVdM, Milanez CR, Steel CJ and Collares-Queiroz FP, 2007. Filmes e coberturas comestíveis compostas à base de amidos nativos e gelatina na conservação e aceitação sensorial de uvas Crimson. Food science and technology 27(2): 369-375.
Garcia CC, Caetano LC, de Souza Silva K and Mauro MA, 2014. Influence of Edible Coating on the Drying and Quality of Papaya (Carica papaya). Food and Bioprocess Technology 7(10): 2828-2839.
Hebbar H U, Vishwanathan K and Ramesh M, 2004. Development of combined infrared and hot air dryer for vegetables, Journal of Food Engineering 65: 557-563.
Hosseini Ghaboos SH, 2016. Production of pumpkin powder with vacuum-infrared system and its use in the formulation of spong cake, Food science and technology. Islamic Azad University, Science and Research Brach, Tehran, p. 122.
Jun S, Krishnamurthy K, Irudayaraj J and Demirci A, 2011. Fundamentals and theory of infrared radiation. In: Pan, Z. Atungulu, G. G. (Eds.). Infrared heating for food and agricultural processing. New York. CRC press, 1-18.
Kingsly RP, Goyal RK, Manikantan MR and Ilyas SM, 2007. Effects of pretreatments and drying air temperature on drying behaviour of peach slice. International Journal of Food Science & Technology 42(1): 65-69.
Krishnamurthy K. Kaur Khurana H. Jun S. Irudayaraj J and Demirci A, 2008. Infrared Heating in Food Processing: An Overview. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 7: 2-13.
Salehi F, 2020a. Recent advances in the modeling and predicting quality parameters of fruits and vegetables during postharvest storage: A review. International Journal of Fruit Science 20(3): 506-520.
Salehi F, 2020b. Recent applications and potential of infrared dryer systems for drying various agricultural products: A review. International Journal of Fruit Science 20(3): 586-602.
Salehi F, 2020c. Edible coating of fruits and vegetables using natural gums: A review. International Journal of Fruit Science 20 (S2): S570-S589.
Salehi F, 2021. Recent applications of heat pump dryer for drying of fruit crops: A review. International Journal of Fruit Science 21 (1): 546-555.
Satorabi M, Salehi F and Rasouli M, 2021. The influence of xanthan and balangu seed gums coats on the kinetics of infrared drying of apricot slices: GA-ANN and ANFIS Modeling. International Journal of Fruit Science 21(1): 468-480.
Sharma GP, Verma RC and Pathare P B. 2005. Mathematical modeling of infrared radiation thin layer drying of onion slices. Journal of Food Engineering 71: 282–286.
Shayan T, Hakimzadeh V and Shahidi Noghabi M, 2019. Modeling the efficiency of ultrafiltration process in purification of microfiltered raw sugar beet juice by artificial neural network. Iranian Journal of Food Science and Technology 16 (88):17-26.
Zhang Y, Wang S, Ji G and Phillips P, 2014. Fruit classification using computer vision and feed-forward neural network. Journal of Food Engineering 143: 167-177. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 524 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 291 |