تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,035 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,539,444 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,243,150 |
مقایسه کیفیت داخلی و خارجی، ترکیب شیمیایی و ترکیب اسید چرب تخم مرغ مروارید (Numida meleagris) و تخممرغ | ||
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی) | ||
مقاله 1، دوره 29، شماره 4، اسفند 1398، صفحه 1-15 اصل مقاله (1.34 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
زینب محسن پور1؛ مجید علیایی* 1؛ حسین جانمحمدی1؛ علیرضا فانی2 | ||
1گروه علوم دامی دانشگاه تبریز | ||
2سازمان تحقیقات دام جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: مرغ شاخدار یا مرغ مروارید نام رایج از ﻫﻔﺖ ﮔﻮﻧه پرندگان ﮔﺎﻟﯿﻨﺎﮐﻮس از خانواده نومیدیدا است که گوشت و تخم آنها مقبولیت بالایی دارد.هدف: این پژوهش بهمنظور مقایسه کیفیت داخلی و خارجی، ترکیب شیمیایی و ترکیب اسید چرب زردۀ تخم مرغ مروارید آذربایجان شرقی با تخممرغ انجام شد. روش کار: بدین منظور تعداد 50 عدد تخم سالم بهصورت نمونهگیری تصادفی ساده از ایستگاه تحقیقات مرغ مروارید و تعداد 50 عدد تخممرغ سالم از فروشگاه معتبر خریداری شد. پس از نمونهبرداری تخمها بلافاصله به آزمایشگاه منتقل و صفات مرتبط با کیفیت تخم بهصورت انفرادی اندازهگیری شد. نتایج: میانگین صفات مرتبط با کیفیت خارجی و داخلی تخم مرغهای مروارید از قبیل وزن تخم، درصد و ضخامت پوسته، شاخص شکل تخم، حجم تخم، درصد زرده، درصد سفیده، واحد هاو، رنگ زرده به ترتیب 736/40 گرم، 604/15 درصد و 718/0 میلیمتر، 801/78، 035/42 سانتیمتر مکعب، 418/31 درصد، 977/52 درصد، 030/78 و 800/8 بود. میانگین این صفات در تخممرغ به ترتیب 371/61 گرم، 080/9 درصد و 665/0 میلیمتر، 852/76، 065/63 سانتیمتر مکعب، 334/31 درصد، 585/59 درصد، 075/75 و 70/4 اندازهگیری شد. میانگین کلسترول نمونههای زردة تخم مرغ مروارید و تخممرغ به ترتیب 1605 و 1391 میلیگرم در هر 100 گرم زرده اندازهگیری شد. برای تعیین ترکیب اسیدهای چرب زرده به روش کروماتوگرافی گازی تعداد 5 نمونه مخلوط بهصورت تصادفی انتخاب شد. بیشترین اسیدهای چرب زردة تخم مرغ مروارید مربوط به اسید پالمیتیک و اسید اولئیک و اسید لینولئیک بود که مقادیر آنها به ترتیب 27/28، 68/34، 13/20 درصد از کل اسیدهای چرب زرده و در تخممرغ خوراکی به ترتیب 17/29، 72/27 و 20/17 درصد از کل اسیدهای چرب زرده بود. میانگین مجموع اسیدهای چرب اشباع (SFA) و غیراشباع با چند پیوند دوگانه (PUFA) در زردة تخم مرغ مروارید به ترتیب 14/38 و 09/22 درصد و برای زردة تخممرغ 63/40 و 26/19 درصد اندازهگیری شد. نتیجهگیری نهایی: با توجه به نتایج این تحقیق، درصد پوسته، ضخامت پوسته، میزان کلسترول و چربی زردة، MUFAs، PUFAs و اسیدهای چرب امگا -6 تخم مرغ مروارید در مقایسه با تخممرغ بیشتر بود. | ||
کلیدواژهها | ||
مرغ مروارید؛ تخممرغ؛ ارزش غذایی؛ ترکیب اسیدهای چرب؛ کیفیت تخم | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 760 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 467 |