تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,489,233 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,216,892 |
تاثیر شرایط مختلف استخراج آب زیربحرانی بر ظرفیت آنتیاکسیدانی و مقدار ترکیبات فنلی عصاره تفاله انار | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
دوره 30، شماره 2، شهریور 1399، صفحه 129-141 اصل مقاله (1.03 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
یاسمن پورمحمد؛ مهدی قرهخانی* | ||
علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: اخیراً، نقش سودمند آنتیاکسیدانها مقابل بسیاری از بیماریهای انسانی و فساد مواد غذایی که ناشی از فساد اکسایشی میباشد، توجه زیادی را به خود جلب کرده است. تفاله انار، بخش غیرخوراکی و از محصولات جانبی صنعت آبمیوهگیری و منبع غنی از آنتیاکسیدانهای پلیفنلی است. هدف: این مطالعه، با هدف فراهم نمودن زمینه، جهت بررسی اثر عصاره تفاله انار در صنایع غذایی و تولید محصولات غذایی فراسودمند، صورت گرفته است. روش کار: در این پروژه، ارزیابی روشهای استخراج آب زیربحرانی و غرقابی جهت تعیین ظرفیت آنتیاکسیدانی و مقدار ترکیبات فنلی عصاره تفاله انار انجام شد. متغیرهای استخراج آب زیربحرانی، پارامترهای: دما (°C120، °C150 و °C180) و زمان (5، 15 و 25 دقیقه) بودند. در عصارههای تهیه شده، ظرفیت آنتیاکسیدانی، با روشهای: آنتیاکسیدان احیاء رادیکال آزاد (DPPH) برحسب درصد RSA و آنتیاکسیدان احیاکننده آهن (FRAP) برحسب میلیگرم آهن 2 ظرفیتی بر گرم ماده خشک، محتوای فلاونوئیدی بر حسب میلیگرم کوئرستین بر گرم ماده خشک و محتوای فنل کل با روش فولین- سیوکالتیو بر حسب میلیگرم گالیک اسید بر گرم ماده خشک، اندازهگیری و گزارش شد. نتایج: ارزیابی دو روش غرقابی و آب زیربحرانی نشان داد که بیشترین میزان استخراج، مربوط به روش آب زیربحرانی بود. نتایج بررسی تأثیر متغیرهای مورد مطالعه در استخراج آب زیربحرانی نشان داد که با افزایش دما و زمان، میزان استخراج این ترکیبات، افزایش یافت بهطوریکه بیشترین استخراج در تیمار °C180 و 25 دقیقه بود. نتیجهگیری نهایی: روش آب زیربحرانی نهتنها یک فنآوری دوستار محیط زیست است، بلکه میزان استخراج ترکیبات زیستفعال را نیز افزایش داد. | ||
کلیدواژهها | ||
استخراج آب زیر بحرانی؛ آنتی اکسیدان؛ تفاله انار؛ ترکیبات فنلی؛ فلاونوئید | ||
مراجع | ||
ایوب نژادگان جهرمی ب و حسنپور ح، 1397. ارزیابی ترکیبات حاوی فعالیت آنتیاکسیدانی پوست و گوشت میوه ازگیل توسط عصاره متانولی و استونی، نشریه پژوهشهای صنایع غذایی، 28(4)، 72-57. حسینی س، قراچورلو م، غیاثی طرزی ب و قوامی م، 1393. مروری بر روش های تعیین ظرفیت آنتی اکسیدانی (اساس واکنش، روش کار، نقاط قوت و ضعف)، نشریه علوم غذایی و تغذیه، 11( 4)، 111-89. سلیمانی ده دیوان ن، گلشن تفتی ا و یاسینی اردکانی س ع، 1395. بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی، میزان پلیفنلها، رنگدانهها و فیبر در هسته ارقام خرمای مضافتی و کلوته استان کرمان، نشریه پژوهشهای صنایع غذایی، 26(1)،122-113. شاددل ر، حداد خداپرست م ح، مسکوکی ع، شریف ع و آزادمرد دمیرچی ص،1391. بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره استخراج شده از پوست بنه رقم موتیکا به روش مادون بحرانی آب، نشریه پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی،1(2)، 84-73. طایفی نصرآبادی ح و خدارحمی ر، 1386. ارزیابی دو روش TRAP و FRAP جهت تعیین پتانسیل آنتی اکسیدانی تام سرم موش صحرایی، فصلنامه علمی پژوهشی یافته – دانشگاه علوم پزشکی لرستان، 9(3)، 47-41. عزت زادگان جهرمی س، 1391. معرفی روش استخراج مواد فراسودمند توسط آب زیر بحرانی و مقایسه با روشهای متداول استخراج، مجموعه مقالات سومین همایش ملی علوم کشاورزی و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد فسا، 5-1. عزیزی غ، قاسمی پیربلوطی ع، جعفری ولدانی م و رحیمی ا، 1394. تاثیر نوع حلال و روش عصاره گیری بر ویژگی های آنتی اکسیدانی عصاره پوست انار ارقام نجف آباد و شهرضا، مجموعه مقالات نخستین همایش بینالمللی صنایع غذایی ایران، مرکز همایشهای توسعه ایران، تهران، 12-1. فاطمی ح، 1378. شیمی مواد غذایی، انتشارات شرکت سهامی انتشار تهران، 12، 187-181. کاظمی زاده ر و فدائی نوغانی و، ۱۳۹۳. معرفی عصاره پوست انار بهعنوان یک جزء سلامتی بخش برای کاربرد در صنعت غذا، مجموعه مقالات سومین همایش ملی علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد فسا، 8-1. Benzie IF and Strain JJ, 1996. The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of “antioxidant power”: the FRAP assay. Journal of Analytical Biochemistry 239(1): 70-76.
Brand-Williams W, Cuvelier ME and Berset CL, 1995. Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity. Lebensmittel-Wissenschaft and Technologie -Food science and Technology 28(1): 25-30.
Erşan S, Üstündağ ÖG, Carle R and Schweiggert RM, 2018. Subcritical water extraction of phenolic and antioxidant constituents from pistachio (Pistacia vera L.) hulls. Journal of Food chemistry 253: 46-54.
Ibanez E, Kubátová A, Señoráns FJ, Cavero S, Reglero, G and Hawthorne SB, 2003. Subcritical water extraction of antioxidant compounds from rosemary plants. Journal of Agricultural and Food Chemistry 51(2): 375-382.
Lee KA, Kim KT, Kim HJ, Chung MS, Chang PS, Park H & Pai HD, 2014. Antioxidant activities of onion (Allium cepa L.) peel extracts produced by ethanol, hot water, and subcritical water extraction. Journal of Food Science and Biotechnology 23(2): 615-621.
Miller DJ and Hawthorne SB,1998. Method for determining the solubilities of hydrophobic organics in subcritical water. Journal of Analytical Chemistry 70(8): 1618-1621.
Mohamadi M, Maskooki AM and Mortazavi SA, 2012. Evaluation of antioxidant properties of barberry fruits extracts using maceration and subcritical water extraction (SWE). Journal of World Academy of Science Engineering and Technology 69: 344-351.
Paul P and Bhattacharyya S, 2015. Antioxidant profile and sensory evaluation of cookies fortified with juice and peel powder of fresh Pomegranate (Punica granatum). International Journal of Agricultural and Food Science 5(3): 85-91.
Ramos L, Kristenson EM and Brinkman UT, 2002. Current use of pressurised liquid extraction and subcritical water extraction in environmental analysis. Journal of Chromatography A 975(1): 3-29.
Rangsriwong P, Rangkadilok N, Satayavivad J, Goto M and Shotipruk A, 2009. Subcritical water extraction of polyphenolic compounds from Terminalia chebula Retz. fruits. Journal of Separation and Purification Technology 66(1): 51-56.
Sukhdev, SH, Suman, PSK, Gennaro, L and Dev DR, 2008. Extraction technologies for medicinal and aromatic plants international. United Nation Industrial Development Organization the International Centre for Science and High Technology in Trieste 11. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 513 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 397 |