تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,489,861 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,217,423 |
اثر سطوح مختلف لسیتین سویا بر کیفیت، پراکسیداسیون لیپیدها و یکپارچگی غشاء آکروزومی اسپرم بعد از فرآیند انجماد-یخگشایی | ||
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی) | ||
مقاله 4، دوره 29، شماره 1، خرداد 1398، صفحه 49-60 اصل مقاله (1.02 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
محمد شمس الهی؛ حسین دقیقکیا* ؛ غلامعلی مقدم؛ اکبر تقیزاده | ||
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: لسیتینسویا میتواند بعنوان رقیقکننده در فرآیند انجماد اسپرم مورد استفاده قرار گیرد. هدف: هدف از این مطالعه بررسی اثر سطوح مختلف لسیتینسویا بعنوان رقیقکننده بر روی کیفیت اسپرم قوچ بعد از فرآیند انجماد-یخگشایی میباشد. روش کار: در این تحقیق نمونههای منی با استفاده از واژن مصنوعی از پنج راس قوچ نژاد قزل به صورت هفتهای دوبار جمعآوری شد. برای حذف اثرات فردی، نمونهها پس از ارزیابی اولیه با هم مخلوط شدند. سطوح مختلف لسیتینسویا بعنوان رقیقکننده (1، 5/1 و 2 درصد) به بافر تریس اضافه گردید. بعد از فرآوری و انجماد، نمونهها تا زمان ارزیابی در ازت مایع نگهداری شدند. بعد از ذوب، تحرک اسپرم و پارامترهای حرکتی، زندهمانی، یکپارچگی غشاء پلاسمایی و آکروزومی، اسپرمهای غیرطبیعی و مقدار لیپید پراکسیداسیون (MDA) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج: نتایج نشان داد که تحرک کل و برخی پارامترهای حرکتی اسپرم (VSL، VCL، VAP و ALH) بطور معنیداری در گروه تیماری 5/1 درصد لسیتینسویا بیشتر بود (05/0p <). بین تیمارها به لحاظ زندهمانی، درصد اسپرمهای غیرطبیعی، یکپارچگی غشاءپلاسمایی و پراکسیداسیون لیپیدها تفاوت معنیداری مشاهده نشد. یکپارچگی غشاءآکروزوم در گروه تیماری 5/1 درصد لسیتینسویا نسبت به سایر تیمارها بیشتر بود (05/0p <). نتیجه گیری کلی: بطورخلاصه سطح 5/1 درصد لسیتینسویا نسبت به سایر سطوح عملکرد بهتری بر کیفیت اسپرم بعد از فرآیند انجماد-یخگشایی داشت. | ||
کلیدواژهها | ||
آکروزوم؛ اسپرم؛ انجماد-یخگشایی؛ قوچ؛ لسیتینسویا | ||
مراجع | ||
Aires VA, Hinsch KD, Mueller-Schloesser F, Bogner K, Mueller-Schloesser S and Hinsch E, 2003. In vitro and in vivo comparison of egg yolk-based and soybean lecithin-based extenders for cryopreservation of bovine semen. Theriogenology 60: 269-279.
Aisen E, Medina V and Venturino A, 2002. Cryopreservation and post-thawed fertility of ram semen frozen in different trehalose concentrations. Theriogenology 57:1801-1808.
Aitken RJ, 1994. A free radical theory of male infertility. Reproduction Fertility and Development 6: 19-23.
Akhter S, Ansari M, Andrabi S, Rakha B, Ullah N and Khalid M, 2012. Soya-lecithin in Extender improves the Freezability and Fertility of Buffalo (Bubalus bubalis) Bull Spermatozoa. Reproduction in Domestic Animals 47: 815–819.
Althouse GC, 2008. Sanitary procedures for the production of extended semen. Reproduction in Domestic Animals 43: 374–378.
Amirat L, Tainturier D, Jeanneau L, Thorin C, Gerard O, Courtens JL and Anton M, 2004. Bull semen in vitro fertility after cryopreservation using egg yolk LDL: a comparison with Optidyl, a commercial egg yolk extender. Theriogenology 61: 895–907.
Bencharif D, Amirat L, Anton M, Schmitt E, Desherces S and Delhomme G, 2008. The advantages of LDL (low density lipoproteins) in the cryopreservation of canine semen. Theriogenology 70: 1478-1488.
Bergeron A and Manjunath P, 2006. New insights towards understanding the mechanisms of sperm protection by egg yolk and milk. Molecular Reproduction and Development 73: 1338-1344.
De Paz P, Esteso MC, Alvarez M, Mata M, Chamorro CA and Anel L, 2010: Development of extender based on soybean lecithin for its application in liquid ram semen. Theriogenology 74: 663–671.
Emamverdi M, Zhandi M, Zare Shahneh A, Sharafi M and Akbari-Sharif A, 2013. Optimization of ram semen cryopreservation using a chemically defined soybean lecithin-based extender. Reproduction in Domestic Animals 48(6): 899-904.
Esterbauer H and Cheeseman KH. 1990. Determination of aldehydic lipid peroxidation products: Malonaldehyde and 4-hydroxynonenal. Methods in Enzymology 186: 407-421.
Forouzanfar M, Sharafi M, Hosseini SM, Ostad hosseini S, Hajian M, Hosseini L, Abedi P, Nili N, Rahmani HR and Nasr Esfahani MH, 2010. In vitro comparison of egg yolk-based and soybean lecithin based extenders for cryopreservation of ram semen. Theriogenology 73: 480–487.
Graaf De, Evans SP, Gillan G L, Guerra MM, Maxwell WM and O’Brien JK, 2007. The influence of antioxidant, cholesterol and seminal plasma on the in vitro quality of sorted and non-sorted ram spermatozoa. Theriogenology 67(2): 217-227.
Graham JK, and Foot RH, 1987. Effect of several lipids fatty acyl chain length and degree of unsaturation on the motility of bull spermatozoa after cold shock and freezing. Cryobiology 24: 42-52.
Hancock JL, 1956. The morphology of boar spermatozoa. Journal of the Royal Microscopical Society 76: 84-97.
Holt WV and North RD, 1994. Effects of temperature and restoration of osmotic equilibrium during thawing on the induction of plasma membrane damage in cryopreserved ram spermatozoa. Biology of Reproduction 51: 414–424.
Kmental S, Muller C, Schlosser F and Schafer-Somi S, 2011. Effects of a lecithin and catalase containing semen extender and a second dilution with different enhancing buffers on the quality of cold-stored canine spermatozoa. Theriogenology 75: 1095-1103.
Kopeika JE, Kopeika T, Zhang DM and Rawson WV, 2003. Detrimental effects of cryopreservation of loach (Misgurnus fossilis) sperm on subsequent embryo development are reversed by incubating fertilized eggs in caffeine. Cryobiology 46: 43–52.
Manjunath P, Nauc V, Bergeron A and Menard M, 2002. Major proteins of bovine seminal plasma bind to the low-density lipoprotein fraction of hen's egg yolk. Biology of reproduction 67: 1250-1258.
Mazur P, Leibo SP and Seidel Jr, 2008. Cryopreservation of the germplasm of animals used in biological and medical research: importance, impact, status, and future directions, Biology of Reproduction 78: 2–12.
Moussa M, Marinet V, Trimeche A, Tainturier D and Anton M, 2002. Low density lipoproteins extracted from hen egg yolk by an easy method: cryoprotective effect on frozen-thawed bull semen. Theriogenology 57, 1695–1706.
Quinn PJ and Chow PYW, 1980. Evidence that phospholipids protect spermatozoa form cold shock at a plasma membrane site. Journal of Reproduction and Fertility 60: 403-407.
Reed ML, Ezeh PC, Hamic A, Thompson DJ and Caperton CL, 2009. Soy lecithin replaces egg yolk for cryopreservation of human sperm without adversely affecting post thaw motility, morphology, sperm DNA integrity, or sperm binding to hyaluronate. Fertility and Sterility 92: 1787-1790.
Revell SG and Mrode RA, 1994. An osmotic resistance test for bovine semen. Animal Reproduction Science 36: 77-86.
Roof DJ, Bowley S, Price LL and Matsas DJ, 2012. Comparison of two commercial extenders for cryopreservation of goat semen without sperm washing. Theriogenology 77: 412-420.
Salamon S and Maxwell W, 2000. Storage of ram semen. Animal Reproduction Science 62: 77-112.
Salmani H, Nabi MM, Vaseghi-Dodaran H, Rahman MB, Mohammadi-Sangcheshmeh A, Shakeri M, Towhidi A, Zare Shahneh A and Zhandi M, 2013. Effect of glutathione in soybean lecithin-based semen extender on goat semen quality after freeze-thawing. Small Ruminant Research 112: 123–127.
Salmani H, Towhidi A, Zhandi M, Bahreini M and Sharafi M, 2014. In vitro assessment of soybean lecithin and egg yolk based diluents for cryopreservation of goat semen. Cryobiology 68: 276-280.
Shamsollahi M, Daghigh Kia H, Moghaddam G and Taghizade A, 2018. Effects of centrifugation and different levels of soybean lecithin‐based extender on post‐thaw sperm quality of Ghezel ram semen. Iranian Journal of Applied Animal Science 8: 257-262.
Tasdemir U, Buyukleblebici S, Tuncer PB, Coskun E, Ozgurtas T and Aydın FN, 2013. Effects of various cryoprotectants on bull sperm quality, DNA integrity and oxidative stress parameters. Cryobiology 66: 38-42.
Van Wagtendonk-de Leeuw AM, HaringRM, Kalal LMTE and Dea Dass JHG, 2000. Fertility results using bovine semen cryopreserved with extenders based on egg yolk and soy bean extract. Theriogenology 54: 57–67.
Vick M, Bateman H and Swanson W, 2010. Improved cryopreservation of domestic cat spermatozoa in a soy lecithin-based extender. Reproduction Fertility and Development 23: 153-154.
Viviana A, Hinsch KD, Muller-Schloesser F, Bogner K, Muller-schloesser S and Hinsch E, 2003. In vitro and in vivo comparison of egg yolk-based and soybean lecithin-based extenders for cryopreservation of bovine semen. Theriogenology 60: 269-79.
Zhang SS, Hu JH, Li QW, Jiang ZL and Zhang XY, 2009. The cryoprotective effects of soybean lecithin on boar spermatozoa quality. African Journal of Biotechnology 8: 6476-6480. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 446 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 358 |