تعداد نشریات | 43 |
تعداد شمارهها | 1,276 |
تعداد مقالات | 15,776 |
تعداد مشاهده مقاله | 51,887,956 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 14,704,303 |
تهیه فیلم فعال آنتی اکسیدانی برپایه ایزوله پروتئین کنجد حاوی عصاره اتانولی کنجاله کنجد و بررسی تأثیر آن در افزایش پایداری اکسیداتیو روغن سویا | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
دوره 31، شماره 2، تیر 1400، صفحه 133-153 اصل مقاله (1.55 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/fr.2021.39404.1734 | ||
نویسندگان | ||
هادی الماسی* 1؛ نسیم فتحی2 | ||
1دانشگاه ارومیه | ||
2گروه علوم و صنایع غذایی - دانشکده کشاورزی - دانشگاه ارومیه | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: استفاده از بسته بندیهای فعال و بکارگیری آنتی اکسیدانهای طبیعی، از جمله جدیدترین رویکردهای نگهداری مواد غذایی محسوب میشوند. هدف: هدف از این پژوهش تولید فیلم فعال آنتی اکسیدانی برپایهی ایزولهی پروتئین کنجد (SPI) حاوی عصارهی کنجالهی کنجد (SCE) و بررسی تأثیر آن در افزایش پایداری اکسیداتیو روغن سویا بود. روش کار: ابتدا از کنجالهی روغن گیری شدهی کنجد، SCE با استفاده از اتانول و SPI به روش تیمار قلیایی استخراج شد. سپس از SPI فیلم تهیه گردید و SCE در سه غلظت ۳، ۵ و ۷ درصد به ترکیب فیلم افزوده شد. نتایج: آزمون FT-IR تشکیل پیوندهای هیدروژنی جدید بین ترکیبات فنولی عصاره و پروتئین کنجد را اثبات کرد. نتایج آزمون XRD و FE-SEM نشان داد که افزودن SCE تا غلظت ۵ درصد تأثیر نامطلوبی روی خواص ساختاری فیلم SPI ندارد. اما با افزایش غلظت به ۷ درصد، بلورینگی کاهش و بینظمی ساختاری افزایش مییابد. همچنین تا غلظت ۵ درصد نفوذپذیری به بخارآب و کشش پذیری فیلم کاهش یافت و استحکام کششی و مدول یانگ بیشتر شد اما غلظت ۷ درصد اثر معکوس روی این ویژگیها داشت. فیلم حاوی ۷ درصد SCE بیشترین قدرت مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH را نشان داد (۴۳/۷۹ درصد). فعالیت آنتی اکسیدانی روغن معمولی حاوی ppm ۱۰۰ TBHQ بیشتر از روغنهای در تماس با فیلمهای فعال بود اما قدرت مهارکنندگی در این روغن باگذشت زمان کاهش یافت درحالیکه در نمونههای در تماس با فیلمهای فعال، رفته رفته خاصیت آنتی اکسیدانی بیشتر شد. عدد پراکسید روغن سویا در طول زمان افزایش یافت اما استفاده از فیلم فعال قادر به کنترل میزان افزایش در عدد پراکسید روغن بود و در زمانهای طولانی مدت نگهداری و غلظت بالای عصاره، تأثیر فیلم فعال مشابه افزودن مستقیم TBHQ به داخل روغن بود. نتیجه گیری نهایی: نتایج این پژوهش نشان داد که فیلم آنتی اکسیدانی پروتئین کنجد حاوی عصارهی کنجالهی کنجد قادر است به نگهداری روغن خوراکی کمک کند. | ||
کلیدواژهها | ||
فیلم فعال آنتی اکسیدانی؛ پایداری اکسیداتیو؛ کنجاله کنجد؛ مورفولوژی؛ روغن سویا | ||
مراجع | ||
الماسی ه، ۱۳۹۵. مقایسه اثر افزودن مستقیم عصاره و استفاده از فیلم فعال آنتی اکسیدانی حاوی عصاره برگهای گزنه در پایداری اکسیداتیو روغن سویا، نشریه پژوهشهای صنایع غذایی، ۲۶(۳)، ۴۲۷-۴۱۱. دولت آبادی م، رفتنی امیری ز و اسماعیل زاده کناری ر، ۱۳۹۶. ارزیابی خواص آنتی میکروبی و آنتی اکسیدانی عصاره پوست سبز گردوی منطقه هراز جریب در روغن سویای تصفیه شده، نشریه پژوهشهای صنایع غذایی، ۲۷(۴)، ۳۵-۲۳. سلمانیان ش، صادقی ماهونک ع، اعلمی م و قربانی م، ۱۳۹۲. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره میوه ولیک در پایدارسازی روغن سویا، نشریه پژوهشهای صنایع غذایی، ۲۳(۲)، ۲۰۹-۱۹۹. سوختهزاری ش، الماسی ه،پیرسا س، زندی م و پیروزی فرد خ، ۱۳۹۶. بررسی خصوصیات فیزیکی و آنتی اکسیدانی فیلم فعال سلولز باکتریایی حاوی عصاره گیاه تشنه داری (Scrophularia striata)، نشریه پژوهشهای صنایع غذایی، ۲۷(۲)، ۶۲-۵۱. فیاض دستگردی گ، گلی الف و کدیور م، ۱۳۹۲. تأثیر بسته بندی پلیمری حاوی آنتی اکسیدان بر پایداری روغن سویا، نشریه پژوهشهای صنایع غذایی، ۲۳(۲)، ۳۹۱-۳۸۱. قنبرزاده ب، الماسی ه و زاهدی ی، 1388. بیوپلیمرهای زیست تخریب پذیروخوراکی در بسته بندی موادغذایی. انتشارات دانشگاه صنعتی امیرکبیر. چاپ اول، صفحات14ـ10. قنبرزاده ب، پزشکی نجف آبادی الف و الماسی ه، ۱۳۹۰. فیلمهای خوراکی فعال در بسته بندی مواد غذایی، مجله علوم و صنایع غذایی ایران، ۳۱، ۱۳۵-۱۲۳. مرادی م، تاجیک ح، رضوی روحانی م، ارومیهای ع، ملکی نژاد ح و قاسم مهدی ه، 1391. تهیه و ارزیابی خصوصیات فیلم آنتی اکسیدان کیتوزان حاوی عصاره دانه انگور، فصلنامه گیاهان دارویی، 11، 51-42. Abdelazim AA, Mahmoud A and Ramadan MF, 2013. Oxidative stability of vegetable oils as affected by sesame extracts during accelerated oxidative storage. Journal of Food Science and Technology 50: 868-878.
Alezandro MR, Lui MCY, Lajolo FM and Genovese MI, 2011. Commercial spices and industrial ingredients: evaluation of antioxidant capacity and flavonoids content for functional foods development. Ciência e Tecnologia de Alimentos 31: 527-533.
Almasi H, Ghanbarzadeh B, Dehghannya J, Entezami AA and Khosrowshahi Asl A, 2014. Development of a novel controlled-release nanocomposite based on poly (lactic acid) to increase the oxidative stability of soybean oil. Food Additives & Contaminants: Part A 31(9): 1586-1597.
Almasi H, Zandi M, Beigzadeh S, Haghju S and Mehrnow N, 2016. Chitosan films incorporated with nettle (Urtica Dioica L.) extract-loaded nanoliposomes: II. Antioxidant activity and release properties. Journal of Microencapsulation 33(5): 449-459.
Association of Official Analytical Chemists AOAC, 1990. Peroxide value of oils and fats. Method 965.33. In: Williams S, editor. Official methods of analysis. Washington (DC): AOAC.
Association of Official Analytical Chemists AOAC, 1994. Official methods of AOAC international (18th ed.). Maryland, USA: AOAC 991.20.
ASTM (2005). Standard test methods for water vapor transmission of material. E96-05. Annual book of ASTM. Philadelphia, PA: American Society for Testing and Materials.
Ben Othman S, Katsuno, N, Kanamaru, Y and Yabe T, 2015. Water-soluble extracts from defatted sesame seed flour show antioxidant activity in vitro. Food Chemistry 175: 306-314.
Bodoira R, Velez A, Andreatta AE, Martínez M and Maestri D, 2017. Extraction of bioactive compounds from sesame (Sesamum indicum L.) defatted seeds using water and ethanol under sub-critical conditions. Food Chemistry 237: 114-120.
Cano-Medina A, Jiménez-Islas H, Dendooven L, Herrera RP, González-Alatorre G and Escamilla-Silva EM, 2011. Emulsifying and foaming capacity and emulsion and foam stability of sesame protein concentrates. Food Research International 44: 684-692.
Esmaeilzadeh Kenari R, Mohsenzadeh F and Raftani Amiri Z, 2014. Antioxidant activity and total phenolic compounds of Dezful sesame cake extracts obtained by classical and ultrasound-assisted extraction methods. Food Science & Nutrition 2(4): 426-435.
Fathi N, Almasi H and Pirouzifard MK, 2018. Effect of ultraviolet radiation on morphological and physicochemical properties of sesame protein isolate based edible films. Food Hydrocolloids 85: 136-143.
Fathi N, Almasi H and Pirouzifard MK, 2019. Sesame protein isolate based bionanocomposite films incorporated with TiO2 nanoparticles: Study on morphological, physical and photocatalytic properties. Polymer Testing 77: 105919.
Ghadertaj A, Almasi H and Mehryar L, 2018. Development and characterization of whey protein isolate active films containing nanoemulsions of Grammosciadium ptrocarpum Bioss. essential oil. Food Packaging and Shelf Life 16: 31-40.
Gholizadeh-Ghaleh Aziz S and Almasi H, 2018. Physical characteristics, release properties, and antioxidant and antimicrobial activities of whey protein isolate films incorporated with thyme (Thymus vulgaris L.) extract-loaded nanoliposomes. Food and Bioprocess Technology 11: 1552-1565.
Hutton CW and Campbell AM, 1977. Functional properties of a soy concentrate and a soy isolate in simple systems. Nitrogen solubility index and water absorption. Journal of Food Science 42: 454-458.
Lee JH, Song NB, Jo WS and Song KB, 2014. Effects of nano-clay type and content on the physical properties of sesame seed meal protein composite films. International Journal of Food Science and Technology 49: 1869-1875.
Mohdaly AAA, Sarhan MA, Smetanska I and Mahmoud A, 2010. Antioxidant properties of various solvent extracts of potato peel, sugar beet pulp and sesame cake. J Sci Food Agric 90: 218-226.
Mohdaly AAA, Smetanska I, Ramadan MF, Sarhan MA and Mahmoud A, 2011. Antioxidant potential of sesame (Sesamum indicum) cake extract in stabilization of sunflower and soybean oils. Industrial Crops and Products 34: 952-959.
Nadeem M, Situ C, Mahmud A, Khalique A, Imran M, Rahman F and Khan S, 2014. Antioxidant activity of sesame (Sesamum indicum L.) cake extract for the stabilization of olein based butter. Journal of the American Oil Chemists' Society 91: 967-977.
Ranjbaryan S, Pourfathi B and Almasi H, 2019. Reinforcing and release controlling effect of cellulose nanofiber in sodium caseinate films activated by nanoemulsified cinnamon essential oil. Food Packaging and Shelf Life 21: 100341.
Safdari L, Dehghan, G and Hemmati A, 2013. Effect of silver nanoparticles and almond bark extract on the physical properties of biodegradable starch-PVA films. 1st international life science conference and 12th Iran biophysical chemistry conference. Tabriz, Iran, 22-24 May.
Sarkis JR, Michel I, Tessaro IC and Marczak LDF, 2014. Optimization of phenolics extraction from sesame seed cake. Separation and Purification Technology 122: 506-514.
Shahin S, Abdelillah E and Elhussein A, 2018. Assessment of sesame (Sesamum indicum L.) cake as a source of high-added value substances: from waste to health. Phytochemistry Reviews 17: 691-700.
Sharma L and Singh C, 2016. Sesame protein based edible films: Development and characterization. Food Hydrocolloids 61: 139-147.
Stoll L, da Silva AM, Iahnke EOS, Costa TMH, Flôres SH and Rios AO, 2017. Active biodegradable film with encapsulated anthocyanins: Effect on the quality attributes of extra‐virgin olive oil during storage. Journal of Food Processing and Preservation 41(6): e13218.
Suja KP, Jayalekshmy A and Arumughan C, 2005. Antioxidant activity of sesame cake extract. Food Chemistry 91: 213-219.
Sukhtezari S, Almasi H, Pirsa S, Zandi M and Pirouzifard MK, 2017. Development of bacterial cellulose based slow-release active films byincorporation of Scrophularia striata Boiss. Extract. Carbohydrate Polymers 156: 340-350.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 930 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 478 |