تعداد نشریات | 43 |
تعداد شمارهها | 1,275 |
تعداد مقالات | 15,762 |
تعداد مشاهده مقاله | 51,878,597 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 14,698,003 |
تاثیر پایه Solanum pimpinellifolium در تعدیل اثرات شوری بر گوجه فرنگی رقم مانی میکر (Solanum lycopersicum cv. Money maker) | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
مقاله 15، دوره 29، شماره 2، تیر 1398، صفحه 223-232 اصل مقاله (746.06 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
جابر پناهنده* 1؛ سودا رشیدی2؛ صاحبعلی بلندنظر2؛ جاوید عمارت پرداز3 | ||
1گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
2گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
3فیزیولوژی گیاهان زراعی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
چکیده | ||
برای بررسی تاثیر استفاده از گونه وحشی به عنوان پایه در گیاهان پیوندی بر تحمل به شوری گوجه فرنگی رقم مانی میکر، آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه سطح مختلفی از شوری حاصل از کلرید سدیم با غلضت های صفر، 40 و 80 میلی مولار به همراه محلول هوگلند در شرایط کشت هیدروپونیک با بستر پرلایت درگلخانه هیدروپونیک گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز صورت گرفت، که در این آزمایش گوجه فرنگی زراعی رقم مانی میکر به عنوان یک رقم حساس به شوری (پیوندک) با پیوند روی دو اکسیشن از گونه وحشی پمپینلیفولیوم (پایه) و به همراه رقم مانی میکر بدون پیوند و نیز گیاهان خودپیوندیمانی میکر مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که افزایش شوری تاثیر منفی بر میزان سطح برگ و عملکرد و تعداد کل میوه برداشتی از گوجه فرنگی مانی میکر داشته است که در این میان مانی میکر پیوندی روی پایه های پمپینلیفولیوم بهترین عملکرد را در شرایط مختلف شوری از خود نشان دادند. همچنین در بالاترین غلظت شوری کمترین مقدار سدیم در ترکیبات پیوندی پمپینلیفولیوم مشاهده گردید.استفاده از پایه های پیوندی گونه پمپینلیفولیوم نسبت به گیاهان غیر پیوندی و خود پیوندی رقم مانی میکر در شرایط شوری نتایج بهتری را نشان داد و در شوری 80میلی مولار کلرید سدیم در مقایسه با گیاهان غیر پیوندی 69% افزایش عملکرد داشتند. | ||
کلیدواژهها | ||
ارقام وحشی؛ گیاهان پیوندی؛ خود پیوندی؛ عملکرد میوه؛ هیدروپونیک | ||
مراجع | ||
Agricultural statistics, 2013. Ministry of Agriculture Jihad, P.174. (In Persian).
Biles CL, Martyn RD and Wilson HD, 1989. Ribozymes and general proteins from various watermelon cultivars and tissue types, Horticultural Science, 2(4):810-2.
Caicedo A and Peralta I, BE, Labate JA. Stommel JR, Slade A and Kole C, 2013.Basic Information about Tomatoes and the Tomato Group. In Liedl Genetics, Genomics and Breeding of Tomato. CRC press.
Cuartero J, Boları MC, Ası, M J and Moreno V, 2006. Increasing salt tolerance in the tomato. Journal of Experimental Botany, 57(5). Pp.1045–1058.
Dole JM. and Wilkines HF. 1991, Vegetative and reproductive characteristics of poinsettia altered by a graft-transmissible agent. Journal of the American Society for Horticultural Science, 116: 307-11.
Estan MT, Martinez-Rodriguez MM, Perez-Alfocea, F, Flowers TJ, Bolarin MC, 2005. Grafting raises the salt tolerance of tomato through limiting the transport of sodium and chloride to the shoot. Journal of Experimental Botany, 56. 703-712.
Fernandez FG, Martinez NV, Cerda A, and Carvajal M. 2002, Water and nutrient uptake of Grafted tomato plants grown under saline conditions, Journal of Plant Physiology, 159: 899-905.
Flores FB, Sanchez-Bel P, Estan MT, Martinez-Rodriguez MM, Moyano E, Morales B, Compos JF, GarciaAbellan JO, Egea MI, Fernandez-Garcia N, Romojaro F and Bolarin MC,2010. The effectiveness of grafting to improve tomato fruit quality. Scientia Horticulture, 125: 211-217.
Flowers TJ, 2004. Improving crop salt tolerance. Journal of Experimental Botany, 55. 307- 319.
Jafari P and Jalali AH, 2012. The use of grafting to improve salt tolerance of tomato in hydroponic conditions. Journal of Science and Technology of Greenhouse Culture, 3(11):67-76. (In Persian).
Martinez V, Cerda A, and Fernandez FG. 2002, Salt tolerance of four tomato hybrids. Plant and Soil, 97:233-42.
Kubota K, McClure MA, Kokalis-Burelle N, Bausher, M G, and Rosskopf, E N. 2008. Vegetable Grafting: History, Use, and Current Technology Status in North America. HortScience,46(10):1664-1669.
Martinez-Rodriguez MT, Estan E, Moyano JO, Garcia-Abellan FB, Flores JF, Campos MJ, Alazani TJ, Flowers and MC, Bolarin, 2008. The effectiveness of grafting to improve salt tolerance in tomato when an excluder genotype is used as scion. Journal of Experimental Botany, 6(3): 392-401.
Resh HM, 2013. Hydroponic Food Production: A Definitive Guidebook for the Advanced Home Gardener and the Commercial Hydroponic Grower. CRC. Press, PP.551.
Romero SD, Fraser JW, Kiano AC, Shipton N, Misawa W, Shuch and Bramely PM. 2000. Elevation of the provitamin a content of transgenic tomato plants. Nature Biotechnology. 18: 666-669.
Safarzadeh Shirazi S, Ronaghi AM, Gholami AS, Zahedifar M, 2010.The Influence of salinity and nitrogen on tomato fruit quality and micronutrients concentration in hydroponic Culture. Journal of Science and Technology of Greenhouse Culture,1(3):11-23. (In Persian).
Sakamato Y, Watanabe S, Nakashima T, and Okano K, 1999. Effect of salinity at two ripening stages on the fruit quality of single-truss tomato in hydroponics. Journal of Horticultural Science and Biotechnology. 74: 690-693.
Santa-Cruz AM, Martinez-Rodriguez F Perez-Alfocea, R Romero-Aranda and MC Bolarin, 2002. The rootstock effect on the tomato salinity response depends on the shoot genotype. Plant Science, 162: 825-831.
Singh H, Kumar P, Chudhari S, and Edelstein M. (2017). Tomato Grafting: A Global Perspective. HortScience, 52(10):1328–1336.
Tabatabaee SJ. 2009. Principles of mineral nutrition of plants (theoretical and practical concepts) Tabriz University Press. 544 p. (In Persian).
Turhan1 A, Ozmen1 N, Serbeci1 MS and Seniz V, 2011. Effects of grafting on different rootstocks on tomato fruit yield and quality. Horticulture Science. (Prague), 38.4: 142–149.
White JW and Castillo JA, 1989. Relative effect of root and shoot genotypes on yield of common Bean under drought stress. Crop Science, 29: 360-2. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 613 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 427 |