تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,490,574 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,217,857 |
تأثیر محلول اکسید روی بر کیفیت و عمر نگهداری میوه توتفرنگی | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
دوره 32، شماره 1، فروردین 1401، صفحه 109-122 اصل مقاله (1.1 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/fr.2021.39742.1739 | ||
نویسندگان | ||
ابوالفضل گلشن تفتی* 1؛ عادل میرمجیدی هشتجین2؛ سید محمد ساجد3 | ||
1بخش تحقیقات مهندسی صنایع غذایی و فناوریهای پس از برداشت، مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، | ||
2بخش تحقیقات مهندسی صنایع غذایی و فناوریهای پس از برداشت، مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران | ||
3شرکت ایمن نوین پوشان پاک | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: توتفرنگی از میوههای فسادپذیر است که به پوسیدگیهای قارچی حساس بوده و دارای عمر پس از برداشت کوتاهی است. اکسید روی بهعنوان ترکیبی ایمن با خاصیت ضد میکروبی میتواند در افزایش زمان ماندگاری توتفرنگی مؤثر باشد. هدف: در این پژوهش، تأثیر محلول اکسید روی ( با نام تجاری ایمنژاو) بر ماندگاری، ویژگی-های فیزیکوشیمیایی و حسی میوه توتفرنگی رقم کاماروسا بررسی شد. روش کار: میوههای توتفرنگی در محلول اکسید روی با غلظتهای مختلف (31/0 درصد، 63/0 درصد، 94/0 درصد و 25/1 درصد) برای زمانهای 1، 2 و 3 دقیقه غوطهور شدند. سپس میوهها در ظروف پلاستیکی، بستهبندی و در شرایط معمولی (دمای 25 درجه سانتیگراد) و سردخانه (دمای 4 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 90-85 درصد) نگهداری شدند. دادهها با آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج: محلول اکسید روی در غلظت 31/0 درصد و غوطه-وری برای مدت 3 دقیقه سبب حفظ کیفیت و افزایش زمان ماندگاری میوههای توتفرنگی تا 2 هفته در سردخانه شد. در شرایط معمولی نگهداری نیز استفاده از محلول اکسید روی در غلظت 63/0 درصد و زمان غوطهوری 3 دقیقه سبب افزایش زمان نگهداری میوههای توتفرنگی به 48 ساعت شد. در این شرایط، میزان پوسیدگی میوههای توتفرنگی در مقایسه با شاهد تا 70 درصد کاهش یافت. اثر محلول ایمنژاو روی ویژگیهای حسی محصول قابل تشخیص نبود و تفاوت معنیداری بین تیمارها مشاهده نشد. نتیجهگیری نهایی: محلول اکسید روی در غلظتهای پیشنهادی و نگهداری در سردخانه، در حفظ کیفیت و کاهش پوسیدگی در میوه توتفرنگی مؤثر بود. | ||
کلیدواژهها | ||
اکسید روی؛ پوسیدگی؛ توتفرنگی؛ رقم کاماروسا | ||
مراجع | ||
احمدی جوزانی م، جوانمرد داخلی م و عراقی م، 1394. ارزیابی اثر عصاره دارچین در بستهبندی فعال برای بهبود ماندگاری توت فرنگی، فصلنامه علمی ترویجی علوم و فنون بستهبندی، 6، 60-52.
اصغری مرجانلو ا، مستوفی ی، شعیبی ش و مقومی م، 1387. تأثیر اسانس ریحان بر کنترل پوسیدگی خاکستری و کیفیت پس از برداشت توت فرنگی (سلوا)، فصلنامه گیاهان دارویی، 8، 139-131.
امامیفر آ، 1397. ارزیابی تأثیر پوشش خوراکی نانوذرات اکسید روی بر ویژگیهای میکروبی، فیزیکوشیمیایی و حسی انگور سیاه
طی انبارداری، فصلنامه فناوریهای نوین غذایی، 4، 680-663.
جنتی م، عبدوسی و و مشهدی اکبر بوجار م، 1393. اثر کاربرد کلرید کلسیم و اسانس آویشن بر برخی صفات پس از برداشت میوه توت فرنگی، فصلنامه دانش نوین کشاورزی پایدار، 2، 32-25.
حسینی س م، رضایی ف و درویشنیا م، 1391. بررسی اثرات ضد قارچی اسانس گیاهان رازیانه و زیره سبز در کنترل قارچ عامل بیماری پوسیدگی پس از برداشت میوه توت فرنگی، اولین همایش ملی فیزیولوژی پس از برداشت. دانشگاه شیراز، شیراز. ایران.
دودمان م و امیری م ا، 1392. اثر Mg ، K وN بر عملکرد و کیفیت میوه توتفرنگی(Fragaria×ananasa cv. Sun Rise) در شرایط کشت هیدروپونیک، علوم و فنون کشتهای گلخانهای، 4، 118-111.
رضوی ف و خلقتی بنا ف، 1396. مدیریت کشت و پرورش توتفرنگی در مزرعه و گلخانه. مدیریت هماهنگی ترویج کشاورزی، اداره رسانههای آموزشی، سازمان جهاد کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری.
صادقیپور س، اخوان ح ر، شاکر اردکانی ا و حسینی ف، 1398. تأثیر بستهبندی پلیاتیلنی حاوی نانوذرات اکسید روی بر
ماندگاری خرمای مضافتی، علوم و صنایع غذایی، 87، 152-141.
محمدی ا، اخلاقی فیض آباد س ه و پدرامنیا ا، 1397. بررسی اثر بازدارندگی اسانس برگ رزماری بر قارچ بوتریتیس سینرا برای افزایش ماندگاری میوه توتفرنگی، نشریه نوآوری در علوم و فناوری غذایی، 10، 10-1.
مدرس ب، رامین ع ا و قبادی س، 1393. اثر1- متیل سیکلوپروپن برعمر انبارمانی و قفسهای میوه توتفرنگی رقم "کاماروسا"، مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی، 4، 267-253.
میغانی ح، برومند ن و مقبلی ا، 1397. اثر کیتوزان و کلرید کلسیم بر حفظ کیفیت پس از برداشت و ترکیبهای پاداکسنده میوه توتفرنگی، علوم و صنایع غذایی، 76، 317-307.
وحدت ش، قاسمنژاد م، فتوحی قزوینی ر، شیری م ع و خداپرست س ع ا، 1391. اثر غلظتهای مختلف ژل آلوئهورا بر حفظ کیفیت پس از برداشت میوه توتفرنگی، نشریه پژوهشهای صنایع غذایی، 22، 285-271.
Abd-Alla MA, Abd- El- Kader MM, Abd-El-Kareem F and El-Mohamedy RSR, 2011. Evaluation of lemongrass, thyme and peracetic acid against gray mold of strawberry fruits. Journal of Agricultural Technology 7: 1775-1787.
Al-Naamani L, Dutta J and Dobretsov S, 2018. Nanocomposite zinc oxide-chitosan coatings on polyethylene films for extending storage life of Okra (Abelmoschus esculentus). Nanomaterials 479: 1-14.
Asghari Marjanlo A, Mostofi Y, Shoeibi SH and Fattahi M, 2009. Effect of cumin essential oil on postharvest decay and some quality factors of strawberry. Journal of Medicinal Plants 8: 25-43.
Chaudhry Q, Scotter M, Blackburn J, Ross B, Boxall A, Castle L, Aitken R and Watkins R, 2008. Applications and implications of nanotechnologies for the food sector. Food Additives and Contaminants 25: 241–258.
Espitia PJP, Soares NDFF, Dos Reis Coimbra JS, De Andrade NJ, Cruz RS and Medeiros EAA, 2012. Zinc oxide nanoparticles: Synthesis, antimicrobial activity and food packaging applications. Food Bioprocess Technology 5: 1447–1464.
Hernandez-Munoz P, Almenar E, Jose-Ocio M and Gavara R, 2006. Effect of calcium dips and chitosan coatings on postharvest life of strawberries (Fragaria xananassa). Postharvest Biology and Technology 39: 247–253.
Kalt W, Forney CF, Martin A and Prior RL, 1999. Antioxidant capacity, vitamin C, phenolics and anthocyanins after fresh storage of small fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry 47: 4638-4644.
Maraei RW and Elsawy KM, 2017. Chemical quality and nutrient composition of strawberry fruits treated by g-irradiation. Journal of Radiation Research and Applied Sciences 10: 80-87.
Muzzaffar S, Jan R, Wani IA, Masoodi FA, Bhat MM, Wani TA and Wani GR, 2016. Effect of preservation methods and storage period on the chemical composition and sensory properties of strawberry crush. Cogent Food & Agriculture 2: 1-11.
Niakan M, Pouladi I, Kaviani R and Esmaili E, 2019. Antimicrobial effect of zinc oxide and silver nitrate nanoparticles against S. aureus, A. baumannii and P. aeruginosa. Journal of Basic and Clinical Pathophysiology 7: 27-30.
Pelayo C, Ebeler SE and Kader AA, 2003. Postharvest life and flavor quality of three strawberry cultivars kept at 5oC in air or air + 20kPa CO2. Postharvest Biology and Technology 27: 171-183.
Pichia D, 2006. Guide to post harvest care of strawberries in Moldova. United States Agency International Development, Pp. 1-23.
Wang SY and Gao H, 2013. Effect of chitosan-based edible coating on antioxidants, antioxidant enzymesystem, and postharvest fruit quality of strawberries (Fragaria x aranassa Duch.). LWT – Food Science and Technology 52: 71-79.
Zhang ZY and Xiong HM, 2015. Photoluminescent ZnO nanoparticles and their biological applications. Materials 8: 3101–3127.
Zheng Y, Wang SY, Wang CY and Zheng W, 2007. Changes in strawberry phenolics, anthocyanins, andantioxidant capacity in response to high oxygen treatments. LWT-Food Science and Technology 40:49–57. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 747 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 359 |