
تعداد نشریات | 45 |
تعداد شمارهها | 1,398 |
تعداد مقالات | 17,055 |
تعداد مشاهده مقاله | 55,020,471 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 17,478,737 |
تغییر جرم حجمی و ضریب انتشار رطوبت میگو متاثر از چروکیدگی هنگام خشکشدن | ||
نشریه مکانیزاسیون کشاورزی | ||
دوره 10، شماره 2، تیر 1404، صفحه 59-73 اصل مقاله (797.69 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/jam.2025.66138.1320 | ||
نویسندگان | ||
محمد امین زندپور؛ سیدمهدی نصیری* ؛ مهدی مرادی حسنآباد؛ محمدامین نعمتاللهی | ||
بخش مهندسی بیوسیستم - دانشکده کشاورزی - دانشگاه شیراز - شیراز – ایران | ||
چکیده | ||
خشک کردن بخشی از راهبرد مهندسی صنایع غذایی برای پاسخ سریع به نیازهای بازار مصرف، کاهش هزینه تولید، افزایش ماندگاری، بازده و کیفیت محصول است. میگو یک محصول دریایی فصلی پر رونق در جنوب کشور برای مصارف خارج فصل یا صادرات، خشک میشود. برای خشککردن صنعتی میگو، دانستن خصوصیات فیزیکی از اهمیت ویژهای برخوردار است. در این پژوهش اثر چروکیدگی میگو هنگام خشکشدن در یک خشککن هوای داغ همرفتی بر تغییرات جرمحجمی و ضریب انتشار رطوبت مورد بررسی قرار گرفت. میگوی وانامی (سفید آمریکایی) پرورشی با هوای داغ در دو سطح سرعت یک و دو متر بر ثانیه و سه سطح دمای 40، 50 و60 درجه سلسیوس خشک شد. از 212 عدد میگو، 106 عدد میگو به صورت مکعب مستطیل و 106 عدد میگو به صورت کامل مورد آزمایش قرار گرفت. در هر آزمایش دما و رطوبت هوای ورودی و خروجی خشککن، و جرم، حجم، ضخامت و رطوبت نمونهها اندازهگیری شد. با استفاده از پردازش تصویر عکسهای تهیه شده در زمان آزمایش، مساحت نمونهها در فواصل زمانی مشخص محاسبه شد و بر مبنای این دادهها، چروکیدگی (بر مبنای مساحت) تعیین شد. همچنین، چروکیدگی واقعی با استفاده از تغییرات حجم نمونهها محاسبه گردید. بر دادههای نسبت رطوبت (مبنای خشک) و چروکیدگی مدلهای خطی و غیرخطی نمایی و چند جملهای درجه دو و سه در نرمافزار MATLAB 2020 برازش داده شد و برای هر مدل شاخصهای SSE, RMSE, R2 محاسبه شد. مطابق این شاخصها، مدلهای چند جمله ای درجه دو و سه، بیشترین دقت برای تخمین چروکیدگی را داشتند. از این مدلها در حل معادله فیک استفاده شد و ضرایب انتشار رطوبت برای هر آزمایش به ازای هر مقدار چروکیدگی و نسبت رطوبت تعیین گردید. نتایج نشان داد که شکل نمونه و نوع مدل استفاده شده برای مقادیر چروکیدگی و محتوای رطوبت، بر مقدار ضرایب انتشار رطوبت محاسبه شده موثر بوده اند. | ||
کلیدواژهها | ||
چروکیدگی؛ خشککردن؛ ضریب انتشار رطوبت؛ میگو؛ نسبت رطوبت | ||
مراجع | ||
Almaei, M., Nassiri, S. M., Nematollahi, M. A., Zare, D., & Khorram, M. (2023). Studying the drying process of farmed shrimp meat in a hot convective air dryer and the changes of some parameters related to it. Agricultural Machines Journal, 15(1). (In Persian) https://doi.org/10.22067/jam.2023.80905.1145 Amankwah, E., Dzisi, K., Straten, G., & Boxtel, A. (2018). Moisture Dependent Diffusion and Shrinkage in Yam during Drying. International Journal of Food Engineering. https://doi.org/10.1515/ijfe-2017-0394 Brasiello, A., Adiletta, G., Russo, P., Crescitelli, S., Albanese, D., & Matteo, M. (2013). Mathematical modeling of eggplant: shrinkage effect. Journal of Food Engineering, 114, 99-105. http://dx.doi.org.10.1016.j.jfoodeng.2012.07.031 Chen, P., Qiu, Y., Chen, S., Zhao, Y., Wu, Y., & Wang, Y. (2022). Insights into the effects of different drying methods on protein oxidation and degradation characteristics of golden pompano (Trachinotus ovatus). Frontiers in Nutrition, 9, 1063836. http://dx.doi.org.10.3389/fnut.2022.1063836 Corrales, L., Prieto, J., Villasenor, J., & Hernandez, E. (2010). Numerical and experimental analysis of heat and moisture transfer during drying of Ataulfo mango. Journal of Food Engineering, 98, 198-206. http://dx.doi.org.10.1016.j.jfoodeng.2009.12.026 Costa, M. V., Silva, A. K. N., Rodrigues, P. R., Silva, L. H. M. & Cruz Rodrigues, A. M. (2018). Prediction of moisture transfer parameters for convective drying of shrimp at different pretreatments. Food Science and Technology. 38(4). 612-618. https://dx.doi.org/10.1590/fst.31517 Datta AK (2007). Porous media approaches to studying simultaneous heat and mass transfer in food processes. I: problem formulations. Journal of Food Engineering, 80(1). 80–95. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2006.05.013 Dhalsamant K, Tripathy PP, Shrivastava SL (2018). Heat transfer analysis during mixed-mode solar drying of potato cylinders incorporating shrinkage: numerical simulation and experimental validation. Food and Bioproducts Processing, 109. 107–121. https://doi.org/10.1016/j.fbp.2018.03.005 Erşan, A. C. & Tugrul, N. (2020). The drying kinetics and characteristics of Shrimp dried by conventional methods. Chemical Industry and Chemical Engineering Quarterly, 27(4). 319- 328. https://dx.doi.org/10.2298/CICEQ201114050E Faal S, Tavakoli T, Ghobadian B (2015). Mathematical modelling of thin layer hot air drying of apricot with combined heat and power dryer. Journal of Food Science and Technology. 2950–2957. https://doi.org/ 10.1007/s13197-014-1331-9 Golestani R, Raisi A, Aroujalian A (2013). Mathematical modeling on air drying of apples considering shrinkage and variable diffusion coefficient. Drying Technology, 31(1). 40–51. http://dx.doi.org.10.1080.07373937.2012.714826 Hosseinpour, S., Rafiee, S., & Mohtasebi, S. (2011). Application of Image Processing to Analyze Shrinkageand Shape Changes of Shrimp Batch during Drying. Drying Technology, 29, 1416-1438. http://dx.doi.org.10.1080.07373937.2011.587620 Junqueira, JRJ., Correˆa, JLG., de Oliveira, HM., Ivo Soares Avelar, R., Salles Pio, LA., (2017). Convective drying of cape gooseberry fruits: effect of pretreatments on kinetics and quality parameters. LWT Food Science and Technology, 82. 404–410. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2017.04.072 Kassama, L. S. & Ngadi, M. O. (2004). Pore development in chicken meat during deep-fat frying. LWT Food Science and Technology. 37. 841-847. http://dx.doi.org/10.1081/DRT-200054239 Khan M. I. H., Kumar C, Joardder M. U. H. & Karim M. A. (2017) Determination of appropriate effective diffusivity for different food materials. Drying Technology, 35(3). 335–346. http://dx.doi.org/10.1080/07373937.2016.1170700 Koch, B., Eren, I., & Ertekin, F. (2008). Modelling bulk density, porosity and shrinkage of quince during drying: The effect of drying method. Journal of Food Engineering, 85, 340-349. http://dx.doi.org.10.1016.j.jfoodeng.2007.07.030 Mahapatra, A. & Tripathy, P. P. (2018). Modeling and simulation of moisture transfer during solar drying of carrot slices. Journal of Food Process Engineering, 41(8). 1–15. https://doi.org/10.1111/jfpe.12909 Mayor, L. & Sereno, A. M. (2004). Modelling shrinkage during convective drying of food materials: a review. Journal of Food Engineering. 61(3). 373-386. https://dx.doi:10.1016/S0260-8774(03)00144-4 Niamnuy, C., Devahastin, S., Soponronnarit, S., & Raghavan, G. (2008). Modeling coupled transport phenomena and mechanical deformation of shrimp during drying a jet spouted bed dryer. Chemical Engineering Science, 63, 5503-5512. http://dx.doi.org.10.1016.j.ces.2008.07.031 Olanipekun BF, Tunde-Akintunde TY, Oyelade OJ, Adebisi MG, Adenaya TA (2015) Mathematical modeling of thin-layer pineapple drying. Journal of Food Processing and Preservation, 39(6). 1431–1441. https://doi:10.1111/jfpp.12362 Perussello, C., Kumar, C., Castilhos, F., & Karim, M. (2014). Heat and mass transfer modeling of the osmo-convective drying of yacon roots (Smallanthus sonchifolius). Applied Thermal Engineering, 63, 23-32. http://dx.doi.org.10.1016.j.applthermaleng.2013.10.020 Rani, P., Tripathy, P. (2020). Modelling of moisture migration during convective drying of pineapple slice considering non-isotropic shrinkage and variable transport properties. Food Scientists & Technologists, 57, 3748–3761. https://doi.org.10.1007.s13197-020-04407-4 Rao, W., Shi, Z., Liu, S., Shu, Y., Chai, X., & Zhang, Z. (2022). Shrinkage Properties and Their Relationship with Degradation of Proteins Linking the Endomysium and Myofibril in Lamb Meat Submitted to Heating or Air Drying. Foods,11, 2242. https://doi.org.10.3390.foods11152242 Reddy RS, Ravula PR, Arepally D (2017). Drying kinetics and modelling of mass transfer in thin layer convective drying of pineapple. Chemical Science International Journal, 19(3). 1–12. https://doi.org/10.9734/CSJI/2017/32746 Tagne, M., Remond, R., Rogaume, Y., Zoulalian, A., & Bonoma, B. (2016). Modeling of coupled heat and mass transfer during drying of tropical woods. International Journal of Thermal Sciences, 109, 299-308. https://doi.org/10.1016/j.ijthermalsci.2016.06.012 Tsuruta, T., Tanigawa, H., & Sashi, H. (2015). Study on shrinkage deformation of food in microwave–vacuum drying. Drying Technology, 33, 1830–1836. https://doi.org.10.1080.07373937.2015.1036286 Yuan, Y., Tan, L., Xu, Y., Yuan, Y., & Dong, J. (2019). Numerical and experimental study on drying shrinkage-deformation of apple slices during process of heat-mass transfer. International Journal of Thermal Siences, 136, 539-548. https://doi.org.10.1016.j.ijthermalsci.2018.10.042 Vallespir, F., Crescenzo, L., Rodrı´guez, O., Marra, F. & Simal, S. (2019). Intensification of low-temperature drying of mushroom by means of power ultrasound: effect on drying kinetics and quality parameters. Food and Bioprocess Technology. 12(5). 839–851. https://doi.org/10.1007/s11947-019-02263-5 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 47 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 39 |