تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,312 |
تعداد مقالات | 16,114 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,720,090 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,387,492 |
بررسی ویژگیهای پروبیوتیکی و تکنولوژیکی باکتریهای اسید لاکتیک جدا شده از دوغ بومی بهبهان | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
دوره 31، شماره 4، دی 1400، صفحه 169-186 اصل مقاله (1.26 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/fr.2021.42303.1768 | ||
نویسندگان | ||
محمد نوشاد؛ بهروز علیزاده بهبهانی؛ محمد حجتی* | ||
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: باکتریهای اسید لاکتیک میتوانند علاوه بر اثرات مفیدی که بر سلامتی مصرفکنندگان ایجاد می-کنند، خصوصیات متعدد تکنولوژیکی و ضدمیکروبی در ارتباط با استفادههای غذایی نیز داشته باشند. هدف: هدف از این پژوهش بررسی پتانسیل پروبیوتیکی، تکنولوژیکی و ضدمیکروبی سویههای اسید لاکتیک جداشده از دوغ محلی شهرستان بهبهان میباشد. روش کار: در این مطالعه ابتدا ویژگیهای پروبیوتیکی باکتریهای اسید لاکتیک از قبیل زندهمانی تحت شرایط اسیدی، زندهمانی در محیط شبیه سازی شده معده و روده، هیدروفوبیسیتی، خود و هم-تجمعی مورد بررسی قرار گرفت. سپس پتانسیل تکنولوژیکی آنها با آزمونهای قابلیت تولید اسید، فعالیت اتولیتیکی و مقاومت در برابر حرارت تعیین شد. در نهایت فعالیت ضدمیکروبی سویههایی که ویژگیهای پروبیوتیکی و تکنولوژیکی بهتری داشتند علیه 5 پاتوژن شاخص غذایی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج: سویههای لاکتوباسیلوس پلانتاروم و لاکتوباسیلوس دلبروکی زمانیکه در معرض شرایط اسیدی و همینطور، شرایط شبیهسازی شده معده و روده قرار گرفتند کمترین کاهش در تعداد را نشان دادند. هیدروفوبیسیتی سویهها 3/58-5/17 درصد گزارش شد که بیشترین درصد مربوط به لاکتوباسیلوس پلانتاروم بود. خود تجمعی باکتریهای اسید لاکتیک در محدود 2/48-3/25 درصد محاسبه گردید و بیشترین میزان خود تجمعی مربوط به پدیوکوکوس پنتوزاسئوس بود. همچنین تمامی سویهها فعالیت همتجمعی علیه اشرشیاکلی از خود بروز دادند که بیشترین مقدار مربوط به لاکتوباسیلوس پلانتاروم با 3/46 درصد بود. در ارتباط با ویژگیهای تکنولوژیکی، باکتریهای لاکتوباسیلوس دلبروکی و پدیوکوکوس پنتوزاسئوس بهترین پاسخ را در تمامی آزمونها از خود نشان دادند. همچنین فعالیت ضدمیکروبی باکتریهای لاکتوباسیلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس دلبروکی و پدیوکوکوس پنتوزاسئوس علیه پاتوژنهای اشرشیا کلی، سودوموناس آئروژینوزا، سالمونلا تایفیموریوم، میکروکوکوس لوتئوس و استافیلوکوکوس اورئوس مورد بررسی قرار گرفت که بیشترین حساسیت در باکتریهای میکروکوکوس لوتئوس و استافیلوکوکوس اورئوس و بیشترین مقاومت نیز توسط باکتری اشرشیا کلی مشاهده شد. نتیجهگیری نهایی: با توجه به نتایج به دست آمده باکتریهای لاکتوباسیلوس دلبروکی و پدیوکوکوس پنتوزاسئوس خصوصیات مناسبی جهت استفاده بهعنوان کشت الحاقی برای تولید محصولات تخمیری لبنی از خود نشان دادند. | ||
کلیدواژهها | ||
باکتریهای اسید لاکتیک؛ پروبیوتیک؛ نوشیدنی لبنی؛ فعالیت ضدمیکروبی | ||
مراجع | ||
امیننژاد س و کسری-کرمانشاهی ر. 1393. فعالیت ضد بیوفیلمی بخش شناور فاقد سلول لاکتوباسیلوس کازئی در سودوموناس آئروژینوزا، دوماهنامه فیض، 18 (1)، 30-37.
دعوتی ن و زیبائی س. 1396. جداسازی و شناسایی باکتریهای اسید لاکتیک دوغ شیر شتر تک کوهانه ایرانی و بررسی خواص تکنولوژیکی آنها، مجله علوم و صنایع غذایی ایران، 14 (65)، 311-322.عباباف خ، جوینده ح و ناصحی ب.1399. تأثیر تیمار آنزیمی ترانس گلوتامیناز بر ویژگی های فیزیکی شیمیایی و میکروبی ماست سویای سین بیوتیک، پژوهش های صنایع غذایی، 30 (3)، 189-201.
میردامادی س، رجبی ا، عزیزمحسنی ف و مومن ب. 1386. تولید اسید لاکتیک توسط سویه های مختلف لاکتوباسیل، مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، 2 (3)، 57-64.
نریمانی ط وتاری نژاد ع. 1393. جداسازی و شناسایی بیوشیمیایی و مولکولی باکتری های پروبیوتیک از شیر و ماست سنتی گاومیش شهرستان خوی، 24 (3)، 349- 335.
Abney KN and Hewlings SJ, 2019. Probiotic supplementation and reducing infiammation in hemodialysis patients: A systematic review. Journal of Renal Nutrition and Metabolism 5(1): 3-6.
Adamberg K, Kask S, Laht TM and Paalme T, 2003. The effect of temperature and pH on the growth of lactic acid bacteria: a pH-auxostat study. International Journal of Food Microbiology 85(1-2): 171-183.
Alvarez-Sieiro P, Montalbán-López M, Mu D and Kuipers OP, 2016. Bacteriocins of lactic acid bacteria: extending the family. Applied Microbiology and Biotechnology 100(7): 2939-2951.
Aslim B, Onal D and Beyatli Y, 2007. Factors influencing autoaggregation and aggregation of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus isolated from handmade yogurt. Journal of Food Protection 70(1): 223-227.
Ayad EH, Verheul A, Wouters JT and Smit G, 2001. Population dynamics of lactococci from industrial, artisanal and non-dairy origins in defined strain starters for Gouda-type cheese. International Dairy Journal 11(1-2): 51-61.
Bao Y, Zhang Y, Zhang Y, Liu Y, Wang S, Dong X, Wang Y and Zhang H, 2010. Screening of potential probiotic properties of Lactobacillus fermentum isolated from traditional dairy products. Food Control 21(5): 695-701.
Cunha AF, Acurcio LB, Assis BS, Oliveira DL, Leite MO, Cerqueira MM and Souza MR., 2013. In vitro probiotic potential of Lactobacillus spp. isolated from fermented milks. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia 65(6):1876-1882.
de Souza JV and Dias FS, 2017. Protective, technological, and functional properties of select autochthonous lactic acid bacteria from goat dairy products. Current Opinion in Food Science 1: 13:1-9.
de Melo Pereira GV, de Oliveira Coelho B, Júnior AI, Thomaz-Soccol V and Soccol CR, 2018. How to select a probiotic? A review and update of methods and criteria. Biotechnology Advances 36(8): 2060-2076.
El Soda M, Ahmed N, Omran N, Osman G and Morsi A, 2003. Isolation, identification and selection of lactic acid bacteria cultures for cheesemaking. Emirates Journal of Food and Agriculture 51-71.
Georgieva R, Yocheva L, Tserovska L, Zhelezova G, Stefanova N, Atanasova A, Danguleva A, Ivanova G, Karapetkov N, Rumyan N and Karaivanova E, 2015. Antimicrobial activity and antibiotic susceptibility of Lactobacillus and Bifidobacterium spp. intended for use as starter and probiotic cultures. Biotechnology & Biotechnological Equipment 29(1): 84-91.
Guo XH, Kim JM, Nam HM, Park SY and Kim JM, 2010. Screening lactic acid bacteria from swine origins for multistrain probiotics based on in vitro functional properties. Anaerobe 16(4):321-326.
Hojjati, M., Alizadeh Behbahani, B., and Falah, F, 2020. Aggregation, adherence, anti-adhesion and antagonistic activity properties relating to surface charge of probiotic Lactobacillus brevis gp104 against Staphylococcus aureus. Microbial Pathogenesis 147: 104420.
Hoseinifar SH, Ringø E, Shenavar Masouleh A and Esteban MÁ, 2016. Probiotic, prebiotic and synbiotic supplements in sturgeon aquaculture: a review. Reviews in Aquaculture 8(1): 89-102.
Kandil S and El Soda M, 2015. Influence of freezing and freeze drying on intracellular enzymatic activity and autolytic properties of some lactic acid bacterial strains. Advances in Microbiology 5: 371-382.
Kullen MJ and Klaenhammer TR, 1999. Identification of the pH‐inducible, proton‐translocating F1F0‐ATPase (atpBEFHAGDC) operon of Lactobacillus acidophilus by differential display: gene structure, cloning and characterization. Molecular Microbiology 33(6):1152-1161.
Ly MH, Aguedo M, Goudot S, Le ML, Cayot P, Teixeira JA, Le TM, Belin JM and Waché Y, 2008. Interactions between bacterial surfaces and milk proteins, impact on food emulsions stability. Food Hydrocolloids 22(5):742-751.
Ruiz-Moyano S, dos Santos MT, Galván AI, Merchán AV, González E, de Guía Córdoba M and Benito MJ, 2019. Screening of autochthonous lactic acid bacteria strains from artisanal soft cheese: probiotic characteristics and prebiotic metabolism. LWT 14:108388.
Strus M, Pakosz K, Gościniak H, Przondo-Mordarska A, Rozynek E, Pituch H, Meisel-Mikołajczyk F and Heczko PB, 2001. Antagonistic activity of Lactobacillus bacteria strains against anaerobic gastrointestinal tract pathogens (Helicobacter pylori, Campylobacter coli, Campylobacter jejuni, Clostridium difficile). Medycyna doswiadczalna i Mikrobiologia 53(2):133-142.
Techo S, Visessanguan W, Vilaichone RK and Tanasupawat S, 2019. Characterization and antibacterial activity against helicobacter pylori of Lactic Acid Bacteria isolated from thai fermented rice noodle. Probiotics and Antimicrobial Proteins 11(1): 92-102.
Tokatlı M, Gülgör G, Bağder Elmacı S, Arslankoz İşleyen N and Özçelik F, 2015. In vitro properties of potential probiotic indigenous lactic acid bacteria originating from traditional pickles. BioMed Research International. 2015;2015.
Vasiee A, Mortazavi SA, Sankian M, Yazdi FT, Mahmoudi M and Shahidi F, 2019. Antagonistic activity of recombinant Lactococcus lactis NZ1330 on the adhesion properties of Escherichia coli causing urinary tract infection. Microbial Pathogenesis 133:103547.
Wu C, Huang J and Zhou R, 2017. Genomics of lactic acid bacteria: current status and potential applications. Critical Reviews in Microbiology 43(4): 393-404.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 684 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 409 |