تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,301 |
تعداد مقالات | 15,908 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,160,051 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 14,930,061 |
ارزیابی و مقایسه پایداری بومنظامهای کشت گندم و ذرت (مطالعه موردی: منطقه سنجابی استان کرمانشاه) | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
مقاله 20، دوره 29، شماره 2، تیر 1398، صفحه 301-314 اصل مقاله (668.36 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
مهدی نوری1؛ محمود خرمی وفا* 1؛ فرزاد مندنی1؛ هادی ویسی2 | ||
1گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی | ||
2پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی | ||
چکیده | ||
این بررسی باهدف ارزیابی پایداری بومنظامهای کشت گندم و ذرت در بازه زمانی سال 1393 تا سال 1395 در بخش سنجابی شهرستان کرمانشاه اجرا شد. روش پژوهش پیمایشی و ابزار تحقیق پرسشنامه بود، که از طریق مصاحبه با کشاورزان منطقه تکمیل گردید. پرسشنامهها در قالب طیف لیکرت و بهصورت پرسشهایی با پاسخ چندگزینهای و بسته تدوین شدند. بر اساس جامعه هدف و با استفاده از فرمول کوکران، تعداد نمونه برای جامعه آماری ذرتکاران و گندمکاران به ترتیب 56 و 92 فرد به دست آمد. نتایج نشان داد که بومنظامهای گندم آبی و ذرت به ترتیب ازنظر مؤلفههای زیستمحیطی و اقتصادی برتری معنیداری داشتند، ولی از نظر اجتماعی اختلاف معنیداری میان دو سامانه مشاهده نشد. نتایج همچنین نشان داد که تنها ۴/۴ درصد از مزارع گندم و 1/8 درصد مزارع ذرت در منطقه وضعیت کشاورزی پایدار داشتند. درمجموع، برتری نسبی مزارع ذرت نسبت به مزارع گندم در شاخصهای اقتصادی سبب شده است که مخاطرات زیستمحیطی کشت ذرت در منطقه در نظر گرفته نشود. هرچند درصورت در نظر گرفتن بهرهوری آب، پایداری اقتصادی کشت ذرت نیز بسیار کاهش خواهد یافت. در نهایت، بهرهگیری از روشهای غیر شیمیایی آفات و علفهای هرز به ترتیب در بومنظامهای ذرت و گندم میتواند تا حد زیادی در افزایش پایداری این بومنظامها سهیم باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
بهرهوری؛ پژوهش پیمایشی؛ غلات؛ کشاورزی پایدار؛ محیط زیست | ||
مراجع | ||
Al-Issa T, and Samarah N. 2007. The effect of tillage practices on barley production under rainfed conditions in Jordan. American-Eurasian Journal of Agricultural & Environmental Sciences, 2:75-79.
Alipour A, Keshavarz Afshar R, Karimi Nejad M, Ghalegolab Behbahani A, and Mohammadi V. 2013. Evaluation of Energy Flow in Irrigated Wheat Agro Ecosystems. A case study: Shahr-e-Rey City. journal of Agricultural Science and Sustainable Production, 23(3):59-69. (In Persian).
Anabestani A, Shayan H, Shamseldini R, Shahilo A, and Zare'i A. 2012. Evaluating Economic Sustainability in Rural Areas Using Factor Decision Making for Multiple Allocation Criteria (Case Study: Jafarabad Section, Qom Province). Journal of Geography and Environmental Studies, 1(4):118-140. (In Persian).
Anonymous. 2008. Soaring food prices: facts, perspectives, impacts and actions required. Technical report presented at the FAO’s' High—Level Conference on World Food Security: The Challenges of Climate Change and Bioenergy, FAO, Rome.
Anonymous. 2018. The province's agricultural landscape of Kermanshah. Kermanshah agri-Jahad Portal.
Arabi-Yazdi A, Alizadeh A, and Mohamadian F. 2010. Study on Ecological Water Footprint in Agricultural Section of Iran. Journal of Water and Soil, 23(4):1-15. (In Persian).
Binder CR, Schmid A, and Steinberger J. 2012. Sustainability solution space of the Swiss milk value added chain. Ecological Economics, 83:210-220.
Cochran WG. 2007. Sampling techniques: John Wiley & Sons.
Dashti G, Aminian F, Hosseinzad J, and Hayati B. 2010. Determining Economic Value of Water in Wheat Production (Case Study: Underground Water Resources in Damghan Region. Journal of Agricultural Science and Sustainable Production, 20(1):121-131. (In Persian).
Earles R. 2005. Sustainable Agriculture: An Introduction Publication of ATTRA, the National Sustainable Agriculture Information, Service. USA.
Ghali KH, and El-Sakka MI. 2004. Energy use and output growth in Canada: a multivariate cointegration analysis. Energy economics, 26(2):225-238.
Ghimire R, Machado S, and Bista P. 2017. Soil pH, soil organic matter, and crop yields in winter wheat–summer fallow systems. Agronomy Journal, 109(2):706-717.
Kalantari K, Asadi A, Shabanali Fami H, and Arabiun A. 2010. Analyzing sustainability factors of wheat cultivation systems in Fars province. Agricultural Economics & Development, 24(2):169-176. (In Persian).
Larsson M. 2017. Towards a Sustainable Food System in the Baltic Sea Region. Environmental Challenges in the Baltic Region: Springer. p 15-52.
Maltas A, Charles R, Jeangros B, and Sinaj S. 2013. Effect of organic fertilizers and reduced-tillage on soil properties, crop nitrogen response and crop yield: Results of a 12-year experiment in Changins, Switzerland. Soil and Tillage Research, 126:11-18.
Manafi Mollayosefi M, Hayati B, Pishbahar E, and Nematian J. 2017. Assessment of Agricultural and Natural Resources Sustainability in East Azerbaijan Province: Application of Composite Indicators. Agriculture Knowledge and Sustainable Production. journal of Agricultural Science and Sustainable Production, 27(3):189-199. (In Persian).
Mirzaei M, and Bekri M. 2017. Energy consumption and CO2 emissions in Iran, 2025. Environmental Research, 154:345-351.
Nambiar K, Gupta A, Fu Q, and Li S. 2001. Biophysical, chemical and socio-economic indicators for assessing agricultural sustainability in the Chinese coastal zone. Agriculture, ecosystems & environment, 87(2):209-214.
Peano C, Migliorini P, and Sottile F. 2014. A methodology for the sustainability assessment of agri-food systems: an application to the Slow Food Presidia project. Ecology and Society, 19(4).
Pearce D, Barbier E, and Markandya A. 2013. Sustainable development: economics and environment in the Third World: Routledge.
Pretty J, Sutherland WJ, Ashby J, Auburn J, Baulcombe D, Bell M, Bentley J, Bickersteth S, Brown K, and Burke J. 2010. The top 100 questions of importance to the future of global agriculture. International Journal of Agricultural Sustainability, 8(4):219-236.
Rasul G, and Thapa GB. 2004. Sustainability of ecological and conventional agricultural systems in Bangladesh: an assessment based on environmental, economic and social perspectives. Agricultural systems, 79(3):327-351.
Seydaei E, Ghanbari Y, Jamini D, and Boshagh M. 2015. Measuring the Agricultural Sustainability in Rural Areas- A Case Study: Rural Areas of Central District of Ravansar Township. Geography and Sustainability of Environment, 3(6):87-106. (In Persian).
Tanguay GA, Rajaonson J, Lefebvre J-F, and Lanoie P. 2010. Measuring the sustainability of cities: An analysis of the use of local indicators. Ecological Indicators, 10(2):407-418.
Tatlıdil FF, Boz İ, and Tatlidil H. 2009. Farmers’ perception of sustainable agriculture and its determinants: a case study in Kahramanmaras province of Turkey. Environment, Development and Sustainability, 11(6):1091-1106.
Thoai TQ, Rañola RF, Camacho LD, and Simelton E. 2018. Determinants of farmers’ adaptation to climate change in agricultural production in the central region of Vietnam. Land Use Policy, 70:224-231.
Van Oel P, Mekonnen M, and Hoekstra AY. 2008. The external water footprint of the Netherlands: Quantification and impact assessment.
Veisi H, Khoshbakht K, and Sabahi H. 2012. A participatory assessment of sustainability of the agro-ecosystem of Absard, Iran. International Journal of Agricultural Sustainability, 10(4):1-17.
Yuan W, James P, Hodgson K, Hutchinson S, and Shi C. 2003. Development of sustainability indicators by communities in China: a case study of Chongming County, Shanghai. Journal of Environmental Management, 68(3):253-261.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 517 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 370 |