تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,306 |
تعداد مقالات | 15,987 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,407,090 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,167,249 |
استخراج پکتین از پوست و کلاهک کدو حلوایی به روش مایکروویو | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
دوره 31، شماره 1، اردیبهشت 1400، صفحه 177-190 اصل مقاله (1.31 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/fr.2021.39051.1727 | ||
نویسندگان | ||
صدیقه یزدان پناه* 1؛ منوچهر درویشی2 | ||
1گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کازرون | ||
2گروه علوم و صنایع غذایی،دانشگاه آزاد اسلامی واحد کازرون، کازرون، ایران | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعه: پکتین محلول قندی پیچیدهای است و به طور گستردهای به عنوان عامل ژلکننده و پایدارکننده، بافتدهنده و امولسیونکننده در صنایع غذایی استفاده میشود. با افزایش تولید و فراوری میوهها و سبزیجات فراوردههای جانبی زیادی به وجود میآید. کلاهک و پوست کدو نیز یکی فراوردههای جانبی است که دارای مواد با ارزشی مانند پکتین است و میتواند از جنبه اقتصادی و زیست محیطی سودمند باشد. استفاده از امواج ماکروویو از جمله روشهای نوین استخراج موثر ترکیبات خاص است. این روش نسبت به روش های سنّتی مزایای بسیاری دارد که از جمله آن میتوان به فرایند زمان کوتاهتر، حلّال مصرفی کمتر، راندمان تولید بالاتر، تولید محصول با کیفیتتر و صرف هزینه کمتر اشاره کرد. هدف: در این تحقیق استخراج پکتین از پوست و کلاهک کدو حلوایی با استفاده از ماکروویو در دو دمای 80 و 90 درجه سانتیگراد، با توان 20 وات و زمانهای 10، 15، 20 و 30 دقیقه، pH 5/1 و 2 و نسبت نمونه به حلال 20 و 30 درصد وزنی/ حجمی انجام شد. روش کار: سپس آزمایشات بعدی بر روی تیمارهای منتخب که بازده بالاتری داشتند، انجام شد. نتایج آزمونها بر اساس طرح کاملا تصادفی در سطح احتمال 5% تجزیه و تحلیل شد. نتایج: بالاترین بازده استخراج (3/24%) ، مقدار اسید گالاکتورونیک (6/46%) مربوط به پکتین استخراج شده از کلاهک ، درجه استری (3/44%)، پایداری و فعالیت امولسیفایر مربوط به پکتین استخراج شده از پوست کدو حلوایی تعیین گردید (05/0 >P). پکتین پوست و کلاهک کدو حلوایی از نوع کممتوکسیل میباشد. رفتار جریانی محلولهای پکتین حاصل از پوست و کلاهک کدو حلوایی در تمامی غلظتها نیوتنی بود. نتایج FTIR نشان داد پکتین کلاهک از لحاظ ساختاری شباهت بیشتری به پکتین استاندارد دارد. نتیجه گیری نهایی: بنابراین میتوان از این گونه ضایعات کشاورزی به عنوان یک منبع نوید بخش در تولید پکتین استفاده نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
پکتین؛ استخراج؛ کدو حلوایی؛ ماکروویو | ||
مراجع | ||
انصاری م و حجتی م ر، 1397. بهینهسازی استخراج و میکروانکپسوالسیون آنتوسیانین حاصل از پوست پیاز قرمز و کلم قرمز. نشریه پژوهشهای صنایع غذایی، 28(1)، 73-91. پورمحمد ی و قرهخانی م، 1399. تاثیر شرایط مختلف استخراج آب زیربحرانی بر ظرفیت آنتیاکسیدانی و مقدار ترکیبات فنلی عصاره تفاله انار. نشریه پژوهشهای صنایع غذایی، 30(2)، 129-141. سکونی رواسان م و آسفی ن، 1397. استخراج صمغ از گیاه بامیه ( Okra) و بررسی ویژگیهای فیزیکی- شیمیایی آن. نشریه پژوهشهای صنایع غذایی، 28(4)، 4-31. Abbasi S and Rahimi S, 2005. Influence of concentration, temperature, pH and rotational speed on the flow behavior of Iranian tragacanth gum (Katira) solution. Journal of Food Science and Technology 2(4): 29-42.
Aina VO, Mustapha MB, Mamman OA, Amina Z, Hauwa UMS and Yagana BA, 2012. Extraction and characterization of pectin from peels of lemon (Citrus limon), grape fruit (Citrus paradise) and sweet orange (Citrus sinensis). British Journal of Pharmacology and Toxicology 3(6): 259-262.
Amin Rastabi J and Nasiripour A, 2016. Comparison of Some Physicochemical and Functional Properties of Farsi Gum and Other Rosaceae Plant Gum Exudates. Journal of Science and Engineering Elites 2(1): 110-118.
Bagherian H, Ashtiani FZ, Fouladitajar A and Mohtashamy M, 2011. Comparisons between conventional, microwave and ultrasound assisted methods for extraction of pectin from grapefruit. Chemical Engineering and Processing: Process Intensification 50:1237-1243.
Baiano A, 2014. Recovery of biomolecules from food wastes- A review. Molecules 19(9): 14821-14842.
Blumenkrantz N and Asboe-Hansen G, 1973. New method for quantitative determination of uronic acids. Analytical Biochemistry 54(2): 484-489.
Bochek AM, Zabivalova NM and Petropavlovskii GA, 2001. Determination of the esterification degree of polygalacturonic acid. Russian Journal of Applied Chemistry 74(5): 796-799.
Braga MEM, Moreschi SRM and Meireles MAA, 2006. Effects of supercritical fluid extraction on Curcuma longa L. and Zingiber officinale R. starches. Carbohydrate Polymers 63(3): 340-346.
Chan SY and Choo WS, 2013. Effect of extraction conditions on the yield and chemical properties of pectin from cocoa husks. Food Chemistry 141(4): 3752-3758.
Dalev PG and Simeonova LS, 1995. Emulsifying properties of protein–pectin complexes and their use in oil‐containing foodstuffs. Journal of the Science of Food and Agriculture 68(2): 203-206.
Ebrahimzade MA and Azadbakht M, 2006. Pectin extraction and comparison of yield, degree of esterification and galacturonic acid in citrus peel. Journal of Mazandaran University of Medical Sciences 16(54): 52-59.
Emaga T H, Ronkart S N, Robert C, Wathelet B and Paquot M, 2008. Characterization of pectins extracted from banana peels under different conditions using an experimental design. Food Chemistry 108(2): 436-471.
Faravash RS and Ashtiani FZ, 2008. The influence of acid volume, ethanol-to-extract ratio and acid-washing time on the yield of pectic substances extraction from peach pomace. Food Hydrocolloids 22(1): 196-202.
Ghahrae M, Khadiv- Parsi P, Kaffashi B, Momajjed A and Babaee J, 2009. Microemulsion preparation from pumpkin seed oil (cucurbita pepo) as an oral drug carrier. Journal of Medicinal Plants 8(30): 44-53.
Husseini SS, Khodaiyan F and Yarmand MS, 2016. Aqueous extraction of pectin from sour orange peel and its preliminary physicochemical properties. International Journal of Biological Macromolecules 82: 920-926.
Hussein S, khodaeyan jgny F and Brazandeh S, 2017. Extraction and Comparison of the Physicochemical Properties of Pectin Extracted from Pineapple, Samsuri and Galia Melon Peels Assisted by Microwave. Iranian Journal of Food Science and Nutrition 11 (4): 71-80.
Kazemi M, Khodaiyan F, Labbafi M, Hosseini SS and Hojjati M, 2019. Pistachio green hull pectin: Optimization of microwave-assisted extraction and evaluation of its physicochemical, structural and functional properties. Food Chemistry 271: 663-672.
Kontogiorgos V, Margelou I, Georgiadis N and Ritzoulis C, 2012. Rheological characterization of okra pectins. Food Hydrocolloids 29(2): 356-362.
Kratchanova M, Pavlova E, Panchev I and Kratchanov C, 2012. Influence of microwave pretreatment of fresh orange peels on pection extraction. Progress in Biotechnology 14: 941- 946.
Liu L, Cao J, Huang J, Cai Y and Yao J, 2010. Extraction of pectins with different degrees of esterification from mulberry branch bark. Bioresource Technology 101(9): 3268-3273.
Li W, Cui SW and Kakuda Y, 2006. Extraction, fractionation, structural and physical characterization of wheat β-D-glucans. Carbohydrate Polymers 63(3): 408-416.
Lofgren C and Hermansson AM, 2007. Synergistic rheological behaviour of mixed HM/LM pectin gels. Food Hydrocolloids 21(3): 480-486.
Lopes da, Silva JA and Rao MA, 2006. Pectins: Structure, functionality, and uses. Pp. 353-411. In: Stephen AM Philips GO and Williams PA (eds). Food polysaccharides and their applications. 2nd ed. Boca Raton.
Maran JP and Sivakumar V, Thirugnanasambandham K and Sridhar R, 2014. Microwave assisted extraction of pectin from waste Citrullus lanatus fruit rinds. Carbohydrate polymers 101: 786-791.
Ma SS–j, Yu X.-l, Zheng X.-x, Wang Q.-d, Bao and X.-m Guo, 2013. Extraction, characterization and spontaneous emulsifying properties of pectin from sugar beet pulp. Carbohydrate polymers 98(1): 750-753.
Monsoor MA, Kalapathy U and Proctor A, 2001. Determination of polygalacturonic acid content in pectin extracts by diffuse reflectance Fourier transform infrared spectroscopy. Food Chemistry 74(2): 233-238.
Raji Z, Khodaiyan F, Rezaei K, Kiani H and Hosseini SS, 2017. Extraction optimization and physicochemical properties of pectin from melon peel. International Journal of Biological Macromolecules 98: 709-716.
Ralet O. 2011. Pectin Content of lime and lemon peel as extracted by nitric acid. Journal of Food Science 43(1): 72-73.
Santos JDG, Espeleta AF, Branco A and de Assis SA, 2013. Aqueous extraction of pectin from sisal waste. Carbohydrate polymers 92(2): 1997-2001.
Seixas FL, Fukuda DL, Turbiani FRB, Garcia PS, Carmen LO, Jagadevan S and et al, 2014. Extraction of pectin from passion fruit peel (Passiflora edulis f. flavicarpa) by microwave-induced heating. Food Hydrocolloids 38: 186-192.
Wai WW, Alkarkhi AF and Easa AM, 2009. Optimization of pectin extraction from durian rind (Durio zibethinus) using response surface methodology. Journal of Food Science 74(8): 637- 641.
Wai WW, Alkarkhi AFM and Easa AM, 2010. Effect of extraction conditions on yield and degree of esterification of durian rind pectin: An experimental design. Food and Bioproducts Processing 88(2): 209-214.
Xu Y, Zhang L, Bailina YGeZ, Ding TYeX and Liu D, 2014. Effects of ultrasound and/or heating on the extraction of pectin from grapefruit peel. Journal of Food Engineering 126: 72-81.
Yapo B, Robert C, Etienne I, Wathelet B and Paquot M, 2007. Effect of extraction conditions on the yield, purity and surface properties of sugar beet pulp pectin extracts. Food Chemistry 100(4): 1356-1364.
Yin X, You Q and Jiang Z, 2011. Optimization of enzyme assisted extraction of polysaccharides from Tricholoma matsutake by response surface methodology. Carbohydrate Polymers 86(3): 1358-1364. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 745 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 488 |