تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,021 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,490,682 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,217,904 |
ارزیابی فعالیت ضدباکتریایی و تعیین ترکیبات شیمیایی اسانس گیاه اوجی جمعآوری شده از شمال ایران | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
دوره 30، شماره 4، بهمن 1399، صفحه 199-210 اصل مقاله (1.14 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/fr.2021.35122.1688 | ||
نویسندگان | ||
نفیسه محدثی1؛ هادی کوهساری* 2 | ||
1دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم وصنایع غذایی، واحد آزادشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران | ||
2گروه میکروبیولوژی، واحد آزادشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: اعضای جنس نعناع از مهمترین گیاهان تولید کننده اسانس میباشند. نعناع آبی با نام علمیMentha aquatica که در مناطق شمال ایران بهنام محلی اوجی معروف است از گیاهان ادویهای رایج محسوب میشود. هدف: این مطالعه با هدف ارزیابی ترکیبات شیمیایی و فعالیت ضدباکتریایی اسانس گیاه اوجی علیه استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیا کلی انجام شد. روش کار: بهاین منظور اسانس برگهای این گیاه با استفاده از دستگاه تقطیر با آب طرح کلونجر استخراج شد. جهت شناسایی ترکیبات اسانس از کروماتوگرافی گازی-طیفسنجی جرمی (GC-MS) استفاده شد. کمترین غلظت مهارکنندگی(MIC) و کمترین غلظت باکتریکشی(MBC) اسانس مذکور علیه استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیا کلی با روش میکرودایلوشن تعیین شد. نتایج: آنالیز کروماتوگرافی گازی، 27 نوع ترکیب شیمیایی را مشخص کرد که بیش از 98 درصد ترکیبات اسانس را تشکیل دادند. 3- کارن با 24/61 درصد بیشترین ترکیب شناسایی شده در اسانس گیاه اوجی بود. سینئول و لیمونن از دیگر ترکیبات شناخته شده این گیاه بودند که در مقادیر جزئیتر سنجش شدند. نتایج آزمونهای ضدباکتریایی حاکی از حساسیت بیشتر استافیلوکوکوس اورئوس نسبت به اشریشیا کلی به اسانس این گیاه بود به طوریکه MIC و MBC این اسانس برای باکتری استافیلوکوکوس اورئوس به ترتیب 56/1 56/1 میلی گرم بر میلیلیتر و علیه اشریشیا کلی 12/3 و 25/6 میلیگرم بر میلیلیتر بهدست آمد. نتیجهگیری نهایی: فعالیت ضدباکتریایی اسانس گیاه اوجی (Mentha aquatica) را میتوان به وجود مونوترپنهای هیدروکربنی مانند 3- کارن در کنار ترکیباتی همچون سینئول، لیمونن، آگاروسپیرول، یوکالیپتول و منتون نسبت داد که پتانسیل استفاده از این اسانس را بهعنوان یک نگهدارنده طبیعی در مواد غذایی مطرح میسازد. | ||
کلیدواژهها | ||
استافیلوکوکوس اورئوس؛ اشریشیا کلی؛ ترکیبات شیمیایی؛ فعالیت ضدباکتریایی؛ گیاه اوجی | ||
مراجع | ||
Abrishamchi P, Khaje Karamadini M, Houshyar-Sarjami R, Zaker A, Asili J, Porsa H and Zarif R, 2016. Antibacterial effect of essential oils from Salvia leriifolia Benth against some oral pathogens. Journal of Microbial World 9(3): 215-225.
Adams RP, 2001. Identification of Essential Oils Components by Gas Chromatography/Quadrupole Mass Spectroscopy. Allured Publishing Corporation, Illinois, 469.
Aggarwal B, Sundaram C, Malani N and Ichikawa H, 2007. Curcumin: the india solid gold. Advance in Experimental Medicine and Biology 59: 31-38.
Agostini F, Dos Santos ACA, Rossato M, Pansera MR, Dos Santos PL, Serafini LA, Molon R and Moyna P, 2009. Essential Oil Yield and Composition of Lamiaceae Species Growing in Southern Brazil. Brazilian Archives of Biology and Technology 52: 473–478.
Akhbari M, Aghajani Z, Karimi E and Mazoochi A, 2016. Composition analysis of essential oil and biological activity of oily compounds of Mentha longifolia. New Cellular and Molecular Biotechnology Journal 6(21): 59-66.
Andro AR, Boz I, Zamfirache MM and Burzo I, 2013. Chemical composition of essential oils from Mentha aquatica L. at different moments of the ontogenetic Cycle. Journal of Medicinal Plants Research 7(9): 470-473.
Ayfer D and Turgay O, 2003. Antimicrobil activities of various medicinal and commercial plant extracts. Turkish Journal of Biology 27: 157-62.
Burt S, 2004. Essential oils: their antibacterial properties and potential application in foods-a review. International Journal of Food Microbiology 94(3): 223-253.
Carson CF, Mee BJ and Riley TV, 2002. Mechanism of action of Melaleuca alternifolia oil on Staphylococcus aureus determined by time-kill, lysis, leakage and salt tolerance assays and electron microscopy. Antimicrobial Agents and Chemotherapy 46(6): 1914-1920.
Celiktas OY, Kocabas EH, Bedir E, Sukan FV, Ozek T and Baser KHC, 2007. Antimicrobial activities of methanol extracts and essential oils of Rosmarinus officinalis, depending on location and seasonal variations. Food Chemistry 14: 323-8.
Cockerill FR, Wikler MA, Alder J, Dudley MN, Eliopoulos GM, Ferraro MJ, Hardy DJ, Hecht DW, Hindler JA, Patel JB, Powell M, Swenson JM, Thomson RB, Traczewski MM, Turnidge JD, Weinstein MP and Zimmer BL 2012. Methods for Dilution Antimicrobial Susceptibility Tests for Bacteria That Grow Aerobically; Approved Standard. CLSI document M07-A9.9. 9 ed. C.L.S.I. (Clinical and Laboratory Standard Institute), Pennsylvania, PA, USA.
Deans SG and Ritchi G, 1997. Antibacterial properties of plant essential oils. International journal of food microbiology 5: 165-180.
Dhifi W, Litaiem M, Jelali N, Hamdi N and Mnif W, 2011. Identification of A New Chemotye of the Plant Mentha aquatica Grown in Tunisia: Chemical Composition, Antioxidant and Biological activities of its Essential Oil. Journal of Essential Oil Bearing Plants 14(3): 320-328.
Esmaeili A, Rustaiyan A, Masoudi S and Nadji K, 2006. Composition of the Essential Oils of Mentha aquatica L. and Nepeta meyeri Benth. from Iran. Journal of Essential Oil Research 18(3): 263-265.
Fancello F, Zara S, Petretto GL, Chessa M, Addis R, Rourke JP and Pintore G, 2017. Essential oils from three species of Mentha harvested in Sardinia: chemical characterization and evaluation of their biological activity. International Journal of Food Properties 20(2): 1751-1761.
Ferreira FS, Davanad L, Luthria DL, Sasaki T and Heyerick A, 2010. Flavonids from Artemisia annua L. as Antioxidants and their potential synergism with artemisinin against malaria and cancer. Molecules 15: 3135-3170.
Gruenwald J, Brendler T, Jaenicke C, 2000. Physicians' Desk Reference (PDR) for Herbal Medicines pp.813-816.
Getahun Z, Asres K, Mazumder A and Bucar F, 2008. Essential Oil Composition, Antibacterial and Antioxidant Activities of Mentha aquatica Growing in Ethiopia. Ethiopian Pharmaceutical Journal 26: 9-16.
Gulluce M, Shain F, Sokmen M, Ozer H, Daferera D and Ozkan H, 2007. Antimicrobial and antioxidant properties of the essential oils and menthonal extract from mentha longifolial L.spp. Food chemistry 103: 1449-1456.
Heywood V, 2002. The conservation of genetic and chemical diversity in medicinal and aromatic plants. In: Sener, B. (Ed.), Biodiversity: Biomolecular Aspects of Biodiver sity and Innovative Utilization, Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York. PP.13-22
Hussain AI, Anwar F, Sherazi STH and Przybylski R, 2008. Chemical composition, antioxidant and antimicrobial activities of basil (Ocimum basilicum) essential oils depends on seasonal variations. Food Chemistry 108: 986-95.
Jerkovic I and Mastelic J, 2001. Composition of Free and Glycosidically Bound Volatiles of Mentha aquatica L. Croatica Chemica Acta CCACAA 74(2): 431-439.
Kazem Alvandi R, Sharifan A and Aghazadeh Meshghi M, 2011. Study of chemical composition and antimicrobial activity of peppermint essential oil. Journal of Comparative Pathobiology 7(4): 355-364.
Marotti M, Piccaglia R, Giovanelli E, Deans SG and Eaglesham E, 1994. Effects of planting time and mineral fertilization on peppermint (Mentha piperita L.) essential oil composition and its biological activity. Flavour and Fragrance Journal 9: 125-129.
Moreira MR, Ponce AG, Dell vella CE and Roura SI, 2005. Inhibitory parameters of essential oils to reduce a foodborne pathogen. LWT - Food Science and Technology 38(2005): 565-570.
Morteza-Semnani K, Saeedi M and Akbarzadeh M, 2006. The Essential Oil Composition of Mentha aquatica L. Journal of Essential Oil Bearing Plants 9(3): 283-286.
Phillipson JD, 2007. Phytochemistry and pharmacognosy. Phytochemistry 68: 2960-2972.
Safari F, Seyyed Alangi SZ and Alami H, 2017. Investigation of quantitative and qualitative parameters of dry Mentha aquatica L. by liquid and microwave substrate methods. Journal of Food Science and Technology 9(3): 129-141.
Senator F, Dalessio A, Formisano C and Ozcan M, 2005. Chemical Composition and Antibacterial Activity of the Essential Oil of a 1,8-Cineole Chemotype of Mentha aquatica L. Growing Wild in Turkey. Journal of Essential Oil Bearing Plants 8(2): 148-153.
Sikkema J, De Bont JAM and Poolman B, 1994. Intractions of cyclic hydrocarbons with biological membranes. Journal of Biological Chemistry 269(11): 80022-80028.
Street RA, 2012. Heavy metals in medicinal plant products-An African perspective. South African Journal of Botany 82: 67-74.
Strycharz S and Shetty K, 2002. Peroxidase activity and phenolic content in elite clonal lines of Mentha pulegium in response to polymeric dye R-478 and Agrobacterium rhizogenes. Process Biochemistry 37(8): 805-12.
Thach, L.N., Nhung, T.H., My, V.T.N. and Tran, H.A. (2013). The new rich source of rotundifolone: Mentha aquatica Linn. var. crispa oil from microwave-assisted hydrodistillation. Journal of Essential Oil Research 25(1): 39-43.
Yadegarinia D, Gachkar L, Rezaei MB, Taghizadeh M, Astaneh S and Rosooli I 2006. Biochemical activity of Iranian Mentha piperita L. and Myrtus communis L. essential oils. Phytochemistry 67: 1249-1255.
Zare Dehabadi S, Asrar Z and Mehrabani M, 2010. Biochemical changes in terpenoid compounds of Mentha spicata essential oils in response to excess zinc supply. Iranian Journal of Plant Biology 2(1): 25-34.
Zargari A, 1995. Iranian medicinal plants. Tehran university press. Tehran. Iran 4: 2-38. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 745 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 406 |