تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,489,402 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,216,953 |
ارزیابی برخی خواص مکانیکی دو واریته خرمالو در مراحل مختلف رسیدگی بهمنظور بهینه-سازی سامانههای پس از برداشت | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
مقاله 13، دوره 30، شماره 1، اردیبهشت 1399، صفحه 183-194 اصل مقاله (1.21 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
حسین غفاری ستوبادی* ؛ حسین حسنپور کهنمویی؛ نعمان مرغوب؛ خسرو محمدی قرمزگلی | ||
گروه مهندسی بیوسیستم، دانشگاه تبریز | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: تعیین خواص انواع محصولات کشاورزی برای استفاده در طراحی و بهینهسازی ماشینها و سامانههای پس از برداشت در راستای کاهش ضایعات و افزایش ماندگاری، کیفیت و توان رقابت با محصولات خارجی، امری ضروری است. امروزه به دلیل نیاز روز افزون کشور و بهمنظور حفظ سلامت جامعه استفاده از میوه تازه و با کیفیت مناسب ضروری بهنظر میرسد. از طرفی سالانه درصد بالایی از محصولات میوهای بهدلیل وجود آسیبهای مکانیکی تلف میشوند و یا کیفیت آنها کاهش مییابد. هدف:در این مطالعه برخی خواص مکانیکی مشارکتکننده در آسیب مکانیکی شامل انرژی نفوذ، نیروی نفوذ و ضریب برجهندگی میوه خرمالو تعیین شدند. روش کار: در این پژوهش آزمایشهایی جهت تعیین این خواص مکانیکی دو رقم میوه خرمالو به نامهای D. Kakiو D. Virginiana در سه زمان برداشت (نارس، نیمه رسیده و رسیده) و سه سرعت بارگذاری 50، 100 و 200 میلیمتر بر دقیقه با استفاده از دستگاه آزمون بافت انجام شد و برای بهدست آوردن ضریب برجهندگی که میتواند معیاری برای تعیین میزان کوفتگی خرمالوباشد، از روش صوتی ابداعی استفاده شد. بدین منظور میوههای خرمالو از سه ارتفاع 10، 20 و 30 سانتی متری بر روی صفحه صلب دستگاه بهصورت آزاد رها شدند. نتایج: میانگین نیروی مورد نیاز برای نفوذ کردن به رقم D.virginianaبیشتر از رقم D.Kakiبود و با افزایش سرعت بارگذاری میانگین نیروی مورد نیاز برای نفوذ به هر دو رقم خرمالو افزایش یافت. با افزایش رسیدگی محصول میانگین انرژی نفوذ کاهش و با افزایش سرعت بارگذاری میانگین نیروی نفوذی افزایش یافت. تفاوت مقادیر میانگین ضریب برجهندگی میوههای خرمالو که از سه ارتفاع متفاوت رها شده بودند، در هر سه زمان برداشت و برای هر دو رقم در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود. از آنجایی که ضریب برجهندگی معیاری از کوفتگی میباشد بنابراین ضریب برجهندگی کوچکتر بیانگر انرژی جذب شده بیشتر توسط میوه و احتمال صدمه کوفتگی بیشتر است. زمانیکه خرمالو بهصورت نارس و یا حداقل نیمه رسیده (بلوغ تجاری) روانه بازار شود، صدمات مکانیکی بهطور قابل توجهی کاهش مییابد. | ||
کلیدواژهها | ||
انرژی نفوذ؛ خرمالو؛ صدمه مکانیکی؛ ضریب برجهندگی؛ نیروی نفوذ | ||
مراجع | ||
توکلی هشتجین ت، 1382. مکانیک محصولات کشاورزی. ترجمه. انتشارات خدمات فرهنگی سالکان. تهران. حزباوی ع، مینایی س، قبادیان ب و کاظمی ش، 1387. مطالعه رفتار میوه خرمالو تحت بارگذاری. پنجمین کنگره ملی مهندسی ماشینهای کشاورزی ومکانیزاسیون. مشهد. حزباوی ع، مینایی س، 1389. تهیه وبررسی ویژگیهای کیفی برگه خرمالو. علوم وصنایع غذایی ایران، شماره 26، صفحههای 65-72. خادمی ا، زمانی ذ، مستوفی ی، کلانتری س ورسولی م، 1394. رفتار فیزیولوژیکی میوه خرمالو، رقم کرج، درپاسخ به تیمار پس ازبرداشت آب گرم ودمای انبارداری. علوم وصنایع غذایی ایران، شماره 48، صفحههای 13-26. رستمی ورتونی ا، مستعانزاده ح، مرشدی فر ع وطاهری کفرانی ا، 1397. تهیه نانوذرات CuO با استفاده از عصاره برگ گیاهان گردو و خرمالو و بررسی خواص ضد باکتریایی آنها. شیمی کاربردی، سال سیزدهم، شماره 47. صفحههای 223-236. صفی یاری ح، رحمانیان ح، سلمانی زاده ف و زمردیان ع، 1392. برخی خواص فیزیکی و مکانیکی میوه خرمالو رقم خرمندی. نوآوری درعلوم وفناوری غذایی،سال پنجم، شماره 18، صفحههای 67-73. مناف دلستان ف، اسمعیلی م و تیموریبک م، 1394. ارزیابی خواص بافتی ورنگ میوه گیلاس واریته سیاه مشهد در طی رسیدن. پژوهشهای صنایع غذایی، سال بیست و پنجم، شماره 3، صفحههای 379-389. Allende A, Desmet M, Vanstreels E, Verlinden BE, Nicolaı̈ BM. 2004. Micromechanical and geometrical properties of tomato skin related to differences in puncture injury susceptibility. Postharvest Biology and Technology 34: 131-141. Altuntas E, Cangi R, Kaya C. 2011. Physical and chemical properties of persimmon fruit. Int Agrophys 25: 89-92. Altuntaş E, Gül EN, Bayram M. 2013. The physical, chemical and mechanical properties of medlar (Mespilus germanica L.) during physiological maturity and ripening period. JAFAG (2013) 30 (1): 33-40. ASABE. 2017. Moisture Measurement-Unground Grain and Seeds. St. Joseph, MI: ASABE. Bollen A. 1993. Apple-apple impact evaluation using an instrumented sphere. Journal of Agricultural Engineering Research 2: 1-14. Bollen AF, Cox NR, Dela Rue BT, Painter DJ. 2001. PH—Postharvest Technology: A Descriptor for Damage Susceptibility of a Population of Produce. Journal of Agricultural Engineering Research 78: 391-395. Brusewitz G, McCollum T, Zhang X. 1991. Impact bruise resistance of peaches. Transactions of the ASAE (USA). Candir EE, Ozdemir AE, Kaplankiran M, Toplu C. 2009. Physico-chemical changes during growth of persimmon fruits in the East Mediterranean climate region. Scientia Horticulturae 121: 42-48. Desmet M, Lammertyn J, Verlinden BE, NicolaÏ BM. 2002. Mechanical properties of tomatoes as related to puncture injury susceptibility. Journal of Texture Studies 33: 415-429. Desmet M, Lammertyn J, Scheerlinck N, Verlinden BE, Nicolaı̈ BM. 2003. Determination of puncture injury susceptibility of tomatoes. Postharvest biology and technology 27: 293-303. Desmet M, Hertog M, Verlinden B, De Baerdemaeker J, Nicolaı̈ B. 2004a. Instrumented sphere prediction of tomato stem-puncture injury. Postharvest biology and technology 34: 81-92. Desmet M, Lammertyn J, Verlinden B, Darius P, Nicolaı̈ B. 2004b. The relative influence of stem and fruit properties on stem puncture injury in tomatoes. Postharvest biology and technology 33: 101-109. Diener R, Elliott K, Nesselroad P, Ingle M, Adams R, Blizzard S. 1979. Bruise energy of peaches and apples. Transactions of the ASAE 22: 287-0290. Fathizadeh Z, Aboonajmi M, Beygi SRH. 2020. Nondestructive firmness prediction of apple fruit using acoustic vibration response. Scientia Horticulturae 262:109073 Feng B, Sun W, Shi L, Sun B, Zhang T, Wu J. 2017. Determination of restitution coefficient of potato tubers collision in harvest and analysis of its influence factors. Transactions of the Chinese Society of Agricultural Engineering 33:50-57. Jarimopas B, Singh SP, Sayasoonthorn S, Singh J. 2007. Comparison of package cushioning materials to protect post-harvest impact damage to apples. Packaging Technology and Science 20: 315-324. Kadowaki M, Nagashima S, Akimoto H, Sakurai N. 2012. Detection of Core Rot Symptom of Japanese Pear by a Nondestructive Resonant Method. Journal of the Japanese Society for Horticultural Science 81:327-331. Khoshnam F, Namjoo M, Golbakhshi H. 2015. Acoustic Testing for Melon Fruit Ripeness Evaluation during Diff erent Stages of Ripening. Agriculturae Conspectus Scientificus (ACS) 80:197-204 Lewis R, Yoxall A, Canty LA, Romo ER. 2007. Development of engineering design tools to help reduce apple bruising. Journal of Food Engineering 83: 356-365. Mohsenin NN. 1986. Physical properties of plant and animal materials: Gordon and Breach Science Publishers. Mozetič B, Trebše P, Simčič M, Hribar J. 2004. Changes of anthocyanins and hydroxycinnamic acids affecting the skin colour during maturation of sweet cherries (Prunus avium L.). LWT-Food Science and Technology 37: 123-128. Pang D, Studman C, Banks N. 1994. Apple bruising thresholds for an instrumented sphere. Transactions of the ASAE 37: 893-897. Sanchís E, Mateos M, Pérez-Gago, M. 2015. Effect of maturity stage at processing and antioxidant treatments on the physico-chemical, sensory and nutritional quality of fresh-cut ‘Rojo Brillante’ persimmon. Postharvest Biology and Technology 105; 34-44. Sarig Y. 1991. Review: Impact loading associated with agricultural products. International journal of impact engineering 11: 251-275. Sawada T, Seo Y, Morishima H, Imou K, Kawagoe Y. 1992. Studies on Storage and Ripening of Kiwifruit (Part 1). Journal of the Japanese Society of Agricultural Machinery 54: 61-67. Siyami S, Brown G, Burgess G, Gerrish J, Tennes B, Burton C, Zapp H. 1987. Apple impact bruise prediction models. Trans. ASAE 31: 1038–1046. Taniwaki M, Sakurai N. 2010. Evaluation of the Internal Quality of Agricultural Products using Acoustic Vibration Techniques. Journal of the Japanese Society for Horticultural Science 79:113-128. Wang L, Zhou W, Ding Z, Li X, Zhang C. 2015. Experimental determination of parameter effects on the coefficient of restitution of differently shaped maize in three-dimensions. Powder Technology 284: 187-194. Zapp H, Ehlert S, Brown G, Armstrong P, Sober S. 1990. Advanced instrumented sphere (IS) for impact measurements. Transactions of the ASAE 33: 955-960. Zhang W, Lv Z, Xiong S. 2018. Nondestructive quality evaluation of agro-products using acoustic vibration methods—A review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 58:2386-2397.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 533 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 413 |