تعداد نشریات | 43 |
تعداد شمارهها | 1,274 |
تعداد مقالات | 15,729 |
تعداد مشاهده مقاله | 51,827,873 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 14,666,463 |
تاثیر منشاء گیاهی بر ویژگیهای فیزیکیشیمیایی و میکروبی عسل | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
مقاله 8، دوره 30، شماره 1، اردیبهشت 1399، صفحه 113-124 اصل مقاله (1.21 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسنده | ||
سبا بلقیسی* | ||
گروه پژوهشی موادغذایی،حلال و کشاورزی، پژوهشکده صنایع غذایی و فرآوردههای کشاورزی، پژوهشگاه استاندارد | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: تعیین ویژگیهای فیزیکیشیمیایی و میکروبی استاندارد در محصولات غذایی حائز اهمیت است. از آنجائیکه ترکیب شیمیایی عسل با توجه به منشاء گیاهی آن متفاوت است، ضروری است ویژگیهای آن مطابق با این عوامل بطور دورهای بررسی و تجدید نظر شود. روش کار: ویژگیهای فیزیکیشیمیایی (رطوبت، مواد جامد محلول، pH، اسیدیته،هدایت الکتریکی، خاکستر، قندهای احیا کننده، ساکارز، نسبت فروکتوز به گلوکز، فعالیت دیاستازی، هیدروکسیمتیلفورفورال و پرولین) و ویژگیهای میکروبی (کپک، مخمر و کلستریدیوم احیاکننده سولفیت) 30 نمونه عسل از منابع گیاهی مختلف (گون، کنار، آویشن، بهارنارنج و چهلگیاه) مورد ارزیابی قرار گرفتند و با ویژگیهای تعریف شده در استاندارد بین المللی کدکس مقایسه شدند. نتایج: میزان رطوبت عسل بهارنارنج نسبت به سایر گونههای گیاهی بالاتر بوده است و با حد مجاز استاندارد بینالمللی کدکس (بیشینه 20%) مطابقت نداشته است. همچنین میزان ساکارز در نمونههای عسل گون، کنار، آویشن و چهل گیاه بالاتر از حد مجاز استاندارد بینالمللی کدکس (بیشینه 5%) بود. میزان هیدروکسیمتیلفورفورال در تمام نمونهها به استثناء عسل بهار نارنج از حد مجاز (بیشینه mg/kg40) بالاتر بوده است. دیاستاز در نمونههای عسل گون، کنار، آویشن و چهل گیاه کمتر از حد استاندارد (کمینه G08) بود. پرولین در تمام نمونهها به استثناء گون و کنار در محدوده مجاز استاندارد بینالمللی کدکس (کمینهmg/kg180) قرار داشت. میزان آلودگی میکروبی کپک، مخمر و کلستریدیوم احیاکننده سولفیت نمونههای عسل وابسته به منشأ گیاهی نبوده و اختلاف معنیدار بین نمونهها مشاهده نشد (05/0p>). نتیجهگیری کلی: با توجه به نتایج بهدست آمده پیشنهاد میشود استانداردهای موجود در زمینه ویژگیهای فیزیکیشیمیایی عسل با توجه به منشأگیاهی آن مورد بازنگری و بررسی قرار گرفته و در تعیین حدود قابل قبول هر ویژگی، منشأ گیاهی مد نظر قرار گیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
ایران؛ فیزیکیشیمیایی؛ عسل؛ منشأگیاهی؛ میکروبی | ||
مراجع | ||
آمارنامه کشاورزی، 1395. وزارت جهاد کشاورزی، 111-109. امیری ص، اسمعیلی م و خالدآباد م ع، 1394. ارزیابی کیفی دو گروه عسل چند گل طبیعی فلهای و بستهبندی. نشریه پژوهشهای صنایع غذایی، 25 (2)، 167-155. جاهد خانکی غ ر و کامکار ا، 1384. بررسی خواص فیزیکوشیمیایی عسل تولیدی شهر گرمسار در سال 1382. فصلنامه علوم و صنایع غذایی ایران، 4(1)، 41-35. خلفی ر، گلی ا ح و بهنیان اصفهانی م، 1395. بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و فعالیت آنتی اکسیدانی 10 نمونه عسل گیاهی مختلف. فصلنامه علوم و صنایع غذایی، 51 (13)، 63-51. رمزی م، کاشانی نژاد م، صادقی ماهونک ع، رضوی م ع، 1394. مقایسه ویژگی های فیزیکوشیمیایی و رفتار رئولوژیکی عسل های طبیعی با عسل های شکری و تقلبی. نشریه پژوهش های علوم و صنایع غذایی ایران، 11(4)، 407-392. قیصری ح ر و حمیدیان شیرازی ا ر، 1387. مقایسه و ارزیابی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و تقلبات عسل های منطقه شیراز تولید شده در فصول مختلف. مجله پژوهش های علوم و صنایع غذایی ایران، 4(2)، 68-57. هاشمی م، 1393. کتاب جامع عسل درمانی: خواص غذایی، دارویی و درمان فرآورده های زنبور عسل (عسل، گرده، موم، بره موم، شاه انگبین و زهر زنبور عسل). چاپ اول، نشر فرهنگ جامع، 25-22. هیزمی شیره جینی س، کوهساری ه و سید النگی ز، 1397. فعالیت ضد باکتریایی و آنالیز فیزیکوشیمیایی چند نوع عسل با منشاء گیاهی مختلف در استان گلستان. نشریه پژوهش های علوم و صنایع غذایی ایران، 4(2)، 68-57. El-Haskoury R, Kriaa W, Lyoussi B and Makni M, 2017. Ceratoniasiliqua honeys from Morocco: Physicochemical properties, mineral contents and antioxidant activities. Journal of Food and Drug Analysis Article in Press.
Codex Alimentarius, 2001. Codex standard for honey, 12-1981:1-8.
Alqarni A., Owayss AA and Mahmoud AA, 2016. Physicochemical characteristics, total phenols and pigments of national and international honeys in Saudi Arabia. Arabian Journal of Chemistry 9:114-120.
Habib HM, Al Meqbali FT, Kamal H, Souka UD and Ibrahim WH, 2014. Physicochemical and biochemical properties of honeys from arid regions. Food Chemistry 153: 35-43.
AOAC, 2005. Official methods of analysis of the association of analytical chemists international, 18th edition, Gathersburg, MD U.S.A.
Batista de souse JM, Leite de Souza E, Marques G, Benassi MT, Gullon B, Pintadu MM and Magnani M, 2016. Sugar profile, physichochemical and sensory aspects of monofloral honeys produced by different stingless bee species in Brazilian semi-arid region. LWT-Food Science and Technology 65:645-651.
International Organization for Standardization (ISO), 2008. Microbiology of food and animal feeding stuffs-Horizontal method for the enumeration of yeasts and moulds- part2: colony count technique in products with water activity less than equal to 0.95, ISO No.21527-2:2008
Gomes S, Dias LG, Moreira LL, Rodrigues P and Estevinho L, 2010. Physicochemical, microbiological and antimicrobial properties of commercial honeys from Portugal. Food and Chemical Toxicology 48:544-548.
Biluca FC, Braghini F, Gonzaga LV, Oliveira Costa AC and Fett R, 2016. Physicochemical profiles, minerals and bioactive compounds of stingless bee honey (Meliponinae). Journal of Food Composition and Analysis 50:61-69.
Khalfy R, Goli SAH and Behjatian Isfahani M, 2016. Evaluation of physical and antioxidant activity of 10 different botanical honeys. Journal of Food Science and Technology 51(13): 51-63 [In Persian].
Silvano MF, Varela MS, Palacio MA, Ruffinengo S and Yamal DK, 2014. Physicochemical parameters and sensory properties of honeys from Buenos Aires region. Food Chemistry 152:500-507
Manzanares AB, Garcia ZH, Goldon BR, Rodriguez ER and Romero CD, 2014. Physicochemical characteristics of minor monofloral honeys from Tenerife, Spain. LWT-Food Science and Technology55:572-578.
Bertoncelj J, Golob T, Kropf U, and Korošec M, 2011. Characterisation of Slovenian honeys on the basis of sensory and physicochemical analysis with a chemometric approach. International Journal of Food Science and Technology 46: 1661-1671.
Iurlina MO and Fritz R, 2005. Characterization of microorganisms in Argentinean honeys from different sources. International Journal of food microbiology 105:297-304. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 639 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 421 |