تعداد نشریات | 43 |
تعداد شمارهها | 1,275 |
تعداد مقالات | 15,762 |
تعداد مشاهده مقاله | 51,878,973 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 14,698,254 |
تأثیر عصاره متانولی آویشن وزنجبیل برپایداری اکسیداتیو روغن آفتابگردان | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
دوره 30، شماره 3، آبان 1399، صفحه 107-121 اصل مقاله (1.62 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
اکرم پزشکی* 1؛ مریم خاکباز حشمتی2؛ زهرا ابوطالبی3 | ||
1هیات علمی دانشگاه تبریز | ||
2استادیار دانشگاه سراسری تبریز | ||
3دانشگاه تبریز | ||
چکیده | ||
روغن آفتابگردان یکی از مهم ترین روغنهای خوراکی است که به دلیل دارا بودن بندهای دوگانه و غیراشباعیت نسبتاً بالا مستعد فساد اکسیداسیونی می باشد. در مطالعه حاضر، عصاره متانولی استخراج شده از دو گیاه آویشن و زنجبیل به عنوان آنتیاکسیدان طبیعی در روغن آفتابگردان استفاده گردید و خاصیت آنتی اکسیدانی آنها در غلظت (300 پی پی ام) به تنهایی و در مخلوط با هم در مقایسه با آلفا توکوفرول صنعتی در غلظت (200 پی پی ام) در جلوگیری از اکسیداسیون روغن آفتابگردان بررسی شد. آزمونهایی ازجمله بررسی اسیدیته، اندیسهای پراکسید، تیوباربیتوریک اسید، فنول کل و فعالیت آنتی اکسیدانی بررسی گردیدند. نتایج نشان داد اسیدیته تمامی نمونهها در طی 45 روز نگهداری در دمای محیط (25 درجه سانتیگراد) به طور معنیداری افزایش یافته است. میزان اندیس پراکسید و تیوباربیتوریک اسید در طی مدت نگهداری به طور معنیداری افزایش یافت. کمترین میزان اندیس پراکسید و تیوباربیوتیک اسید پس از 45 روز مربوط به نمونههای حاوی آلفا توکوفرول و 300 پی پی ام عصاره متانولی آویشن و زنجبیل توام بود. درصد مهار رادیکالهای آزاد تمامی نمونههای روغن به طور معنیداری در طی 45 روز نگهداری کاهش یافت . بیشترین درصد مهار این رادیکالها مربوط به نمونه حاوی آلفا توکوفرول بود و پس از آن نیز نمونه حاوی 300 پیپیام عصاره متانولی آویشن و زنجبیل توام باهم، دارای بیشترین درصد مهار بود. در کل میتوان نتیجهگیری نمود عصاره متانولی انواع اسانسهای روغنی (زنجبیل وآویشن) را میتوان به عنوان آنتیاکسیدان طبیعی برای مهار اکسیداسیون روغنهای خوراکی با درجه غیراشباعیت بالا از جمله روغن آفتابگردان استفاده نمود. . | ||
کلیدواژهها | ||
روغن آفتابگردان؛ زنجبیل؛ آویشن؛ پایداری اکسیداتیو؛ فعالیت آنتیاکسیدانی | ||
مراجع | ||
حسن فامیان ف و پزشکی نجفآبادی الف، تولید نانوامولسیون حاوی لینولئیک اسیدکونژوگه (CLA) به روش تشکیل خود به خودی وغنیسازی شیر کمچرب پاستوریزه با آن، نشریه پژوهشهای صنایع غذایی، (4)27، 145-135.مرندی الف، محمدی م، فتح الهی ع و پزشکی نجفآبادی الف، تولید نانوامولسیون حاوی لینولئیک اسیدکونژوگه (CLA) به روش تشکیل خود به خودی وغنیسازی شیر کمچرب پاستوریزه با آن، نشریه پژوهشهای صنایع غذایی، (4)28، 167-157.Alothman M, Bhat R & Karim AA, 2009. Antioxidant capacity and phenolic content of selected tropical fruits from Malaysia, extracted with different solvents. Food Chemistry 115(3): 785-788.Aluyor E O, & Ori-Jesu M, 2008. The use of antioxidants in vegetable oils–A review. African Journal of Biotechnology: 7(25).
Asensioa CM, Grossob NR, & Juliania HR, 2015. Quality preservation of organic cottage cheese using oregano essential oils. LWT - Food Science and Technology 60(2): 664-671.
Bayala B, Bassole IH, Scifo R, Gnoula C, Morel L, Lobaccaro JMA, & Simpore J, 2014. Anticancer activity of essential oils and their chemical components ‐ A review. American Journal of Cancer Research 4: 591– 607.
Bellik Y, Benabdesselam F, Ayad A, Dahmani Z, Boukraa L, Nemmar A, & Iguer-Ouada M, 2013. Antioxidant activity of the essential oil and oleoresin of Zingiber Officinale Roscoe as affected by chemical environment. International journal of Food Properties 16(6): 1304-1313.
Cakmakci S, Gundogdu E, Dagdemir E, & Erdogan U, 2014. Investigation of the Possible Use of Black Cumin (Nigella sativa L.) essential oil on butter stability. The Journal of the Faculty of Veterinary Medicine 20 (4): 533-539.
Cañizares-Macías MP, García-Mesa JA, & De Castro ML, 2004. Determination of the oxidative stability of olive oil, using focused-microwave energy to accelerate the oxidation process. Analytical and bioanalytical chemistry 378(2): 479-483.
Chang S, Bassiri A, & Jalali H, 2013. Evaluation of antioxidant activity of fennel (Foeniculum vulgare) seed extract on oxidative stability of olive oil. Journal of Chemical health risks 3(2): 53-61.
El Asbahani A, Jilale A, Voisin SN, HAddi EA, Casabianca H, Mousadik A, Hartmann DJ, & Renaud FNR, 2015. Chemical composition and antimicrobial activity of nine essential oils obtained by steam distillation of plants from the Souss‐Massa Region (Morocco). Journal of Essential Oil Research 27: 34–44.
Elizabeth I, Ifeanyi G, & Veronica O, 2013. Production of oleoresin from ginger (Zingiber officinale) peels and evaluation of its antimicrobial and antioxidative properties. African Journal of Microbiology Research 7(42): 4981-4989.
Garcıa JL, Luque de Castro MD, 2004. Ultrasound assisted soxhlet extraction, an expeditive approach for solid sample treatment, application to the extraction of total fat from oleaginous seeds. Journal of Chromatograph Analysis 1034: 237–42.
Hosseinipour SH, Peyghambari SY, & Rostamza H, 2012. Comparison of olive leaf extract and BHT antioxidant on the shelf life of Rainbow trout fish (Oncorhynchus mykiss) in cold storage at 4±1. Journal of Food Processing and Preservation 4 (2): 67-83.
Iqbal S, & Bhanger MI, 2007. Stabilization of sunflower oil by garlic extract during accelerated storage. Food Chemistry 100: 246-254.
Kizhakkayil J, & Sasikumar B, 2011). Diversity, characterization and utilization of ginger: A review. Plant Genetic Resources 9(3): 464-477.
Lahlou M, 2004. Methods to study the phytochemistry and bioactivity of essential oils. Phytother Research PTR 18: 435–448.
Liu Q, & Yao H, 2007. Antioxidant activities of barley seeds extracts. Food Chemistry 102(3): 732-737.
Mirzaei A, Mohammadi J, Mirzaei N, & Mirzaei M, 2011. The antioxidant capacities and total phenolic contents of some medicinal plants in Iran. Journal of Fasa University of Medicinal Sciences 1(3): 160-166.
Murthy PS, & Gautam R, 2015. Ginger oleoresin chemical composition, bioactivity and application as bio‐preservatives. Journal of Food Processing and Preservation39(6): 1905-1912.
Özkan G, & Özcan MM, 2017. Antioxidant activity of some medicinal plant extracts on oxidation of olive oil. Journal of Food Measurement and Characterization 11(2), 812-817.
Pourreza N, 2013. Phenolic compounds as potential antioxidant. Jundishapur Journal Pharmological Production 8(4): 149-50.
Rafei S, Azizkhani M, Areaei P, 2017. Impact of antioxidative properties of cumin and tarragon essential oils on the quality of full-fat white cheese. Food Technology & Nutrition 14(4): 79-90.Roshan M, Esmaeel-zade Kenari R, 2017. Antioxidant effect of strawberry leave extracts on stabilization of sunflower oil during storage condition. Journal of Food Science and Technology 65(14): 301-308.
Sadeghi Z, Kuhestani K, Abdollahi V, & Mahmood A, 2014. Ethno-pharmacological studies of indigenous medicinal plants of Saravan region, Baluchistan. Iranian Journal of Ethnopharmacol 153: 111–118.
Said PP, Arya OP, Pradhan RC, Singh RS, & Rai BN, 2015. Separation of oleoresin from ginger rhizome powder using green processing technologies. Journal of Food Process Engineering 38(2):107-114.
Salariya AM, & Habib F, 2003. Antioxidant activity of ginger extract in sunflower oil. Journal of Food Science and Agriculture 83(7): 624-629.
Salmanian S, Sadeghi Mahoonak AR, Alami M, Ghorbani M, 2013. Antioxidant activity of hawthorn (Crataegus elbursensis) extract on stability of soybean oil. Journal of Food Research 23(2): 199-209.Sefidkon F, Dabiri M, & Mirmostafa SA, 2004. The Composition of thymus serpyllum L. oil. Journal of Essentional Oil Research 16: 184-5.
Seidi Damyeh, M, & Niakousari M, 2016. Impact of ohmic‐assisted hydrodistillation on kinetics data, physicochemical and biological properties of Prangos ferulacea Lindle. Essential oil: Comparison with conventional hydrodistillation. Innovative Food Science Emerging Technology 33: 387–396.
Sharififar F, Moshafi MH, Mansouri SH, Khodashenas M, Khoshnoodi M, 2007. In vitro evaluation of antibacterial and antioxidant activities of the essential oil and methaol extract of endemic Zataria multiflora. Boisystem Food Control 18: 800-5.
Singh S, & Singh RP, 2008. In vitro methods of assay of antioxidants: An overview. Food reviews international 24(4): 392-415.
Singleton VL, Rossi JA, 1965. Colorimetry of total phenolics with phosphor molybdic-phosphotungstic. American Journal of Enology and Viticulture 16:144-58.
Souri E, Amin G, Farsam H, & Barazandeh Tehrani M, 2008. Screening of antioxidant activity and phenolic content of 24 medicinal plant extracts. Daru 16(2): 83-87.
Srinivasan K, 2017. Ginger rhizomes (Zingiber officinale): A spice with multiple health beneficial potentials. PharmaNutrition 5(1): 18-28.
Sun L, Zhang J, Lu X, Zhang, L & Zhang, Y, 2011. Evaluation to the antioxidant activity of total flavonoids extract from persimmon (Diospyros kaki L.) leaves. Food and Chemical Toxicology 49(10): 2689-2696.
Teixeira B, Marques A, Ramos C, Neng NR, Nogueira JMF, Saraiva JA, & Nunes ML, 2013. Chemical composition and antibacterial and antioxidant properties of commercial essential oils. Indian Crops Products 43: 587–595.
Tominaga H, Kobayashi Y, Goto T, Kasemura K, Nomura M, 2005. DPPH radical scavenging effect of several phenyl propanoid compounds and their glycoside derivatives.Yakucaku Zasshi 125(4): 371-5.
Villanueva Bermejo D, Angelov I, Vicente G, Stateva RP, Rodriguez Garcia‐Risco M, Reglero G, Ibanez E, & Fornari T, 2015. Extraction of thymol from different varieties of thyme plants using green solvents. Journal of Food Science and Agriculture 95: 2901–2907.
Wang W, Jung J, Zhao Y, 2017. Chitosan-cellulose nanocrystal microencapsulation to improve encapsulation efficiency and stability of entrapped fruit anthocyanins. Carbohydrate Polymers 157: 1246–1253.
Zandinava F, 2017. Effect of ginger oleoresin on oxidative stabity of olive oil.MS. tesis, University of Tabriz, Tabriz, Iran. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 558 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 428 |