تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,486,406 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,213,598 |
ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی روغن استخراج شده از بافتهای چربی شترمرغ (نژاد گردن مشکی کانادایی) | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
دوره 32، شماره 2، تیر 1401، صفحه 43-57 اصل مقاله (1.5 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/fr.2021.42958.1776 | ||
نویسندگان | ||
نادیا دهقانی اشکذری1؛ مریم قراچورلو* 2؛ پیمانه قاسمی افشار3 | ||
1دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی ،تهران، ایران | ||
2دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران | ||
3استادیار گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد هیدج، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی:روغن شترمرغ منبع روغنی بسیار با ارزشی است. با این وجود اطلاعات محدودی در مورد آن وجود دارد. هدف :از این تحقیق بررسی ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی روغن استخراج شده از بخشهای مختلف بدن شترمرغ و معرفی آن به عنوان منبع جدیدی از روغن خوراکی میباشد. روش کار: در این تحقیق، از پیه موجود در 3 قسمت (جلوی قلب، جلوی قفسه سینه و زیرین شکمی) به منظور استخراج روغن با استفاده از روش گداخت مرطوب استفاده گردید. سپس برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی روغن استخراجی از قبیل ترکیب اسیدهای چرب، کلسترول و استرول کل، ترکیبات توکوفرولی، نقطه ذوب، اندیس رفراکت، رنگ و زمان پایداری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج: عمدهترین اسیدهای چرب روغنهای استخراجی، اسید اولئیک بود. بیشترین میزان کلسترول (mg/100g 82/95)، استرول کل (mg/100g 91/125) و دلتاتوکوفرول (mg/100g 98/0)، در روغن جلوی قلب بود. بیشترین میزان آلفا توکوفرول (mg/100g 45/2) و بتا توکوفرول (mg/100g 87/0) در روغن جلوی سینه حاصل شد. نمونهها با هم از نظر میزان گاما توکوفرول و گاما توکوترینول تفاوت معنی داری نداشتند. میزان نقطه ذوب و اندیس رفراکت، رنگ زرد و قرمز در روغن بخش جلوی قلب، جلوی سینه و بخش زیرین شکمی تفاوت معنی دار نشان ندادند. بیشترین میزان زمان پایداری نیز در روغن جلوی قلب حاصل شد. نتیجه گیری نهایی: با توجه به نتایج به دست آمده، روغن شترمرغ به دلیل محتوای بالای اسیدهای چرب ضروری و ترکیبات توکوفرولی، میزان کم کلسترول و پایدا ری مناسب، میتواند به عنوان روغن با ارزش در صنعت غذا مدنظر قرار گیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
روغن؛ شتر مرغ؛ ویژگیهای فیزیکی شیمیایی | ||
مراجع | ||
جلیلیان ح ر و بیک نژاد د، 1397. بررسی خواص فیزیکوشیمیایی روغن حاصل از بذر توتون کشت شده در ایران، 8(4)، 78-63.
جمالی پور م، 1391. ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﺧﺼﻮﺻﻴﺎت ﻓﻴﺰﻳﻜﻲ و ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ روﻏﻦ ﺷﺘﺮﻣﺮغ ﺑﺎ ﭘﺎﻳﻪﻫﺎی ﺑﻬﺪاﺷﺘﻲ- آراﻳﺸﻲ. ﻧﺸﺮﻳﻪ داﻧﺸﮕﺎه ﻋﻠﻮم ﭘﺰﺷﻜﻲ اﻟﺒﺮز، 2 (1)، 47-50.
حاجی محمودی م، زمانی مزده ف، ترابی پ، مرادی خاتون آبادی ژ و شمس اردکانی م ر، 1392. بررسی پروفایل اسیدهای چرب روغن شترمرغ به روش کروماتوگرافی گازی. بیست و یکمین کنگره ملی علوم و صنایع غذایی دانشگاه شیراز.
خیری ف، درخشنام م و عزیزخانی س، 1393. بررسی کیفیت و خواص فیزیکو شیمیایی روغن شتر مرغ ، همایش ملی علوم و فناوریهای نوین در صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تربت حیدریه.
دلوی اصفهان م و دارایی گرمه خانی ا، 1390. ارزیابی کیفیت روغن شتر مرغ به منظور استفاده در فراوردههای آرایشی و غذایی، نشریه پژوهشهای صنایع غذایی، 21 (4)، 434-445.
سازمان ملی استاندارد ایران 1394. استاندارد 2-13126، روغنها و چربیهای گیاهی و حیوانی -کروماتوگرافی گازی متیل استرهای اسیدهای چرب-قسمت 2- تهیه متیل استرهای اسیدهای چرب.
صفری م، 1393 تکنولوژی روغن و چربیهای خوراکی، انتشارات دانشگاه تهران، چاپ دوم، 466 صفحه.
علی رضالو ا، علی رضالو ک، کریم زاده ق و امیدبیگی ا، 1390. بررسی تأثیر عوامل محیطی بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی روغن گیاه دارویی کرچک، فصلنامه داروهای گیاهی، 10( 4)، 106-97.
قراچورلو م، قوامی م و آبرومند پ، 1384. ارزیابی کیفیت تالوی ایرانی به عنوان یک منبع چربی خوراکی، مجله علوم کشاورزی، 11 (3) : 30 – 21.
قوامی م، قراچورلو م و غیاثی طرزی ب، 1387. تکنیکهای آزمایشگاهی روغنها و چربیها، انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات.
گلشنی ن، قوامی م و دلخوش ب، 1396. ارزیابی شیمیایی روغن استخراج شده از 7 رقم جدید کانولا، مجله علوم غذایی و تغذیه، 14 (4)، 24-15.
محمدی ت، عزیزی م ح و تسلیمی ا، 1386. بررسی رابطه بین ترکیب اسیدهای چرب با پایداری روغن در مخلوط روغنهای آفتابگردان و کانولا، مجله علوم و صنایع غذایی، 4(2)، 67-76.
میرزایی رودکی م و سحری م ع، 1392. بررسی پایداری اکسایشی روغن زیتون، فصلنامه علوم و صنایع غذایی، 39 (10)،75-61.
همدانی ف، حدادخداپرست م ح، اسماعیل زاده کناری ر و عطایى صالحى ا، 1393. مقایسه ساختار شیمیایی و پایداری حرارتی روغن مغز کلخونگ (pistacia khinjuk) به عنوان یک منبع جدید روغن نباتی با روغن زیتون، فصلنامه علوم و فناوریهای نوین غذایی، 2 (5)، ٩١-٨٣.
AOAC, 2000, Official Methods of Analysis, 17th Edition, The Association of Official Analytical Chemists, Gaithersburg MD, USA.
AOCS, 2000, American Oil Chemists' Society. USA.
Basuny A M M, Arafat Sh. M, and Nasef Sh L 2011. Utilization of ostrich oil in foods. International Research Journal of Biochemistry and Bioinformatics 2 (8): 199-208.
Basuny A M M, Arafat Sh M, and Soliman HM, 2017. Biological Evaluation of 19-Ostrich Oil and Its Using for Production of Biscuit. Egypt Journal Chemistry 60 (6): 1091-1099.
Belichovska D, Hajrulai-Musliu Z, Uzunov R, Belichovska K, and Arapcheska M, 2015. Fatty acid composition of ostrich (Struthio Camelus) abdominal adipose tissue. Macedonian Veterinary Review 38 (1): i-vii.
Deeming DC, 1999. The Ostrich Biology, Production and Health. Cambridge University Press: London.
García-González D, Aparicio- Ruiz R and Aparicio R, 2008. Virgin olive oil - Chemical implications on quality and health. European Journal of Lipid Science and Technology 110: 602–607.
Haila K and Heinonen M, 1994. Action of â-carotene on purified rapeseed oil during light storage. LWT - Food Science and Technology 27: 573-577.
Horbanczuk JO, Malecki I, Cooper RG. Jóźwik A, Klewiec J, Krzyżewski J, Khalifa H, Chyliński W, Wójcik A, and Kawka M, 2004. Cholesterol content and fatty acid composition of two fat depots from slaughter ostriches (Struthio camelus) aged 14 months. Animal Science Papers and Reports 22 (2): 247-251.
Horbańczuk O F, and Wierzbicka A, 2016. Technological and nutritional properties of ostrich, emu, and rhea meat quality. Journal of Veterinary Research 60: 279-286.
Hraš AR, Hadolin M, Knez Ž and Bauman D, 2000. Comparison of antioxidative and synergistic effects of rosemary extract with α-tocopherol, ascorbyl palmitate and citric acid in sunflower oil. Food Chemistry 71: 229-233
Liu C, Wang XD, Mucci L, Gaziano JM, Zhang SMM, 2009. Modulation of lung molecular biomarkers by beta-carotene in the Physicians’ Health Study. Cancer 115: 1049-1058.
Mandigo RW, 1999. Meat processing: modification of processed meat, in: Fat and cholesterol reduced foods (Chuck Haberstroh and Charles E, Morris, Eds). Portfolio Publishing Company, The Woodlands, Texas, USA, 119-131.
Matsushita S and Terao J, 1980. Singlet oxygen-initiated photooxidation of usaturated fatty acid esters and inhibitory effects of tocopherols and â-carotene. In: Autoxidation in Food and Biological Systems; Simic, M, Karel, M, eds, Plenum Press: New York pp. 27-44.
Meléndez-Martínez AJ, Vicario IM and Heredia FJ,2007. Carotenoid pigments: structural and physicochemical considerations. Archivos Latinoamericanos de Nutrición 57: 109–117.
Palanisamy UD, Sivanathan M, Subramaniam T, Radhakrishnan AK, Haleagrahara N, Sundralingam U, and Chiew Gs, 2015. Refining Ostrich Oil and its Stabilization with Curcumin. Journal of Nutritional Health & Food Engineering 2 (2): 1-7.
Shen Y, Hu Y, Huang K, Yin S, Chen B, and Yao S, 2009. Solid-phase extraction of carotenoids. Journal of Chromatography A 1216: 5763-5768. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 654 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 373 |