
تعداد نشریات | 45 |
تعداد شمارهها | 1,388 |
تعداد مقالات | 17,002 |
تعداد مشاهده مقاله | 54,717,443 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 17,268,102 |
تغییر جرم حجمی و ضریب انتشار رطوبت میگو متاثر از چروکیدگی هنگام خشکشدن | ||
نشریه مکانیزاسیون کشاورزی | ||
دوره 10، شماره 2، تیر 1404، صفحه 61-75 اصل مقاله (924.52 K) | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/jam.2025.66138.1320 | ||
نویسندگان | ||
محمد امین زندپور؛ سیدمهدی نصیری* ؛ مهدی مرادی حسنآباد؛ محمدامین نعمتاللهی | ||
بخش مهندسی بیوسیستم - دانشکده کشاورزی - دانشگاه شیراز - شیراز – ایران | ||
چکیده | ||
خشککردن بخشی از راهبرد مهندسی صنایع غذایی برای پاسخ سریع به نیازهای بازار مصرف، کاهش هزینه تولید، افزایش ماندگاری، بازده و کیفیت محصول است. میگو یک محصول دریایی فصلی پر رونق در جنوب کشور برای مصارف خارج فصل یا صادرات، خشک میشود. برای خشککردن صنعتی میگو، دانستن خصوصیات فیزیکی از اهمیت ویژهای برخوردار است. در این پژوهش اثر چروکیدگی میگو هنگام خشکشدن در یک خشککن هوای داغ همرفتی بر تغییرات جرمحجمی و ضریب انتشار رطوبت مورد بررسی قرار گرفت. میگوی وانامی (سفید آمریکایی) پرورشی با هوای داغ در دو سطح سرعت یک و دو متر بر ثانیه و سه سطح دمای 40، 50 و60 درجه سلسیوس خشک شد. از 212 عدد میگو، 106 عدد میگو به صورت مکعب مستطیل و 106 عدد میگو به صورت کامل مورد آزمایش قرار گرفت. در هر آزمایش دما و رطوبت هوای ورودی و خروجی خشککن، و جرم، حجم، ضخامت و رطوبت نمونهها اندازهگیری شد. با استفاده از پردازش تصویر عکسهای تهیه شده در زمان آزمایش، مساحت نمونهها در فواصل زمانی مشخص محاسبه شد و بر مبنای این دادهها، چروکیدگی (بر مبنای مساحت) تعیین شد. همچنین، چروکیدگی واقعی با استفاده از تغییرات حجم نمونهها محاسبه گردید. بر دادههای نسبت رطوبت (مبنای خشک) و چروکیدگی مدلهای خطی و غیرخطی نمایی و چند جملهای درجه دو و سه در نرمافزار MATLAB 2020 برازش داده شد و برای هر مدل شاخصهای SSE, RMSE, R2 محاسبه شد. مطابق این شاخصها، مدلهای چند جملهای درجه دو و سه، بیشترین دقت برای تخمین چروکیدگی را داشتند. از این مدلها در حل معادله فیک استفاده شد و ضرایب انتشار رطوبت برای هر آزمایش به ازای هر مقدار چروکیدگی و نسبت رطوبت تعیین گردید. نتایج نشان داد که شکل نمونه و نوع مدل استفاده شده برای مقادیر چروکیدگی و محتوای رطوبت، بر مقدار ضرایب انتشار رطوبت محاسبه شده موثر بودهاند. | ||
کلیدواژهها | ||
چروکیدگی؛ خشککردن؛ ضریب انتشار رطوبت؛ میگو؛ نسبت رطوبت | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 4 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2 |