تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,298 |
تعداد مقالات | 15,883 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,116,575 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 14,887,926 |
بررسی میزان باقی ماندهی برخی آفت کشهای مورد استفاده در خیار گلخانهای استان همدان | ||
پژوهش های کاربردی در گیاهپزشکی | ||
مقاله 8، دوره 8، شماره 3، آذر 1398، صفحه 109-123 اصل مقاله (933.19 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
جعفر نیکان* 1؛ محسن مروتی2 | ||
1استادیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی. | ||
2دانشیار بخش آفات گیاهی موسسهی تحقیقات گیاهپزشکی کشور. | ||
چکیده | ||
چکیده همدان یکی از استانهای پیشروی کشور در تولید محصولات گلخانهای بهویژه خیار میباشد.به منظور کنترل آفات، سمپاشیهای مکرردر گلخانهها صورت میگیرد که یکی از پیامدهای آن نگرانیهای ناشی از باقیماندهی آفتکشها در این محصولات است. در این مطالعه میزان باقیماندهی نه آفتکش (کلروپیریفوس، ایمیداکلوپراید، دیکلرووس، مالاتیون، دیازینون، پیریمیکارب، تترادیفون، بروموپروپیلات و متالاکسیل) در 39 نمونهی خیار گلخانهای جمعآوری شده از سطح استان همدان با روش کروماتوگرافی گازی طیف سنجی جرمی و روش کروماتوگرافی مایع تعیین گردید. نتایج نشان داد که همهی نمونهها حداقل به یکی از آفتکشهای مورد بررسی آلودگی داشتند. در 5/37 درصد نمونهها میزان باقیمانده بالاتر از مرز بیشینه مانده بود. باقیماندهی آفتکشهای بروموپروپیلات، تترادیفون و پیریمیکارب در هیچیک از نمونهها بالاتر از حداکثرحد مجاز نبود. میانگین باقیماندهی آفتکشهای دیازینون، کلرپیریفوس، دیکلرووس و مالاتیون در خیار گلخانهای استان همدان بالاتر از بیشینه مانده و به ترتیب 54/9، 84/4، 74/3 و93/1برابر حد مجاز آنها بود. این نخستین گزارش از وضعیت باقیماندهی آفتکشها در محصولات کشاورزی استان همدان میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
واژه های کلیدی: مرز بیشینهی مانده؛ کروماتوگرافی گازی طیف سنجی؛ کروماتوگرافی مایع؛ باقیماندهی آفتکشها؛ خیار | ||
مراجع | ||
بنیعامری و، آقا رفیعی ش. 1384. ارزیابی مدیریت کنترل آفات و بیماریهای گیاهی زینتی کشور، چالش ها و راهکارها، دورنمای توسعه صنعت گل و گیاهان زینتی ایران. سازمان حفظ نباتات. 1374. ویژهنامه مصرف سموم در کشاورزی، مجله زیتون، ویژهنامه شماره 1، صفحات 5-4. سازمان حفظ نباتات. 1395. لیست سموم مجاز کشور. وزارت جهاد کشاورزی. سازمان جهاد کشاورزی همدان. 1397. کتابچه گزیده آمار پایهای 1396. سازمان جهاد کشاورزی استان همدان،معاونت برنامهریزی و امور اقتصادی، اداره آمار و فناوری اطلاعات، http://www.hamedan.agri-jahad.ir/. حیدری ا. 1389. برنامه راهبردی تحقیقات آفت کش ها. موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی. وزارت جهاد کشاورزی. خدادادی م، صمدی م ت، رحمانی ع، ملکی ر، رسانی ع, شهیدی ر. 1388. بررسی غلظت باقیمانده سموم افتکش ارگانوفسفره و کاربامات در منابع تامین آب آشامیدنی شهر همدان در سال1386. مجله سلامت و محیط، فصلنامه علمی پژهشی انجمن علمی بهداشت محیط ایران. صلاحی اردکانی ع، تاجبخش م ر، مروتی م، شیخی گرجان ع. 1383. تعیین میزان باقیمانده سموم اندوسولفان و دیازنیون در مزارع خیار سبز و گوجه فرنگی در استان کهکیویه و بویراحمد. خلاصه مقالات شانزدهمین کنگره گیاهپزشکی ایران. جلد اول: آفات . ص 212. عزتیان ر، فرشاد ع ا. 1377. اندازه گیری باقیمانده سموم کلره و فسفره متداول در مزارع بر روی خیار عرضه شده در میدان میوه و نره بار شهر تهران (سال های 7-1376)، گزارش طرح تحقیقاتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، معاونت پژوهشی، شماره 60788. مروتی م، ابراهیم نژاد م، تاج بخش م. 1392. اندازه گیری باقیمانده و دوره کارنس حشره کش ایمیداکلوپرید روی خیار گلخانهای در ورامین. علوم و فنون کشتهای گلخانه ای، سال چهارم، شماره چهاردهم. ص 109-115. مروتی م، نعمت الهی م . 1393. بررسی میزان باقیمانده چهار نوع حشره کش در خیار گلخانه ای استان اصفهان. آفات و بیماریهای گیاهی:82 (1): 23 -11. هادیان ز، عزیزی م ح. 1385. ارزیابی میزان باقیمانده انواع سموم آفتکش به روش کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی در برخی سبزی های عرضه شده در میدان اصلی تره بارشهر تهران در سال 1384. فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذائی ایران. سال اول.شماره 2، 13-17. Amrollahi H, Pazoki R and Imani S, 2019. Pesticide multiresidue analysis in tomato and cucumber samples collected from fruit and vegetable markets in Tehran, Iran. Middle East Journal of Rehabilitation and Health Studies, 6(1):e64271. Annastasiades M, Lehotay SJ, Stajhbaher D and Schenk FJ, 2003. Fast and easy multiresidue method employing acetonotrile extraction/partitioning and dispersive solid phase extraction for the determination of pesticide residues in produce. Journal of Association of Official Agricultural Chemists International (J AOAC Intl.), 86 (2): 412-431. Anonymous, 2000. Pesticide residues in food: methods of analysis and sampling. Codex alimentarius. 24, part 1. Ansari F, Jahanmard E, Feizi M and Esfandiari Z, 2017. Evaluation of pesticide residues in ucumbers used in salad production plants in Isfahan city, Iran. Health System Research, 13 (2), 218 - 223. Ascherio A, Chen H, Weisskopf MG, O'reilly E, Mccullough ML, Calle EE, Schwarzschild MA and Thun MJ, 2006. Pesticide exposure and risk for Parkinson's disease. Annals of Neurology 60(2): 197–203. Daniels JL, Olshan AF and Savitz DA,1997.Pesticides and childhood cancers. Environmental Health Perspective105(10): 1068–77. Dashtbozorgi Z, Ramezani MK and Husain SW, 2012. Evaluation of matrix effects in gas chromatography mass spectrometry pesticide-residue analysis using QuEChERS sample preparation technique. International Journal of Chemistry 33 (10): 326-332. Eskenazi B, Bradman A and Castorina R,1999. Exposures of children to organophosphate pesticides and their potential adverse health effects. Environmental Health Perspective 107(3): 409–19. Firestone JA, Smith-Weller T, Franklin G, Swanson P, Longstreth WT and Checkoway H, 2005. Pesticides and risk of Parkinson disease: a population-based case-control study. Archives of Neurology, 62(1): 91–5. Lehotay SJ, 2007. Pesticide Residues in Foods by acetonitrile extraction and partitioning with magnesium sulfate, J. AOAC International 90(2): 485-520. Viana E, Maltoj C and Font G,1996. Optimizationof a matrix solid-phase dispension method for the analysis of pesticide residues in vegetables. Journal of Chromatography 754: 437-444. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 785 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 557 |