تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,489,217 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,216,892 |
اثر پودر میوه گیاه پنجانگشت (Vitex agnus castus) بر عملکرد، کیفیت تخممرغ، فرآسنجههای بیوشیمیایی خونی، پاسخ ایمنی، سیستم تولیدمثلی و خصوصیات استخوان درشتنی مرغهای تخمگذار در دوره دوم تولید | ||
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی) | ||
دوره 31، شماره 4، اسفند 1400، صفحه 127-140 اصل مقاله (1015.24 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/as.2021.38676.1559 | ||
نویسندگان | ||
ندا فتحی مقدم1؛ محمدرضا قربانی* 2؛ صالح طباطبائی وکیلی3؛ احمد طاطار4 | ||
1دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان | ||
2گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان | ||
3گروه علوم دامی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان | ||
4استادیار گروه علوم دامی دانشگاه رامین خوزستان | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: با افزایش سن مرغان تخمگذار درصد تولید، کیفیت محتویات و نیز کیفیت پوسته تخم مرغ با سرعت بیشتری افت پیدا میکند. حفظ یا بهبود تولید و کیفیت تخم مرغ در سیکل دوم تولید میتواند از نظر اقتصادی مهم باشد. گیاه پنجانگشت بهدلیل غنی بودن فیتواستروژنها بهنظر میرسد بر عملکرد و صفات کیفی تخممرغ در مرغهای تخمگذار موثر باشد. هدف: این آزمایش به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف پودر میوه گیاه پنجانگشت بر عملکرد، صفات کیفی تخممرغ، پاسخ ایمنی، فرآسنجههای خونی، مورفولوژی تخمدان و برخی از ویژگیهای استخوان درشتنی مرغهای تخمگذار انجام گردید. روش کار: آزمایش با استفاده از 150 قطعه مرغ تخمگذار سویه هایلاین (W-36) از سن 80 تا 90 هفتگی (دوره دوم تولید) در قالب طرح کاملا" تصادفی با 5 تیمار، 5 تکرار و 6 قطعه پرنده در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از سطوح 0، 5/0، 1، 5/1 و 2 درصد پودر گیاه پنج انگشت. جیره پایه بر اساس ذرت و سویا تنظیم گردید. نتایج: نتایج آنالیز شیمیایی گیاه پنجانگشت نشان داد که مقادیر پروتئین خام، چربی خام، خاکستر و فیبر خام به ترتیب 5/10، 6/5، 6/12 و 56 درصد ماده خشک بودند. استفاده از پودر پنجانگشت در چهار هفته اول، چهار هفته دوم و کل دوره آزمایش تاثیر معنیداری بر میزان مصرف خوراک، وزن تخممرغ، توده تخممرغ، درصد تولید و ضریب تبدیل غذایی مرغهای تخمگذار نداشت (05/0<P). فرآسنجههای کیفی تخممرغ نیز در طول دوره آزمایش تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (05/0<P)، هر چند در چهار هفته اول درصد سفیده افزایش و به موازات آن درصد زرده کاهش یافت (05/0>P). استفاده از گیاه پنجانگشت بر پاسخ ایمنی، فرآسنجههای تولیدمثلی، ویژگیهای استخوان درشتنی، غلظت گلوکز،HDL سرم خون و آنزیمهای ALT و ASTکبدی اثر معنیداری نداشت (05/0<P)، اما غلظت تریگلیسرید و کلسترول سرم با افزایش سطح به طور معنیداری کاهش یافت (05/0>P). نتیجهگیری نهایی: با توجه به نتایج حاصل از این آزمایش، استفاده از گیاه دارویی پنجانگشت تا سطح 2 درصد اثر معنیداری بر عملکرد مرغ تخمگذار نداشت، اما توانست سبب کاهش میزان تریگلیسرید و کلسترول سرم گردد. | ||
کلیدواژهها | ||
عملکرد؛ فیتواستروژن؛ گیاه پنجانگشت؛ مرغ تخمگذار | ||
مراجع | ||
Abbas Azimi R, Jamzad Z, Sefidkon F and Bakhshi G, 2006. The potential value of phytochemical and micromorphological characters in taxonomic treatment of genus Vitex L. The Iranian Journal of Botany 12(1): 15-35. (In Persian).
AOAC, 2000. Official Methods of Analysis. Vol. I. 18th Edition. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, USA.
Arjmandi HB, Jaaoenhjwa A, Shaheen N and Reeves RD, 1992. Dietary soluble cholesterol affect serum cholesterol concentration, hepatic portal venus short- chain fatty acid concentration and fecal sterol exertion in rats. Journal of Nutrition 122: 246-253.
Bahrebar M, Bohaoddini A, Bahrebar A, Taherianfard M, Razavi Motlagh M and Bahrebar A, 2010. Study of the Effects of Vitex agnus-castus Leaf Extract on the Serum Concentration of Cholesterol and Triglyceride in Male Rats. Food Technology and Nutrition 7(4): 20-31. (In Persian).
Bar A and Hurwitz S, 1979. The interaction between calcium and gonadal hormones in their effect on plasma calcium, bone, 1-25-hydroxycolecalciferol hydroxylase and duodenal calcium binding protein, measured by radioimmunoassay in chicks. Endocrinolog 104:1455-1460.
Cossuta D, Simndi EV, Hohmann J and Prech I, 2008. Supercritical fluid extraction of Vitex agnus castus fruit. The Journal of Supercritical Fluids 47: 188–194.
Crowel R, 1999. Prevention and therapy of cancer by dietary properties of aromatic plants alcoholic extracts. Romanian Biotechnological Letters 12: 3533-3537.
Danielle C, Coon JT, Pitter MH and Ernst E, 2005. Vitex Agnus Castus a systematic review of adverse events. Drug Safety 28(4): 319-332.
Duncan DB, 1955. Multiple range and multiple F test. Biometrics 11: 1-42.
Elabbadi N, Day CP, Gamouh A, Zyad A and Yeaman SJ, 2005. Relationship between the inhibition of phosphatidic acid phosphohydrolase-1 by oleate and oleoyl-CoA ester and its apparent translocation. Biochimie 87(5): 437-443.
Ferket PR and Gernat AG, 2006. Factors that affect feed intake of meat birds: a review. Poultry Science 5: 905-911.
Gallagher JC, Riggs BL, Eisman J, Hamstra A, Arnoud SB and Deluca H, 1979. Intestinal calcium absorption and serum vitamin D metabolites in normal subjects and osteoporotic patients. Journal of Clinical Investigation 64: 729-73.
GholamrezaieSani L, Mohammadi M, Jalali Sendi J, Abolghasemi SA and Roostaie Ali Mehr M, 2013. Extract and leaf powder effect of Artemisia annua on performance, cellular and humeral immunity in broilers. Iranian Journal of Veterinary Research 14 (1): 15-20.
Guclu BK, Konca Y, Aktug E, Sariozkan S, Beyzi SB and Kaliber M, 2016. The effect of dietary supplementation of Vitex agnus-castus and vitamin combinations on performance and carcass traits in heat stressed broilers. Mediterranean Poultry Summit Conference. Abstract.
Hansen KK, Kittok RJ, Sarath G, Toombs CF, Caceres N and Beck MM, 2003. Estrogen receptor-α population’s change with age in commercial laying hens. Poultry Science 82: 1624-1629.
HY-Line Variety W-36, 2016. Commercial Management Guide Available at: www.hyline.com
Karacollokcu MZ, Guclu BK, Kara K and Tugrulay S, 2016. Effect of some essential oil supplementation to laying hen diet on performance and egg quality. Journal of the Faculty of Veterinary Medicine Istanbul University 42(1): 31-37.
Khogare DT, 2010. Effect of dietary fiber on blood lipid profile of selected respondent. International Food Research Journal 19(1): 297-302.
Larion D, 1996. Dietary fibers: Effect on lipid metabolism and mechanisms of action. European Journal of Clinical Nutrition 50: 125-133.
Lavinia S, Dumitrescu G, Rinceanu D, Stef D, Mot D and Julean C, 2009. The effect of medicinal plants and plant extracted oils on broiler duodenum morphology and immunological profile of broiler. Romanian Biotechnological Letters 19 (9): 1906-1914.
Levis S, Strickman-Stein N, Doerge DR and Krischer J, 2010. Design and baseline characteristics of the soy phytoestrogens as replacement estrogen (SPARE) study a clinical trial of the effects of soy isoflavones in menopausal women. Contemporary Clinical Trials 31(4):293-302.
Mutus R, Kocabagli N, Alp M, Aca N, Eren N and Gezen S, 2009. The effect of dietary probiotic supplementation on tibial bone characteristics and strength in broilers. Poultry Science 85(9): 1621-1625.
Nejati Z and Hossini E, 2017. The effect of alcoholic extract of Vitex Agnus Castus and Vitamin E on serum levels of liver enzymes, glucose, lipid and insulin profiles in adult female rats. Journal of Animal Biology 2:87-94. (In Persian).
Nelson NA, Lakshmanan N and Lamont SJ, 1995. Sheep red blood cell and Brucella abortus antibody responses in chickens selected for multitrait immunocompetence. Poultry Science 74: 1603-1609.
Nobakht A, Safamehr A, Norani J, and Moghaddam M, 2013. The effects of using different levels of pennyroyal (Mentha pulegium) medicinal plant on performance in broilers and laying hens. Animal Sciences Journal (Pajouhesh & Sazandegi) 92: 41-51. (In Persian).
Nozari Y and Chaji M, 2019. The effect of feeding vitex agnus-castus leaves on nutrients digestibility and fattening performance of male goat kids. Animal Production 21(4):475-48. (In Persian).
Onagbesan OM and Peddie MJ, 1989. Calcium-dependent stimulation of estrogen secretion by FSH from theca cells of the domestic hen (Gallus domesticus). General and Comparative Endocrinology 75: 177-186.
Orban JI, Adeola O and Stroshine R, 1999. Microbial phytase in finisher diets of White Pekin ducks: effects on growth performance, plasma phosphorus concentration and leg bone characteristics. Poultry Science 78: 366-377.
Park J, Ha S, Kang T, Oh M, Cho M, Lee S, Park J and Kim S, 2008. Protective effect of apigenin on ovariectomy induced bone loss in rats. Life Science 82(25): 1217-23.
Pauzenga U, 1985. Feeding parent stock. Zoo Technical International 22-24.
KordZanganeh S, Ghorbani MR, Tatar A and Barzegar H, 2018. Effect of different levels of wild pistachio (pistacia atlantica) leaves extract on performance, ceca microbial population and immunity responses of broiler chickens. Iranian Journal of Animal Research 10(3): 367-379. (In Persian).
Renema RA, Robinson FE, Oosterhof HH, Feddes JJ and Wilson JL, 2010. Effect of photostimulatory light intensity on ovarian morphology and carcass traits at sexual maturity in modern and antique egg-type pullets. Poultry Science 80: 47-56.
Salarinia A, Afzali N, Hosseini-Vashan SJ and Bashtani M, 2019. Effect of level and particle size of insoluble non-starch polyscharids of rice hull and oat hull on performance, carcass characteristics and intestinal morphology of broiler chickens. Animal Production 20(4): 639-625. (In Persian).
Salary J, Hemati Matin, HR and Hajati H, 2016. The effect of a dietary innovative multi‐material on sex hormones and molting period of canaries and laying hens. Iranian Journal of Applied Animal Science 6 (4): 937-942.
SAS Institute, 2005. SAS Users Guide: Statistics. Version 9.1. SAS Institute Inc., Cary, NC.
Sehmisch S, Boeckhoff J, Wille J, Seidlova Wuttke D, Rack T, Tezval M, Wuttke W, Stuermer K and Stuermer E, 2009. Vitex agnus castus as prophylaxis for osteopenia after orchidectomy in rats compared with estradiol and testosterone supplementation. Phytother Research 23(6): 851-858.
Shalaei M and Hosseini SM, 2014. Effect of different levels of purslane seed on blood parameters, plasma minerals, liver enzymes and some egg characteristics in laying hens. Animal Production Research 3(3): 45-55. (In Persian).
Srinivasan K, 2004. Spices as influencers of body metabolism: an overview of three decades of research. Food Research International 38: 77–86.
Suresh D and Srinivasan K, 2007. Studies on in vitro absorption of spice principles-curcumin, capsicine and piperine in rat intestines. Food Chemistry and Toxicology 45: 1437-1442.
Vakili R, 2011. Effect of Fennel and Thymus vulgaris extracts with and without flaxseed on performance and eggs quality of laying hens. Iranian Journal of Animal Science Research 3:243- 249. (In Persian).
Zhang B and Coon CN, 1997. The relationship of calcium intake, source, size, solubility in vitro and in vivo, and gizzard limestone retention in laying hens. Poultry Science 76: 1702-1706. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,116 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 390 |