تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,489,357 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,216,926 |
مطالعه و مدلسازی حساسیت به کوفتگی میوه زردآلو تحت تأثیر ویژگیهای ضربه و خصوصیات میوه | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
دوره 31، شماره 3، مهر 1400، صفحه 63-83 اصل مقاله (1.52 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/fr.2021.39910.1740 | ||
نویسندگان | ||
مهدی خدائی* 1؛ سید صادق سیدلو هریس2؛ مرتضی صادقی3؛ سعید ظریف نشاط4 | ||
1گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران | ||
2دانشگاه تبریز دانشکده کشاورزی گروه مهندسی بیوسیستم | ||
3گروه مهندسی مکانیک ،دانشکده مکانیک، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران | ||
4دانشیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: کوفتگی شایعترین نوع صدمات مکانیکی میوهها در فرآیندهای پس از برداشت مانند بستهبندی و حملونقل میباشد. بررسی و پیشبینی دقیق و مناسب حساسیت به کوفتگی میتواند در انتخاب نوع محصول و مدیریت بهتر فرآیندهای پس از برداشت میوهها مفید باشد. هدف: تحقیق حاضر با هدف بررسی حساسیت به کوفتگی میوه زردآلو و مدلسازی آن تحت تأثیر مشخصههای ضربه (انرژی ضربه و بیشینه نیروی برخورد) و مشخصههای فیزیکی زردآلو (شعاع انحنا و سفتی آکوستیک) و با نگرش شناسایی رقم مقاومتر در برابر کوفتگی انجام شد. روش کار: برای انجام آزمایشهای تجربی و اندازهگیری خصوصیات فیزیکی مرتبط از دو رقم زردآلوی شاهرودی و اردوباد استفاده شد. ضرباتی با سطوح مختلف انرژی اعمال و حساسیت به کوفتگی بهصورت مدلها وتوابع رگرسیونی خطی و خطی چندگانه توسعه داده شدند. در این مدلها، انرژی جذب شده توسط زردآلو به صورت تابعی از خصوصیات ضربه (بیشینه نیروی برخورد یا انرژی ضربه) در کنار خصوصیات میوه ( شعاع انحنا و سفتی آکوستیک) پیشبینی شد. نتایج: طبق یافته های این مطالعه همه مشخصههای منتخب و بعضی از اثرات متقابل آنها تأثیر معنیداری بر میزان کوفتگی محصول داشتند. معادله رگرسیونی خطی چندگانه بهترین مدل برای پیشبینی حساسیت به کوفتگی زردآلو انتخاب شد. نتایج نشان داد با افزایش مشخصههای شعاع انحنا و سفتی آکوستیک میوه، مقدار کوفتگی کاهش مییابد اما با افزایش هر دو مشخصه نیروی برخورد و انرژی ضربه، انرژی جذب شده افزایش پیدا میکند. نتیجهگیری نهایی: با توجه به نتایج این تحقیق، رقم اردوباد حساسیت کمتری نسبت به کوفتگی دارد و برای انتقال به مسافتهای طولانی گزینه مناسبتری میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
زردآلو؛ سفتی آکوستیک؛ صدمات مکانیکی؛ کوفتگی؛ مدلسازی | ||
مراجع | ||
سیدلو س ص، نعلبندی ح، کیومرثی م، 1397. بررسی تأثیر نوع طراحی جعبه و مشخصههای عملکردی روی فرآیند پیشسرمایش هلو در سامانه طراحی شده بر اساس هوادهی اجباری. نشریه پژوهش های صنایع غذایی. 28(2)، 27-40 Abedi G, Ahmadi E, 2013. Design and evaluation a pendulum device to study postharvest mechanical damage in fruits: bruise modeling of red delicious apple. Australian Journal of Crop Science 7: 962-968.
Ahmadi E, 2012. Bruise susceptibilities of kiwifruits as affected by impact and fruit properties. Research in Agricultural Engineering 58(3): 107-113.
Ahmadi E, Ghassemzadeh H, Sadeghi M, Moghaddam M, Neshat SZ, 2010. The effect of impact and fruit properties on the bruising of peach. Journal of Food Engineering 97: 110-117.
Bajema RW, Hyde GM, 1998. Instrumented pendulum for impact characterization of whole fruit and vegetable specimens. Transactions of the ASAE, 41(5): 1399-1405
Baritelle AL, Hyde GM, 2001. Commodity conditioning to reduce impact bruising. Postharvest Biology and Technology 21: 331-339.
Blahovec J, Paprštein F, 2005. Susceptibility of pear varieties to bruising. Postharvest Biology and Technology 38: 231-238.
Diezma B, Valero C, Garcia-Ramos FJ, Ruiz-Altisent M, 2006. Monitoring of firmness evolution of peaches during storage by combining acoustic and impact methods. Journal of Food Engineering 77: 926-935.
Hussein Z, Fawole OA, Opara UL, 2018. Preharvest factors influencing bruise damage of fresh fruits–a review. Scientia Horticulturae 229: 45-58.
Jafar R, Nassiri SM, 2015. Modeling Static Bruising in Apple Fruits: A Comparative Study, Part II: Finite Element Approach. Iran Agricultural Research 32(2): 11-20.
Kitthawee U, Pathaveerat S, Srirungruang T, Slaughter D, 2011. Mechanical bruising of young coconut. Biosystems Engineering 109: 211-219.
Komarnicki P, Stopa R, Kuta Ł, Szyjewicz D, 2017. Determination of apple bruise resistance based on the surface pressure and contact area measurements under impact loads. Computers and Electronics in Agriculture 142: 155-164.
Komarnicki P, Stopa R, Szyjewicz D, Mlotek M, 2016. Evaluation of bruise resistance of pears to impact load. Postharvest Biology and Technology 114: 36–44.
Martínez-Romero D, Serrano M, Carbonell A, Burgos L, Riquelme F, Valero D, 2002. Effects of postharvest putrescine treatment on extending shelf life and reducing mechanical damage in apricot. Journal of Food Science 67: 1706-1712.
Miller AR, 1992. Physiology, biochemistry and detection of bruising (mechanical stress) in fruits and vegetables. Postharvest News Information 3: 53-58.
Mohsenin NN, 1986. Physical properties of plant and animal materials. Gordon and Breach science publishers, New York.
Opara UL, 2007. Bruise susceptibilities of ‘Gala’ apples as affected by orchard management practices and harvest date. Postharvest Biology and Technology 43: 47-54.
Polat R, Aktas T, Ikinci A, 2012. Selected mechanical properties and bruise susceptibility of nectarine fruit. International Journal of Food Properties 15(6): 1369-1380.
Roth E, Kovacs E, Hertog M, Vanstreels E, Nicolai B, 2005. Relationship between physical and biochemical parameters in apple softening. Proceeding of the 5th International Postharvest Symposium (PS’05) ISHS: 573-578.
Stropek Z, Gołacki K, 2015. A new method for measuring impact related bruises in fruits. Postharvest Biology and Technology 110: 131-139.
Studman CJ, Brown GK, Timm EJ, Schulte NL, Vreede MJ, 1997. Bruising on blush and non-blush sides in apple-to-apple impacts. Transactions of the ASAE 40 (6): 1655-1633.
Van Linden V, De Ketelaere B, Desmet M, De Baerdemaeker J, 2006a. Determination of bruise susceptibility of tomato fruit by means of an instrumented pendulum. Postharvest Biology and Technology 40: 7–14.
Van Zeebroeck M, 2005. The discrete element method (DEM) to simulate fruit impact damage during transport and handling.
Van Zeebroeck M, Darius P, De Ketelaere B, Ramon H, Tijskens E, 2007b. The effect of fruit properties on the bruise susceptibility of tomatoes. Postharvest Biology Technology 45: 168–175.
Van Zeebroeck M, Van Linden V, Darius P, De Ketelaere B, Ramon H, Tijskens E, 2007c. The effect of fruit factors on the bruise susceptibility of apples. Postharvest Biology Technology 46: 10–19.
Van Zeebroeck M, Van linden V, Ramon H, De Baerdemaeker J, Nicola B.M, Tijskens E, 2007a. Impact damage of apples during transport and handling −A review. Postharvest Biology Technology 45: 157–167.
Van Zeebroeck M, Tijskens E, Van Liedekerke P, Deli V, De Baerdemaeker J, Ramon H, 2003. Determination of the dynamical behaviour of biological materials during impact using a pendulum device. Journal of Sound and Vibration 266: 465-480.
Vursavus K, Ozguven F, 2003. Determining the strength properties of the dixired peach variety. Turkish Journal of Agriculture and Forestry 27: 155-160
Wang J, Teng B, Yu Y, 2006. The firmness detection by excitation dynamic characteristics for peach. Food Control 17: 353–358.
Zarifneshat S, Ghassemzadeh HR, Sadeghi M, Abbaspour-Fard MH, Ahmadi E, Javadi A, Shervani-Tabar MT, 2010. Effect of impact level and fruit properties on golden delicious apple bruising. American Journal of Agricultural and Biological Sciences 5: 114–121.
Zhu Q, Guan J, Huang M, Lu R, Mendoza F, 2016. Predicting bruise susceptibility of ‘Golden Delicious’ apples using hyperspectral scattering technique. Postharvest Biology and Technology 114: 86-94. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 648 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 367 |