تعداد نشریات | 43 |
تعداد شمارهها | 1,275 |
تعداد مقالات | 15,740 |
تعداد مشاهده مقاله | 51,839,208 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 14,674,135 |
تاثیر ریزپوشانی کردن بر ویژگیهای اسانس پوست پرتقال حاصل از پسماندهای کارخانجات آب پرتقال | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
دوره 32، شماره 2، تیر 1401، صفحه 109-121 اصل مقاله (1.03 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/fr.2022.47564.1802 | ||
نویسندگان | ||
شهین زمردی* 1؛ الهام آذرپژوه2؛ پروین شرایعی3 | ||
1مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی | ||
2استادیار پژوهشی، بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج | ||
3بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران | ||
چکیده | ||
مقدمه: اسانس پوست پرتقال که در صنایع مختلف به عنوان طعم دهنده استفاده میشود، به طور معمول دارای ثبات فیزیکیشیمیایی و حلالیت کمتری در آب است. در این تحقیق، تأثیر ریزپوشانی بر ویژگیهای اسانس حاصل از پوست پرتقال رقم تامسون مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روشها: ابتدا پوست پرتقال در دمای 35 درجه سلسیوس به مدت 19 دقیقه تحت فراصوت در فرکانس 20 کیلو هرتز، با شدت 60 درصد قرار گرفت و سپس توسط دستگاه کلونجر اسانس آن استخراج شد. اسانس استخراج شده با استفاده از محلولهای تهیه شده از بتاسیکلودکسترین و کازئینات سدیم در غلظتهای 5 و 10% در آب، به روش خشک کردن انجمادی ریزپوشانی شد. سپس راندمان تولید، رطوبت، اندازه قطر ذرات، دانسیته توده، دمای انتقال شیشهای، ترکیبات فنلی و قدرت گیرندگی رادیکال آزاد، ریزساختار و سینیتیک پایداری ریزکپسولها تعیین شد. نتایج با استفاده از طرح آماری کاملاً تصادفی در 3 تکرار تجزیه شد. میانگینها در سطح 05/0 با آزمون چند دامنهای دانکن مقایسه شد. نتایج: نتایج نشان داد که ویژگیهای ریزکپسولهای تهیه شده با دیواره بتاسیکلودکسترین به جز دانسیته توده بالاتر از ویژگی ریزکپسولهای تهیه شده با دیواره کازینات سدیم بود (p<0.05). رطوبت و راندمان ریزکپسولها با افزایش غلظت بتاسیکلودکسترین افزایش اما با افزایش غلظت کازینات سدیم کاهش یافت. با افزایش غلظت هر دو دیواره دانسیته توده افزایش و دمای انتقال شیشهای و قدرت گیرندگی رادیکال آزاد کاهش یافت. نتایج حاصل از تعیین ریزساختار نشان داد که ریزکپسولهای حاوی بتاسیکلودکسترین به شکل کروی، دارای تورفتگی و خلل و فرج زیاد و ریزکپسولهای حاوی کازئیناتسدیم دیوارهای نازک و یکنواخت بدون خلل و فرج بود. نتایج حاصل از بررسی پایداری ریزکپسولها حاکی است که در طول نگهداری با افزایش رطوبت نسبی، مقدار DPPH افزایش و با افزایش دما از 4 تا 25 درجه سلسیوس کاهش یافت. نتیجهگیری: ریزکپسولهای اسانس تهیه شده با دیوارة بتاسیکلودکسترین با غلظت 10 %، دارای خصوصیات فیزیکی-شیمیایی بهتری نسبت به سایر دیوارهها بودند. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس؛ پسماند فرآوری؛ پوست پرتقال؛ ریزپوشانی | ||
مراجع | ||
زمردی ش، آذرپژوه ا و شرایعی پ، 1399. تأثیر فراصوت و ریزپوشانی کردن بر ویژگیهای ترکیبات زیست فعال عصارۀ استخراج شده از تفالۀ انگور قرمز رقم رشه سردشت. تحقیقات مهندسی صنایع غذایی، جلد 91، شماره 61 صفحههای 97 تا 112.
عرفانی ع، پیروزی فرد م خ، الماسی ه، غیبی ن، 1398. میکروانکپسولاسیون نانوامولسیون اسانس دارچین پایدار شده توسط بتاسیکلودکسترین و کازئینات سدیم. علوم و صنایع غذایی، جلد 19، شماره 16 صفحههای 107 تا 117.
گلابیان الف و رومیانی ل، 1397. اثر آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی اسانس برگ نارنج بر ماندگاری قزل آلای رنگین کمان. پژوهشهای صنایع غذایی، جلد 28، شماره 4 صفحههای 113 تا 128.
معینینیا م، علی بابایی ز و زمیندار ن، 1400. بهینهسازی کاهش میزان کلسترول شیر با استفاده از بتاسیکلودکسترین و کاتچین هیدرات. پژوهشهای صنایع غذایی، جلد 31 شماره 4 صفحههای 65 تا 78.
نجفی م و کدخدایی ر، 1390. ریزپوشانی لیمونن به روش خشک کردن انجمادی. پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران، جلد 7 شماره 2. صفحههای 210 تا 217.
Ahmed M, Sorifa Akter MST, Jin-Cheol Lee and Jong-Bang Eun C, 2010. Encapsulation by spray drying of bioactive components, physicochemical and morphological properties from purple sweet potato. LWT - Food Science and Technology, 43: 1307-1312.
Azarpazhooh E, Sharayei P, Zomorodi S and Ramaswamy HS, 2018. Physicochemical and phytochemical characterization and storage stability of freeze-dried encapsulate pomegranate peel anthocyanin and in vitro evaluation of its antioxidant activity. Food and Bioprocess Technology, 12(2):199-210.
Jalil R, Nixon JR, 1990. Microencapsulation using poly (DL-lactic acid). II: Effect of polymer molecular weight on the microcapsule properties. Journal of Microencapsulation, 7(2): 245-54.
Kanakdande D, Bhosale RS and Singhal R, 2007. Stability of cumin oleoresin microencapsulated in different combination of gum Arabic, maltodextrin and modified starch. Carbohydrate Polymers, 67(4):536–541.
Kaushik V and Roos Y H, 2007. Limonene encapsulation in freeze-drying of gum Arabic-sucrose -gelatin systems. Lwt-Food Science and Technology, 40: 1381-1391.
Moghimi R, Ghaderi L, Rafati H, Aliahmadi A and McClements D J, 2016. Superior antibacterial activity of nanoemulsion of Thymus daenensis essential oil against E. coli. Food chemistry, 194: 410- 415.
Munhuweyi K, Caleb O J, van Reenen A J and Opara U L, 2018. Physical and antifungal properties of β-cyclodextrin microcapsules and nanofibre films containing cinnamon and oregano essential oils. LWT– Food Science and Technology, 87: 413-422.
Saldanha do Carmo C, Maia C, PoejoJ, Lychko I, Gamito P, Nogueira I and Duarte C M M, 2017. Microencapsulation of α-tocopherol with zein and β-cyclodextrin using spray drying for colour stability and shelf-life improvement of fruit beverages. RSC Adv. 7(51): 32065–32075.
Sharayei P, Azarpazhooh E, Zomorodi S and Ramaswamy HS, 2019. Ultrasound assisted extraction of bioactive compounds from pomegranate (Punica granatum L.) peel. LWT – Food Science and Technology, 101: 342-350.
Soottitantawat A, Yoshii H, Furuta T, Ohkawara M, Forssel P and Partanen R, 2004. Effect of water activity on the release characteristics and oxidative stability of d-limonene encapsulated by spray drying. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52:1269-1276.
Torres-Alvarez C, Castillo S, Sánchez-García E, Aguilera González C, Galindo-Rodríguez S A, Gabaldón-Hernández J and Báez-González J G, 2020. Inclusion complexes of concentrated orange oils and β-cyclodextrin: physicochemical and biological characterizations. Molecules, 25: 1-17.
Yoshii H, Soottitantawat A, Liu XD, Atarashi T, Furuta T and Aishima S, 2001. Flavor release from spray dried maltodextrin/gum Arabic or soy matrices as a function of storage relative humidity. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 2: 55–61. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 473 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 339 |