تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,489,765 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,217,391 |
ارزیابی کیفیت بتا کاروتن استخراجشده از آزولا فیلیکوئیدس(Azolla filiculoides) تالاب انزلی به روش هیدرولیز قلیایی در فصل زمستان | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
دوره 30، شماره 3، آبان 1399، صفحه 19-31 اصل مقاله (1.23 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
مینا سیف زاده* 1؛ علی اصغر خانی پور2 | ||
1عضو هیئت علمی مر کز ملی تحقیقات فراوری ابزیان | ||
2رئیس پژوهشکده آبزی پروری آب های داخلی کشور | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: بتاکاروتن پیشنیاز ویتامین A و از افزودنیهای غذایی است. بتا کاروتن در صنعت از طریق سنتز شیمیایی از β-ionone تهیه می شود. این رنگ از ترکیبات سنتتیک هست، که می تواند به آسانی از طریق مواد غذایی به مصرف کنندگان منتقل شود. بنابراین تحقیق در زمینه تهیه رنگهای طبیعی برای کاربرد در صنعت غذایی از اهمیت خاصی برخوردار است. هدف: این پروژه باهدف تعیین مقدار، کیفیت، درصد خلوص بتا کاروتن استخراجشده از آزولای تالاب انزلی در فصل زمستان و مقایسه آن با نوع سنتتیک انجام شد. روشها : برای اجرای این پروژه یک تیمار شامل بتا کاروتن استخراجشده به روش هیدرولیز قلیایی از آزولای تالاب انزلی در فصل زمستان سال 1393در نظر گرفته شد. تیمارها به مدت یک سال در دمای پنج درجه سلسیوس نگهداری شدند. از بتا کاروتن سنتتیک بهعنوان شاهد استفاده شد. کیفیت تیمارها با استفاده از آزمایشهای شیمیایی شامل تعیین مقدار و کیفیت بتا کاروتن، رنگ سنجی (هانترلپ)، درصد خلوص و ویتامین A بهوسیله HPLC ، زمان ماندگاری و حلالیت بتا کاروتن طبیعی بررسی شد. نتایج: در نتایج آزمایشهای شامل درصد خلوص، غلظت، رنگ سنجی، ترکیبات ویتامینه، حلالیت و زمان ماندگاری در بتا کاروتن آزمایشی در مقایسه با شاهد تفاوت معنیدار مشاهده نشد(05/0(P>. طی زمان ماندگاری این فاکتورها در تیمارهای آزمایشی و شاهد تفاوت معنیدار نشان ندادند(05/0(P>. بتا کاروتن طبیعی طی زمان نگهداری به مدت یک سال در دمای 5 درجه سلسیوس از کیفیت مطلوبی برخوردار بود. نتیجه گیری نهایی: با توجه به عدم وجود تفاوت معنیدار بین بتا کاروتن استخراجشده از آزولا در مقایسه با نوع سنتتیک از حیث آزمایشهای شیمیایی، خلوص، زمان ماندگاری و ارجحیت بتا کاروتن طبیعی استخراجشده از آزولا در مقایسه با نوع سنتتیک از حیث بهداشت مواد غذایی میتوان کاربرد بتا کاروتن طبیعی تهیهشده از آزولا را بهجای بتا کاروتن سنتتیک در صنعت غذایی پیشنهاد کرد. | ||
کلیدواژهها | ||
آزولا؛ رنگدانههای طبیعی؛ بتا کاروتن؛ افزودنی غذایی؛ تالاب انزلی | ||
مراجع | ||
استاندارد ملی ایران شماره 493، 1383، نمونهبرداری و روشهای آزمون روغنها و چربیها. موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران. تهران، ایران. استاندارد ملی ایران شماره 740، 1392، افزودنیهای خوراکی مجاز – رنگهای خوراکی – فهرست و ویژگیهای عمومی. موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران. تهران، ایران. استاندارد ملی ایران شماره 742، 1382، گوشت و فرآوردههای آن – تعیین چربی تام – روش آزمون. موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران. تهران، ایران. استاندارد ملی ایران شماره 744، 1381، گوشت و فرآوردههای آن – تعیین مقدار خاکستر کل – روش آزمون. موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران. تهران، ایران. استاندارد ملی ایران شماره 745، 1350، گوشت و فرآوردههای آن – اندازهگیری رطوبت. موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران. تهران، ایران. استاندارد ملی ایران شماره 924، 1372، اندازهگیری پروتئین تام در گوشت و فرآوردههای آن. موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران. تهران، ایران. استاندارد ملی ایران شماره 1028، 1386، گوشت و فرآوردههای آن – اندازهگیری pH. موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران. تهران، ایران. تهران، ایران. اصدق ا، خسروشاهی اصل ا و پیرسا س، 1399، بررسی ویژگیهای فیزیکی شیمیایی و مکانیکی فیلم زیست تخریب پذیر پکتین/زنیان/بتاکاروتن. نشریه پژوهشهای صنایع غذایی، 1، 226 – 211. اکرمی م، قنبرزاده ب، دیناروند ر، دهقاننیا ج و یارحسینی م، 1395، نانوکمپلکسهای صمغ عربی- کازئینات حامل بتا کاروتن (1): بررسی تشکیل کمپلکس توسط FTIR، DSC، کدورت و رئولوژی. نشریه پژوهشهای صنایع غذایی، 3، 576 – 563. بایگان ع، راسخ ف، راسخی ن، 1388، فناوری تولید و استخراج کاروتنوئید از موجودات زنده. همایش ملی یافتههای نوین شیمی در صنعت و پزشکی. شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرری. رضوی ه، رضایی ک، مارک ا، 1384، مقایسه روشهای استخراج پیگمان (کاروتنوئید) از مخمر Sporobolomyces ruberrimus H 110. پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران، 1، 33-42. زارع د، کیانیراد م،1383، مقایسه تولید بتاکاروتن توسط کپک در فرمانتورهای (Blakesleatrispora) پانزده لیتری همزندار و هفتادوپنج لیتری ایرلیفت. پژوهش و سازندگی، 64،2- 7. مقدسی ز، امتیازجو م، ربانی م، لبیبی ف، آذرگشسب ا، مصفا ن، 1390، پتانسیل تولید بتاکاروتن از دونالیلاسالینا دریاچه شاهی تحت استرسهای شوری. شیلات دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزادشهر، 5 ، 93 – 100. Agostiano A, Catucci L, Cosma P and Fini P, 2003. Aggregation processes and photo physical properties of chlorophyl a in aqueous solutions modulated by the presence of cyclodextrins. Physical Chemistry Chemical Physics 5: 2122–813.
Agte VV, Tarwadi KV, Mengale S and Chiplonkar SA, 2000. Potential of traditionally green leafy vegetables as natural sources for supplementation of eight micronutrients in vegetarian diets. Journal Chromatography 13: 885-891.
Alcaíno A, Barahona S, Carmona M, Lozano C, Marcoleta A, iklitschek M, Sepúlveda D, Baeza M and Cifuentes V, 2008.Cloning of the cytochrome p450 reductase (crtR) gene and itsinvolvement in the astaxanthin biosynthesis of Xanthophyllomyces Dendrorhous. BMC Microbiology8 : 1 – 13.
Amaya R, 2001. The effect of processing and storage on carotenoids content of vegetables. Journal Food Science 7: 2005-5802.
Anguelova T and Warthesen Y, 2000. Degradation of lycopene, α-carotene and β-carotene during lipid peroxidation. Journal of Food Science 65: 71-75.
Anjum F, Barkat AK, Noreen N, Tariq M and Faisal S, 2008. Effect of boiling and storage on beta-carotene content of different vegetables Pakistan. Journal Life Social Science 6:63-67.
Association of Official Analytical Chemists, 1960. Vitamin A in foods in which carotenes have been added as a source of vitamin A. spectrophotometric method. Maryland, USA.
Azhar M, Pervez S, Panda BP, Gupta SK, 2018. Cultivation, Processing and Analysis of Azolla Microphylla and Azolla Caroliniana as Potential Source for Nutraceutical Ingredients. International Journal of Agriculture Environmental Science 5: 10-16.
Bendich A, 2004. What have we learned about the biological actions of beta-carotene. Journal Nutrition 134: 225-230.
Branen AL, Davidson M, Seppo Salminen P, Thorngate J, 2001. Foodadditives. Taylor and Francis, Abingdon, United Kingdom.
Caivano JL and Buera MDP, 2012. Color in food: technological and psychophysical aspects. CRC Press. Florida, United States.
Chawla HS, 2002. Introduction to plant biotechnology. Taylor and Francis. Abingdon, United Kingdom.
Chromatogr BJ, 2003. Improved simultaneous determination method of beta-carotene and retinol with saponification in human serum and rat liver. Analytical Technology Biomedicine Life Science1:305-13.
Çinar I, 2004. Carotenoid pigment losses of freeze dried plant samples under different storage conditions. Food Science. and Technology 37: 363 – 367.
Cosma P, Fini P, Rochira S, Catucci L, Castagnolo M and Agostiano A, 2008. Photo toxicity and cytotoxicity of chlorophyl l a/cyc lodextrins complexes on Jurkat cells. Bio electrochemistry74: 58-64.
Dentuto PL, Catucci L, Cosma P, Fini P, Agostiano A and Hackbarth S, 2007. Cyclodextrin/chlorophyl l a complexes as supramolecular photosensitizers. Bioelectrochemistry 70:3943.
Dias Ribeiro B, Weingart Barreto D and Coelho MAZ, 2011. Technological aspects of β-carotene production. Food and Bioprocess Technology 4:693-701.
Evrard C and Van Hove C, 2004. Taxonomy of the American Azolla Species (Azollaceae): A Critical Review. Systematics and Geography of Plants 74:301-318.
Hackett M, Lee J and Schwartz S, 2002. Thermal stability and isomerization of lycopene in tomato oleoresins from different varieties. Journal Food Science 69: 536-54132.
Grune T, Lietz G, Palou A, Ross AC, Stahl W, Tang G, Thurnham D, Yin S and Biesalski HK, 2010. β-Carotene Is an Important Vitamin A Source for Humans. Journal Nutrition 40: 2268S–2285S.
Higuera-CiaparaI, Félix-Valenzuela L and Goycoolea FM, 2006.Astaxanthin: a review of its chemistry and applications.Critical Review Food Science Nutrition46:185–196.
Hopkins WG, 2006.Plant biotechnology. Infobase Publishing. New York, United States.
Hosotani K, Kitagawa M, Granado F, Olmedilla B, Gilmantines E and Blando I, 2001. A fast reliable and low cost saponification protocol for analysis of carotenoids in vegetables. Journal Food Composition and Analysis 14: 479 – 489.
Hui BD, Li J, Pei LP, Zhang LX, Zhang Y and Hu YX, 2006. Separation and identification of β-carotene geometrical isomers by C30-HPLC-PDA. Food Science (Chin) 27: 252–255.
Hutchings JB, 2003. Food color and appearance. Aspen Publishers. Gaithersburg, United States.
Khalil IA and Varananis FR, 1996. Carotiniod extraction and analysis by reversed phase HPLC system. Sarhad Journal Agriculture 105: 15-21.
Lejeune A, Peng J, LeBoulenge E, Larondelle Y and Hove CV, 2000. Carotene content of Azolla and its variations during drying and storage treatments. Animal Feed Science and Technology 84:293 – 301.
MacDougall DB, 2002. Color in food:improving quality. Woodhead Publishing. Cambridge, United Kingdom.
Mercandate AR and Amaya R, 1990. Carotenoid composition and vitamin A value of some native Brazilian green leafy vegetables. Journal Food Science 25: 213-219.
Miller JK, Travis Harrison M, Andrea AD, Endsley AN, Yin F, Kodukula K and Watson DS, 2013.β- carotene biosynthesis in probiotic bacteria. Probiotics and Antimicrobial Protection 5:69–80.
Miranda AF, Biswas B, Ramkumar N, Singh R, Kumar J, James A, Roddick F, Lal B, Subudhi S, Bhaskar T and Mouradov A, 2016. Aquatic plant Azolla as the universal feedstock for biofuel production. BioMed Central 9: 221 – 238.
Muller H, 1997. The determination of the beta-carotene content in selected vegetables and fruits by HPLC and photodiode array detection. Journal Food Nutrition 2: 88-94.
Mostafa EM and Ibrahim MM, 2012. HPLC analysis of non – enzymatic antioxidants in Azolla caroliniana subjected to UV-B. Academic Journal Biology Science 3:19-30.
Negi P and Roy S, 2000. Effect of drying condition on quality of green leaves during long term storage. Food Reseach International 34: 283-287.
Nacke C, Hüttmann S, Etschmann MMW, Schrader J, 2012. Enzymatic production and in situ separation of natural β-ionone from β-carotene. Journal Industrial Microbiology Biotechnology 39:1771-8.
Prasanna R, Pabby A and Singh PK, 2004. Effect of glucose and light/dark environment on pigmentation profiles in Calothrix elenkeni. Folia Microbialogica 49: 26 -30.
Qiu YL and Yu J, 2003. Azolla a model organism for plant genomic studies. Genomics Proteomics Bioinformatics 1: 15–25.
Rymbai H, Sharma RR and Srivastav M, 2011. Biocolorants and its implications in health and food industry - a review. International Journal of Pharmaceutical Technology Research 3: 2228 – 2244.
Schieber A and Carle R, 2005. Occurrence of carotenoid cis-isomers in food: technological, analytical, and nutritional implications. Trends in Food Science & Technology 16: 416–422.
Stahl U, Donalies UEB and Nevoigt E, 2008. Food biotechnology. Springer. Berlin, Germany.
Venugopal V, Prasanna P, Sood A, Jaiswal P and Kaushik BD, 2006. Stimulation of pigment accumulation in Anabaena azolla strains: effect of light intensity and sugars. Folia Microbiologica 51. 50 – 56.
Vílchez C, Forján E, Cuaresma M, Bédmar F, Garbayo I and Vega JM, 2011. Marine carotenoids: biological functions and commercial applications.Marine Drugs 9: 319–333.
Yamini C, Ranjana N, Chaturvedi Y and Nagar R, 2001. Levels of beta-carotene and effects of processing on selected fruits and vegetables of the arid zone of India. Journal Food Science 56:27-132.
Zakynthinos G and Varzakas T,2016. Carotenoids: from plants to food industry. Current Research in Nutrition and Food Research4: 38-51. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 926 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 308 |